Stefan Ladhe.
Nyheter

Landslagets viktiga doldis: ”Spelade aldrig A-lagshockey – men jag brann för hockeyn”

ANNONS

Han syns ofta i samband med Tre Kronors samlingar och turneringar, men kommer sällan till tals. Hockeysverige.se beslutade sig för att ändra på det. Här får ni träffa och lära känna Tre Kronors alldeles egen målvaktsguru Stefan Ladhe.
– Jag spelade aldrig A-lagshockey, men hockeyn var det jag brann för, berättar målvaktstränaren om vägen till landslagshockeyn.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Trots att Stefan Ladhe har en väldigt viktig funktion inom Tre Kronor får han sällan några rubriker. Men det är han som ser till att målvakterna i landslaget är som bäst när det gäller i Tre Kronor. Vad bottnar det här intresset för målvaktsjobbet i och hur jobbar Ladhe med Tre Kronors målvakter? Hockeysverige.se slog sig ner i Svenska Ishockeyförbundets lokaler för en intervju med Ladhe.
– Från det jag var så liten att jag blev matad av mamma så var jag ”impad” av ”Honken” (Leif Holmqvist). Jag vet faktiskt inte vart det kommer ifrån, men på något vis har det här med målvakter funnits med från början. Det gäller nog för flera av oss som håller på med det här att ”nörderiet” kom tidigt, säger Ladhe som givetvis stod i mål som ung grabb hemma i Bålsta.
– Jag spelade upp till A-junioråldern. Sedan satt jag på bänken någon gång för Division 2 laget hemma i Bålsta, men jag spelade aldrig A-lagshockey. Det var för bra målvakter i A-laget så jag kände inte att jag var nära, men hockeyn var det jag brann för.
– Först var jag lagtränare under tre säsonger. Sedan gick jag en målvaktskurs, vilket inte var så vanligt då. Det var bara en sådan kurs var tredje år eller liknande. Kursen var i Luleå och det var Thomas Magnusson som höll i den. Han och jag satt på samma plan hem. Jag var säkert väldigt jobbig med alla mina frågor medan han bara ville hem efter haft kursen. Det var så allt började.

Efter det växte Stefan Ladhes intresse för att utbilda målvakter.
– Jag gick utbildning, Steg 3, som vanlig tränare. Där gjorde jag ett specialarbete om målvaktsträning tillsammans med Mats Waltin. Vi träffades några gånger, skrev, gjorde en film och så vidare. På den kursen träffade jag Thomas igen. Då frågade han mig om jag var intresserad av att jobba tillsammans med honom i Djurgården, så jag började där på ungdoms- och juniorlagen.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”PÅ DEN TIDEN FANNS DET INTE SÅ MÅNGA MÅLVAKTSTRÄNARE”

Säsongen 2009/10 får den tidigare juniormålvakten i Bålsta chansen till ett av Sveriges finaste jobb som målvaktstränare, att jobba med Tre Kronors målvakter.
– Jag började ganska tidigt i landslagsverksamheten, 1995. På den tiden, vilket man ska komma ihåg, fanns det inte så många målvaktstränare.
– När jag började i Djurgården tyckte Stockholms Ishockeyförbund ”Oj, vad bra, vi behöver målvaktstränare till TV-pucken, utbildningar och kurser”. Ganska snart fick jag frågan av Harald Lückner, som var förbundskapten på U20-landslaget, om att vara med där. Jag var med honom någon sväng, men på den tiden var det mer att jag var med på träningslägren men inte på VM. Även då VM gick i Sverige då 80:orna spelade var jag bara med på lägret. Sedan fick jag följa turneringen på TV. På sin höjd hade vi lite telefonkontakt.
– Så var det inledningsvis, men på riktigt kan man säga att det blev då Pelle Mårts kom in på U20 med 88:orna. Då hade vi redan jobbat lite ihop både i AIK och HV71. Sedan blev det ett naturligt steg för mig att följa Pelle då han tog över Tre Kronor.
– Pelle var inte helt säker på att han ville ha Tre Kronor efter U20. Han sa att hans skulle fundera men om Pelle skulle ta jobbet ville han att jag följde med. Nu blev det så och givetvis var det jättestort för mig.

Hur ser ditt jobb ut inför och under en VM-turnering?
– Vi har alltid några veckor ihop innan VM. Under dem veckorna förbereder vi oss mycket inför VM oavsett vilka spelare vi har med. Det är en ganska lång startsträcka. I början av april har vi spelarna som åkt ur SM-slutspelet och kanske några unga spelare som ska göra sina första landskamper i Tre Kronor. Då är det ett jobb med det laget såklart med träningar och att vi ska spela matcher under de här veckorna.
– Förutom det så har vi mycket möten, hur går det i NHL, vilka kan vi få loss, vilka är skadade och så vidare. Naturligtvis måste jag hålla koll på hur målvakterna ser ut, hur mycket har killarna spelat, vilka är tillgängliga, vilka går inte till slutspel och en massa sådana saker. Sedan byter vi spelare successivt beroende på hur folk blir tillgängliga.
– För mig är det precis som det är för alla målvaktstränare, att jag jobbar med målvakterna beroende på vad de behöver. Vi har alltid tid på isen och har alltid haft så länge jag varit med. Vi startar alltid med målvakterna så vi kan ge dem killarna vad de behöver, en bra uppvärmning och sedan kommer laget. Då kan vi starta i tempo i stället för att börja med att värma upp målvakterna.    
– Det är viktigt för mig att ge den stöttning som målvakterna behöver. Är det tre olika målvakter som det är på ett VM så är det också tre olika människor och behov. I flesta fallen känner jag killarna antingen lite eller mycket sedan tidigare eftersom jag har hållit på en stund med det här. Det är viktigt så vi kommer in på viktiga sakerna snabbt och inte har så mycket startsträcka som det kan vara om vi inte känner varandra bra sedan tidigare. Jag tror också att jag är ganska öppen och kan lyssna in vart de ligger i sin träning.

Du har inte ett vanligt målvaktstränarjobb utan får jobba med tre målvakter som oftast har helt olika spelstil, pusslar du ihop det här med killarnas målvaktstränare eller?
– Inte så mycket utan jag tycker att det är viktigare att lyssna på målvakterna själva Men i juniorlandslaget tyckte jag att det var viktigt att prata med deras målvaktstränare. I Tre Kronor är det ändå vuxna killar som har koll på sitt spel. Sedan kan jag gärna återkoppla efter en turnering. Det tycker jag är viktigare i så fall. Jag har ändå ett par andra ögon än han som ser den här killen varje dag. Jag tycker att det är viktigt att ge den bilden också.

Hinner du lära ut någonting eller handlar det bara om underhåll?
– Det beror på. Vissa saker som vi jobbade på med Henke (Lundqvist) under World Cup var lite nytt för honom. Han måste bjuda in till det också. I grunden ska vi underhålla och se till att han hittar en bra nivå. 
– Jag är lite tekniknörd vilket kanske inte alla målvaktstränare är. Då har jag mer att ge till en målvakt som inte är van att få det. Det är oftast småsaker som att vrida upp höften i vissa situationer eller komma nära till nästa puck eller returen.
– Jag filmar mycket på träning och det är lätt att titta på det tillsammans efteråt för att hitta små detaljer som man kan göra bättre. Saker som kan bli en ”aha-upplevelse” för målvakten. Däremot kan jag inte gå in och ändra något eller tänka ”nu ska vi se vad jag kan göra åt honom”. Han har tagit sig dit för han är duktig.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”NÅGRA JAG TYCKER ÄR MER INTRESSANTA FÖR OSS”

Det är några dagar mellan landslagslägren, men även då håller Stefan Ladhe sina målvaktstränarögon öppna.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att följa med vilka det var som spelade igår och så vidare. Då har jag ett gäng som jag följer. Framför allt när jag ska kolla på målvakter för turneringarna under säsongen tittar jag i första hand i SHL och KHL.
– Sedan hänger jag med i NHL, men det är inte lika viktigt tidigt på säsongen. Exempelvis, hur många matcher Jhonas Enroth spelat ser jag i slutet av säsongen. Naturligtvis vill jag ändå veta hur det går för alla våra målvakter, men det är mer att jag har en allmän koll.

Har du ett uttalat gäng målvakter som du följer eller har du koll på samtliga svenska målvakter i SHL?
– Det är några som jag tycker är mer intressanta för oss…

Är det du som plockat fram dessa?
– Ja och det är flera stycken naturligtvis. Att exempelvis Johannes Jönsson går jättebra i Karlskrona, det får han göra, men han ska inte vara med i landslaget efter det att han spelat tio matcher i SHL. Så har vi tänkt ganska många gånger. Oscar Alsenfelt gjorde en jättebra förstasäsong i Leksand. Klart att jag såg det, men det första jag gör är inte att plocka ut honom till ett landslagsläger för att spela matcher mot ryssarna. Vad hade hänt när han kom hem därifrån? Det hade kunnat vara botten för honom. Jag vill att målvakterna ska ha lite mer erfarenhet än att bara spela sin första säsong i SHL och kommer fram där som ett stjärnskott. Vi har så pass många bra målvakter att ta som kan spela de här tuffa matcherna.

Hur delaktig är du i själva laguttagningen?
– Vi pratar såklart, så här tycker jag. Är det någon som inte förbundskaptenen tycker lika som mig om så vill han veta varför jag föredrar honom. Utefter det tar vi ett beslut.
– Det är inte så att förbundskaptenen frågar vilka vi ska ha och jag säger två namn och sedan blir det dem. Vi för alltid ett samtal kring det.

Det är bara Henrik Lundqvist och till en viss del Robin Lehner som är ordinarie i NHL, hur tänker du kring det?
– Det är ingen bra situation. Det hade varit mycket bättre om killarna hade haft en eller två säsonger som back- up och sedan tagit över. NHL funkar inte riktigt så. Jag tycker att det är svårt att sätta en stämpel på hur vi utvecklar våra målvakter genom att räkna våra förstamålvakter som Finland kan ha gjort. Finnarna har så pass många fler.
– Allt beror på när jag kommer till NHL, vilket lag kommer jag till och vem konkurrerar jag med. Det är många sådana saker som spelar in. Det handlar egentligen inte om kvalitén på målvakten utan kommer du till ett lag där det finns en uttalad förstamålvakt, som i L.A (Los Angeles Kings) förra säsongen där (Jonathan) Quick vill stå varje match, då spelar det ingen roll hur bra den andra målvakten är.
– Givetvis vore det optimala att våra målvakter åker dit och tar första spaden. Därför blir det intressant att följa den här säsongen eftersom det är flera av våra målvakter som snäppat upp lite grann och är närmare att spela fler matcher. Bland annat då Jacob Markström. Han har haft några säsonger där borta då han har fått växa in i det. Egentligen skulle ”Markan” få den där rollen i Florida för väldigt många år sedan, man förutspådde det åtminstone. Nu tog inte han den chansen på det sättet som han kan göra nu då han är mer rustad för det, avslutar Stefan Ladhe.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL