170221 Djurgårdens Niclas Bergfors under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Färjestad den 21 februari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106 …
SHL

Djurgårdens nyförvärv om misslyckandet i LHC: ”Det var tufft, det satte sig i huvudet”

ANNONS

Niclas Bergfors värvades in från KHL av Linköping i syfte att lyfta deras offensiv. Med bara fem poäng på 37 matcher gick han och LHC skilda vägar. Nu är han i Djurgården och har börjat prestera på en gång.
– Jag försöker att inte krångla till det för mycket utan bara köra, säger Bergfors till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
83 poäng på 173 matcher i NHL och 130 poäng på 228 matcher i KHL. Niclas Bergfors värvades onekligen som en stjärna när han anslöt till Linköping i somras. Trots att han inte hade spelat hockey i ett svenskt lag på elva år var förväntningarna ändå höga på Södertäljesonen.

Men succén i Linköping uteblev. Sju matcher in på säsongen hade Bergfors fortfarande inte noterats för en enda poäng och det började riktas skarp kritik mot LHC:s stjärnvärvning.
– Jag kom in fel i säsongen. Jag visste att det skulle bli svårt att ställa om till SHL efter åren utomlands. Det var tufft, det satte sig i huvudet och jag spelade inte ut mitt normala spel, säger han till hockeysverige.se.

HYLLAR KEDJEKAMRATERNA

Totalt blev det bara fem poäng (3+2) på 37 matcher med LHC och innan övergångsfönstret stängde stod det klart att Bergfors flyttar till huvudstaden för spel med Djurgården. Med stockholmarna har spelet genast sett bättre ut. Han har matchats i förstakedjan tillsammans med Daniel Brodin och lagets poängkung Matt Anderson. I debutmatchen mot Frölunda var han direkt inblandad i målet som Anderson kunde göra efter bara 20 sekunder, men noterades inte för någon poäng. Första målet kom i hans andra match, borta mot Skellefteå, och i gårdagens hemmadebut mot Färjestad hade han flera bra lägen och blev utsedd till matchens lirare.
– Det har varit en nykick att få spela med nya spelare och det har gått bra. Brodin går ju alltid på mål och jobbar hårt, Matt har riktigt bra touch och bra spelförståelse. Två oerhört duktiga hockeyspelare som gjort det lättare för mig att komma in i spelet. Jag försöker att inte krångla till det för mycket utan bara köra.

Omställningen det innebär att byta från KHL till SHL kan vara betydligt svårare än vad många tror. Även om topparna är högre i Ryssland och lönekuverten betydligt fetare behöver det inte direkt betyda att steget till Sverige är en nedgradering. Bergfors visste att det kunde bli tufft att återvända till Sverige och anpassa sig till den svenska hockeyn igen.
– Jag var jätteförberedd på att omställning kunde bli tuff, men det är som sagt… Ja, med tiden satte det sig mentalt.
– Här i Sverige jobbar man hårdare över hela planen och lägger mer tid på defensiven. Man värderar tvåvägshockeyn högre här och det blir svårare att ta sig in på mål och komma till avslut. KHL har däremot lite bättre toppar och individuell skicklighet.

”BARA ATT FÖRSÖKA STÄLLA OM OCH BÖRJA PÅ NOLL”

Att byta lag mitt under säsongen är ingen ny företeelse för Niclas Bergfors. Flytten till Djurgården var femte gången under en säsong som han fått packa väskan och ansluta till en ny grupp där han förväntas prestera direkt. Med åren har det blivit en erfarenhet som hjälpt honom även nu.
– Man vet ju aldrig vad som väntar en när man byter lag, det gäller bara att försöka ställa om och börja på noll. Det gick ju jättetufft i Linköping och på så sätt känns det här klubbytet ganska bra.

Trots att Bergfors har kommit in bra i gruppen och sett pigg ut i de matcher han har spelat går det allt jämt tungt för laget. Förlusten mot Färjestad var Djurgårdens nionde raka utan seger, längsta förlustsviten i klubbens historia. Men ännu är inte säsongen körd. Djurgården har, med sju matcher kvar att spela, bara tre poäng upp till Karlskrona på slutspelsplats.
– Det är sju matcher kvar och vi har allt i våra egna händer. Fler lag nere i botten har strul och det gäller bara att vi börjar ta trepoängare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL