Nyheter
MJÖRNBERG: Strecklag, krislag och bottenlag
ANNONS

Snacka om att bottenstriden i Hockeyallsvenskan plötsligt blev ännu mer högintressant efter söndagens resultat.

Att Björklöven skulle förlora hemma mot superstekheta seriesuveränen Mora var väl kanske inte så oväntat. Dalkarlarna vann för tionde matchen i rad och det är knappast något snack om att det är Hockeyallsvenskans bästa lag. Den där finalplatsen lär redan nu vara ganska cementerad.

Men formmässigt går det inte heller att klaga särskilt mycket på gurkorna från Västerås. Visst, det är fan inte roligt att titta på när de lirar, spelet lämnar fortfarande väldigt mycket i övrigt att önska. Men Christer Olssons gäng tycks ha hittat en väg att vinna jämna fighter och har radat upp tre raka uddamålssegrar mot beskedligt motstånd (AIK, Vita Hästen och SSK). En styrka som mycket väl snart kan lyfta laget över det förhatliga kvalstrecket.

När Björklöven föll hemma mot Mora och Västerås, trots att man inte flöjtade iväg mer än elva skott mot hemmalagets andrekeeper Mathias Dahlström, lyckades vinna borta mot Södertälje innebar det att det nu bara skiljer en poäng mellan Löven och VIK. Gissa om Umeå-gänget känner flåset i nacken.

För Södertäljes del var det naturligtvis inget vidare att falla hemma mot bottenkonkurrenten från Västerås. Speciellt inte som Björklöven föll och även SSK kunde ha tagit ett ordentligt kliv mot säkrare mark. Nu blev det snarare ett kliv närmare kval.

* * *

Vimmerby sparkade Jeff Hällegard och har så här initialt fått bra betalt för den förändringen. 2-1 hemma mot Nybro följdes upp med 3-1 borta mot seriejumbon Kumla idag och det tycks som att smålänningarna i alla fall har fått lite vind i seglen.

Därmed kan vi väl konstatera att det bara finns ett enda krislag i den södra serien (för att kalla det kris när Kumla ligger i botten skulle vara att ta i ganska ordentligt). Då syftar jag naturligtvis på Borlänge.

Det blev ordentligt med pisk idag igen när KRIF kunde ta en bekväm 5-1-viktoria hemma i sitt plåtskjul och i och med att Vimmerby tog sina poäng och Lindlöven samtidigt snuvade alla tre pinnarna av Mariestad i Katrinhallen börjar glappet öppna sig kring strecket.

Topptippade Borlänge har i skrivande stund, med exakt halva serien spelad, fem poäng upp till playoff-plats. Laget har bara lyckats vinna två av nio matcher och det är nog faktiskt så att snart går tåget om det inte blir fart på Jeff Jakobs mannar. Man måste börja vinna och man måste göra det nu om den här Allettan inte ska bli ett fiasko. Hemmamötet med Nybro nästa söndag blir livsviktigt. Kanske är det bra för dalkarlarna att det stundar en veckas vila så att de får slicka såren och ladda om inför den viktiga andra rundan.

Annars kan konstateras att slaget om den åtråvärda tredjeplatsen bakom seriesuveränerna Troja och Kristianstad alltjämt är synnerligen delikat i den södra Allettan. Mariestad innehar den just nu, men fyra lag ligger inom tre poäng och när Vimmerby dessutom tycks ha fått upp farten längre ner i tabellen…det kan bli riktigt spännande.

* * *

Huddinge och Visby/Roma är förstås inte lika överlägsna i den norra serien som Kristianstad och Troja/Ljungby är i den södra, men de två gängen från den ursprungliga östserien har ändå gjort ett ganska bra statement i toppen av sin Alletta.

Jag såg ett piggt och kreativt (som vanligt) Huddinge plocka tre poäng av Hudiksvall i lördags och hade dessutom förmånen att hinna se två perioder av en riktig pang-match mellan Visby och Sundsvall. En fight där gästerna vann med 5-4 efter straffar, men där båda lagen visade moral genom att hämta upp underlägen, där det var öppna spjäll och briljanta anfallsspel, men ännu mer briljant målvaktsspel (Magnus Åkerlund i Sundsvall, wow!).

Just Visbys förmåga att alltid komma tillbaka och aldrig vika ner sig är vad som tagit dem till toppen av serien (på söndagen blev det 3-0 mot Hudiksvall) och för Huddinges del spelar laget utan någon som helst tvekan seriens snyggaste och mest vägvinnande hockey. Det är två lag som imponerar med två helt olika typer av spel, men som båda kan ståta med en väldigt tydlig identitet i sitt sätt att lira. Vilket är väldigt kul att se.

De tilltänkta topplagen från norr, Piteå, Sundsvall och Asplöven har gjort det helt okej i Allettan så här långt, men deras förmåga att tappa lite poäng här och var gör att de sackar lite i förhållande till de två nyss hyllade toppgängen (idag tappade Asplöven till exempel två pinnar borta mot Haninge). Kalix och Väsby, kanske även Hudiksvall får göra upp om att hålla undan för Östersund.

Bottengänget som förtjänar ett eget omnämnande. Idag blev man utklassade av Piteå och föll med 9-2. Det är andra gången man släpper in nio mål sedan Jörgen Själin tog över laget efter sparkade Lars Molin och läget i botten fortsätter att se prekärt ut. Laget har bara lyckats vinna en enda match under ordinarie tid på de åtta första omgångarna.

* * *

Helgens mest spännande bortsett från själva matcherna har ju annars naturligtvis varit målvaktssituationen i Tyringe där nordamerikanen William King valde att hoppa av laget strax innan fredagens bortamatch mot Tranås. Klubben kommunicerade att det förekommit disciplinära problem och målvakten sades ha lackat ur på att inte få starta mötet med tranorna.

Men inte nog med det, i matchen skadades dessutom lagets andremålvakt Charlie Fredriksson vilket tvingade 16-årige Albin Jönsson att hoppa in. En lösning som blev smått succéartad i matchen men som givetvis inte håller på sikt.

Därmed stod Tyringe utan målvakt och ledningen hade en hektisk lördag i jakt på en ny målvakt och i slutändan blev det ju synnerligen lyckat får man ändå säga. Tyringe lyckades låna Oscar Malm från allsvenska IK Pantern och han släppte bara en ynklig puck hemma mot HC Dalen.

Men det räckte inte när gästerna å sin sida lyckades hålla nollan och vinna med 1-0.

Hur målvkatssituationen kommer se ut i Tyringe efter helgens nödlösning blir något att fortsätta hålla ögonen på.

* * *

I och med hemmaförlusten (2-5) mot Åker/Strängnäs i helgen ramlade Forshaga ner under strecket och ligger för tillfället så illa till att man riskerar att behöva kvala sig kvar i Hockeyettan.

Skulle det bli på det sättet gör det inte direkt tränaren Per Lundells track record till någon vidare upplyftande läsning.

Lundells återkomst till seniorhockey-scenen efter några säsonger inom juniorhockeyn slutade med att han fick sparken från posten som tränare i ett kräftgående Visby/Roma säsongen 14/15. Ifjol coachade han Kongsvinger som kom dyngsist i den norska ligan och nu är Forshaga alltså på väg ner i den absoluta botten av Hockeyettan.

Inget vidare kul att flasha med ett sådant cv förstås och vill man göra det ännu värre kan man rikta blicken tillbaka mot det Munkfors-gäng som säsongen 10/11 bara lyckades vinna en enda match under ordinarie speltid och som fram på våren släppte spelare, åkte på stordäng efter stordäng och tillslut avstod från att kvala sig kvar till följd av usel ekonomi.

Ni förstår förstås vem som stod på tränarbänken då.

* * *

Över huvud taget har bottenstriden i den västra serien börjat bli oerhört intressant sedan Åker/Strängnäs fått in ett par förstärkningar och börjat vinna matcher och även Surahammar vaknat till liv. Det är inte alls lika givet vilka som kommer tvingas kvala för sin existens som det tycktes se ut under hösten. Forshaga ligger nu illa till i botten och även Enköping ligger i riskzonen för att tvingas till kval.

Fortsättningen i den vårserien blir i allra högsta grad spännande.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan