Sök
Slava Fetisov med bucklan efter segern i Sweden Hockey Games.
Sweden Hockey Games

NOSTALGI: Sovjet vann första upplagen av Sweden Hockey Games

Sweden Hockey Games är i full gång i Göteborg. Turneringen har anor ända sedan tidigt 90-tal och Hockeysveriges Ronnie Rönnkvist tar er nedan med på en intressant och nostalgisk tur genom den allra första turneringen. 

Sweden Hockey Games är i full gång. Redan i första matchen visade Tre Kronor att man att turneringen betyder en hel del för spelarna i laget. Vinsten med 5-2 imponerar, i alla fall på pappret för själva spelet hade nog mer att önska.

Sweden Hockey Games spelades alltså första gången säsongen 1990/91. Då vann Sovjetunionen före Sverige och Finland. Sedan dess har Sverige vunnit turneringen tolv gånger, Finland sex gånger, Ryssland/Sovjet fyra gånger, Tjeckoslovakien/Tjeckien och Kanada en gång var.

Första gången Sverige vann turneringen var säsongen 1992/93 då kedjan med Peter Forsberg, Jonas Bergqvist och Markus Näslund gjorde stor succé. Senast Sverige vann var säsongen 2011/12.

Den 10:e december 2014 meddelade Svenska Ishockeyförbundet att det som då hette Oddset Hockey Games skulle läggas ner, men i januari kom beskedet, vilket gladde alla hockeyälskare, att turneringen skulle återupptas, men att den nu skulle spelas i Göteborg.

NÄRMARE 40 000 ÅSKÅDARE

Peter Hammarström 001

Peter ”Humlan” Hammarström Foto: Arkiv

Jag tänkte kort stanna upp vid turneringen 1991. Den spelades mellan den 7:e och 10:e februari. Närmare 40 000 åskådare kom för att se dom sex matcherna. Första matchen spelades mellan Sovjet och Finland. En match som vanns av Sovjet med 9-6. Tre Kronor inledde med match mot Tjeckoslovakien. I mål stod Roffe Ridderwall. Tidigt i matchen gör Lubomir Kolnik 0-1, men i slutet av samma period gör Peter ”Humlan” Hammarström 1-1. Alltså Sveriges första mål någonsin i Sweden Hockey Games. Sverige visar sig vara lite starkare och vinner till slut matchen med 4-2. Janne Viktorsson, Bengt-Åke Gustafsson och Thomas Rundqvist nätade för Sverige medan tjeckernas andra mål också gjordes av Kolnik.

Det som tilldrog sig mest intresse var annars Lugano-proffset Mats Näslunds återkomst till Tre Kronor. Inledningsvis hade han lite svårt med tempot, men allteftersom visade Näslund att han var en man för VM. Sverige vann så småningom VM-guld samma år som bekant.

Mats Näslund 001

Mats Näslund Foto: Arkiv

Andra omgången inleddes med att Sovjet och Tjeckoslovakien spelade 2-2. För svensk del väntade match mot Finland. I svenska målet stod den här kvällen Peter Lindmark. Esa Keskinen gör i andra perioden 1-0 till Finland inför 11 381 åskådare. Men i tredje perioden gör Nicklas Lidström 1-1 och bara minuterna gör Sverige även 2-1 genom Malmös Peter Andersson. Ett resultat som också kom att stå sig matchen ut. Båda svenska målen gjordes för övrigt efter direktskott från blålinjen. Bäst på plan: Finlands målvakt Jukka Tammi.

MARDRÖMSÖPPNING

Finland vann över Tjeckoslovakien med hela 7-2 i sista omgången. Sverige spelade senare på kvällen en ren final mot Sovjet inför en utsåld Globen. Svenskarna fick en mardrömsöppning och redan efter 1.06 hade Rolf Ridderwall tvingats släppa två puckar förbi sig. Målskyttar: Vladimir Konstantinov och Leonid Trukhno. Den sistnämnde för övrigt pappa till ”Slava” Trukhno som förra säsongen spelade i Karlskrona. Kennet Kennholt reducerade till 1-2 innan Valeri Kamenskij och Pavel Bure gjort både 3-1 och 4-1. Då borde också matchen vart ”dödad”.

Men Thomas Rundqvist gör innan andra perioden var slut 2-4 och tidigt i tredje perioden gör Janne Viktorsson 3-4. Minuterna efter åker Håkan Loob på 2+10 minuter för en slashing och ett inte alltför positivt snack med finske domaren Seppo Mäkelä. Sverige håller ändå tillbaka siffrorna, men 12.36 in i perioden gör Viacheslav Uvajev 3-5. Samtidigt får Håkan Loob matchstraff. Ridå ner. Pavel Bure gör sedan 3-6 och Tommy Samuelsson 4-6.

Resultatet innebar att Sovjetunionen vann turneringen före Sverige, Finland och Tjeckoslovakien. Valeri Kamenskij vann poängligan med fyra mål och totalt sju poäng på tre matcher. Bästa svenska poängplockare blev backen Kenneth Kennholt med ett mål och totalt tre poäng. Första svenska målskytt i Sweden Hockey Games blev alltså Peter ”Humlan” Hammarström då han satte 1-1 pucken bakom Tjeckoslovakiens målvakt Radek Toth.

Turneringens All Star Team: Jukka Tammi Finland – Igor Kravchuk Sovjet, Hannu Virta Finland – Pavel Bure Sovjet, Esa Keskinen Finland, Valeri Kameskij Sovjet.

Sveriges lag:
Målvakter:
Peter Lindmark
Rolf Ridderwall

Backar:
Tomas Jonsson
Tommy Samuelsson
Fredrik Stillman
Nicklas Lidström
Kenneth Kennholt
Peter Andersson (Malmö)
Peter Andersson (Björklöven)

Forwards:
Håkan Loob
Thomas Rundqvist
Patrik Carnbäck
Tomas Forslund
Bengt-Åke Gustafsson
Mats Näslund
Charles Berglund
Mikael Johansson
Jan Viktorsson
Patrik Ericksson
Johan Strömvall
Peter Hammarström
Ola Josefsson

Coacher:
Conny Evensson och Curt Lundmark

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten