Nyheter
MJÖRNBERG: Så kan lagen välja i playoff 1

I år är lottningen slopad till förmån för en valprocess där de bättre rankade lagen får välja sitt motstånd i playoff-rundorna. Så här kan det mycket väl komma att bli i playoff 1.

Troja/Ljungby och Huddinge kommer göra upp i den fashionabla Hockeyettan-finalen. Kristianstad, Mariestad, Visby/Roma och Sundsvall är direktkvalificerade till playoff 2 och Östersund, Haninge, Lindlöven och Kumla har tvingats gå på sommarlov.

Men resten av lagen från Allettorna spelar vidare i playoff 1 där de också kompletteras av Tranås och Örnsköldsvik som inte hade några större problem att ta sig vidare från sina förkvalsomgångar (2-0 i matcher för båda gängen).

Det fina i år är då att playoffet inte är förutbestämt på förhand utifrån tabellplaceringar eller att det kommer att lottas, i år får istället de bättre placerade gängen välja sitt motstånd bland de sämre. En i min mening alldeles fantastiskt raffinerad process som ni kommer att kunna följa direktsänt här klockan 12.00 imorgon måndag.

Men okej, det är så klart i allra högsta grad rimligt att ge sig på en liten gissning kring hur de olika lagen kommer att välja sitt motstånd i den första playoff-rundan.

Lag 4-6 från de två Allettorna får möjligheten att välja och rankas utifrån tabellplacering, inspelade poäng, målskillnad och så vidare. Det innebär att de väljer i följande ordning:

Väsby (4 i Allettan Norra med 31 poäng)
Vimmerby (4 i Allettan Södra med 28 poäng)
Piteå (5 i Allettan Norra med 28 poäng +9 i målskillnad)
KRIF (5 i Allettan Södra med 28 poäng -2 i målskillnad)
Nybro (6 i Allettan Södra med 27 poäng)
Hudiksvall (6 i Allettan Norra med 24 poäng)

Dessa har helt fritt att välja mellan lag 7-8 i Allettorna samt de två gängen som tagit sig vidare från förkvalet.

Asplöven
Kalix
Skövde
Borlänge
Örnsköldsvik
Tranås

Så okej låt oss skrida till verket och spekulera i hur den första playoff-rundan kan komma att se ut.

Väsby- Borlänge
Väsby, som efter sin formidabla Alletta får äran att välja först, är knäcknöten i hela den här gissningen. Tar man Väsbys val blir det ganska lätt att få de andra rätt, men det är oerhört svårt att förutse hur förortslaget tänker inför valproceduren.

Ekonomi och restid kommer säkerligen att spela in. I östra serien finns inga proffs, spelarna har andra åtaganden vid sidan av sin hockey och Väsby kommer säkerligen vilja ha en så smidig resa som möjligt. Därför kommer man aldrig ens fundera över att välja Asplöven eller Kalix, det förefaller även högst osannolikt att man skulle välja Örnsköldsvik (drygt fem timmar enkel resväg bort) även om det är ett av de sämst rankade lagen.

Då återstår Tranås, Skövde och Borlänge som alla ligger inom rimligt reseavstånd och som samtliga skulle kunna vara ett ganska hanterbart motstånd. Det är verkligen hugget som stucket, men någonstans tror jag att man har respekt för ett Tranås som krigade i en vass söderserie i höstas, som har en slumrande potential och trots en hackande vår ändå visat en osviklig förmåga att vinna matcherna som verkligen gäller något. Dessutom tror jag Väsby efter sin fina säsong har mer balls än att gå bara på siffror och välja det sämst rankade laget bland dem de har att fundera kring.

Då återstår Skövde och Borlänge. Sjuan och åttan från den södra Allettan och även om det givetvis finns en viss respekt för Borlänge för vad laget åstadkom ifjol då de gick till kvalserien har de inte varit alls samma lag i år. Jag tror valet faller på dalkarlarna. Delvis för att resan från Väsby till Borlänge är kortare än vad den är till Skövde, men också för att skaraborgarna är ett ruggigt vasst hemmalag.

Bara Troja/Ljungby och Kristianstad tog fler poäng på hemmaplan i Allettan än vad Skövde gjorde, laget vände många matcher hemma i Billingehov där man har en stor publik i ryggen och Väsby vill inte riskera att sätta sig i sitsen att torska första på bortaplan och sedan behöva vända hem med kniven mot strupen.

Men Skövde är ju ett uselt bortalag framhärdar ni. Visst är det så, men det var Borlänge också i serien och gänget tillhörde även dem som var svagast på sin egen hemmabana rent poängmässigt. Jag chansar på att Väsby väljer Borlänge.

Vimmerby- Skövde
När Väsby har gjort sitt val står Vimmerby näst på tur och i och med att Tranås finns kvar på tavlan i min profetia vore det naturligtvis det häftigaste valet. Kokande derbyn, känslor, adrenalin, matcher som skulle kunna komma att gå till historien, fullpackade läktare.

Men jag tror inte Vimmerby vågar välja gigantiska hockeyfester. Risken att bli utslagna och förnedrade är alldeles för stor. Trots att man har sin bästa Alletta någonsin i ryggen tillsammans med succéynglingen Eric Karlsson.

Minns grundserien i höstas där Tranås vann båda mötena mot Vimmerby. 4-3 efter straffar hemma i en alldeles briljant historia och sedan 6-2 i Vimmerbys tigerkula i kampen om de sista platserna till Allettan. Det vore oerhört kaxigt av Vimmerby, men nej de vill inte riskera det och absolut inte ge sina motståndare den enorma tändvätskan.

Efter att ha räknat bort långväga resor till Norrland som helt otänkbara återstår då bara ett val och det är Skövde. Det har varit jämna matcher mellan lagen i serien, men Vimmerby vet hur man besegrar skaraborgarna och borde känna sig som ett bättre lag än de röda. Det är värt att utsätta sig för en stor utmaning i Billingehov för att slippa löpa risken att slås ut av Tranås eller åka långväga till Norrland. Vimmerby väljer Skövde (om inte Väsby redan gjort det och således förstört hela mitt exempel).

Piteå-Kalix
Näst på tur att välja är då Piteå och det är naturligtvis ganska givet att man kommer välja en av sina Norrlands-kollegor Örnsköldsvik, Kalix eller Asplöven. I grundserien spelade man ganska jämna och tighta matcher mot samtliga av de lagen och i Allettan har varit täta fighter på bortaplan mot Kalix och Asplöven, men ganska betryggande segrar på hemmaplan.

Hugget som stucket kan tyckas och krasst sett ska Piteå naturligtvis slå ut samtliga de här tre gängen, allt annat vore ett misslyckande med tanke på hur stabilt laget är. Men jag skulle tro att man aktar sig för att välja Asplöven. Haparanda-gängets finska legion må ha underpresterat grovt i Allettan och har målvaktsspel som lämnar mer att önska, men det finns oerhört stor skicklighet och inte minst rutin i laget. Det vore dumt att utsätta sig för ett motstånd som skulle kunna blixtra till och hitta en högre högsta nivå än vad de andra gängen mäktar med.

Kalix eller Örnsköldsvik således. Det kanske vore logiskt att ta Örnsköldsvik på grund av att de är det sämre laget som spelat en vårserie, men jag tror ändå att valet blir Kalix. Den dryga timmens resväg är naturligtvis mer tilltalande än den mer än dubbelt så långa vägen som Piteå har till Örnsköldsvik och Ö-vik är ett gäng som kommer in med god feeling efter två raka kassaskåpssäkra segrar mot Sollentuna i förkvalet.

Kalix må ha tagit sig till playoff, men formen är ganska sviktande med många förluster på slutet och man tog sig faktiskt snarast vidare på Östersunds oförmåga än att man själva knöt ihop det mot slutet av serien. Kalix bör vara ett lämpligt motstånd för Piteå, det är vad jag skulle välja om jag var i Jonatan Glader och Rolf Nilssons skor.

KRIF- Tranås
Med tanke på vilka valalternativ som finns kvar på tavlan behöver jag knappast ens motivera här va? KRIF är en fattig klubb och att i playoff 1 välja en tripp till Haparanda eller Örnsköldsvik finns inte på någon som helst karta. Följaktligen blir det Tranås som blir det solklara valet.

Det innebär en nätt liten bussresa på tre timmar och ett motstånd som man besegrade med 4-0 på bortaplan senast det begav sig i grundserien. Om valen faller som jag tippar ovan är det här processens mest solklara val.

Nybro-Örnsköldsvik
När vi har kommit så här långt kanske vikingarna ångrar att de vann i sina sista omgångar mot Troja och Vimmerby och på så sätt lyckades knipa sjätteplatsen framför näsan på Skövde. Det hade förmodligen vart mer behagligt att bli valda av Vimmerby (eller Väsby) än att tvingas välja mellan pest eller kolera, mellan Örnsköldsvik och Asplöven.

Men valet är naturligtvis ändå ganska enkelt. Nybro väljer kolera. Örnsköldsvik är ett så väl närmare (”bara” knappt 100 mil och tio timmar bort) som enklare motstånd än vad Asplöven är och att Nybro skulle välja något annat förefaller märkligt.

Hudiksvall-Asplöven
Det blir inget att välja på för Hudiksvall, det är bara att finna sig i att motståndet blir ett Asplöven som alla andra har försökt undvika genom hela valprocessen.

Visst, det innebär en ganska oglamourös resa tillbaka till skådeplatsen för Allettans sista omgång, men rent sportsligt har Glada Hudik goda möjligheter att slå ut Haparanda-krigarna. Det var två jämna matcher i Allettan som båda slutade med seger för Asplöven, men jag tror inte Hudiksvall känner sig avskräckta.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten