SM-GULDVINNARE. Björklöven tog hem SM-guldet för precis 30 år sedan.
SHL

30 år sedan enda SM-guldet – här är historien om Björklövens triumf

ANNONS

Det är 30-årsjubileum för Björklövens första och hittills enda SM-guld dagen till ära. Hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist ser tillbaka på Umeålagets resa till guldet efter 1987 års triumf i finalserien mot Färjestad.

I dag är det precis 30 år sedan Björklöven vann sitt första SM-guld i ishockey. Under flera säsonger hade Umeåklubben byggt upp stabilt lag med många spelare från närområdet. Dessutom hade Brynäs och Modos tidigare guldcoach, Tommy Sandlin, jobbat i klubben under många säsonger och där lagt en viss grund till det som säsongen 1986/87 skulle leda till SM-guldet.

Inför säsongen hade Björklöven värvat hem Peter Andersson. Han kom närmast från proffsspel i Quebec. Även Peter Sundström var tillbaka den här säsongen efter spel med New York Rangers i NHL. Ny tränare var Hans ”Virus” Lindberg som tidigare varit förbundskapten för Tre Kronor.

Björklöven slutade tvåa i elitserien bara två poäng efter Färjestad. Dessutom hade laget tre av seriens tio bästa poängplockare, tvåan Lars-Gunnar Pettersson 28+13, trean Peter Sundström 22+16 och sexan Mikael Andersson 14+22. Göte Wälitalo vann målvaktsligan. Inför slutspelet såg med andra ord allting riktigt bra ut

Vid den här tiden gick bara fyra lag till slutspel. I semifinalen körde Björklöven fullkomligt över Djurgården och vann enkelt med 2–0 i matcher. På den andra halvan var det betydligt tuffare, men Färjestad tog sig till final efter att ha besegrat Luleå i den tredje och avgörande matchens förlängning. Stor matchhjälte för Karlstadslaget var Thomas Rundqvist med sitt matchvinnande mål.


Foto: Bildbyrån

AVGÖRANDE FINALEN – EN UTKLASSNING

Finalspelet spelades i bäst av fem matcher. Den första finalen vann Färjestad på hemmaplan med 2–1, men sedan var det Björklövens finalserie. Vinst hemma med 8–5 och sedan ytterligare en vinst, men nu på bortaplan med 5–4.

Den 15 mars 1987 kom avgörandet i Umeå Ishall inför 4 800 åskådare. Redan efter 5.51 gör Ulf Dahlén 1–0 bakom Peter Lindmark. Lasse Karlsson gör fem minuter senare 2–0, men bara 21 sekunder senare reducerar nu avlidne Erkki Laine till 2-1. I andra perioden gör Peter Sundström 3-1 och Lars-Gunnar Pettersson 4-1, vilket betydde att finalspelet i praktiken var avgjort. Johan Törnqvist gör 5-1 och Mikael Andersson 6-1 i tredje perioden. Det mest uppseendeväckande från just tredje perioden var ett mindre slagsmål mellan Färjestads nuvarande tränare Leif Carlsson och Ulf Dahlén.
– Första halvan av matchen var vår, men efter 3-1 rasade allt, sa Färjestadstränaren Conny Evensson direkt efter matchen.

Lars-Gunnar Pettersson var med i guldlaget och berättar för hockeysverige.se:
– För det första så hade vi ett jäkla bra lag med killar som Calle Johansson, Ulf Dahlén, Hasse Edlund, Matti Pauna, Micke Hjälm, Tore Öqvist… man kan fortsätta hur länge som helst. Vi hade väldigt kul ihop och det var väl egentligen Tommy Sandlin som i mitten på 1980-talet byggde upp det här laget. Men han var inte coach då vi vann guldet 1987 utan då hade ”Virus” Lindberg tagit över, men dom båda betydde mycket för Björklöven.

Ulf Dahlén till hockeysverige.se:
– Bitarna föll på plats, vi hade en bra sammanhållning och det där lilla flytet som du måste ha.

Fem minuter in i den fjärde och avgörande finalen gör Ulf Dahlén framspelad av Lars-Gunnar Pettersson 1-0 bakom Peter ”Pekka” Lindmark i Färjestadsmålet.
– Det är samma där. Du är så ung och allt går så snabbt. Det enda du tänker på är att få spela hockey och vill vinna hockeymatcher, säger Dahlén och fortsätter:
– Det var redan avgjort inför tredje perioden eftersom vi ledde matchen stort. Jag trodde nog att jag skulle hinna med att vinna tjugo mästerskap eftersom jag hade vunnit redan direkt. Men när man summerar karriären kan jag säga att jag hade jag turen att vara på rätt ställe för att vinna ett mästerskap. Det är många som försöker göra det hela tiden utan att ha den turen.

Lars Karlsson till hockeysverige.se:
– Jag vet inte om det var något speciellt unikt med det här laget. Sanningen var nog att vi var ett riktigt bra lag och vi fick alla grejor att falla på plats vi rätt tillfälle. Just att vi var så bra visar väl inte minst det faktum att Ulf Dahlén, Calle Johansson och även Peter Sundström blev proffs säsongen därpå och inte mindre än 22 spelare slutade eller bytte klubb närmsta säsongerna, vilket fick Björklöven att åka ur redan två säsonger efter guldet.


Tore Öqvist. Foto: Bildbyrån

Laget 1986/87

Målvakter
Göte Wälitalo
Jacob Gustavsson
Anders Morin
Anders Bergström

Backar
Torbjörn Andersson
Lars Karlsson
Calle Johansson
Patrik Åberg
Peter Andersson
Roger Hägglund
Rolf Berglund
Niklas Holmgren

Forwards
Matti Pauna
Mikael Andersson
Hans Edlund
Ulf Dahlén
Michael Hjälm
Peter Sundström
Jon Lundström
Lars-Gunnar Pettersson
Peter Edström
Johan Törnqvist
Tore Öqvist
Pär Edlund

Tränare
Hans Lindberg
Rolf Jäger

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL