VID SINA DRÖMMARS MÅL. Derek Ryan är en av få spelare i NHL-historien som har tagit sig hela vägen efter att ha spelat kanadensisk collegehockey.
SHL

Vann SHL:s poängliga och blev NHL-spelare – mot alla odds: ”Det är ganska otroligt”

Han har inte haft oddsen med sig i karriären. Men efter poängligavinsten i SHL 2015 fick Derek Ryan det genombrott som tog honom ända till NHL och Carolina Hurricanes. För hockeysverige.se berättar 30-åringen om tillfredsställelsen att nå sitt stora mål.
– Det är ganska otroligt. Speciellt med tanke på hur lång väg jag har tagit för att ta mig till NHL, säger Ryan.

Derek Ryan, 30, är vad man kan kalla en ”late blommer. Som 27-åring fick han chansen i Örebro efter att ha varit produktiv offensivt under några säsonger i Ungern och Österrike. Innan han kom över till Europa hade Ryan tillbringat fyra år på University of Alberta där han snittade runt 30 poäng på ungefär 28 matcher. Väl i Örebro fick han något av ett genombrott. Han vann SHL:s poängliga, blev ligans bästa forwards och röstades fram av ligans övriga spelare till den mest värdefulle. För det fick han Guldhjälmen. Efter säsongen i Sverige valde han att åka tillbaka till USA och fick också chansen i tre matcher med Carolina i NHL även om han tillbringade nästan all tid i farmarlaget Charlotte. Men den här säsongen tycks han ha etablerat sig i NHL. Han har så här långt spelat 35 matcher, gjort åtta mål och totalt 18 poäng.

När hockeysverige.se får en intervju med Derek Ryan efter att han tränat med sitt Carolina berättar han att tiden i Örebro är något som han och familjen ser tillbaka på med stor glädje och värme.
– Min familj och jag hade en bra tid i Örebro och vi gillade att vara där. Generellt så gillade vi Sverige och vi tycker att folket och kulturen där var väldigt fint. Alla var väldigt vänliga och fick oss att känna oss som hemma. Det här betydde mycket för oss eftersom vi var långt hemifrån, Nordamerika.
– Hockey fungerade också bra och jag gillade den hockey som spelades då jag var i Sverige. Det var en hög nivå på hockeyn, något av den bästa hockeyn i världen enligt mig. Vi trivdes verkligen i Örebro och jag har många fina minnen från den tiden.

Visste du vilken nivå SHL höll innan du kom till Sverige?
– Nej, det visste jag inte. Jag hade hört och förväntade mig också att hockeyn i Sverige skulle vara bra men jag hade inte sett någon SHL-match innan.
– Jag kommer ihåg min första träning med laget, att jag blev väldigt överraskad jag blev över hur bra spelarna var, hur hårt dom jobbade och hur professionell organisationen och ligan var. Det var en positiv upplevelse, säger Derek Ryan som också tyckte det var ett stort steg att ta från ligan i Österrike till SHL.
– Ja, jag har pratat om det i flera intervjuer tidigare. Det var en tuff omställning eftersom man spelar en annan sorts hockey i Österrike, en mer offensiv hockey. Det är också mer powerplay där och det skapas mer målchanser.
– Om jag jämför det med SHL så är den enligt mig mer defensiv och många flera matcher där slutar 1–0, 2–1 eller 3–2. Det var mycket svårare att skapa målchanser och även då att göra mål. Det var en stor kontrast mot Österrike. Det här tror jag gör att det blir en stor omställning och är anledningen till att många inte klarar omställningen speciellt bra.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

FLYTTEN TILL SVERIGE LADE GRUND FÖR NHL-KARRIÄREN

Derek Ryans utveckling i SHL kom att betyda mycket för hans fortsatta karriär. Att både vinna poängligan och Guldhjälmen är saker som ger både självförtroende och eko i hockeyvärlden.
– Det här gjorde att min övergång till Nordamerika från SHL blev mycket lättare än om jag hade gått från Österrike till hockeyn i Nordamerika. Som jag sa så är har du inte mycket tid med pucken i SHL även om du har större ytor att spela på.
– Även om det är skillnad mellan den hockey som spelas i SHL och den som spelas i NHL eller AHL så skiljer sig hockeyn i Nordamerika ännu mer jämfört med den hockey som spelas i Österrike. I Sverige lärde jag mig spela på små ytor vilket mycket av spelet i NHL handlar om. Spelet i Sverige hjälpte mig att växa som spelare och förberedde mig på att kunna spela i Nordamerika och NHL.

Det faktum att Derek Ryan har spelat kanadensisk collegehockey och sedan tagit sig till NHL gör att han tillhör en mycket exklusiv skara. I dagens NHL är det bara han och San José Sharks forward Joel Ward som har tagit det stora steget. Han inser själv att det är något näst intill unikt han har gjort.
– Det är ganska otroligt. Speciellt med tanke på hur lång väg jag har tagit för att ta mig till NHL. Alla pratar om just det, men varje dag har jag jobbat och förberett mig för att en dag bli en NHL-spelare.
– Jag tror att varje hockeyspelare drömmer om, alla i Sverige eller i övriga världen men framför allt i Nordamerika drömmer om att få spela i NHL. Att jag är där nu är stort och självklart betyder det lite extra för mig personligen då jag gjort en så lång resa för att nå dit.

Hur skulle du sammanfatta din säsong i NHL så här långt?
– Det har fungerat ganska bra. Laget har haft det lite kämpigt ett tag, men för det mesta har jag gjort det bra och har producerat en del framåt. Jag tycker också att jag har bevisat att jag kan spela på den här nivån och att jag kan spela i NHL under många år framåt.
– Just nu ligger jag på en halv poäng per match. Det är ändå ganska bra ändå och jag tycker att jag har haft en bra säsong i NHL så här långt. Jag är glad för det, men jag måste också fortsätta spela mitt spel och göra det bra.

Som kedjekamrat i Carolina har Derek Ryan mestadels haft Victor Rask. Han berättade nyligen i intervju med hockeysverige.se om Ryan:
– Han har gjort det riktigt bra sedan han kom upp till oss och är en väldigt smart spelare. Det är kul att spela med honom för han är spelskicklig kan ofta hitta dom där speciella passningarna. Dessutom är han en riktigt schysst kille vid sidan av.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

”BRUKAR BE MARTIN JOHANSSONS BROR ATT HÄLSA HONOM”

Derek Ryan är också tacksam att han just fått Victor Rask som kedjekamrat under sin första säsong i NHL.
– Det är riktigt kul att spela med Victor. Han är en riktigt bra spelare och smart. Många säger att han inte är en tillräckligt bra skridskoåkare, men han utnyttjar den skridskoåkningen han har bra och är tillräckligt smart för att spela i NHL.
– Jag har spelat mycket med honom och även Jeff Skinner som var en VM-spelare. Det här har gjort att min övergång till NHL har blivit lite lättare och det är alltid extra kul att få chansen att spela med så pass bra spelare som Rask och Skinner.

Har du fortfarande kontakt med dina vänner i Örebro?
– Jag har inte pratat så jättemycket med killarna Örebro. Det har blivit något ”hello” då och då. Varje gång jag spelar mot Washington spelar jag mot Martin Johanssons bror Marcus. Då ber jag honom hälsa till Martin.
– Örebro kontaktar mig ibland för att fråga om vissa spelare, om dom skulle passa att spela i Sverige och så vidare. Mestadels blir annars kontakterna med mina kompisar i Örebro via sociala medier, instagram, Facebook eller Twitter.

Kommer vi få se Derek Ryan spela i Sverige någon gång i framtiden?
– Man vet aldrig, men jag tror inte det eftersom jag hoppas att kunna spela i NHL under resten av min karriär. Om det bara skulle bli några år i NHL för mig och jag skulle återvända till Europa så skulle absolut Sverige vara ett bra alternativ.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten