Valentina Lizana Wallner.
Nyheter

Valentina ger sin syn på VM-truppen: ”Asserholt hade lyft laget rejält”

ANNONS

Idag plockade Leif Boork ut truppen till VM i USA om ett par veckor. Hockeysverige var på plats tillsammans med Valentina Lizana Wallner som nedan ger sin syn på truppen.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Idag tog Leif Boork ut sin trupp till VM i USA som inleds 31:mars. Truppen i sin helhet hittar ni här.

Hockeysverige.se var tillsammans med bland andra tidigare OS-målvakten Valentina Lizana Wallner på plats när truppen presenterades i Svenska Ishockeyförbundets lokaler i Johanneshov. Efter presskonferensen bad vi Lizana Wallner ge sin syn på:

Målvakter: Sara Grahn, Lovisa Berndtsson, Sarah Berglind
— Det var ganska väntat att Boork skulle ta ut dom tre eftersom han haft med alla tre under säsongen, men i olika kombinationer. Sarah Grahn har varit med i alla turneringarna under säsongen och, känner jag i alla fall, är förstavalet. Något som jag tror att Leif Boork också tänker. Förmodligen kommer Sara Grahn få stå alla matcher.
— Sedan vet jag inte riktigt hur han tänker kring andra och tredje målvakt. Det kanske han bestämmer utifrån vad dom visar i träningsmatcherna innan turneringen.

Backar: Anna Kjellbin, Johanna Fällman, Johanna Olofsson, Annie Swedin, Jessica Adolfsson, Emilia Ramboldt, Maja Nyhlén-Persson
— Det var faktiskt ganska väntat att alla utom Maja skulle komma med. Sedan hade jag velat se Emma Eliasson, men vi visste redan innan den här presskonferensen att det inte kommer att hända.
— Det är en blandning av dom som varit med länge, Fällman, Olofsson, Annie och Ramboldt samtidigt som Kjellbin och Adolfsson gjort riktigt bra säsonger.

dsc_0183

Maja Nyhlén-Persson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Sedan har vi Maja Nylén-Persson, 16-åringen som på långt håll är släkt med Nicklas Lidström och som man indirekt kan säga ha tagit lagkamraten Elin Lundbergs plats även om dom har två helt olika roller på isen.
— Jag blev väldigt överraskad att han vågade ta ut en debutant som bara är 16 år. Jätteroligt för henne och antagligen är det en av hennes största drömmar som går i uppfyllelse. Roligt att hon får chansen. Det kan vara både dåligt och bra att få VM-debutera när man är så pass ung, men jag tror att hon är med mycket för att se och lära.
— Däremot trodde jag inte att dom två som blev reserver, Elin Lundberg och Emmy Alasalmi, skulle bli petade av just Maja. Det tror jag att dom båda har väldigt svårt för också eftersom dom hade tillfört lite mer erfarenhet och vet vad som gäller i ett VM. Maja däremot har inte spelat en landskamp och har ingen erfarenhet av landslagsspel alls, men verkligen jätteroligt för henne och en rolig överraskning. Hon är absolut värd att få komma med eftersom hon är en väldigt duktig hockeyspelare, men jag trodde inte debuten skulle komma redan i år.

Forwards: Sara Hjalmarsson, Sabina Küller, Lisa Johansson, Pernilla Winberg, Anna Borgqvist, Maria Lindh, Fanny Rask, Erica Udén Johansson, Erika Grahm, Hanna Olsson, Emma Nordin, Michelle Löwenhielm, Olivia Carlsson.
— Hade jag tagit ut forwardens som jag trodde skulle komma med så hade det varit just dom här. Sedan hade jag velat se (Jenni) Asserholt såklart här, men det har hänt något mellan henne och ”Boorken” så det var uteslutet för länge sedan att hon skull komma med.
— Det är många AIK:are med i truppen, men å andra sidan har dom varit ganska bra framåt den här säsongen. Alla tre från AIK är toppspelare så det är svårt att ta bort någon av dessa. Det jag också tänkte på är att inte många spelare från finallagen (Djurgården och HV 71) är med. Samtidigt har finallagen en del utländska spelare i sina lag. Fanny Rask är med och hon tog nästan själv HV 71 till final, i alla fall om man tittar på statistiken. Jag tror att det kan vara Fannys år i år.
– Sedan har ”Boorken” tagit med Pernilla Winberg, som varit med i 100 år, Erika Grahm och Emma Nordin som tre rutinerade spelare. Det har han blandat med en del yngre spelare och två collegespelare som bara växer för varje säsong.

Saknar du någon ytterligare spelare i truppen?
— Jag tycker att det är lite tråkigt att Rebecca Stenberg inte kom med. Men å andra sidan, vem skulle hon slå ut? Det är en tuff konkurrens på forwardssidan. Sedan är det kul för ”Brallan”, Melinda Olsson, att hon är med som reserv. Hon har egentligen inte fått visa vad hon går för i landslaget i år.
— Sedan tror jag att Asserholt hade lyft laget rejält med tanke på hur bra hon har varit på slutet med HV 71.

Din gamla tränare i Djurgården, Jared Cipparone, kommer med som assisterande tränare efter att Ylva Lindberg tackat nej till det uppdraget, vad kan han tillföra det här laget?
— Jag tror att han och Leif kommer komplettera varandra jättebra. Jared är inte den som inte vågar säga vad han tycker, men jag tror ändå att dom båda tänker ganska lika i spelet. Jag tror absolut han kommer göra det bra som assisterande coach till Leif även om jag inte tror att Leffe kommer att ge så mycket utrymme till någon annan.

Den här artikeln handlar om: