Växjö Lakers HC
BODIN: Guldet till Småland – och hopp om en infekterad rivalitet

En småländsk SM-final och en hett efterlängtad hetlevrad, infekterad, ilsken rivalitet mellan Växjö och HV71. Det är mitt drömscenario inför det stundande SM-slutspelet.

Det råder ingen brist på heta känslor i den lilla SHL-bubblan. Efter varje omgång rasas, skälls och gormas det över än det ena än det andra. Dessvärre tycks det mest kretsa kring domslut, borderline-tacklingar och huruvida situationsrummet är en bra idé eller inte. Det är ganska avtändande teman, om sanningen ska fram.

Nu är jag ingen större fotbollsfantast längre och följer inte allsvenskan speciellt väl, men det jag kan sakna från fotbollens värld är de äkta rivaliteterna som existerar där. Inte minst då via stockholmsklubbarnas derbyn.

Det är givetvis skönt att vi inom hockeyn slipper krisrubriker om huliganbråk, avbrutna matcher och bengaler, men om man för en stund bortser från våldsivrarnas negativa inverkan på sporten kan jag känna en viss avundsjuka gentemot vänner som har sina känslor investerade i ett lag som står inför ett derby eller ett rivalmöte i allsvenskan. Det är som att de går in i en känslobubbla av nervositet, förhoppningar och ångest, vilket någonstans utgör själva kärnan i ett supporterskap. Passion, lidande och den där oslagbara glädjen över en seger.

Själv tappade jag allt det där för länge sedan. Jag blev en neutral robot som inte längre påverkades åt ena eller andra hållet. I min yrkesroll som journalist är det en egenskap jag har haft stor nytta av eftersom det är en klar fördel att hålla sig balanserad och kall även när känslorna yr som mest kring en hockeymatch. Men det är samtidigt jävligt tråkigt. Jag kan sakna känslostormarna som en seger eller förlust för favoritlaget kunde framkalla när jag var yngre. Den där orimliga ilskan över ett i realiteten helt rimligt domslut eller den där på gränsen till patetiska euforin över en sen kvittering i en egentligen helt betydelselös match.

Det här är givetvis vardag för alla hängivna supportar till SHL-lag. De andas, sover, äter, skiter och lever med sina lag 24 timmar om dygnet. Den passionen råder det ingen brist på. Men det jag tycker att SHL saknar är just de där infekterade rivaliteterna som gör att matcherna får den där extra nerven. Medan AIK och Djurgården har befunnit sig på skilda nivåer i seriesystemet och Leksand och Brynäs inte har fått någon vidare kontinuitet i det historiskt sett ilskna Gäve-Dala-derbyt är det på senare år egentligen bara mötena mellan Skellefteå och Luleå som har skapat tillräckligt med känsloyttringar för att kallas rivalitet i min bok. Men den rivaliteten nådde antagligen sin peak i SM-finalen 2013 och när den finalserien blev helt utan spänning försvann lite av charmen från den maktkampen.

Min förhoppning är att vi får se en lite nyare rivalitet väckas till fullt liv i årets slutspel. För i Småland finns det både geografiska och sportsliga förutsättningar att dela in landskapet i två ilskna läger, ett som håller på Växjö och ett som håller på HV71.

Även om ettan och tvåan i årets grundserie har spelat i SHL i sex säsonger har ”slaget om Småland” inte nått de där känslomässiga höjder som jag kanske förväntade mig när Växjö blev ett SHL-lag 2011. Att bygga rivalitet tar självklart tid och det krävs speciella ingredienser för att skapa det känslosvall som utgör grunden i en sådan rivalitet. En typisk bra ingrediens för det skulle vara en SM-final, en duell som ställer allting på sin spets. Då handlar det inte bara om att vara ”bäst i Småland”, utan om att sätta hela sin ära på spel. Att förlora mot ”SHL-grannen” tolv mil söderut/norrut ska vara det värsta som finns.

Inför kvällens inledning av´kvartsfinalspelet är Växjö min guldfavorit och HV71 min runner-up. En final dessa två emellan skulle antagligen inte bara leda till en hockeyfest utan dess like i Småland, det skulle lägga grund för en efterlängtad rivalitet som har potential att bli den hetaste i Sverige så länge Djurgården och AIK inte kan mötas.

Make it happen, please!


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

*****

Slutligen mina kvartsfinaltips:

Växjö (1) – Malmö (8)
Malmö har presterat långt bättre än vad jag hade föreställt mig innan säsongen och får nu spela sin första SM-kvartsfinal på 15 år. Detta mycket tack vare Oscar Alsenfelts fenomenala målvaktsspel och ett förträffligt powerplay. I spelet fem mot fem har man ofta fått se sig överspelade och så lär fallet även bli i den här serien mot ett bredare och skickligare Växjö. Det är möjligt att skåningarna kan stjäla en match eller två, men sett över sju matcher tror jag inte att de har någon chans att mäta sig med guldfavoriten.
Tips: 4–1 i matcher till Växjö.

HV71 (2) – Färjestad (7)
HV71 har repat sig ordentligt efter ett par säsonger på jakt efter sin identitet. Den här säsongen har man kanske varit det bästa laget i hela ligan i spel fem mot fem och har en bredd som möjligtvis bara Växjö och Frölunda kan mäta sig med, om ens det. Färjestad har varit en ojämn bekantskap, men har fått fin leverans från sina toppspelare och sina målvakter, vilket satt dem i den här positionen. Att man tvingas klara sig utan toppcentern Johan Ryno i de två första matcherna tror jag kan bli väldigt avgörande för deras möjligheter här. Chanserna var inte stora innan och blir inte bättre av det här. Även om Joel Eriksson Ek har gått in i ”beast mode” har inte Färjestad tillräckligt med bredd för att matcha HV71.
Tips: 4–1 i matcher till HV71

Frölunda (3) – Skellefteå (6)
Fjolårets finalpar har inte övertygat på det sättet man förväntade sig inför säsongen. Frölunda hade en briljant första halva av säsongen, men har efter Champions Hockey League-triumfen haft svårt att hitta kontinuitet i sina prestationer. Har de bara mörkat formen eller är de inte bättre? Jag ger dem ändå ett litet övertag mot Skellefteå som har varit ännu ojämnare. Västerbottningarna har ligans bästa spelare i Joakim Lindström, men har inte haft jämnheten och bredden som har utmärkt dem under de senaste sex säsongerna. Jag tror att deras finalsvit tar slut i år och att säsongen tar slut redan i kvartsfinalserien, även om det sannolikt kommer att bli en jämn och tuff serie.
Tips: 4–3 i matcher till Frölunda.

Linköping (4) – Brynäs (5)
På förhand den mest intressanta, ovissa och spännande kvartsfinalen. Båda lagen känns som ”sleeper picks” att ta hem guldet eftersom de besitter spetskomponenter som gör att de inte går att räkna ut. Linköping har en stabilitet och bredd som gjorde att de trots en hackig start lyckades etablera sig i toppen av ligan. De har fått starkt målvaktsspel av Marcus Högberg och Jacob Johansson och har dessutom  minst tre linor som är kapabla att avgöra en match. Brynäs har å sin sida SHL:s bästa toppkedja i linan med Oskar Lindblom, Jesper Jensen och Kevin Clark och utöver det en rad riktigt vassa vapen. Ska jag peka på en faktor som jag tror avgör just till Linköpings favör är det målvaktsspelet där de känns aningen vassare än Brynäs.
Tips: 4–2 i matcher till Linköping.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten