Slava Fetisov med bucklan efter segern i Sweden Hockey Games.
Sweden Hockey Games

NOSTALGI: Sovjet vann första upplagen av Sweden Hockey Games

Sweden Hockey Games är i full gång i Göteborg. Turneringen har anor ända sedan tidigt 90-tal och Hockeysveriges Ronnie Rönnkvist tar er nedan med på en intressant och nostalgisk tur genom den allra första turneringen.

Sweden Hockey Games är i full gång. Redan i första matchen visade Tre Kronor att man att turneringen betyder en hel del för spelarna i laget. Vinsten med 5-2 imponerar, i alla fall på pappret för själva spelet hade nog mer att önska.

Sweden Hockey Games spelades alltså första gången säsongen 1990/91. Då vann Sovjetunionen före Sverige och Finland. Sedan dess har Sverige vunnit turneringen tolv gånger, Finland sex gånger, Ryssland/Sovjet fyra gånger, Tjeckoslovakien/Tjeckien och Kanada en gång var.

Första gången Sverige vann turneringen var säsongen 1992/93 då kedjan med Peter Forsberg, Jonas Bergqvist och Markus Näslund gjorde stor succé. Senast Sverige vann var säsongen 2011/12.

Den 10:e december 2014 meddelade Svenska Ishockeyförbundet att det som då hette Oddset Hockey Games skulle läggas ner, men i januari kom beskedet, vilket gladde alla hockeyälskare, att turneringen skulle återupptas, men att den nu skulle spelas i Göteborg.

NÄRMARE 40 000 ÅSKÅDARE

Peter Hammarström 001

Peter ”Humlan” Hammarström Foto: Arkiv

Jag tänkte kort stanna upp vid turneringen 1991. Den spelades mellan den 7:e och 10:e februari. Närmare 40 000 åskådare kom för att se dom sex matcherna. Första matchen spelades mellan Sovjet och Finland. En match som vanns av Sovjet med 9-6. Tre Kronor inledde med match mot Tjeckoslovakien. I mål stod Roffe Ridderwall. Tidigt i matchen gör Lubomir Kolnik 0-1, men i slutet av samma period gör Peter ”Humlan” Hammarström 1-1. Alltså Sveriges första mål någonsin i Sweden Hockey Games. Sverige visar sig vara lite starkare och vinner till slut matchen med 4-2. Janne Viktorsson, Bengt-Åke Gustafsson och Thomas Rundqvist nätade för Sverige medan tjeckernas andra mål också gjordes av Kolnik.

Det som tilldrog sig mest intresse var annars Lugano-proffset Mats Näslunds återkomst till Tre Kronor. Inledningsvis hade han lite svårt med tempot, men allteftersom visade Näslund att han var en man för VM. Sverige vann så småningom VM-guld samma år som bekant.

Mats Näslund 001

Mats Näslund Foto: Arkiv

Andra omgången inleddes med att Sovjet och Tjeckoslovakien spelade 2-2. För svensk del väntade match mot Finland. I svenska målet stod den här kvällen Peter Lindmark. Esa Keskinen gör i andra perioden 1-0 till Finland inför 11 381 åskådare. Men i tredje perioden gör Nicklas Lidström 1-1 och bara minuterna gör Sverige även 2-1 genom Malmös Peter Andersson. Ett resultat som också kom att stå sig matchen ut. Båda svenska målen gjordes för övrigt efter direktskott från blålinjen. Bäst på plan: Finlands målvakt Jukka Tammi.

MARDRÖMSÖPPNING

Finland vann över Tjeckoslovakien med hela 7-2 i sista omgången. Sverige spelade senare på kvällen en ren final mot Sovjet inför en utsåld Globen. Svenskarna fick en mardrömsöppning och redan efter 1.06 hade Rolf Ridderwall tvingats släppa två puckar förbi sig. Målskyttar: Vladimir Konstantinov och Leonid Trukhno. Den sistnämnde för övrigt pappa till ”Slava” Trukhno som förra säsongen spelade i Karlskrona. Kennet Kennholt reducerade till 1-2 innan Valeri Kamenskij och Pavel Bure gjort både 3-1 och 4-1. Då borde också matchen vart ”dödad”.

Men Thomas Rundqvist gör innan andra perioden var slut 2-4 och tidigt i tredje perioden gör Janne Viktorsson 3-4. Minuterna efter åker Håkan Loob på 2+10 minuter för en slashing och ett inte alltför positivt snack med finske domaren Seppo Mäkelä. Sverige håller ändå tillbaka siffrorna, men 12.36 in i perioden gör Viacheslav Uvajev 3-5. Samtidigt får Håkan Loob matchstraff. Ridå ner. Pavel Bure gör sedan 3-6 och Tommy Samuelsson 4-6.

Resultatet innebar att Sovjetunionen vann turneringen före Sverige, Finland och Tjeckoslovakien. Valeri Kamenskij vann poängligan med fyra mål och totalt sju poäng på tre matcher. Bästa svenska poängplockare blev backen Kenneth Kennholt med ett mål och totalt tre poäng. Första svenska målskytt i Sweden Hockey Games blev alltså Peter ”Humlan” Hammarström då han satte 1-1 pucken bakom Tjeckoslovakiens målvakt Radek Toth.

Turneringens All Star Team: Jukka Tammi Finland – Igor Kravchuk Sovjet, Hannu Virta Finland – Pavel Bure Sovjet, Esa Keskinen Finland, Valeri Kameskij Sovjet.