Håkan Wickberg.
SHL

En av Brynäs största – Old School Hockey Håkan Wickberg

Han var med vid Brynäs första SM-guld 1964 och vann sedan sex gånger till med klubben. I veckans Old School Hockey möter ni Brynäslegendaren Håkan Wickberg som har sin tröja nummer 12 upphissad i Gavlerinken Arenas tak.

Håkan Wickberg finns inte längre med oss. I december 2009 fick hela hockeysverige beskedet att en av svensk ishockeys största spelare hade somnat in. Håkan Wickberg blev 66 år. Han var uppväxt i Gävle med bland andra Hans ”Virus” Lindberg, Mats och Lars Hedenström och Tommy Sandlin som närmsta lekkamrater. Pappa Thure var den drivande i Brynäs till sin tragiska bortgång 1974, strax efter slutsignalen mot Timrå I Gavlerinken, endast 54 år gammal.

I mars 2008 gjorde jag en längre intervju med Håkan Wickberg och här får ni ta del av denna.

Med tanke på att pappa din var legendariska Brynäs ledaren Thure Wickberg, fanns det ens någon tvekan om att sonen Håkan skulle bli hockeyspelare?
— Nej egentligen inte. Jag är född med idrott och höll på med nästan allt. Det var förutom ishockey även bandy i allsvenskan med Skutskär, fotboll i Brynäs som låg i division två och sedan spelade jag pingis. Jag var väl ganska allround skulle man kunna säga.
— Ishockeyn blev sporten nummer ett när jag som femtonåring fick debutera i Brynäs A-lag i division två.

Thure och Håkan Wickberg 1

Håkan och Thure Wickberg. Foto: Arkiv

Håkans far var alltså den legendariska ledaren Thure Wickberg. Han kom till Brynäs i slutet av 1940-talet och sägs allmänt vara klubbens mest betydelsefulla värvning någonsin.

MÅN OM ATT SPELARNA HADE DET BRA

Thure Wickberg var inte bara en drivande ledare utan han var även en extra pappa åt flera av spelarna i Brynäs, speciellt dom som inte var från Gävle. Man såg honom ofta ta en påse bullar och åkte hem till någon av spelarna för att sitta och prata en stund, kolla av läget. Thure Wickberg, liksom hans son Håkan, var en person som var mån om att ”hans killar” och familjer hade det bra.
— Pappa betydde nästan allt under de år han jobbade i klubben. Det började med att han skulle jobba med ”Godis” (Gävle GIK) och IFK Gävle, men han tyckte de var societetsklubbar och han ville som arbetargrabb jobba i det tysta och då passade Brynäs honom väldigt bra.
— Pappa hade bott i Stockholm där han hade spelat både bandy och fotboll i några klubbar. Anledningen till att familjen flyttade till Gävle var att pappa hade pluggat klart i Stockholm och då ville försöka starta en firma i här i stan.

Du måste ha varit med kring alla rundabordsamtal hemma hos pappa Thure och mamma Lizzie då klubben diskuterade alla talanger som senare blev stjärnor. Hur hittade Brynäs egentligen killar som Bröderna Salming, Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson (Kiruna), Jan-Erik Lyck (Insjön) och Hasse Sjöberg (Grängesberg) långt utanför Gävle?
— Alla var intresserade i klubben och tipsade om olika spelare runt om i Sverige. Sen lärde pappa känna en kille någon gång kring VM 1960 uppe i Harads i Norrland som heter Anders Engström. Han låg bakom värvningarna av Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson, Stig och Börje Salming. Vi kallade honom för Brynäs norrlandsögon. Engström blev faktiskt ganska omtalad i media för just sina lyckade värvningar.

DOG EFTER EN MATCH

Torsdagen den 17 januari 1974 spelade Brynäs match mot Timrå. Brynäs vann med 7-3. Efter matchen stod Thure Wickberg och pratade med dåvarande förbundskaptenen Kjell Svensson och journalisten Keb Eriksson en stund innan han skulle vidare till en TV-intervju med Mac Gänger.
Thure Wickberg hade haft problem med hjärtat tidigare och när han lämnar Svensson och Eriksson för att gå dom sista metrarna upp till Gänger faller han ihop efter en hjärtattack. Han kördes till Gävle Sjukhus där han senare under kvällen avled.

Det måste ha varit oerhört tufft när pappa gick bort.
— Visst var det så men det är så många år sedan nu…
— Fast jag minns att klubben inte ville att jag skulle spela matchen efter mot Leksand. Jag själv ville inget hellre än att spela. Visst blev inte säsongen sig lik efter pappas bortgång och Leksand blev svenska mästare istället det året. Men om det hade med pappas bortgång att göra vet jag faktiskt inte.
Vad betyder Nynäsplanen för dig?
— Det var där jag lekte jämt som barn… lekte förresten, det var det nog mest bandy och ishockey vi spelade där.
— Killarna som spelade i ”Godis” höll till på Borgaskolansplan och vi som kom att spela i Brynäs på Nynäsplans naturis. Isstadion kom till 1957 och jag minns så väl invigningen då jag skulle göra någon uppvisning på skridskor, men det blev inställt eftersom det var sådan fruktansvärd snöstorm.

Det var väl flera av er killar från ungdomsåren på Nynäsplan som lyckades bra i era hockeyliv?
— Ja, det måste jag hålla med dig om. Det var ”Virus” (Lindberg), Mats och Lars Hedenström, jag och Tommy Sandlin av oss som senare spelade för Brynäs och som jag kommer på sådär så där på en gång.

När fick du debutera i Brynäs a-lag?
— Jag var 15 år men själva debuten har jag inga direkta minnen ifrån. Fast matchen efter skulle vi till Hedemora och spela. Jag vaknade upp med 39,5 i feber men sa inget till någon eftersom jag var så otroligt glad över att bara få vara med.
— Det kanske inte var direkt något lyckat beslut, men man tänkte inte på riskerna på samma sätt. Jag ville ju bara spela med Brynäs, skrattade Wickberg.

Brynäs var inte den naturligt stora klubben i Gävle när du var grabb utan både Gävle Godtemplare och Strömsbro IF var egentligen bättre. Var det aldrig aktuellt med spel i de klubbarna för dig?
— Nej, nej, eftersom farsan skötte allt i Brynäs så kom det inte ens på tal.

William Löfqvist aa

”Wille” Löfqvist. Foto: Arkiv

Historien berättar om att spelarna i Brynäs knappt pratade med ”Wille” Löfqvist och Bertil ”Masen” Karlsson i början för att de kom från Strömsbro IF, d v s fel sida om ”Testebo-river”. Men den historien avfärdar Håkan Wickberg snabbt som en skröna.
— Det stämmer inte alls utan vi var bästa kompisar. Det finns många konstiga osanna historier om Brynäs på den här tiden, men Wille brukar berätta att Brynäs skulle köpa ett par benskydd av Strömsbro IF och då fick dom honom på köpet.
— Wille är en härlig kille (Löfqvist avled i oktober 2016) men det har aldrig funnits några problem mellan oss. Jag gillade ”Masen” också och jag har inget minne av att det skulle finnas några bråk när vi spelade mot varandra heller. Det som man ser idag med läktarbråk på derbymatcher nere i Stockholm var nog helt okänt fenomen här uppe i Gävle.

Av alla sju SM-titlarna, vilken värdesätter du högst?
— Den första, 1964, naturligtvis men sen har vi slarvat bort flera SM-guld mellan åren 1964 och 1974. Till exempel 1969 då vi förlorade den avgörande matchen nere i Göteborg och tack vare det vann Leksand guldet. Även 1965, då Frölunda vann känns så här i efterhand som att vi slarvade bort.

Guldet 1964 var en väldigt stor händelse i hockeysverige. Djurgården hade mer eller mindre abonnerat på mästerskapstiteln under flera säsonger. Att nya unga Brynäs kom in och tog över tronen togs emot med blandade känslor.

STÄMPLADES SOM HALVGALNA

I SM slutspelet 1964 var faktiskt två lag från Gävle med eftersom även Strömsbro hade kvalificerat sig dit. Slutspelet blev en Eriksgata för Brynäs och redan två omgångar från slutet (SM avgjordes i seriespel 1964) blev det klart att Brynäs var svenska mästare då Skellefteå besegrades på Norvalla Isstadion med 5-3. Stor matchhjälte var för övrigt Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg som gjorde två av målen. Lars-Åke Sivertsson, Tord Lundström och Lasse Bylund gjorde dom tre övriga målen.

Ni i Brynäs fick ofta en stämpel på att vara lite halvgalna, vad handlade oftast det om?
— Ishockeykulturen i Gävle och att alla var fruktansvärda vinnare. Det hände ganska ofta att våra internmatcher i Gavlerinken var tuffare och bättre än vad själva allsvenska matcherna var. Här lades nog mycket av grunden i Brynäs framgång.
— Vi hade enbart spelare som verkligen ville vinna, kosta vad det kosta vill. Det var högt till tak i Brynäs omklädningsrum. Men galna… jag vet inte om man kalla oss för det direkt.

Börje Salming berättade tidigare om att han och brodern Stig slogs på träningarna, var det här vanligt förekommande?
— Vi hade riktiga allsvenska domare som dömde våra intermatcher för annars kunde det spåra ur och visst stämmer det att ”Stigge” och Börje slogs rejält ibland men det hela bottnade i just det faktum att alla verkligen ville vinna.

LANDSLAGSDEBUTERADE UNDER INVIGNINGEN

Håkan Wickberg kom att debutera i Tre Kronor säsongen 1962/63.
— Det var när Johanneshov i Stockholm invigdes 1962. Vi mötte Norge och vann med 8-1. Jag spelade i samma kedja som Carl-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg från Djurgården och Kjell ”Pipis” Larsson som jag var lagkamrat med i Brynäs. Det blev två mål från Wickbergs klubba, berättade Wickberg med ett leende.

Du hade väl först Arne Strömberg, men även Billy Harris och Kjell Svensson som förbundskaptener. Vilken av dessa har haft den mest naturliga förmågan att lyfta killarna till framgång?
— Jag har för mig att jag även hade ”Sura-Pelle” som förbundskapten något år, men som svar på din fråga så var Arne Strömberg fantastisk. Han hade ett helt annat sätt att leda Tre Kronor än de övriga. En ledare av den gamla skolan kan man säga. En som inte var rädd för att ta i där det som bäst behövdes för stunden. Men de var bra killar alla de ledare nu nämner.

Håkan Wickberg AA

Håkan Wickberg i landslagsdressen. Foto: Arkiv

Av alla VM-turneringar vilken var din personligt största framgång?
— Personligen vet jag inte… Jag var nog mer en spelare som tänkte på laget, men jag vann två VM-silver och det 1970 i Stockholm var kanske roligaste.
— Sen gjorde vi ett mycket fint OS i Sapporo 1972 som vi var nära att vinna i silver i, men med något måls marginal så slutade vi fyra.

Vid OS i japanska Sapporo 1972 hände det märkliga saker lite bakom kulisserna. Billy Harris var förbundskapten vid den här turneringen och när han åkte till Japan så var det för att vinna guld, inget annat räknades.

När Sverige förlorade den näst sista matchen, mot Tjeckoslovakien, med 2-1 efter ett sent mål av Josef Horesovsky, tappade Harris gnistan helt. Inför medaljmatchen mot Finland dök han upp först till nedsläpp, vilket inte var något som dom svenska spelarna direkt var vana vid.

Tommy Sandlin

Tommy Sandlin. Foto: Bildbyrån.

Tommy Sandlin har genom hela din karriär funnits som en röd tråd, både som vän, spelare och senare då du var assisterande tränare åt honom i Brynäs. Vad har han betytt för din utveckling inom ishockeyn?
— Det är jag som lärt Tommy att vara tränare. Vi var barndomskamrater och kände varandra mycket väl.
— Tommy tränade först ”Godis” juniorer innan han kom till oss i Brynäs. Han var väldigt läraktig och duktig. Själva coachningen skötte vi själva i varje femma, men han lade upp fantastiskt bra träningar.

Du gav dig själv på en kortare sejour som huvudtränare i Sandviken och Örebro samt assisterande i Brynäs. Kände du att Håkan Wickberg inte hade mer att ge åt hockeyn eller varför valde du inte att satsa vidare som tränare?
— Det var för jobbigt allt runt omkring. Telefonen ringde jämt med journalister som ville ha svar som jag inte ens hade själv. Sen tog det för mycket tid med att lägga upp träningar, kalla in ersättare när folk är sjuka och så vidare.
— Hade det bara varit för själva träningen och matchandet skulle jag nog annars kunnat fortsätta.

Var det aldrig tal om spel i NHL?
— Nej, jag var för gammal när det blev vanligare med att åka över dit. När Inge Hammarström och Börje Salming åkte över 1973 var jag drygt 30 år och skulle operera ett trasigt knä så det blev aldrig aktuellt.

Du spelade även en säsong i Falu IF, med en då 15-årig Tomas Jonsson, som senare kom att bli Brynästränare, Stanley Cup-mästare, Svensk mästare, OS- och VM-guldmedaljör. Kunde man se redan då att han var något utöver det vanliga i ishockeyrinken?
— Jo visst såg man redan då att han kunde gå hur långt som helst. Han var storstjärna i TV-pucken och redan då ganska omtalad.

Håkan Wickberg 001

Håkan Wickberg under en match. Foto: Arkiv

Du har fått din tröja hissad i taket på Läkerol Arena (numera Gavlerinken Arena). Vad betydde den händelsen för dig?
— Det var en mycket stor och uppskattad upplevelse. Det är åt Brynäs som man hela tiden har jobbat, OS, VM och landslag är inte riktigt samma sak, och att då få denna uppskattning var fantastiskt kul.

Går det att beskriva i ord känslorna när man står där på isen och ser när tröjan går i topp?
— Just när jag stod på isen så var det så mycket folk överallt så då var kanske inte känslan så speciell men när jag fick beskedet… ja det var stort. Jag är mycket glad och stolt över den uppskattningen.

Sven Tumba 6

Sven Tumba.

Om du avslutningsvis får plocka ut ett All Star team med de killar du spelat med. Hur skulle de utformas?
— Som målvakt får det bli Wille som var jäkligt bra under så många år. Backar får bli Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg och Börje Salming. Kedjan får bli jag, Tord Lundström och Inge Hammarström. Annars var min stora idol som ung Sven Tumba och till någon landskamp petade jag honom i Tre Kronor och det var stort för mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 05 december
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL
tisdag 06 december
01:00 New York Rangers - St Louis Blues NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Edmonton Oilers - Washington Capitals NHL
03:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
04:30 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Luleå - Malmö SHL
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
19:45 Kloten - Servette National League
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 11 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Calgary Flames NHL
01:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
15:30 Luleå - Brynäs SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
21:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
00:00 Florida Panthers - Seattle Kraken NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
måndag 12 december
01:00 Winnipeg Jets - Washington Capitals NHL
01:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Boston Bruins NHL
19:00 Västervik - Modo Hockeyallsvenskan
tisdag 13 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Dallas Stars NHL
01:00 Montreal Canadiens - Calgary Flames NHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:30 Ottawa Senators - Anaheim Ducks NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:00 St Louis Blues - Nashville Predators NHL
19:00 Djurgården - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:05 Frölunda - Skellefteå Champions Hockey League

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten