SM-GULDVINNARE. Björklöven tog hem SM-guldet för precis 30 år sedan.
SHL

30 år sedan enda SM-guldet – här är historien om Björklövens triumf

ANNONS

Det är 30-årsjubileum för Björklövens första och hittills enda SM-guld dagen till ära. Hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist ser tillbaka på Umeålagets resa till guldet efter 1987 års triumf i finalserien mot Färjestad.

I dag är det precis 30 år sedan Björklöven vann sitt första SM-guld i ishockey. Under flera säsonger hade Umeåklubben byggt upp stabilt lag med många spelare från närområdet. Dessutom hade Brynäs och Modos tidigare guldcoach, Tommy Sandlin, jobbat i klubben under många säsonger och där lagt en viss grund till det som säsongen 1986/87 skulle leda till SM-guldet.

Inför säsongen hade Björklöven värvat hem Peter Andersson. Han kom närmast från proffsspel i Quebec. Även Peter Sundström var tillbaka den här säsongen efter spel med New York Rangers i NHL. Ny tränare var Hans ”Virus” Lindberg som tidigare varit förbundskapten för Tre Kronor.

Björklöven slutade tvåa i elitserien bara två poäng efter Färjestad. Dessutom hade laget tre av seriens tio bästa poängplockare, tvåan Lars-Gunnar Pettersson 28+13, trean Peter Sundström 22+16 och sexan Mikael Andersson 14+22. Göte Wälitalo vann målvaktsligan. Inför slutspelet såg med andra ord allting riktigt bra ut

Vid den här tiden gick bara fyra lag till slutspel. I semifinalen körde Björklöven fullkomligt över Djurgården och vann enkelt med 2–0 i matcher. På den andra halvan var det betydligt tuffare, men Färjestad tog sig till final efter att ha besegrat Luleå i den tredje och avgörande matchens förlängning. Stor matchhjälte för Karlstadslaget var Thomas Rundqvist med sitt matchvinnande mål.


Foto: Bildbyrån

AVGÖRANDE FINALEN – EN UTKLASSNING

Finalspelet spelades i bäst av fem matcher. Den första finalen vann Färjestad på hemmaplan med 2–1, men sedan var det Björklövens finalserie. Vinst hemma med 8–5 och sedan ytterligare en vinst, men nu på bortaplan med 5–4.

Den 15 mars 1987 kom avgörandet i Umeå Ishall inför 4 800 åskådare. Redan efter 5.51 gör Ulf Dahlén 1–0 bakom Peter Lindmark. Lasse Karlsson gör fem minuter senare 2–0, men bara 21 sekunder senare reducerar nu avlidne Erkki Laine till 2-1. I andra perioden gör Peter Sundström 3-1 och Lars-Gunnar Pettersson 4-1, vilket betydde att finalspelet i praktiken var avgjort. Johan Törnqvist gör 5-1 och Mikael Andersson 6-1 i tredje perioden. Det mest uppseendeväckande från just tredje perioden var ett mindre slagsmål mellan Färjestads nuvarande tränare Leif Carlsson och Ulf Dahlén.
– Första halvan av matchen var vår, men efter 3-1 rasade allt, sa Färjestadstränaren Conny Evensson direkt efter matchen.

Lars-Gunnar Pettersson var med i guldlaget och berättar för hockeysverige.se:
– För det första så hade vi ett jäkla bra lag med killar som Calle Johansson, Ulf Dahlén, Hasse Edlund, Matti Pauna, Micke Hjälm, Tore Öqvist… man kan fortsätta hur länge som helst. Vi hade väldigt kul ihop och det var väl egentligen Tommy Sandlin som i mitten på 1980-talet byggde upp det här laget. Men han var inte coach då vi vann guldet 1987 utan då hade ”Virus” Lindberg tagit över, men dom båda betydde mycket för Björklöven.

Ulf Dahlén till hockeysverige.se:
– Bitarna föll på plats, vi hade en bra sammanhållning och det där lilla flytet som du måste ha.

Fem minuter in i den fjärde och avgörande finalen gör Ulf Dahlén framspelad av Lars-Gunnar Pettersson 1-0 bakom Peter ”Pekka” Lindmark i Färjestadsmålet.
– Det är samma där. Du är så ung och allt går så snabbt. Det enda du tänker på är att få spela hockey och vill vinna hockeymatcher, säger Dahlén och fortsätter:
– Det var redan avgjort inför tredje perioden eftersom vi ledde matchen stort. Jag trodde nog att jag skulle hinna med att vinna tjugo mästerskap eftersom jag hade vunnit redan direkt. Men när man summerar karriären kan jag säga att jag hade jag turen att vara på rätt ställe för att vinna ett mästerskap. Det är många som försöker göra det hela tiden utan att ha den turen.

Lars Karlsson till hockeysverige.se:
– Jag vet inte om det var något speciellt unikt med det här laget. Sanningen var nog att vi var ett riktigt bra lag och vi fick alla grejor att falla på plats vi rätt tillfälle. Just att vi var så bra visar väl inte minst det faktum att Ulf Dahlén, Calle Johansson och även Peter Sundström blev proffs säsongen därpå och inte mindre än 22 spelare slutade eller bytte klubb närmsta säsongerna, vilket fick Björklöven att åka ur redan två säsonger efter guldet.


Tore Öqvist. Foto: Bildbyrån

Laget 1986/87

Målvakter
Göte Wälitalo
Jacob Gustavsson
Anders Morin
Anders Bergström

Backar
Torbjörn Andersson
Lars Karlsson
Calle Johansson
Patrik Åberg
Peter Andersson
Roger Hägglund
Rolf Berglund
Niklas Holmgren

Forwards
Matti Pauna
Mikael Andersson
Hans Edlund
Ulf Dahlén
Michael Hjälm
Peter Sundström
Jon Lundström
Lars-Gunnar Pettersson
Peter Edström
Johan Törnqvist
Tore Öqvist
Pär Edlund

Tränare
Hans Lindberg
Rolf Jäger

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan