Nyheter

KRÖNIKA: Slap Shot – historien om väldens mest älskade ishockeyfilm

ANNONS

I dagarna fyller kultrullen Slap Shot fyrtio år. När filmen gick upp på biograferna var mottagandet först svalt från både publikens och kritikernas sida. Fyra decennier senare rankas Slap Shot allmänt som väldens bästa ishockeyfilm och en av de mest omhuldade sportskildringarna över huvud taget. Hur kan detta komma sig? Vad ligger bakom denna utveckling? För att reda ut det måste vi skingra historiens dimmor.

Vid nyår 1974 var Johnstown Jets, hemmahörande i den hårdföra farmarligan North American Hockey League, en klubb i djup kris på den nordamerikanska proffsishockeyns bakgård. Jets hade inlett säsongen uselt, genom att rada upp förluster, varav den ena mer besvärande än den andra. Lagets kräftgång gjorde att Johnstownsborna fick allt svårare att leta sig fram till arenan vid klubbens matcher. Spelarna insåg att situationen var på väg att bli alltmer desperat samtidigt som ryktet om att den okände ägaren var i färd med att avveckla klubben växte sig allt starkare.

Efter en blöt kväll ringde Jetsspelaren Ned Dowd till systern Nancy och ondgjorde sig över det förtvivlade läget. Nancy, som då försökte slå sig fram som författare i Los Angeles, greps av broderns berättelse.
– Jag insåg direkt att jag ville skriva ett filmmanus baserat på det Ned berättade, har Nancy senare sagt.
Manuset skulle handla om ett riktigt ”loserlag” i en gudsförgäten, amerikansk småstad. Ytterst var tanken att filmen skulle spegla den samtida ishockeykulturen och ringa in den sociala utsattheten i dåtidens Nordamerika, inte minst i det av 1970-talets lågkonjunktur hårt prövade industribältet i nordöstra USA. Inom kort befann sig Nancy i Johnstown för att samla material till det filmmanus om det semifiktiva ishockeylaget Charlestown Chiefs som började ta form på hennes skrivbord.

Livet som nordamerikanskt ishockeyproffs var länge ingen dans på rosor; arbetstillfällena var få och anställningstryggheten minimal. Även efter NHL:s expansion från sex till tolv lag i slutet av 1960-talet var det i bästa fall runt 400 NHL-tröjor som skulle delas ut per säsong. De som lyckades ta plats i NHL-lagen levde dessutom med den ständiga vetskapen att de när som helst kunde förlora sitt jobb till någon annan.

Klubbarna var inte sena med att utnyttja spelarnas utsatta position, genom att pressa ner deras löner och hålla dem i schack utanför rinken så att de inte skulle utmanade den gällande maktordningen. Detroit Red Wings legendariske general manager, Jack Adams, bar till exempel alltid omkring på ett antal enkla biljetter med destination till någon håla i den nordamerikanska obygden, där klubben härbärgerade ett farmarlag. Dessa biljetter kunde han sedan plötsligt plocka fram till och ge till spelare som misshagat honom.

Föga förvånande var klimatet i de nordamerikanska proffsligorna väldigt hårt. Ishockey har alltid varit en tuff sport – en sällsynt mix av ”balett och mord”, för att låna ett uttryck av den kanadensiske nationalskalden Al Purdy. Den ishockey som spelades i North American Hockey League och andra, liknande farmarligor under 1960- och 1970-talet, hör dock till den mest brutala som någonsin skådats. Vid denna tidpunkt hade Boston Bruins och Philadelphia Flyers bokstavligen slagit sig fram till toppen av NHL, med följd att var och vartannat nordamerikanska ishockeylag börjat anamma deras tuffa spelstil. I farmarligorna, där spelarna tyckte sig ha allt annat vinna och inget att förlora, blev våldsamheterna som mest utstuderade.

Medan de tuffaste NHL-spelarna brukade dra på sig runt 200 utvisningsminuter per säsong spenderade farmarlagens råskinn regelmässigt dubbelt så mycket tid i syndabåset, om inte mer.
– Slagsmålen i farmarligorna var rent av så många och utdragna att matcherna alltid blev 3-4 timmar långa, menar film- och ishockeymogulen Howard Baldwin som bland annat vunnit Stanley Cup som ägare till Pittsburg Penguins. Om man då betänker att en ishockeymatch brukar tar lite mer än två timmar att genomföra står det snabbt klart att ett vanligt möte i farmarligorna innebar att spelarna ägnade ungefär 60 minuter åt rena upplopp, lågt räknat.

Allt detta var saker som Nancy Dowd tog fasta på när hon skrev manus till Slap Shot. I princip hela handlingen, alla karaktärer och stora delar av dialogen i filmen har faktiskt verklighetsbakgrund. I somliga fall rör det sig om direkta återgivningar av riktiga förlagor, i andra fall handlar det om mer tillskruvade varianter, allt i syfte att göra filmen så autentisk som möjligt utan att förvandla den till en ren dokumentär.


Foto: All Over Press

Precis som filmens Charlestown Chiefs fick exempelvis Johnstown Jets nytt liv genom rekryteringen av tre glasögonbeprydda bröder, som skapade lokal ishockeyhausse utan dess like genom sin brutala spelstil, vilken inte bara fick publiken att trängas på läktarna utan även bar laget ända fram till ligatiteln. Bröderna ifråga – Jeff, Steve och Jack – hette i verkligheten dock inte Hanson, utan Carlson. Därtill har de själva förnekat att de ska ha lindat aluminiumfolie på knogarna inför slagsmålen på isen likt deras alter-ego bröderna Hanson gör i filmen. Däremot har brödratrion medgivit att de brukade lägga blöta golfhandskar på tork inför matcherna, vilka de sedan bar som raspiga knogjärn under ishockeyhandskarna redo att användas som vådliga tillhyggen i skärmytslingarna på isen.

Episoden i filmen när Jetscoachen Reggie Dunlop – spelad av stjärnskådespelaren Paul Newman – inför en match betalar en ambulans för att cirkulera utanför arenan med sirenerna på för att signalera det förestående blodbadet bygger i sin tur på ett iögonfallande PR-trick som boxningspromotorn Tex Richards använde för att sälja in New York Rangers matcher på 1920-talet.

I och med att många roller tillsattes med riktiga ishockeyspelare blev också språket i filmen väldigt jordnära. Det gäller inte minst i fallet med portalfigurerna, bröderna Hanson –  gestaltade av Jeff och Steve Carlson själva, kompletterade av lagkompisen Dave Hanson, sedan mellanbrodern Jack kallats upp till Edmonton Oilers – vilka i hög grad tilläts utforma sin dialog ad-lib, eftersom de hade svårt att minnas det skrivna manuset.

Resultatet av ansträngningarna blev en film som vid premiären avfärdades som en orgie i infantil våldsromantik och oborstade svordomar jämte otyglad sexism och öppen homofobi av en närmst enig kritikerkår.
– Den bild Slap Shot ger av proffsishockeyn får mig att tro att Idi Amin är dess kommissionär, medan Josef Stalin och Adolf Hitler har återupplivats för att coacha spelarna i tredje världskriget på isen, dundrade den amerikanske morgon-TV-stjärnan Regis Philbin i ett tidstypiskt omdöme.

Även publiken intog först en reserverad hållning till Slap Shot. När filmen gick upp i Johnstown uteblev exempelvis den på förhand förmodade publikanstormningen nästan helt, enligt uppgift för att många på orten upplevde att den verklighetsbaserade handlingen om den nedgångna industristaden och dess bärsärkargäng till ishockeylag kändes plågsamt välbekant. Även på andra håll var publiken svårflörtad. Särskilt tydligt var att Slap Shot inte tilltalade så många kvinnor, vilket producenten Bob Wunsch kopplade ihop med karaktärernas vulgära och oanständig beteende i filmen. Talande är att manuset innehåller över 170 svordomar – och detta vid en tid då enstaka kraftord på vita duken fortfarande kunde få moralens väktare att gå i taket.

Även ishockeyetablissemanget i stort gav inledningsvis Slap Shot kalla handen, då den ansågs ge sporten dåligt rykte.
– Första gången jag såg filmen förfasade jag mig över det grova språkbruket. Det var mycket värre än jag mindes det, men jag kan varit hemmablind, sade de legendariske NHL-domaren Paul Stewart nyligen. Huvudsakligen tycks det dock ha varit våldsamheterna i filmen som vållade huvudvärk inom ishockeyn.
– Många ishockeyföreträdare ville inte att allmänheten skulle få för sig slagsmål var allt som proffsishockeyn handlade om, men filmen ger en god bild av hur det verkligen var. Det hände ofta att motståndarlag fick eskorteras från arenan efter att matcher hade urartat – och det även inom ungdomsishockeyn, menar den ärrade NHL-veteranen Ric Selling.

Med tiden har dock Slap Shot börjat omtolkas i alltmer positiv riktning. Fram till sin död 2008 talade sig Paul Newman alltid varm om filmen som en originell samtidskommentar och något av det roligaste han gjort som skådespelare.
– Reggie Dunlop är en primitiv Machiavelli, utan George Bernard Shaws vackra formuleringsförmåga. Men det finns något älskvärt i honom, han är full av motsägelser, sade han en gång om sin rollfigur i filmen. Newmans budskap var att Slap Shot inte skulle tas på blodigt allvar, utan måste ses som en tankeväckande ishockeysatir, gjord med glimten i ögat.

Medievetaren Peter Dahlén har följdriktigt påpekat att Slap Shot ingick i en större våg av nihilistiska sportfilmer, däribland Benknäckargänget (1974) och Rollerball (1975), vilken banade väg för en större öppenhet i förhållandet till sportbranschens mörkare sidor. Talande är att de alla idag brukar finnas med på de rankinglistor över världens bästa sportfilmer som publiceras emellanåt i alltifrån prominenta amerikanska tidskrifter som Rolling Stone och Sports Illustrated till svenska dagstidningar och privata filmbloggar.

Inom ishockeyn sänkte man snart också garden inför Slap Shot och började i stället öppet applådera den träffande beskrivningen av sporten. En viktig faktor till detta var att Slap Shot alltmer kom att hyllas för sin realism i takt med att andra och mindre lyckade ishockeyfilmer kom ut, däribland Youngblood (1986). Det dröjde inte heller länge innan Slap Shot gick varm på spelarbussar och i klubbstugor runt om i ishockeyvärlden. Följden har blivit att snart sagt alla världens ishockeyvänner med tiden fått upp ögonen för filmen – så även i Sverige. Av bara farten har generationer av europeiska ishockeyspelare från en tidig ålder fått stifta bekantskap med och lärt sig att uppskatta den hårdföra nordamerikanska proffsishockeyn.

Denna utveckling har för övrigt gått hand i hand med den allmänna adoptionsprocess mellan europeisk och nordamerikansk ishockey som tagit fart i och med de senaste decenniernas snabbt tilltagande utvandring av europeiska spelare till NHL och andra ligor i USA och Kanada.

I spåren av allt detta har attityden till hårt spel blivit avsevärt mycket mer positiv här hemma. Vid 1970-talets inledning gladde sig svenska ishockeyföreträdare unisont för att Tre Kronor placerade sig högt i Fair Play Cup under VM- och OS-turneringar. Samtidigt fördömdes nordamerikanska ishockeyspelare konsekvent som galna våldsverkare. Numera hör det i stället till vanligheterna att tongivande inhemska ishockeyföreträdare, såsom Växjö Lakers målspottare Dennis Everberg, talar sig varm för förekomsten av slagsmål inom sporten. Det hade varit närmast helt otänkbart för bara ett par, tre decennier sedan.

Vilken roll Slap Shot har spelat för denna utveckling får framtida forskning utvisa. Klart är att Slap Shot numera tycks vara mer älskad än någonsin. De två uppföljare till originalfilmen som släppts på senare år må ha floppat rejält, men den händelse att Slap Shot ideligen ges ut på DVD och BlueRay i nya upplagor vittnar om att Slap Shot hela tiden vinner i popularitet. Det i sig är ett klassiskt kännetecken för en verklig kultfilm, men det understryker också vikten av att reflektera över idrottens betydelse i människors vardag, inte minst de som befinner sig i utsatta sammanhang.

Källor: Jonathon Jackson ”The Making of Slapshot” (2010), David Crusie & Alison Griffiths ”Net Worth” (1992) och Peter Dahlén ”Sport och medier” (2008).

TEXT: TOBIAS STARK
Tobias Stark är historiker och idrottsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, där han forskar och undervisar om ishockeyns kulturhistoria. Han är även med i C More-podcasten Puckat med Björn Oldéen och Mike Helber.
Email: Tobias.Stark@Lnu.se
Twitter: Tobias_Stark

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 05 december
19:00 Skellefteå - Färjestad Champions Hockey League
19:45 Rapperswil - Vitkovice Champions Hockey League
19:45 Servette - Växjö Champions Hockey League
onsdag 06 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:30 Buffalo Sabres - Detroit Red Wings NHL
01:30 New York Islanders - San Jose Sharks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
04:00 Vancouver Canucks - New Jersey Devils NHL
18:00 Pardubice - Lukko Champions Hockey League
19:00 Nybro - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
torsdag 07 december
01:00 Florida Panthers - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 St Louis Blues - Vegas Golden Knights NHL
03:30 Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes NHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League