Emil Lundberg
SHL

”Fått en roll jag egentligen inte vill ha – men jag accepterar den fullt ut”

ANNONS

Han bytte i somras Djurgården mot Karlskrona. Men den första tiden i Blekinge blev inte riktigt vad Emil Lundberg hoppades på. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om klubbens tränarbyte, förlustsviten, sin roll i fjärdekedjan och att acceptera den.

Emil Lundberg lämnade Djurgården inför årets säsong. Ny klubbadress blev höstens succélag i SHL, Karlskrona. Första tiden i klubben blev inte vad han hade hoppats på. En skada på försäsongen gjorde att han förpassades till fjärdekedjan då han var i speldugligt skick igen. Å andra sidan har han gjort sitt jobb i den rollen på ett mycket fint sett.

Innan landslagsuppehållet hade Karlskrona elva raka förluster samtidigt som det varit turbulent i klubben. Tränaren Pelle Hånberg fick lämna sitt uppdrag till förmån för duon Ove Molin och Mikael Aaro. En duo son tidigare varit assisterande tränare åt Hånberg. Dessutom har ett rykte gjort gällande att sportchefen Michael Sundlöv skulle vara klar för Modo och forwarden Mattias Guter på glid hem till Djurgården.
— Jag vet inte om det kom som en chock att Pelle skulle få lämna, men jag hade det inte riktigt på känn, säger Emil Lundberg när hockeysverige.se frågar honom om hur han reagerade då lagets coach Pelle Hånberg fick lämna laget.
— Vi hade torskat tio eller elva raka och klubbledningen ville göra en förändring. Jag som spelare försöker inte bry mig så jättemycket, men det är klart att det blir en annan grej. Eftersom vi har haft Ove och Aaro hela säsongen vart det inte en så jättestor omställning. Hade det kommit in tre helt nya tränare då hade det blivit en helt annan grej.
— Jag ska inte säga att det kändes som vanligt direkt när vi kom till hallen. Nu sätter Ove och Aaro sin ton och så vidare. Oves röst blir den som hörs mest och vi får hoppas att det här kommer ge den effekt vi vill.

Ove Molin KHK (2) (1)

Ove Molin fick ta över som huvudtränare efter att Pelle Hånberg fick sparken för drygt en vecka sedan. Foto: Ronnie Rönnkvist

INTENSIVARE TRÄNINGAR

Hur märks det på träningarna att det nu är Ove Molin som är den som leder laget?
— Vi har lagt mycket fokus på just träningarna, att det ska vara mycket fart och intensivare träning. Vi vet träningen till fullo redan innan och, som sagt var, lite intensivare övningar och mer åka skridskor.
— Det märks givetvis också att det är en annan som håller i ansvaret. Det är inte Pelle som står och pratar där nu utan det är Ove.

Handlar ett tränarbyte även lite om ett ”wake up- call” för er spelare?
— Jo, men så är det. Det är inte en tränares fel att laget har torskat elva matcher i rad. Vi spelare har heller inte presterat bra på slutet.
— Klart att det är ett ”wake up- call” från klubbens sida, att det är på allvar nu. Man vill att Ove ska få höras mer och sätta sin prägel på laget, vilket såklart kan ge lite mer energi åt oss spelare. Träningarna förra veckan har varit riktigt bra så vi får hoppas att det ger effekt.

Det ryktas även om Sundlöv till Modo och att Guter var på väg till Djurgården, märks den här oron i gruppen eller går det att bara stänga av sådant?
— Det har stått mycket om Karlskrona i medier, nu kan jag bara svara för mig själv, men jag försöker stänga av så mycket jag kan. Det går inte att missa det, men jag försöker lägga fokus på det jag kan påverka.
— Sundlöv är fortfarande sportchef hos oss, Ove har redan varit här hela säsongen, så sådana bitar… Jag skulle inte säga att det påverkat vår grupp så att man märker det jättemycket i omklädningsrummet, men det är klart att alla har läst om det. Det har varit precis som vanligt när man träffat Sundlöv och det här med ryktet kring hans flytt är inget jag har märkt något av på honom.
— Nu tror jag att, efter vår tunga period, alla försöker fokusera på det vi i laget kan påverka och bara blicka framåt. Vad som händer nästa säsong kan inte vi påverka så vi bara kör på.

INTE HITTAT TILLBAKA

Karlskrona hade en väldigt bra start på säsongen och krigade om topplaceringarna i tabellen, men nu har laget rasat ner och ligger ”bara” tia.
— I början av säsongen var man nöjd med att komma in i ett byte och stänga ner motståndarna. Vi spelade defensivt och levde på vårt försvarsspel. Vi hade även ett jättebra målvaktsspel, vilket vi i och för sig har fortfarande. Då vart det att vårt bra försvarsspel låg som grund för vårt anfallsspel. Vi fick många omställningar och var tråkiga att möta, motståndarna fick mycket utvisningar samtidigt som vi var bra i powerplay. Det var en väldig harmoni hela tiden.
— Sedan har vi inte kuggat i riktigt i försvarsspelet. Det vart kanske inte samma stolthet och inställning i att försvara oss som vi gjorde innan. Det var lite där det brast. I början var det ofta så att även fast vi låg under kändes det som att fortsätter vi bara spela vårt spel så kommer vi att vinna den här matchen.
— Problemet nu har också varit att vi inte stoppat blödningen och inte hittat tillbaka till det försvarsspelet vi hade från början. Med det får vi också ett sämre självförtroende och så vidare. Men jag tror att det här uppehållet kom väldigt lägligt för oss. Nu har vi fått träna på bra samtidigt som vi fortfarande har ett väldigt bra utgångsläge. Vår målsättning är att ha fyra lag bakom oss och det har vi fortfarande.
— Med tanke på vår superstart och vart vi legat ser det kanske inte jättebra ut. Samtidigt tror jag att vi i gruppen känner att det inte är något fiasko eller panik. Vi tror på det vi gör och det gäller att vi hittar tillbaka till framförallt vårt försvarsspel och inställningen att vilja försvara. Gör vi det så är jag helt säker på att vi kommer börja vinna matcher igen.

161127 Karlskronas Emil Lundberg jublar efter 0-1 under ishockeymatchen i SHL mellan DjurgŒrden och Karlskrona den 27 september 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106

Emil Lundberg firar ett mål med lagkamraterna. Foto: Bildbyrån

Du har svarat för tre mål och totalt sju poäng, har flytten till Karlskrona blivit som du hade förväntat dig spelmässigt?
— Nej, det skulle jag inte säga. Jag kom in i säsongen väldigt olyckligt där jag spelade två träningsmatcher och sedan, när du och jag träffades i Uppsala, hade jag just blivit skadad.
— Jag missade två eller tre träningsmatcher. Efter det var våra formationer väldigt spikade så jag lirade knappt några träningsmatcher efter våra två första. I början av serien vann vi nästan varje match så det var inte så lätt för mig att slå mig in i ett vinnande lag, vilket jag köper.
— Mitt mål innan säsongen var att slå mig in i en andra eller tredje lina och kriga om en plats i powerplay. Allt eftersom säsongen har gått har jag fått en roll jag egentligen inte vill ha, men jag accepterar den fullt ut. Jag kör på, men personligen hade jag velat haft en lite offensivare roll och självklart göra mer poäng.

ACCEPTERAR SIN ROLL FULLT UT

Hur skulle du beskriva den roll du har idag i Karlskrona?
— Jag spelar i en fjärdekedja, vilket jag har gjort i stort sett hela säsongen. Vår uppgift är att spela 0-0… Klart att vår uppgift inte enbart är att spela 0-0, men tanken är att vi ska lämna utrymme åt våra offensivare formationer och låta dom göra poäng.
— Vår ”line” har gått lite upp och ner under säsongen, men jag tycker att vi efter jul har spelat ganska bra. Vi har gjort något mål här och där, men framförallt har vi minskat tiden i egen zon, försökt att flytta fram pucken i offensiv zon och skapa tekningar där åt första och andrakedjan. Vår huvuduppgift är inte att göra mål och poäng och det är ingen press på oss att vi ska leverera framåt.
— Som jag sa så accepterar jag den rollen fullt ut, men personligen skulle jag vilja ha en annan roll. Så här är hockeylivet, men för egen del kom jag in i säsongen fel från början. Sedan har jag fått jobba på och tycker också att det har gått helt okej i den rollen som jag har haft.

Du säger att du inte trivs i din nuvarande roll även om du accepterar den, hur mycket tålamod har du till att fortsätta spela i en fjärde kedja?
— Tålamod och tålamod… Det här är mitt jobb och som jag sa så accepterar jag rollen fullt ut. Jag försöker kriga på och visa att jag vill spela mer.
— Tålamodet har gått upp och ner under säsongen. Ibland har jag sämre dagar och ibland bättre, men jag har försökt bita i under hela säsongen och pusha på grabbarna och hjälpa till på det sättet jag kan. När jag väl får spel försöker jag göra det bästa av situationen.

Kan du känna en frustration när du inte kan påverka mer när laget har det tungt?
— Ja, lite så känns det. Klart att jag vill påverka med, men samtidigt försöker jag pusha på så mycket jag kan. Om jag sedan får spela mer så gäller det också att ta chansen när jag får den.
— Det gäller ändå att acceptera rollen och det går inte att gå med nedböjt huvud och grina. Det är bara att köra på och bidra under den speltid jag får och med humöret, att ge självförtroende till alla. Det ska man även göra om man får spela mycket, men jag försöker påverka det jag kan påverka.
— Sedan ska jag inte hymla med att innan säsongen hade jag hoppats på att ha en annan roll, men nu är som det är och för mig är det bara att köra på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch