Nyheter

Fick sparken och genomgick skilsmässa – berättar om depressionen: ”Jag har varit väldigt nere”

Säsongen hann inte mer än starta innan Tommy Jonsson fick sparken av Björklöven. Nu berättar den tidigare guldtränaren om den tuffa tiden efter avskedet i Umeå, om tvivlet kring sin egen förmåga, den jobbiga skilsmässa han har gått igenom och beslutet att söka professionell hjälp.
– Jag har aldrig någonsin stannat upp utan bara kört på i ullstrumporna och aldrig reflekterat över någonting. Det har jag fått tid till att göra nu och det kanske för något gott med sig det också, berättar Jonsson för hockeysverige.se.

Det har varit en rörig säsong igen för Björklöven med två sparkade tränare. Tommy Jonssons avsked i september var inledningen på årets tränarkarusell i Umeåklubben. Men vi stannar upp lite innan vi pratar med Jonsson själv och blickar istället tillbaka på senaste fyra säsongerna i klubben.
Så här har tränarsituationen sett ut i Björklöven säsong för säsong.
2013/14: Jens Öhman och Patrik Sundström
2014/15: Mats Waltin och Patric Wener
2015/16: Tommy Jonsson och Markus Åkerblom
2016/17: Tommy Jonsson och Markus Åkerblom (Jonsson sparkad i september)
                Markus Åkerblom och Jesper Jäger (Åkerblom sparkad i januari)
                Joakim Fagerwall och Jesper Jäger.

Som ni förstår är inte det här en situation som varken klubben eller fansen kring laget hade hoppats på. Varför blir det så här i klassiska Björklöven som vann SM-guld 1987? För Tommy Jonsson själv betydde avskedet från klubben att han blev deprimerad samtidigt som han gick igenom en tuff skilsmässa.

När hockeysverige.se får en intervju med Tommy Jonsson är han hemma i Gävle. Han har varit och tittat på Brynäs träning, men vi inleder samtalet med hans drygt en säsong i Björklöven.
– Tiden där var väldigt omtumlande och tuff på många sätt och vis. Sportsligt var det höga förväntningar. Samtidigt hade jag också höga förväntningar, säger Tommy Jonsson och fortsätter:
– När jag fick frågan av ”Löven” var det intressant eftersom det var kittlande att jag hade förväntningar på mig då laget hade varit länge i Hockeyallsvenskan och nu ville få lite medgång, bättre resultat och framgång. Där någonstans kände jag att det skulle vara otroligt kittlande att kunna vara en del av det.
– Nu blev det inte så och Björklöven är en väldigt tuff förening att vara i, något som jag har märkt så här i efterhand. Dessutom fick vi lite tråkigheter med vår målvaktstränare, Magnus Andersson, som gick bort. Det var en väldigt cirkus där dessutom Fredrik Åkerblom, klubbdirektören, slutade så det var mycket tuffa saker som hände.

Om vi börjar med det som hände på isen, varför fick ni inte ihop spelet riktigt?
– Om jag ska dra en analys av förra säsongen så var det för att vi hade ett för spretigt lag. Anledningen till det är att Björklöven haft så otroligt många olika ledare på många positioner, som exempelvis tränare och sportchefer.
– Det var en mix i laget som var i obalans, anser jag i alla fall, och det hade inte blivit någon kontinuitet på rekryteringssidan. Anledningen till det är givetvis att klubben inte hade haft någon kontinuitet på ledarsidan. Det tror jag i alla fall.
– Vi hade bra hockeyspelare på många sätt men för många som hade lika roller. Det var också en svår grupp att få ihop. Jag lyckades inte med det i alla fall.


Foto: Bildbyrån

”VI FÖRSÖKTE ÄNDRA KULTUREN DÄR UPPE”

Redan den 29 september i fjol tvingas Tommy Jonsson att lämna tränarjobbet, givetvis en stor besvikelse och ett nederlag för Brynäs guldtränare från 2012.
– Det tog väldigt hårt med tanke på den säsongen vi hade innan och där vi efter den satte oss ner och gick igenom väldigt grundligt berättade, inte bara min åsikt utan varandras åsikter, om vad vi behövde göra för att Björklöven skulle bli bra på sikt.
– Jag vill understryka att bli bra på sikt var något vi verkligen jobbade med. Vara väldigt tålmodiga inför framtiden, bygga och verkligen ha en kontinuitet. Vi försökte förändra den normen och kulturen som finns där uppe, vilket man inte gör på något år. Sådant tar flera år.
– I och med att jag kände att vi alla var överens, vi gjorde om väldigt mycket i spelartruppen och satte in en annan typ av fyskultur, hade ett annat fyskrav på spelarna som vi visste att vi inte skulle uppnå den här säsongen men att vi ändå var på god väg… Jag tycker ändå att vi började väldigt bra på försäsongen och jag såg bra signaler under matcherna vi spelade. Vi hade dessutom en otroligt bra grupp, vilket jag tror att dom fortfarande är. Den gruppen trivdes jag oerhört bra med. Olyckligtvis kom vi in fel i serien. Vi spelade bra men förlorade hockeymatcher. Det går ut på att skapa positiva resultat och det gjorde vi inte. 
– Att det blev så kort tid förvånar mig, men jag vet också om förutsättningarna i den branschen som vi är i. Jag trodde ändå att Björklöven skulle ha ett större tålamod med tanke på förvandlingen vi ville göra efter säsong ett som jag var där. Vi hade förstått att det här skulle bli ett stålbad, i alla fall hade jag förberett mig på det, att det skulle bli ett tufft jobb men att det skulle bli lyckosamt i slutändan. En sådan här förändring av norm och kultur tar tid och måste få göra så.

När Tommy Jonsson fick lämna Björklöven blev den assisterande tränaren Markus Åkerblom kvar som head coach.
– Det var en väldigt konstig situation alltihop. ”Mackan” ringde och frågade hur det var med mig och hur jag skulle ställa mig till om han var kvar. Det jag svarade var att det var hans val samtidigt som det var hans jobb.
– Tränarjobbet är hans levebröd så det är väl inte bara att hoppa av eftersom det även handlar om dom ekonomiska förutsättningarna. Att han blev kvar som head coach, så fungerar den här branschen och jag klandrar inte ”Mackan” för det.

Nu har även Markus Åkerblom fått lämna tränarjobbet i Björklöven och Joakim Fagervall kliver in där i stället, hur tänker du kring den tränar- och ledarkarusell som är i klubben just nu?
– Just nu? (skratt). Den har varit där under väldigt många år. Det här står jag för och det är inget skitsnack: jag sa till Björklöven att ska dom bli bra och en förening att räkna med på sikt måste man bygga med på kontinuitet och vara trygg med det som sker i organisationen.
– Jag tycker det är olyckligt att det här sker. Jag tror fortfarande på det här laget och jag hoppas att man får ett annat lugn i föreningen. Det är vad klubben behöver för att lyckas i framtiden. Det är i alla fall min övertygelse. Jag tycker inte om det jag ser och det är inte bara för att jag själv varit inblandad.

Säsongen 2014/15 fick du lämna Brynäs och den här säsongen Björklöven. Är det generellt sett för enkelt för en sportchef, klubbdirektör eller ordförande att peka på en tränare och säga ”det är ditt fel”?
– Det tycker jag faktisk att det är. Som det fungerar i hockeyn är att du som head coach står i fronten, men du har ändå inte fullt mandat. Du har sportchefer ovan för dig, även GM och vd på vissa håll. Det är heller inte i hockeyn som inom fotbollen att det är head coachen som värvar hundraprocentigt spelarna.
– Visst är man delaktig, men man lägger också ett stor förtroende till den som man jobbar närmast, alltså sportchefen. Det är han som har tiden att scouta en spelare, mer än vad head coachen gör. Det är också väldigt sällan en head coach är ute och scoutar spelare under en säsong. Kanske vid någon enstaka match då det är något uppehåll kanske jag åker och tittar på Hockeyallsvenskan.
– Det är så här det fungerar, tyvärr. Jag har sett att man gjort undersökningar på det där och det är inte i många fall det blir en bättring genom att kicka tränaren. Det kan bli en reaktion just för stunden, men till slut brukar det vara så att man går tillbaka i prestation.

Varför väljer ändå klubbledningarna att låta tränarna lämna laget då det går tungt?
– Det handlar mycket om att man inte orkar stå emot yttre faktorer. Det är min uppfattning i den här ”tränarkicksfrågan”.

”HAR HAFT PERSONLIGA PROBLEM”

Foto: Bildbyrån

Är det så enkelt som att skaka av sig ett avsked från en klubb med ”att så fungerar den här branschen”?
– Nu pratar jag för mig själv. Ena stunden går jag och vinner SM-guld. Andra stunden får jag sparken två gånger inom två år.
– För min del då det gäller sparken från framför allt Björklöven men även Brynäs så tog det jäkligt hårt på mig. Jag har varit väldigt nere, under isen, tvivlat och varit tveksam till mig själv och min förmåga. Man ifrågasätter sig själv och självkänslan får sig en törn.
– Det har varit en tuff resa för mig fram till nu. Inget ont som inte har något gott med sig. Jag har fått hantera det på mitt sätt och tid till att jobba med mig själv under en längre tid eftersom jag fick gå så pass tidigt ifrån Björklöven.

Det låter på dig som du har mått riktigt dåligt en längre tid?
– Ja, det har jag gjort. Sedan har jag haft personliga problem då jag har gått igenom en skilsmässa mitt i alltihop. Som jag sa så har jag fått tid att jobba med mig själv och jag går i terapi, vilket inte heller är något jag hymlar om. I stället ser jag det som det goda som det onda förde med sig.
– Jag har aldrig någonsin stannat upp utan bara kört på i ullstrumporna och aldrig reflekterat över någonting. Det har jag fått tid till att göra nu och det kanske för något gott med sig det också.

Om du blickar framåt, hur går dina tankar kring hockeyn?
– Just när jag fick sparken från Björklöven var jag väldigt låg och tilltufsad. Nu har det gått några månader, jag har fått landat och börjat lappa ihop mig själv.
– Det kanske låter märkligt men jag har ett väldigt sug av att komma tillbaka. Jag har bestämt att jag inte ska göra någonting den här säsongen. Där har jag bra rådgivare omkring mig också för jag har varit på väg att ”nu ska vi ha någonting”.
– Jag vill inte göra någonting nu för jag tror att det är vad som är bäst för mig själv också så jag riktigt kan läka ihop och bli riktigt starkt igen. Fram emot våren har jag som målsättning att hålla på med ishockeyn i någon form. Det kittlar lite extra nu när det börjar hända saker i slutet av säsongen (skratt). Dessutom har jag inte tittat på så mycket hockey tidigare som jag kunnat göra nu. Jag har ju inte heller haft tid för det förut. 

Har det funnits anbud under resans gång?
– I början fick jag några anbud från utlandet, men det tackade jag nej till direkt eftersom jag då inte ens visste om jag ville fortsätta.
– Sedan är det så att jag inte är stekhet på marknaden som det verkar. Det här jobbet är en färskvara och det är så branschen ser ut.

Med tanke på vad du har gått igenom, hur mår du idag?
– Det har varit mycket det privata som varit och är jobbigt fortfarande. Hockeybiten har jag mer eller mindre kommit över. Där har jag jobbat mig uppåt och tänkt mer klarsynt. Jag mår förhållandevis bra, men jag kan må bättre vilket jag kommer att göra också tids nog. Men jag har inte bara den sportsliga biten att jobba med utan även den privata.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten