Nyheter
MJÖRNBERG: Straffar är INTE lotteri – domarhaveriet avgjorde Allettan

”Straffar är lotteri” brukar allehanda tränare muttra i tid och otid när det egna laget har förlorat.

Ingenting kunde vara en större lögn. Ingenting kunde vara mer idiotiskt att framhärda. Jag brukar med en dåres envishet predika att straffar handlar om precis lika mycket skicklighet som alla andra aspekter av spelet och skäller mer än gärna på alla som plockar fram den förhatliga klyschan.

Upplösningarna av serierna tycker jag med all önskvärd tydlighet har visat att straffar inte är något lotteri över huvud taget, det är något man MÅSTE vara ödmjuk inför och ta på allra största allvar.

Straffar kan vara precis vad som avgör en säsong.

Minns för en vecka sedan när Tranås och Helsingborg spelade en helt avgörande match om vilka som skulle få spela vidare efter avslutad vårserie. En match som gick hela vägen till ett straffavgörande. Fredrik Lindström petade in den avgörande pucken för sitt Tranås och hastigt och lustigt är laget nu framme i playoff 1 efter 2-0 i förkval-matcher mot Grästorp. Snacka om säsongsavgörande.

Söndagens sanslösa dramatik är ett annat i allra högsta grad väldigt tydligt exempel på hur viktiga straffläggningar är och att man måste ta det på större allvar än att trolla med lotteri-kortet och rycka på axlarna.

Det kunde naturligtvis inte bli mer raffinerat än att så väl Kalix som Östersund spelade oavgjort (2-2) i sina respektive matcher i slutomgången och därmed fortsatt stod på samma poäng inför förlängningarna. Det kunde inte bli mer raffinerat än att även övertidsperioderna slutade utan avgörande och att två straffläggningar fick ta vid. Det kunde inte bli mer raffinerat än att Kalix misslyckades med att straffa Sundsvall i sin match som låg lite före och att Östersund därmed hade allt i sina egna händer i sin straffläggning.

Kalix hade allt i egna händer i och med att målskillnaden hade gjort att bonuspoängen räckte men lyckades inte göra ett enda straffmål samtidigt som Sundsvall gjorde två. Kalix lyckades inte göra en Tranås.

Östersund fick då allt i egna händer och skickade fram det bästa man hade. Jonathan Tholander, David Lillieström-Karlsson och Nils Bergström. Ingen av dem lyckades överlista Sammy Gustafsson i Visby-kassen och Adam Erikssons delikatess till avslut skickade därmed Östersund på tidigt sommarlov. Vilket naturligtvis är ett fiasko utan dess like för den hårdsatsande klubben.

Ni förstår poängen. Straffar kan i slutändan vara precis vad som avgör en hel säsong. I de ovanstående exemplen var det precis vad som hände. Att så många, så lättvindigt då avfärdar något som man kan träna, nöta och bli extra skicklig på är därför oerhört pinsamt.

Det är man mot man, det är skicklighet mot medelmåttighet, det är ett spel som man kan se till att skaffa sig bästa möjliga förutsättningar inför. Det är något som alla borde lägga oerhört stor vikt vid att bli så bra som möjligt på.

Så nästa gång någon kommer och smutsar ner sin egen värdighet med klyschan ”straffar är lotteri” påminn dem gärna om att det kan vara straffar som gör skillnaden mellan en lång säsong och ett hejdundrande fiasko.

* * *

Det hade varit skönt att bara kunna skita i vad som hände, lägga det till handlingarna och konstatera att alla kan göra misstag och det är inget mer med det.

Men efter all den dramatik som bjöds i serien i allmänhet och slutomgången i synnerhet måste det tyvärr konstateras att det var en gigantisk domartabbe som avgjorde den Norra Allettan.

När rättsskiparen intensivt slog ut med armarna och fullständigt felaktigt dömde bort det straffläggningsmål som skulle ha varit matchavgörande till Väsbys fördel i den andra omgången spekulerades det i att just den där poängen som Väsby gick miste om när straffläggningen fortsatte och Huddinge kunde avgöra skulle kunna bli skillnaden mellan playoff och inte playoff i slutändan för underdogen.

Nu blev det lyckligtvis inte alls så eftersom Väsby fortsatte imponera och gjorde en grandios serie, men frågan är om det inte blev värre än så.

När Huddinge och Visby/Roma slutar på samma poäng efter dagens sanslösa dramatik och det är målskillnad som skiljer dem till Talangfabrikens fördel betyder det där genanta domslutet allt.

Hade domaren kunnat en basal del ur regelboken i Vilundahallen den 29 december, i Allettans andra omgång, då hade det varit Visby/Roma som spelat Hockeyettan-final mot Troja/Ljungby. Då hade ju Huddinge inte fått med sig den där bonuspoängen, då hade ögänget vunnit serien med en poängs marginal.

Därför blev det där misstaget väldigt mycket mer ödesdigert än vad de flesta hade kunnat förvänta sig där och då. Den berörda rättsskiparen lyftes åt sidan för en tid och coachades extra av domarorganisationen i samband med den pikanta missen, men det är oerhört tråkigt att konstatera att när Hockeyettan-finalen för första gången ska avgöras så har ett av lagen tagit sig dit på grund av ett domarhaveri.

Det hade varit skönt att bara kunna skita i vad som hände, lägga det till handlingarna och konstatera att alla kan göra misstag, men det är svårt när det blev så här fullständigt avgörande.

* * *

Det förtar naturligtvis inte något av Huddinges prestation. Laget har gjort en lysande serie, spelat en publikfriande hockey och jag är övertygad om att de kommer bjuda upp till en oerhört spännande dans i finalen mot Troja/Ljungby. Jag skulle rent av kunna kalla dem ett värdigt finallag. Men det är som sagt oerhört trist att laget inte fått defilera dit utan hjälp som de över huvud taget inte har bett om. Och synd som Visby/Roma som ju faktiskt skulle ha varit det lag som tog flest poäng i serien.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten