Bilden är ett montage och har inget med handlingen i artikeln att göra.
SHL

Spelaren om anonyma mordhoten: ”Jag ville bara glömma det och raderade dem så fort som möjligt”

ANNONS

Det hann bara gå fem minuter från händelsen på isen, där en annan spelare blev skadad, tills att hans telefon var full av hot och kränkningar. Bland allt som skrevs fanns även tre mordhot. Nu berättar ishockeyspelaren för hockeysverige.se om den omtumlande tiden för ett par år sedan.
— Jag tyckte inte att det var så farligt just då, men nu tycker jag ju att det är helt sinnessjukt, säger han.

Med anledning av den senaste tidens påhopp i privata meddelanden via sociala medier mot bland andra HV-målvakten Fredrik Pettersson Wentzel och Röglespelaren Almen Bibic har hockeysverige.se under veckan genomfört en undersökning på hur utbrett problemet egentligen är med hot och kränkningar mot spelare i SHL. Vill ni läsa mer om kränkningarna mot Pettersson Wentzel och Bibic kan ni göra det i dessa artiklar:

Domaren attackerade SHL-spelaren på nätet – stängs av: ”Det är inte bra, inte bra alls”
Nätmobbade Almen Bibic – nu talar domaren ut: ”Det brann bara till i huvudet”
Målvakten om påhoppet: ”Över gränsen för vad man kan hålla på att sitta och skriva till folk”

I undersökningen, som publicerades igår här på sajten, berättade vi om bland annat om att spelare har blivit mordhotade. En av de SHL-spelare som blivit mordhotad under sin karriär har valt att ställa upp på en intervju med hockeysverige.se. I just denne spelares fall drog det igång direkt efter en uppmärksammad incident på isen för ett par år sedan.
— Jag kom in i omklädningsrummet och jag visste väl inte riktigt omfattningen om vad som hänt just då. Jag tog upp min telefon för att kolla på den och jag hade 20 SMS och något liknande på Twitter efter bara fem minuter från det att händelsen ute på isen skedde, berättar spelaren som valt att vara anonym av skälet att han inte vill att händelsen ska dras upp igen och att ett nytt drev ska dras igång.

Det var inga trevliga saker spelaren fick skickat till sig efter matchen. Men det som sticker ut allra mest bland alla meddelanden och SMS som kom var att det innehöll tre mordhot.
— Sen var det kränkningar i största allmänhet, men det kan man ju räkna med liksom efter vad som hände.
Hur kändes det att få de här hoten mot dig?
— Det är klart att det inte var så jävla roligt. Men just då mådde jag mer dåligt över det som hade skett på isen, att jag hade skadat någon. Men sen när tiden gick så… kanske efter några veckor, så kände jag att ”vafan, det här är ju helt sjukt ju. Vem skriver så där?”. Nu när man samlat på sig lite mer erfarenhet kanske man hade reagerat annorlunda.
Polisanmälde du hoten?
— Nej, det var ju det som var grejen. Det kanske man hade gjort nu när man har lite mer erfarenhet. Just då tänkte jag mer att det var ju jag som hade gjort någon illa och ställt till det. Jag tyckte inte att det var så farligt just då, men nu tycker jag ju att det är helt sinnessjukt.
Svarade du på hoten?
— Nej. Jag ville bara glömma det och raderade dem så fort som möjligt.

FÅR RÄKNA MED ATT FOLK TYCKER ANNORLUNDA

Spelaren hockeysverige.se har pratat med säger att de grova saker han råkat ut för gällande hot och kränkningar under karriären kom strax efter incidenten där en annan spelare blev skadad. Det händer att han får ta emot meddelanden nu med, men då inte just rörande den specifika händelsen, utan då är det mer folk som vill diskutera rent allmänt.
— Får jag det så tycker jag att man får räkna med att folk tycker annorlunda. Det är ju en kanal där folk har rätt att uttrycka sina åsikter. Sen om det kommer kränkningar är det ju värre givetvis.

Spelaren berättar att det inte pratas speciellt mycket mellan spelarna om de hot och kränkningar som riktas mot många av dem.
— Nej, det kan jag inte påstå. Det är ingenting som pratas kontinuerligt. Det är ju om det kommer upp sånt här då som hände med ”PW” och sen med Bibic tidigare, då pratar man ju om det och delar erfarenheter. Annars gör man inte det.
Han tror också att detta är ett problem som är mycket svårt att få bort.
— Jag tror att det är svårt att få bort det. Så länge folk har fejkade konton och kan skriva anonymt på sociala medier så tror jag att det är omöjligt att få bort. Folk gömmer sig tyvärr bakom det och skriver hemska saker. Men… jag vet inte, det kanske är värre för unga människor som drabbas, när man blir äldre kanske man kan hantera det på ett annat sätt.

MÅSTE PRATAS OM DET MER

Det är inte bara människor med yrken som gör dem till offentliga personer som drabbas av näthat. Vem som helst kan drabbas, även barn, och spelaren hockeysverige.se har talat med tror att ju mer det talas om att även, som i detta fallet, hockeyspelare drabbas, desto större chans att få bort problematiken bland barn och ungdomar.
— Det tror jag absolut. Framförallt kan de som drabbas få se att de inte är ensamma.
Han tycker att de spelare som tar emot hot, kränkningar och trakasserier ska anmäla det. Han ger även ett annat råd.
— Jag tror att man i ögonblicket ska försöka ”coola” ner sig själv lite och kanske pratar med någon och få ett annat perspektiv på det hela om hur man ska gå tillväga. Det kan vara lätt att handla i affekt annars. Sen tycker jag att man ska anmäla det, självklart.

Tycker du att det ska pratas om de här frågorna mer?
— Ja, det tycker jag. Absolut. Verkar man inom ett område där man är beroende av känslor, att folk kommer och tittar, det är ju just det som gör att vi kan ha vår hobby som jobb. Samtidigt tycker jag att man måste ta upp och prata om kränkningar och hot för att någonstans kunna reglera det. Inte bara för vår skull, utan för andras skull också, framförallt unga människor som utsätts för mobbning.
— Med allt som händer i världen så ska man inte kunna gömma sig bakom ett fejkat namn. Man måste kunna stå för sina åsikter och inte skapa massa oro och rädsla.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL