Erik Ullman.
Södertälje SK

Juniorbacken som ger SSK hopp: ”Spelar med en jäkla pondus”

ANNONS

I ett Södertälje SK utan självförtroende har han stuckit ut som junior. Backen Erik Ullman är den positiva överraskningen som klubben har behövt i sin tunga bottentillvaro.
– Jag gillar den här killen och han spelar med en jäkla pondus. Pondus för mig är att man strålar och har antagit utmaningen och det har han verkligen gjort, säger tidigare SSK-tränaren Leif Strömberg till hockeysverige.se om Ullman.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Trots att Södertälje har ett milt sagt utsatt tabelläge i Hockeyallsvenskan finns det en hel del ljusglimtar i truppen. En av dessa som visat sig hålla en hög klass är den 19-åriga backen Erik Ullman från Trångsund i södra Stockholm. Han kom in under säsongen från Bloomington Thunder i USHL och har tagit en ordinarie tröja i SSK.

Leif Strömberg har följt Södertälje på ganska nära håll senaste tiden och säger följande till hockeysverige.se om Ullman:
– Ullman har en väldigt bra blick för vad han håller på med och har någonting som jag älskar. Han är en hotande spelare. Det jag menar är att när han går på pucken och vänder upp så skapar han en gloria runt sig själv. Han suger uppmärksamhet. I och med det frigör han andra spelare.
– Dessutom spelar han med ett väldigt bra lugn, men blir inte statisk utan det är lite rörelse hela tiden. Han vrider på huvudet och när han går på puck är han redan klar över vad hans ska göra. Jag gillar den här killen och han spelar med en jäkla pondus. Pondus för mig är att man strålar och har antagit utmaningen och det har han verkligen gjort. Erik Ullman är verkligen en väldigt spännande spelare.

Hockeysverige.se stämde träff med Erik Ullman som är uppväxt i Haninge, men inledde sin hockeykarriär i Trångsund.
– Jag började med hockey ganska sent, när jag gick i tvåan eller trean. Jag hade en kompis som i sin tur hade en kompis som spelade i Trångsund. Det blev så att jag följde med och provade en träning i Trångsund och sedan blev jag kvar där, säger Erik Ullman till hockeysverige.se.
– Några år senare blev det Huddinge. Jag och en kompis, en väldigt nära vän, kände att Huddinge är Huddinge och något som är väldigt bra. Det blev en väldigt rolig tid och det är här i Huddinge jag har mina vänner än idag för det var ett väldigt skönt gäng.

Flera av spelarna i Eric Ullmans Huddinge-lag har redan nu börjat låta tala om sig.
– Bland annat spelade Anton Kalte, Jesper Wiberg, Marcus Jernberg och Noah Periera i det laget. Det var verkligen en rolig tid, säger den spelskickliga backen med ett leende innan vi kommer in på vilka förebilder han hade som ung i och med att hans fina speluppfattning.
– Jag har alltid tyckt om (Nicklas) Lidström sedan man satt hemma i TV-soffan 2006 då det var OS. Det var då han slog in det där slagskottet i finalen mot Finland. Det är svårt att inte tycka om honom. På senare tid har jag mest tittat extra på offensiva backar även om jag inte ser mig själv som enbart offensiv. Jag har byggt på mig en defensiv sida som jag inte hade då jag var yngre.

Såg du dig själv mest som en offensiv spelare när du var yngre?
– När jag var yngre var att göra mål det roligaste som fanns och spela fram andra så dom fick göra mål. Jag har faktiskt aldrig varit forward eftersom jag var så dålig på skridskor när jag var yngre. Man ställde mig helt enkelt längst bak, säger SSK-backen med ett skratt.


Foto: Ronnie Rönnkvist

LÄMNADE SSK – MITT UNDER SÄSONGEN

Efter sin tid i Huddinge valde Erik Ullman att första gången flytta ner till Södertälje där han snabbt tog plats i klubbens J18-lag.
– Det var kul att få komma upp och spela på juniornivå från ungdom. Vi hade dessutom ett bra lag även om vi inte tog oss till slutspel. Det var väldigt lärorikt.

Ganska snabbt får han också chansen att spela i U16-landslaget tillsammans med Carl Grundström, Oliver Kylington, Rasmus Asplund med flera.
– Jag fick ett väldigt stort förtroende av tränaren (Joakim Nilsson) i Södertälje och tog vara på det. Jag gjorde väl saker bra helt enkelt, ha ha…
– Sedan var det skitcoolt att dra på sig landslagströjan och jättehäftigt att få representera sitt land i hockeymatcher. Vi var i Ryssland och spelade, men jag minns inte i dag vilka det var vi mötte i första matchen (Tjeckien, reds. anmn).

Var det bara att gå ut och ta för sig i debuten?
– Jag har lite svårt att bli nervös, men inför den matchen hade jag lite fjärilar i magen.

Säsongen efter att Erik Ullman fått debutera i Juniorlandslaget väljer han att lämna Södertälje mitt under säsongen. Ny klubbadress blev i stället Modo. En klubb han kom att stanna i fram till och med förra säsongen.
– Jag kände att min utveckling stannat upp lite samtidigt som det inte blev riktigt som jag hade tänkt mig i Södertälje med hockeygymnasiet och så vidare. Då kände jag att flytta hemifrån och upp till Modo var ett ganska roligt steg att ta. Sedan tidigare kände jag dessutom Noah och grabbarna. Precis som när jag senare till USA så tycker jag det är roligt med utmaningar och prova på nya saker.
– Det var absolut inga problem på hockeygymnasiet i Södertälje, men jag fick inte riktigt det förtroendet jag hade hoppats på av tränarna. Men det var inga problem i Södertälje. Jag har alltid tyckt om SSK och alltid följt hur det går för laget.

Hur upplevde du att komma upp till Modo?
– Det var häftigt såklart. Örnsköldsvik är en hockeystad, men i början var det svårt att ta hand om sig själv. Det var ju en läxa man fick lära sig och första året var väldigt lärorikt. I Södertälje kunde mamma och pappa komma ner och vi kunde dra ut och äta på något ställe, men det gick inte i Modo för det blev lite längre resor för morsan och farsan, skrattar Erik Ullman som ändå fann sig ganska snabbt till rätta i Örnsköldsvik.
– Jo, det gick ganska fort eftersom jag redan kände många killar i laget, vilket också var en av anledningarna till att jag gick till Modo.
– Örnsköldsvik är inte en så jättestor stad och det blir hockey, hockey, hockey hela tiden, vilket jag tyckte var ganska skönt. När jag inte hade så mycket för mig så gick jag och tränade eftersom det inte fanns så mycket annat att göra där uppe en januarikväll. Det är en ändå en jättemysig stad.

Ett dilemma som den tidigare Modo-spelaren har är att hans flickvän, damlagets Hanna Hållander, bor kvar i Örnsköldsvik medan Ullman just nu bor i Haninge.
– Det funkar ändå bra. Klart att det är jobbigt att inte träffas, men vi har kontakt på telefon varje dag. På så vis fungerar det relativt bra. Vi tränade även en del ihop i somras och det är skönt att ha en träningskompis även när man ska träna själv. 

Under förra säsongen fick dessutom Erik Ullman chansen att göra A-lagsdebut i SHL med Modo.
– Jag hade tränat med A-laget dagen innan, men jag skulle inte göra det på matchdagen. Men J20-tränaren ringde och berättade att Emil Djuse skulle åka hem till Östersund. Tränaren sa att jag skulle spela match. Det var häftigt och ett samtal jag aldrig glömmer. Det var lite overkligt faktiskt.
– Vi mötte Linköping hemma och jag gjorde bara ett byte, men det var kul och första gången jag satt på bänken i en arena där det sitter människor och skriker. Det är verkligen skitcoolt. Det var faktiskt ganska bra att jag inte spelade så jättemycket i den matchen utan fick smälta känslan att vara i arenan över huvud taget.

Det blev ytterligare två matcher i SHL för Ullman och då blev det mer speltid.
– Vi mötte HV71 hemma och Färjestad borta. Då fick jag spela och det är ett större steg att ta än när jag spelade i Hockeyallsvenskan. Det är mer uppstyrt och fler skickliga spelare. Det gällde att följa sin gameplan i princip.

Och hur fungerade det för dig?
– Jag tycker att det funkade…

Var du inne på några mål bakåt?
– Nej, det var jag inte, men däremot två framåt. Första målet kom jag precis in på isen. Vi hade snurr i zonen och sedan gjorde dom mål. Jag hann bara fram till blålinjen innan det blev mål. Det andra målet var ett friläge. Jag fick inga assist, men det var sköna plus faktiskt, och väldigt enkla. 


Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

”MODO VILLE BARA SATSA PÅ SINA EGNA KILLAR”

Erik Ullman var även utlånad till Björklöven i Hockeyallsvenskan under förra säsongen för att få seniorerfarenhet, men när Modo skulle sätta sin trupp inför årets Hockeyallsvenskan fanns inte hans namn med.
– Modo gjorde om den här ”återväxten” och ville satsa på sina egna killar som kom därifrån. Jag var inte en kille som kom från Örnsköldsvik så jag skulle troligtvis inte få chansen att spela med A-laget från början. Då kände jag att det var lika bra att söka mig någon annanstans.

Ny klubbadress blev Bloomington Thunder i juniorligan USHL i USA.
– Som jag sa så är jag en kille som gillar utmaningar. När det här kom upp på bordet tyckte jag att det verkade intressant. Det kanske bara är en gång man får den här chansen så det gäller att man tar den.
– Jag kom till ett lag som inte ville spela på det sättet jag uppskattade. Det var mycket chippa i plexit, lägga ut pucken hela tiden. Jag kände att det inte skulle gynna min utveckling så mycket. Självklart kan man utveckla och bli bättre på att chippa ut pucken, men det här var inte riktigt vad jag trodde när jag åkte över, men nu har jag provat det.
– Det var ändå coolt att fått känna på juniorligan där borta och det var mer publik på läktaren än i en J20 SuperElit-match. Fansen var helt annorlunda där borta. Dom ville ha autografer fast vi bara var juniorspelare.

Hur hamnade du sedan i Södertälje?
– Det kändes rätt med tanke på att jag hade spelat i Södertälje innan och kände i princip hälften av alla killarna där från deras J20-lag. Samtidigt kände jag att det kanske var dags att flytta hem och bli ompysslad av föräldrarna (skratt).
– Klart att det även fanns andra alternativ, men jag ville komma tillbaka till någonting där jag vet hur allt funkar. Därför valde jag Södertälje.

På 20 matcher i SSK den här säsongen har Erik Ullman svarat för tre assists.
– Det har fungerat väldigt bra och jag har fått en stort förtroende från (Mats) Waltin. Jag tycker att jag har tagit vara på det samtidigt som jag hade önskat att jag fått in några mer poäng.
– Det har varit en lärorik säsong där vi förlorat många matcher, men samtidigt fick vi vinna senast mot Modo. Vi har ett lag som jag tycker borde ligga högre upp i tabellen.

Var det extra skönt att få slå Modo?
– Ja, absolut. Jäkligt skönt, säger tidigare Modo-backen med ett stort leende.

Det blir antagligen kval för Södertälje, hur ska ni göra för att hålla er kvar?
– Det är ju poäng kvar att slåss om. Det är inte bara vi som kan påverka det där utan andra lag måste förlora för att vi ska klara att undvika kvalet. Vi måste även vara förberedda på att det kan bli kval.
– Det handlar om att hitta en känsla, precis som mot Modo hemma, där vi är jäkligt bra… Vi är verkligen också när vi gör precis det vi ska och gör.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL