Nyheter
MJÖRNBERG: Så kan lagen välja i playoff 1
ANNONS

I år är lottningen slopad till förmån för en valprocess där de bättre rankade lagen får välja sitt motstånd i playoff-rundorna. Så här kan det mycket väl komma att bli i playoff 1.

Troja/Ljungby och Huddinge kommer göra upp i den fashionabla Hockeyettan-finalen. Kristianstad, Mariestad, Visby/Roma och Sundsvall är direktkvalificerade till playoff 2 och Östersund, Haninge, Lindlöven och Kumla har tvingats gå på sommarlov.

Men resten av lagen från Allettorna spelar vidare i playoff 1 där de också kompletteras av Tranås och Örnsköldsvik som inte hade några större problem att ta sig vidare från sina förkvalsomgångar (2-0 i matcher för båda gängen).

Det fina i år är då att playoffet inte är förutbestämt på förhand utifrån tabellplaceringar eller att det kommer att lottas, i år får istället de bättre placerade gängen välja sitt motstånd bland de sämre. En i min mening alldeles fantastiskt raffinerad process som ni kommer att kunna följa direktsänt här klockan 12.00 imorgon måndag.

Men okej, det är så klart i allra högsta grad rimligt att ge sig på en liten gissning kring hur de olika lagen kommer att välja sitt motstånd i den första playoff-rundan.

Lag 4-6 från de två Allettorna får möjligheten att välja och rankas utifrån tabellplacering, inspelade poäng, målskillnad och så vidare. Det innebär att de väljer i följande ordning:

Väsby (4 i Allettan Norra med 31 poäng)
Vimmerby (4 i Allettan Södra med 28 poäng)
Piteå (5 i Allettan Norra med 28 poäng +9 i målskillnad)
KRIF (5 i Allettan Södra med 28 poäng -2 i målskillnad)
Nybro (6 i Allettan Södra med 27 poäng)
Hudiksvall (6 i Allettan Norra med 24 poäng)

Dessa har helt fritt att välja mellan lag 7-8 i Allettorna samt de två gängen som tagit sig vidare från förkvalet.

Asplöven
Kalix
Skövde
Borlänge
Örnsköldsvik
Tranås

Så okej låt oss skrida till verket och spekulera i hur den första playoff-rundan kan komma att se ut.

Väsby- Borlänge
Väsby, som efter sin formidabla Alletta får äran att välja först, är knäcknöten i hela den här gissningen. Tar man Väsbys val blir det ganska lätt att få de andra rätt, men det är oerhört svårt att förutse hur förortslaget tänker inför valproceduren.

Ekonomi och restid kommer säkerligen att spela in. I östra serien finns inga proffs, spelarna har andra åtaganden vid sidan av sin hockey och Väsby kommer säkerligen vilja ha en så smidig resa som möjligt. Därför kommer man aldrig ens fundera över att välja Asplöven eller Kalix, det förefaller även högst osannolikt att man skulle välja Örnsköldsvik (drygt fem timmar enkel resväg bort) även om det är ett av de sämst rankade lagen.

Då återstår Tranås, Skövde och Borlänge som alla ligger inom rimligt reseavstånd och som samtliga skulle kunna vara ett ganska hanterbart motstånd. Det är verkligen hugget som stucket, men någonstans tror jag att man har respekt för ett Tranås som krigade i en vass söderserie i höstas, som har en slumrande potential och trots en hackande vår ändå visat en osviklig förmåga att vinna matcherna som verkligen gäller något. Dessutom tror jag Väsby efter sin fina säsong har mer balls än att gå bara på siffror och välja det sämst rankade laget bland dem de har att fundera kring.

Då återstår Skövde och Borlänge. Sjuan och åttan från den södra Allettan och även om det givetvis finns en viss respekt för Borlänge för vad laget åstadkom ifjol då de gick till kvalserien har de inte varit alls samma lag i år. Jag tror valet faller på dalkarlarna. Delvis för att resan från Väsby till Borlänge är kortare än vad den är till Skövde, men också för att skaraborgarna är ett ruggigt vasst hemmalag.

Bara Troja/Ljungby och Kristianstad tog fler poäng på hemmaplan i Allettan än vad Skövde gjorde, laget vände många matcher hemma i Billingehov där man har en stor publik i ryggen och Väsby vill inte riskera att sätta sig i sitsen att torska första på bortaplan och sedan behöva vända hem med kniven mot strupen.

Men Skövde är ju ett uselt bortalag framhärdar ni. Visst är det så, men det var Borlänge också i serien och gänget tillhörde även dem som var svagast på sin egen hemmabana rent poängmässigt. Jag chansar på att Väsby väljer Borlänge.

Vimmerby- Skövde
När Väsby har gjort sitt val står Vimmerby näst på tur och i och med att Tranås finns kvar på tavlan i min profetia vore det naturligtvis det häftigaste valet. Kokande derbyn, känslor, adrenalin, matcher som skulle kunna komma att gå till historien, fullpackade läktare.

Men jag tror inte Vimmerby vågar välja gigantiska hockeyfester. Risken att bli utslagna och förnedrade är alldeles för stor. Trots att man har sin bästa Alletta någonsin i ryggen tillsammans med succéynglingen Eric Karlsson.

Minns grundserien i höstas där Tranås vann båda mötena mot Vimmerby. 4-3 efter straffar hemma i en alldeles briljant historia och sedan 6-2 i Vimmerbys tigerkula i kampen om de sista platserna till Allettan. Det vore oerhört kaxigt av Vimmerby, men nej de vill inte riskera det och absolut inte ge sina motståndare den enorma tändvätskan.

Efter att ha räknat bort långväga resor till Norrland som helt otänkbara återstår då bara ett val och det är Skövde. Det har varit jämna matcher mellan lagen i serien, men Vimmerby vet hur man besegrar skaraborgarna och borde känna sig som ett bättre lag än de röda. Det är värt att utsätta sig för en stor utmaning i Billingehov för att slippa löpa risken att slås ut av Tranås eller åka långväga till Norrland. Vimmerby väljer Skövde (om inte Väsby redan gjort det och således förstört hela mitt exempel).

Piteå-Kalix
Näst på tur att välja är då Piteå och det är naturligtvis ganska givet att man kommer välja en av sina Norrlands-kollegor Örnsköldsvik, Kalix eller Asplöven. I grundserien spelade man ganska jämna och tighta matcher mot samtliga av de lagen och i Allettan har varit täta fighter på bortaplan mot Kalix och Asplöven, men ganska betryggande segrar på hemmaplan.

Hugget som stucket kan tyckas och krasst sett ska Piteå naturligtvis slå ut samtliga de här tre gängen, allt annat vore ett misslyckande med tanke på hur stabilt laget är. Men jag skulle tro att man aktar sig för att välja Asplöven. Haparanda-gängets finska legion må ha underpresterat grovt i Allettan och har målvaktsspel som lämnar mer att önska, men det finns oerhört stor skicklighet och inte minst rutin i laget. Det vore dumt att utsätta sig för ett motstånd som skulle kunna blixtra till och hitta en högre högsta nivå än vad de andra gängen mäktar med.

Kalix eller Örnsköldsvik således. Det kanske vore logiskt att ta Örnsköldsvik på grund av att de är det sämre laget som spelat en vårserie, men jag tror ändå att valet blir Kalix. Den dryga timmens resväg är naturligtvis mer tilltalande än den mer än dubbelt så långa vägen som Piteå har till Örnsköldsvik och Ö-vik är ett gäng som kommer in med god feeling efter två raka kassaskåpssäkra segrar mot Sollentuna i förkvalet.

Kalix må ha tagit sig till playoff, men formen är ganska sviktande med många förluster på slutet och man tog sig faktiskt snarast vidare på Östersunds oförmåga än att man själva knöt ihop det mot slutet av serien. Kalix bör vara ett lämpligt motstånd för Piteå, det är vad jag skulle välja om jag var i Jonatan Glader och Rolf Nilssons skor.

KRIF- Tranås
Med tanke på vilka valalternativ som finns kvar på tavlan behöver jag knappast ens motivera här va? KRIF är en fattig klubb och att i playoff 1 välja en tripp till Haparanda eller Örnsköldsvik finns inte på någon som helst karta. Följaktligen blir det Tranås som blir det solklara valet.

Det innebär en nätt liten bussresa på tre timmar och ett motstånd som man besegrade med 4-0 på bortaplan senast det begav sig i grundserien. Om valen faller som jag tippar ovan är det här processens mest solklara val.

Nybro-Örnsköldsvik
När vi har kommit så här långt kanske vikingarna ångrar att de vann i sina sista omgångar mot Troja och Vimmerby och på så sätt lyckades knipa sjätteplatsen framför näsan på Skövde. Det hade förmodligen vart mer behagligt att bli valda av Vimmerby (eller Väsby) än att tvingas välja mellan pest eller kolera, mellan Örnsköldsvik och Asplöven.

Men valet är naturligtvis ändå ganska enkelt. Nybro väljer kolera. Örnsköldsvik är ett så väl närmare (”bara” knappt 100 mil och tio timmar bort) som enklare motstånd än vad Asplöven är och att Nybro skulle välja något annat förefaller märkligt.

Hudiksvall-Asplöven
Det blir inget att välja på för Hudiksvall, det är bara att finna sig i att motståndet blir ett Asplöven som alla andra har försökt undvika genom hela valprocessen.

Visst, det innebär en ganska oglamourös resa tillbaka till skådeplatsen för Allettans sista omgång, men rent sportsligt har Glada Hudik goda möjligheter att slå ut Haparanda-krigarna. Det var två jämna matcher i Allettan som båda slutade med seger för Asplöven, men jag tror inte Hudiksvall känner sig avskräckta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL