Växjö Lakers HC
BODIN: Guldet till Småland – och hopp om en infekterad rivalitet
ANNONS

En småländsk SM-final och en hett efterlängtad hetlevrad, infekterad, ilsken rivalitet mellan Växjö och HV71. Det är mitt drömscenario inför det stundande SM-slutspelet.

Det råder ingen brist på heta känslor i den lilla SHL-bubblan. Efter varje omgång rasas, skälls och gormas det över än det ena än det andra. Dessvärre tycks det mest kretsa kring domslut, borderline-tacklingar och huruvida situationsrummet är en bra idé eller inte. Det är ganska avtändande teman, om sanningen ska fram.

Nu är jag ingen större fotbollsfantast längre och följer inte allsvenskan speciellt väl, men det jag kan sakna från fotbollens värld är de äkta rivaliteterna som existerar där. Inte minst då via stockholmsklubbarnas derbyn.

Det är givetvis skönt att vi inom hockeyn slipper krisrubriker om huliganbråk, avbrutna matcher och bengaler, men om man för en stund bortser från våldsivrarnas negativa inverkan på sporten kan jag känna en viss avundsjuka gentemot vänner som har sina känslor investerade i ett lag som står inför ett derby eller ett rivalmöte i allsvenskan. Det är som att de går in i en känslobubbla av nervositet, förhoppningar och ångest, vilket någonstans utgör själva kärnan i ett supporterskap. Passion, lidande och den där oslagbara glädjen över en seger.

Själv tappade jag allt det där för länge sedan. Jag blev en neutral robot som inte längre påverkades åt ena eller andra hållet. I min yrkesroll som journalist är det en egenskap jag har haft stor nytta av eftersom det är en klar fördel att hålla sig balanserad och kall även när känslorna yr som mest kring en hockeymatch. Men det är samtidigt jävligt tråkigt. Jag kan sakna känslostormarna som en seger eller förlust för favoritlaget kunde framkalla när jag var yngre. Den där orimliga ilskan över ett i realiteten helt rimligt domslut eller den där på gränsen till patetiska euforin över en sen kvittering i en egentligen helt betydelselös match.

Det här är givetvis vardag för alla hängivna supportar till SHL-lag. De andas, sover, äter, skiter och lever med sina lag 24 timmar om dygnet. Den passionen råder det ingen brist på. Men det jag tycker att SHL saknar är just de där infekterade rivaliteterna som gör att matcherna får den där extra nerven. Medan AIK och Djurgården har befunnit sig på skilda nivåer i seriesystemet och Leksand och Brynäs inte har fått någon vidare kontinuitet i det historiskt sett ilskna Gäve-Dala-derbyt är det på senare år egentligen bara mötena mellan Skellefteå och Luleå som har skapat tillräckligt med känsloyttringar för att kallas rivalitet i min bok. Men den rivaliteten nådde antagligen sin peak i SM-finalen 2013 och när den finalserien blev helt utan spänning försvann lite av charmen från den maktkampen.

Min förhoppning är att vi får se en lite nyare rivalitet väckas till fullt liv i årets slutspel. För i Småland finns det både geografiska och sportsliga förutsättningar att dela in landskapet i två ilskna läger, ett som håller på Växjö och ett som håller på HV71.

Även om ettan och tvåan i årets grundserie har spelat i SHL i sex säsonger har ”slaget om Småland” inte nått de där känslomässiga höjder som jag kanske förväntade mig när Växjö blev ett SHL-lag 2011. Att bygga rivalitet tar självklart tid och det krävs speciella ingredienser för att skapa det känslosvall som utgör grunden i en sådan rivalitet. En typisk bra ingrediens för det skulle vara en SM-final, en duell som ställer allting på sin spets. Då handlar det inte bara om att vara ”bäst i Småland”, utan om att sätta hela sin ära på spel. Att förlora mot ”SHL-grannen” tolv mil söderut/norrut ska vara det värsta som finns.

Inför kvällens inledning av´kvartsfinalspelet är Växjö min guldfavorit och HV71 min runner-up. En final dessa två emellan skulle antagligen inte bara leda till en hockeyfest utan dess like i Småland, det skulle lägga grund för en efterlängtad rivalitet som har potential att bli den hetaste i Sverige så länge Djurgården och AIK inte kan mötas.

Make it happen, please!


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

*****

Slutligen mina kvartsfinaltips:

Växjö (1) – Malmö (8)
Malmö har presterat långt bättre än vad jag hade föreställt mig innan säsongen och får nu spela sin första SM-kvartsfinal på 15 år. Detta mycket tack vare Oscar Alsenfelts fenomenala målvaktsspel och ett förträffligt powerplay. I spelet fem mot fem har man ofta fått se sig överspelade och så lär fallet även bli i den här serien mot ett bredare och skickligare Växjö. Det är möjligt att skåningarna kan stjäla en match eller två, men sett över sju matcher tror jag inte att de har någon chans att mäta sig med guldfavoriten.
Tips: 4–1 i matcher till Växjö.

HV71 (2) – Färjestad (7)
HV71 har repat sig ordentligt efter ett par säsonger på jakt efter sin identitet. Den här säsongen har man kanske varit det bästa laget i hela ligan i spel fem mot fem och har en bredd som möjligtvis bara Växjö och Frölunda kan mäta sig med, om ens det. Färjestad har varit en ojämn bekantskap, men har fått fin leverans från sina toppspelare och sina målvakter, vilket satt dem i den här positionen. Att man tvingas klara sig utan toppcentern Johan Ryno i de två första matcherna tror jag kan bli väldigt avgörande för deras möjligheter här. Chanserna var inte stora innan och blir inte bättre av det här. Även om Joel Eriksson Ek har gått in i ”beast mode” har inte Färjestad tillräckligt med bredd för att matcha HV71.
Tips: 4–1 i matcher till HV71

Frölunda (3) – Skellefteå (6)
Fjolårets finalpar har inte övertygat på det sättet man förväntade sig inför säsongen. Frölunda hade en briljant första halva av säsongen, men har efter Champions Hockey League-triumfen haft svårt att hitta kontinuitet i sina prestationer. Har de bara mörkat formen eller är de inte bättre? Jag ger dem ändå ett litet övertag mot Skellefteå som har varit ännu ojämnare. Västerbottningarna har ligans bästa spelare i Joakim Lindström, men har inte haft jämnheten och bredden som har utmärkt dem under de senaste sex säsongerna. Jag tror att deras finalsvit tar slut i år och att säsongen tar slut redan i kvartsfinalserien, även om det sannolikt kommer att bli en jämn och tuff serie.
Tips: 4–3 i matcher till Frölunda.

Linköping (4) – Brynäs (5)
På förhand den mest intressanta, ovissa och spännande kvartsfinalen. Båda lagen känns som ”sleeper picks” att ta hem guldet eftersom de besitter spetskomponenter som gör att de inte går att räkna ut. Linköping har en stabilitet och bredd som gjorde att de trots en hackig start lyckades etablera sig i toppen av ligan. De har fått starkt målvaktsspel av Marcus Högberg och Jacob Johansson och har dessutom  minst tre linor som är kapabla att avgöra en match. Brynäs har å sin sida SHL:s bästa toppkedja i linan med Oskar Lindblom, Jesper Jensen och Kevin Clark och utöver det en rad riktigt vassa vapen. Ska jag peka på en faktor som jag tror avgör just till Linköpings favör är det målvaktsspelet där de känns aningen vassare än Brynäs.
Tips: 4–2 i matcher till Linköping.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL