Nyheter
MJÖRNBERG: Bekväma stjärnor, skämskudde och serieupplägg

Troja gjorde vad de skulle, Östersund är (kanske) på väg att vända trenden och Björklöven fortsätter torska. Bland mycket annat den här lördagen.

Man ska naturligtvis ha full respekt för att Asplöven och Östersund spelade match för andra dagen i rad och att det så klart kan ha haft en liten inverkan på spelkvaliteten. Men det vore synd att påstå att de två gängen (ettan och fyran i den norra grundserien) bjöd på någon bländande hockey den här lördagskvällen.

Tvärtom. Så mycket misstag som det haglade kring de här gängen är inte okej för att komma från två lag som ska tillhöra toppskiktet i Hockeyettan. Speciellt inte som matchen långt ifrån bjöd på något mördande tempo som tvingade fram slarvig puckhantering, dåliga pass och allmänt oansvariga avvägningar.

I Asplövens fall finns egentligen inga förmildrande omständigheter. Laget är alldeles för bekvämt och har alldeles för många spelare som inte är villiga att smutsa ner sig tillräckligt mycket eller jobba hela vägen ut i varje situation för att vinna täta hockeymatcher. Att laget bara vunnit en av fem hemmamatcher kan knappast vara någon form av slump.

Laget har spetsarna som på egen hand kan avgöra, men måste snäppa upp på många andra områden för att det över huvud taget ska vara rimligt att drömma om en snabb återkomst till Hockeyallsvenskan så som man gör. Idag var nivån alldeles för låg.

Östersund ska inte heller hyllas för att ha bjudit på någon direkt bländande hockey. Laget tar fortfarande för många dumma utvisningar på grund av ren odisciplin, blir bitvis lite för räddhågsna i sitt försvarsspel och lämnar för stora ytor åt sina motståndare.

Men, laget är nere i skorna efter en rakt igenom usel inledning av Allettan och det är till viss del förståeligt att självförtroendet är nere i skridskorna och att prestationen blir därefter. Mot den bakgrunden ska Östersund inte bara känna sig nöjda med de tre poängen (efter seger 4-2) utan även med insatsen.

Faktum är att kvällens trepoängare i kombination med den sena kvitteringen som gav en poäng mot Kalix igår kan vara det som tar det haussade topplaget ur krisen.

Jonathan Tholander sköt kvitteringsmålet med fem sekunder kvar igår. Ikväll täckte han inte bara ett utan två stenhårda skott när Asplöven pressade på för en kvittering i slutet. Innan han fick tag i pucken och slog spiken i kistan med 4-2-kassen i tom bur då.

Det är sådana saker, när han som ska vara en av de offensiva stjärnorna verkligen offrar sig för att rädda poängen till laget, som positiva saker börjar hända. Det var oerhört positiva signaler till hela laget. En bjärt kontrast till det som Asplöven visade upp.

* * *

Troja städade av Skövde med 4-1 och genomförde en dag på jobbet. Det var en fullkomligt odiskutabel seger utan att bortalaget var direkt dåligt eller för den delen att hemmalaget gjorde någon särskilt bra match. Skövde slet efter sina resurser och Troja trampade ingen gaspedal i botten över huvud taget. Då blev det som det blev. Helt enligt manus.

Troja fortsätter att ta sina poäng utan att de riktigt glänser mot det motstånd som betraktas som lite sämre och som man ska klara av och det är väl en styrka i sig att poängen trillar in utan att det direkt imponerar. Men lite oftare skulle jag nog trots allt ändå vilja se laget tända på alla cylindrar.

Skövde gör vad man kan med det material man har, men måste förstås få allt att funka till hundra procent för att kunna snuva Ljungby-gänget på någon poäng borta. Idag stred man, men var alltjämt för trubbiga. Då blev det 4-1 trots att Daniel Marmenlind stod för en mycket god insats mellan bortalagets stolpar.

* * *

Jag var tvungen att krypa längst ner i soffan, under ett stort berg av skämskuddar för att över huvud taget kunna överleva det som teve-bilden visade mig några minuter innan mötet i Ljungby Arena.

Ut på isen skickades en skridskoåkande tjomme med gitarr som hjälpligt försökte hacka fram riff från välkända låtar (tror jag, det var omöjligt att urskilja vad han försökte spela). Så oerhört genant och malplacerat och bara helt tokigt på alla sätt och vis.

Nu är det ju förvisso så att Ljungbys främsta trubadur Olof Lindh (som egentligen heter något helt annat) har lämnat orten, men det hade inte varit förlåtligt ens om det var han. Det hade kunnat vara självaste Bruce Springsteen som skrinnade runt där, det hade bara varit fel ändå.

Jag förstår att klubbar vill skapa event och det där lilla extra kring sina matcher, men att skicka ut en stackars klämmig skridskoåkande gitarrist på isen (Troja är knappast först, jag har sett och lidit av det på andra arenor också) är inte ett bra koncept. Det är bara oerhört, oerhört töntigt. Pinsamt.

I Haparanda däremot, där har man förstått hur det ska gå till. Asplöven fortsätter enträget att göra entré till hemmahjältarna Raubtiers gamla dänga ”Det finns bara krig”. Ett sätt att anknyta till det lokala och samtidigt staka ut vägen för vad som väntar i matchen. Riktigt snyggt.

* * *

Det är fullt fokus på Allettorna för fans och spelare just nu, men bakom kulisserna borde det för alla som har minsta lilla finger med i spelet kring hur Hockeyettan ska se ut i framtiden råda febril aktivitet kring att rita på ett nytt serieupplägg.

Ingen vet hur många lag som kommer bli kvar när den vid det här laget väldigt efterlängtade licensen träder i full kraft och årets säsong har väl på många sätt påvisat att nuvarande upplägg inte är något vidare.

Jag ställde frågan på Twitter helt i förbigående om hur många lag ni som följer serien tycker att Hockeyettan bör innehålla och svaret blev ganska påfallande.

Nu är de 266 personer som besvarade undersökningen naturligtvis inget underlag som är stort nog att kunna luta sig mot om man ska göra något större analysarbete, men låt oss betrakta det som ett stickprov. Endast 11% av de som svarade tyckte att det är bra med de 48 lag som utgör Hockeyettan idag. 47% tyckte att 36 lag, ett alternativ jag varit inne på tidigare, skulle kännas vettigt och ytterligare 37% vill se så få som 24 lag i Hockeyettan.

twitterpoll1

 

 

Nu ska man som sagt ta det för vad det är, men vi kan väl konstatera att det i alla fall är i dags att börja fundera i banorna kring ett nytt upplägg av ettan. Igen.

* * *

Björklöven är nästa goda exempel på att det sällan är någon särskilt god idé att sparka tränaren. Laget gjorde sig av med Markus Åkerblom och installerade erkänt skicklige Joakim Fagerwall, mannen som många skrikit efter hela säsongen, men man fortsätter förlora lik förbannat. Hemma mot IK Oskarshamn åkte man på tredje raka förlusten sedan säsongens andra tränarbyte och läget blir allt mer prekärt.

* * *

Kul för Hammarby att laget fick vinna under sin Bajenkväll idag, 4-1 mot Vallentuna. 3187 är en fantastisk publiksiffra för att vara Hockeyettan, men med tanke på vad Hammarby är för förening, borde det inte kunna komma fler när de krigande hockeyhjältarna en gång om året flyttar in på Hovet?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten