Sök
Anton Cederholm.
Nyheter

Håller NHL-drömmen vid liv i allsvenskan: ”Mycket politik inblandat och ibland blir man drabbad”

Han stack till Nordamerika som 18-åring med målet att ta sig till NHL. I stället hamnade Anton Cederholm i fjol i farmarligans farmarliga ECHL. Men med hjälp av en utvecklande säsong i Hockeyallsvenskan med AIK försöker den fysiske backen hålla NHL-drömmen vid liv.
– Det är mycket politik inblandat och ibland blir man drabbad av det, säger han till hockeysverige.se om hockeylivet i Nordamerika.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Gluggar i tandraden är inget som saknas i hockeykretsar. Tänder ryker till höger och vänster under en säsong och vissa olycksdrabbade spelare får tillbringa nästan lika mycket tid i tandläkarstolen som på massagebänken emellanåt.

När hockeysverige.se träffar AIK:s backbjässe Anton Cederholm läspar han lite så där gott som hockeyspelare gör när tandraden blivit några vitingar fattigare.
– Stefan Johansson kände för att skjuta mig rakt i munnen, skrattar han när han ska förklara varför han spelar med ett skydd för mun och käke.
– Jag stod framför mål i PP och skulle skymma målvakten och sedan small det bara. När jag åkte ut svartnade det helt och hållet och jag kom inte ihåg någonting.
– Sedan körde jag utan skyddet för käken ett tag och första matchen fick jag en smäll så att jag fick sy tolv stygn på insidan. Då blev tandläkaren så jäkla arg på mig, så nu måste jag köra med det där skyddet.

Anton Cederholm skrattar igen. Han är mitt uppe i en spännande slutspelsserie med AIK där laget har tagit två raka segrar mot Timrå och Pantern, dit tre år yngre brodern Jacob är utlånad av HV71, och har gått upp i ledningen av tabellen, vilket kan utmynna i en serie mot Bik Karlskoga för att försöka ta sig vidare till SHL-kvalet. Det är den mest spännande tiden på året för en hockeyspelare i Sverige och inte minst för en kille som Cederholm som har tillbringat de tre senaste säsongerna i Nordamerika.

22-åringen från Jonstorp lämnade Rögle BK som 18-åring för att testa lyckan i den nordamerikanska juniorhockey och Portland Winterhawks i WHL. Där coachades han av Mike Johnston, som under en period var huvudtränare för Pittsburgh Penguins, och hade flera lagkamrater som i dag spelar i eller står på gränsen till NHL, Oliver Bjorkstrand, Nic Petan, Derrick Pouliot och Brendan Leipsic.
– I mitt tycke är Portland den bästa juniororganisationen i hela Nordamerika. Jag är grymt tacksam att jag fick två år där. Jag hade en fantastisk coach och fick vara med om att spela en WHL-final där vi tyvärr torskade i den sjunde och avgörande matchen (mot Edmonton Oil Kings 2014), berättar skåningen om sitt junioräventyr.


Bröderna Cederholm – Jacob och Anton. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”LIGAN HAR EN DÅLIG STÄMPEL, TYVÄRR”

I fjol var det dags att ta klivet in i proffslivet som förstaårssenior. Cederholm draftades av Vancouver Canucks i femte rundan 2013 och skrev NHL-kontrakt med klubben året därpå. Förhoppningen var att ta en plats i farmarlaget Utica Comets i AHL, men dit nådde han aldrig. I stället hamnade backen i Kalamazoo Wings i ECHL, där det blev 69 matcher.
– Det var inte de bästa omständigheterna, men jag gjorde det bästa av det, säger Cederholm.
– Jag hade en bra säsong i en liga som har en dålig stämpel, tyvärr. I vissa matcher skulle jag säga att hockeyn håller högre klass än i allsvenskan. Det är mycket bra spelare som är i min situation, en av dem är (tidigare JVM-backen) ”Jeppe” Pettersson i Reading Royals.

Han är besviken över att chansen i AHL aldrig uppenbarade sig, men säger att han inte vill älta det som varit eller gå in på detaljer kring varför han blev kvar i ECHL hela säsongen.
– Jag känner lite att jag har lagt det lite bakom mig, men det är så det funkar i USA… Det är mycket politik inblandat och ibland blir man drabbad av det. Det är inte så mycket att göra åt det, tyvärr.
– I och med att ligan har en dålig stämpel tänkte jag att Sverige kan vara ett bra alternativ och det tyckte Vancouver också. Det blev en bra lösning med AIK till slut.

Till slut, ja. För först blev det en utlåning till hans tidigare klubb Rögle i SHL. Där blev det bara åtta matcher innan det i slutet av oktober stod klart att han i stället skulle tillbringa säsongen i Stockholm.
– Jag har gått igenom vad som hände ganska många gånger nu… Kort och gott tycker jag inte att jag fick chansen och för mig var det ingen bra miljö att vara i. När AIK hörde av sig var det inget snack om saken, säger han.
– Här får jag mycket speltid och det går till och med snabbare än i SHL vissa gånger. Det är kanske lite mer vårdlöst ibland, men det är enklare att utvecklas för unga spelare som jag själv. Det är mer som i Nordamerika, snabbare omställningar och det är bra för mig att behöva röra på fötterna och täcka upp gapet.

Om du jämför med åren i Nordamerika, vad känner du att du har fått under det här året i Hockeyallsvenskan?
– Jag har framför allt utvecklat mitt spel med pucken och sedan självklart skridskoåkningen.
– Det är mindre start och stopp här hemma och handlar mer om att vara följsam. Sedan är det lite svårare att smälla på, vilket ingår i mitt spel. Det gäller att ta det när det kommer.

Efter den här säsongen har Cederholm ett år kvar på kontraktet med Canucks och han tänker återvända till Nordamerika nästa säsong för att fullfölja det. I första hand med en plats i AHL som målsättning, men drömmen om NHL lever fortfarande den också.
– Planen är att ha en bra sommar med min PT Andreas Larsson, åka på lite camper innan Vancouvers camp så att man är förberedd och sedan ge allt för att komma så långt som möjligt.

Men innan dess väntar det en stor förändring i livet.
– Jag tillbringar mina somrar i Portland och ska till och med gifta mig med min tjej där i sommar. Jag träffade henne när jag spelade juniorhockey och vi har varit tillsammans i tre och ett halvt år. Det ska bli spännande och kul.

Då slipper du förhoppningsvis ha ett distansförhållande nästa säsong?
– Ja, nu har hon varit och hälsat på här, så det var skönt. Men nu är det inte så långt kvar på säsongen heller, så det ska bli skönt när man får mer tid ihop.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten