VID SINA DRÖMMARS MÅL. Derek Ryan är en av få spelare i NHL-historien som har tagit sig hela vägen efter att ha spelat kanadensisk collegehockey.
SHL

Vann SHL:s poängliga och blev NHL-spelare – mot alla odds: ”Det är ganska otroligt”

ANNONS

Han har inte haft oddsen med sig i karriären. Men efter poängligavinsten i SHL 2015 fick Derek Ryan det genombrott som tog honom ända till NHL och Carolina Hurricanes. För hockeysverige.se berättar 30-åringen om tillfredsställelsen att nå sitt stora mål.
– Det är ganska otroligt. Speciellt med tanke på hur lång väg jag har tagit för att ta mig till NHL, säger Ryan.

Derek Ryan, 30, är vad man kan kalla en ”late blommer. Som 27-åring fick han chansen i Örebro efter att ha varit produktiv offensivt under några säsonger i Ungern och Österrike. Innan han kom över till Europa hade Ryan tillbringat fyra år på University of Alberta där han snittade runt 30 poäng på ungefär 28 matcher. Väl i Örebro fick han något av ett genombrott. Han vann SHL:s poängliga, blev ligans bästa forwards och röstades fram av ligans övriga spelare till den mest värdefulle. För det fick han Guldhjälmen. Efter säsongen i Sverige valde han att åka tillbaka till USA och fick också chansen i tre matcher med Carolina i NHL även om han tillbringade nästan all tid i farmarlaget Charlotte. Men den här säsongen tycks han ha etablerat sig i NHL. Han har så här långt spelat 35 matcher, gjort åtta mål och totalt 18 poäng.

När hockeysverige.se får en intervju med Derek Ryan efter att han tränat med sitt Carolina berättar han att tiden i Örebro är något som han och familjen ser tillbaka på med stor glädje och värme.
– Min familj och jag hade en bra tid i Örebro och vi gillade att vara där. Generellt så gillade vi Sverige och vi tycker att folket och kulturen där var väldigt fint. Alla var väldigt vänliga och fick oss att känna oss som hemma. Det här betydde mycket för oss eftersom vi var långt hemifrån, Nordamerika.
– Hockey fungerade också bra och jag gillade den hockey som spelades då jag var i Sverige. Det var en hög nivå på hockeyn, något av den bästa hockeyn i världen enligt mig. Vi trivdes verkligen i Örebro och jag har många fina minnen från den tiden.

Visste du vilken nivå SHL höll innan du kom till Sverige?
– Nej, det visste jag inte. Jag hade hört och förväntade mig också att hockeyn i Sverige skulle vara bra men jag hade inte sett någon SHL-match innan.
– Jag kommer ihåg min första träning med laget, att jag blev väldigt överraskad jag blev över hur bra spelarna var, hur hårt dom jobbade och hur professionell organisationen och ligan var. Det var en positiv upplevelse, säger Derek Ryan som också tyckte det var ett stort steg att ta från ligan i Österrike till SHL.
– Ja, jag har pratat om det i flera intervjuer tidigare. Det var en tuff omställning eftersom man spelar en annan sorts hockey i Österrike, en mer offensiv hockey. Det är också mer powerplay där och det skapas mer målchanser.
– Om jag jämför det med SHL så är den enligt mig mer defensiv och många flera matcher där slutar 1–0, 2–1 eller 3–2. Det var mycket svårare att skapa målchanser och även då att göra mål. Det var en stor kontrast mot Österrike. Det här tror jag gör att det blir en stor omställning och är anledningen till att många inte klarar omställningen speciellt bra.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

FLYTTEN TILL SVERIGE LADE GRUND FÖR NHL-KARRIÄREN

Derek Ryans utveckling i SHL kom att betyda mycket för hans fortsatta karriär. Att både vinna poängligan och Guldhjälmen är saker som ger både självförtroende och eko i hockeyvärlden.
– Det här gjorde att min övergång till Nordamerika från SHL blev mycket lättare än om jag hade gått från Österrike till hockeyn i Nordamerika. Som jag sa så är har du inte mycket tid med pucken i SHL även om du har större ytor att spela på.
– Även om det är skillnad mellan den hockey som spelas i SHL och den som spelas i NHL eller AHL så skiljer sig hockeyn i Nordamerika ännu mer jämfört med den hockey som spelas i Österrike. I Sverige lärde jag mig spela på små ytor vilket mycket av spelet i NHL handlar om. Spelet i Sverige hjälpte mig att växa som spelare och förberedde mig på att kunna spela i Nordamerika och NHL.

Det faktum att Derek Ryan har spelat kanadensisk collegehockey och sedan tagit sig till NHL gör att han tillhör en mycket exklusiv skara. I dagens NHL är det bara han och San José Sharks forward Joel Ward som har tagit det stora steget. Han inser själv att det är något näst intill unikt han har gjort.
– Det är ganska otroligt. Speciellt med tanke på hur lång väg jag har tagit för att ta mig till NHL. Alla pratar om just det, men varje dag har jag jobbat och förberett mig för att en dag bli en NHL-spelare.
– Jag tror att varje hockeyspelare drömmer om, alla i Sverige eller i övriga världen men framför allt i Nordamerika drömmer om att få spela i NHL. Att jag är där nu är stort och självklart betyder det lite extra för mig personligen då jag gjort en så lång resa för att nå dit.

Hur skulle du sammanfatta din säsong i NHL så här långt?
– Det har fungerat ganska bra. Laget har haft det lite kämpigt ett tag, men för det mesta har jag gjort det bra och har producerat en del framåt. Jag tycker också att jag har bevisat att jag kan spela på den här nivån och att jag kan spela i NHL under många år framåt.
– Just nu ligger jag på en halv poäng per match. Det är ändå ganska bra ändå och jag tycker att jag har haft en bra säsong i NHL så här långt. Jag är glad för det, men jag måste också fortsätta spela mitt spel och göra det bra.

Som kedjekamrat i Carolina har Derek Ryan mestadels haft Victor Rask. Han berättade nyligen i intervju med hockeysverige.se om Ryan:
– Han har gjort det riktigt bra sedan han kom upp till oss och är en väldigt smart spelare. Det är kul att spela med honom för han är spelskicklig kan ofta hitta dom där speciella passningarna. Dessutom är han en riktigt schysst kille vid sidan av.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

”BRUKAR BE MARTIN JOHANSSONS BROR ATT HÄLSA HONOM”

Derek Ryan är också tacksam att han just fått Victor Rask som kedjekamrat under sin första säsong i NHL.
– Det är riktigt kul att spela med Victor. Han är en riktigt bra spelare och smart. Många säger att han inte är en tillräckligt bra skridskoåkare, men han utnyttjar den skridskoåkningen han har bra och är tillräckligt smart för att spela i NHL.
– Jag har spelat mycket med honom och även Jeff Skinner som var en VM-spelare. Det här har gjort att min övergång till NHL har blivit lite lättare och det är alltid extra kul att få chansen att spela med så pass bra spelare som Rask och Skinner.

Har du fortfarande kontakt med dina vänner i Örebro?
– Jag har inte pratat så jättemycket med killarna Örebro. Det har blivit något ”hello” då och då. Varje gång jag spelar mot Washington spelar jag mot Martin Johanssons bror Marcus. Då ber jag honom hälsa till Martin.
– Örebro kontaktar mig ibland för att fråga om vissa spelare, om dom skulle passa att spela i Sverige och så vidare. Mestadels blir annars kontakterna med mina kompisar i Örebro via sociala medier, instagram, Facebook eller Twitter.

Kommer vi få se Derek Ryan spela i Sverige någon gång i framtiden?
– Man vet aldrig, men jag tror inte det eftersom jag hoppas att kunna spela i NHL under resten av min karriär. Om det bara skulle bli några år i NHL för mig och jag skulle återvända till Europa så skulle absolut Sverige vara ett bra alternativ.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan