Josefine Hoegh Persson
SDHL 1

Forwardsstjärnan om omställningen till Sverige: ”Det känns som jag är besviken på mig själv”

ANNONS

Trots sin ringa ålder har hon gjort över 600 poäng i den danska ligan. Nu berättar Luleås Josefine Hoegh Persson för hockeysverige.se att hon tycker hon står stilla i sin utveckling för tillfället.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Danska forwardsstjärnan Josefine Hoegh Persson kom till AIK och Sverige förra säsongen efter rader av säsonger där hon på runt 30 matcher svarat för över 100 poäng. Naturligtvis var förväntningarna på henne stora och på sina 36 matcher i Solna-klubben svarade hon för 14 mål och totalt 25 poäng. Givetvis hade inte heller någon förväntat sig att hon i den betydligt starkare svenska ligan skulle ligga speciellt mycket högre poängmässigt, men samtidigt fick hon mycket beröm för sitt fina spel.

Inför den här säsongen valde ändå 22-åringen från Köpenhamn att lämna AIK och istället flytta upp till hårt satsande Luleå.
— Jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig förra säsongen. Självklart visste jag att spelet var mycket bättre här jämfört med i Danmark. Till årets säsong visste jag däremot att det var bra spelare här och att spelet går väldigt snabbt, säger Hoegh Persson till hockeysverige.se när vi slagit oss ner för en intervju i sofforna på Scandic Järva inte långt ifrån hennes tidigare hemmaplan, Ulriksdals IP (Ritorp).

KVINNLIG HEADCOACH

Säsongen i AIK var också den första som hon hade en kvinnlig headcoach i Emelie Berggren, en coach som Hoegh Persson kom att uppskatta.
— Jag tänkte faktiskt inte så mycket på att det var en kvinnlig tränare. Jag tänkte nog att det var ganska vanligt i Sverige att tjejer var tränare. Dessutom tycker jag att ”Empa” gjorde ett bra jobb.

Emelie Berggren Ritorp (1)

Emelie Berggren Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur trivdes du här i Stockholm?
— Jag trivdes bra i Stockholm, men det är något som gör att jag faktiskt trivs bättre i Luleå som stad. Jag vet inte egentligen varför men jag tycker Luleå är mysigt, trevligt och har ett lugn som jag verkligen gillar.
— Samtidigt är vi en jättebra trupp där alla bor jättenära varandra. Det tar inte mycket mer än fem minuter att gå till varandra eller cykla på nästan ingen tid alls. I Stockholm bor man mer utspritt. När vi har en fridag uppe i Luleå blir det så också att vi i laget hänger, men å andra sidan finns det heller så mycket annat att göra där, säger danska forwarden med ett leende.
— Det blir heller inte så mycket tid över till annat och när jag bodde här i Stockholm hade jag inte heller mycket tid över för att gå och kolla i butiker och så vidare.

Jobbar du vid sidan av hockeyn uppe i Luleå?
— Ja, jag jobbar på en tidsbokning som heter ”boka direkt”. Vi säljer även på danska. Det funkar bra och jag är privilegierad för ska jag iväg någonting med hockey så är det aldrig några problem, det gillar jag.

Fredrik Glader 2016 (2)

Luleås tränare Fredrik Glader Foto: Ronnie Rönnkvist

Varför tog du beslutet att flytta upp till Luleå?
— Det var ganska sent innan säsongen som jag tog det beslutet. Jag pratade med (Fredrik) Glader men även med mina kompisar Michelle och Michelle (Karvinen och Weis) som också är från Danmark. Jag pratade med dom hur det var att vara i Luleå.
— Weis sa att hon tyckte att jag skulle komma hit, men jag visste inte riktigt eftersom jag även ville stanna i AIK. Sedan pratade jag med (Fredrik) Glader igen och han berättade hur det fungerade i Luleå. Efter det kändes det som att det var i Luleå jag skulle spela. Man kan känna det i kroppen när man vet vad som är det rätta att göra. Jag var sedan på med på fys-träningen under sommaren. Jag minns inte om jag hade sajnat kontraktet redan då, men efter det visste jag att jag hade gjort rätt val.
– Det är ett bra gäng här i Luleå, bra tränare och mycket fans i publiken så jag trivs väldigt bra i Luleå.

”BESVIKEN PÅ MIG SJÄLV”

Du har svarat för sju mål och totalt 15 poäng på 29 matcher, hur skulle du sammanfatta din säsong så här långt?
— Det känns som jag är besviken på mig själv. Jag hade hoppats att det var lite mer driv i mig, men istället känns det som jag stått lite stilla i min utveckling just nu.
— Förra säsongen, när jag gick från Danmark till Sverige, var det svårt att komma igång. När jag väl gjorde det så gick det jättebra. Nu känns det som att jag står lite still, men jag tror att det blir mycket bättre bara jag börjar tro mer på mig själv. Jag måste tro på det jag gör och framförallt göra det.

Du låg på drygt 100 poäng varje säsong i Danmark, har det varit en stor omställning att inte kunna vara lika produktiv offensivt, inte för att du spelat sämre utanför det är tuffare motstånd?
— Ja, men jag tyckte nog att det var svårast i början av förra säsongen. Nu vet jag ju om motståndet. När jag har så många chanser men ändå inte gör mål är det jag kan känna är lite jobbigt.
— Jag funderar inte just nu på att jag gjorde mycket poäng i Danmark för jag vet att ligan där är mycket sämre. Klart att jag ändå vill göra fler mål. Vi får se, kanske har jag gjort en del till när säsongen är slut.

Vad hoppas du av resterande delen av säsongen?
— Just nu verkar det som att vi vinner serien (intervjun gjordes i söndags och sedan dess har Luleå säkrat seriesegern) och jag hoppas att det blir så. För oss är det bara att köra på och göra jättebra matcher och träningar. Tror vi bara på oss själva så tror jag att det kommer bli ett jättebra slut på säsongen.

När vi sågs förra vintern pratade du enbart danska, nu pratar du riktigt bra svenska, har du gått i skola för att lära dig så pass snabbt?
— Jag tycker själv inte jag pratar så jättebra svenska. Alla på mitt jobb är från Sverige och det är bara jag som pratar danska där. Det har ju gjort att jag nu nästan bara pratar svenska. Det kanske är därför du förstår vad jag säger den här gången ha ha…
— Vi pratar ju även svenska i omklädningsrummet. Det händer att vi pratar engelska ibland, men våra utländska tjejer i laget vill helst också lära sig prata svenska.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL