161006 Linkšpings TrŠnare Dan Tangnes under ishockeymatchen i SHL mellan Linkšping och Leksand den 6 oktober 2016 i Linkšping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRN / Cop 102 …
SHL

Linköpings slutspelsdrag: Avancerad statistik – ”Ligger i framkant”

ANNONS

Frölunda har haft stor framgång med sitt arbete med avancerad statistik, tack vare statistikguden Petter Carnbro. Sedan Dan Tangnes tog över Linköping har även de tagit klivet in i den ‘moderna ishockeyn’. Kanske är det den nya statistiken som ska ta LHC till sin första final sedan 2008?

Tangnes berättar i en intervju med Corren hur de jobbar med den avancerade statistiken.
–  Vi kombinerar gammal hederlig videoanalys med 63 olika statistikparametrar som vi utvärderar våra insatser efter. För varje siffra har vi en videosekvens så att vi kan gå tillbaka och kolla exakt vad som ligger bakom den siffran.

Till skillnad från Frölunda har LHC inte tagit hjälp av en personal som enbart jobbar med siffrorna.
– Klas Östman sammanställer och analyserar all statistik gällande backarna, Johan Åkerman gör samma sak kring forwards, sedan har vi vår målvakts- och videocoach Mikael Wernblom som är väldigt drivande i hela den här processen.
– Vi ligger absolut i framkant. Vi är nog inte bäst men jag tror vi är med där uppe. Frölunda är fortfarande ledande inom området men jag vet att även Växjö och Djurgården jobbar mycket med det här.

Linköping möter Brynäs i kvartsfinal, och Tangnes berättar också att man punktbevakat hur Gävlelaget spelar. Matchserien drar igång på lördag, med match i Saab Arena.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL