Linus Söderström.
SHL

Tidigare JVM-målvaktens revansch: ”Djurgården sa att jag inte skulle hålla i SHL”

ANNONS

Efter två starka JVM har Linus Söderström övertygat mellan HV71:s stolpar under sin första SHL-säsong. Men från början var det tänkt att han skulle ha vaktat Djurgårdens kasse – om klubben bara hade trott på honom.
– Valet blev ju enkelt för mig då Djurgården sa att jag inte skulle hålla i SHL och att man inte ville ha mig, säger Linus Söderström i en intervju med hockeysverige.se.

Linus Söderström gjorde stor succé i förra årets Junior-VM och fick pris som turneringens bästa målvakt, trots att Juniorkronorna missade medalj i Helsingfors. Under den säsongen var han utlånad från Djurgården till Vita Hästen. Men Inför årets säsong valde stockholmsklubben att satsa på målvaktsduon Mikael Tellqvist och Adam Reideborn. För Söderströms del blev det att ge sig ut på marknaden och leta klubb.

Nu blev det ändå spel i SHL för 20-åringen. Närmare bestämt i HV71 där han har gjort succé och där han efter tolv spelade matcher har en räddningsprocent på 93.22.
– HV71 hörde av sig väldigt tidigt efter Junior-VM och visade att dom var intresserade. Det kändes väldigt bra med HV redan från första mötet, säger Linus Söderström till hockeysverige.se som också berättar att det egentligen bara fanns två klubbar som var aktuella för honom.
– Djurgården var lite upp och ned med vad dom egentligen ville med mig. Först ville dom, sedan ville dom inte och sedan ville dom igen. Det slutade med att Djurgården helt enkelt sa att jag inte kommer hålla i SHL och att dom tänkte satsa på någon annan.
– Samtidigt var det egentligen bara HV71 och Djurgården som det stod emellan, jag kände att någon av dom här två klubbarna blir det. Valet blev ju enkelt för mig då Djurgården sa att jag inte skulle hålla i SHL och att man inte ville ha mig.

Trots kalla handen från Djurgården är Linus Söderström glad och mycket nöjd med flytten till Jönköping.
– HV71 var perfekt för mig och jag är väldigt tacksam över det som hände. Nu har jag fått komma till en förening som behandlar mig väl och tror på mig. Det känns väldigt bra.

När din klubb sedan många säsonger meddelar att dom inte trodde på dig, hur gick dina tankar då?
– Egentligen brydde jag mig inte så mycket. Det hade varit så mycket upp och ned under hela säsongen, Djurgården hörde inte av sig. Jag kände att dom inte gillade mig, vilket gjorde att jag i stället kände att det var bättre för mig att gå till en förening som tror på mig.
– Jag hade ändå varit i föreningen under fem år och trivts jättebra i juniorverksamheten, men jag kände att det var ett bra tillfälle att vända blad, gå vidare och hitta en förening som trodde på mig.


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”STOR SKILLNAD JÄMFÖRT MED HOCKEYALLSVENSKAN”

Så här långt har Linus Söderström stått tolv av lagets 34 matcher och har en bättre räddningsprocent än sin målvaktskollega Fredrik Pettersson Wentzel (90,74).
– Jag har fått en röd tråd i det jag gör. Min säsong i Vita Hästen tog slut redan i slutet av februari så det blev en väldigt lång ”off season”. Jag var inte heller mycket på is under sommaren förutom på utvecklingslägret med New York Islanders.
– När säsongen började körde jag bara på, tänkte inte så mycket på detaljer utan ville komma in i allt och hitta min känsla igen. Det var ett tag in på säsongen, fram till Örebro hemma, som det gick väldigt knackigt. Jag kände att det här inte var okej och att vi måste göra någonting åt det. Vi satte upp lite riktlinjer som jag måste jobba på för att bibehålla mitt spel.
– Det som hänt efter det är att vi inte behöver sitta och fundera över varför det blir så här, utan vi vet varför saker och ting händer. Egentligen blir det bara att påminna sig om att göra rätt saker så det blir goda dagliga vanor, vilket också är det som har fungerat bra under hösten.

Har det varit svårt steg att ta spelmässigt från Hockeyallsvenskan till SHL?
– Det är i alla fall stor skillnad jämfört med Hockeyallsvenskan. Det går snabbare i SHL och alla är skickligare, som jag ser det. Jag är tacksam över att jag har fått spela två Junior-VM med små rinkar. I Finland var det i princip också nordamerikanska rinkar förutom i Hartwall Arena. Det är ett betydligt snabbare tempo i JVM än vad det är i SHL så tempomässigt och på ”skillsen” visste jag vad jag kunde förvänta mig.
– Egentligen stämde mina förväntningar då matcherna gick igång, att det var ungefär som på JVM men att det nu var blir det så varje dag. Det har känts bra och det gick ganska snabbt att komma in i det.

Som målvaktskollega i HV har Söderström alltså 25-årige Fredrik Pettersson Wentzel som senaste två säsongerna även har spelat några strömatcher i Tre Kronor.
– ”PW” har spelat många säsonger i SHL och är en jättebra målvakt. Det är självklart kul att vara här och få jobba med honom och ta lärdom ifrån, vad han har gått igenom och hur han jobbar på isen.
– Vi har egentligen inte samma spelstil, men jag kan ändå titta på honom och se vad han gör ute på isen för att bli framgångsrik, säger Linus Söderström vars kontrakt går ut efter säsongen.
– Jag trivs jättebra och det har varit fruktansvärt kul att vara här. Självklart vill jag stanna kvar och spela i HV71. Sedan vet man aldrig vad som händer, men jag trivs jättebra.

Vilka signaler har du fått angående framtiden från New York Islanders?
– Dom är här och kollar ibland och då och då pratar vi lite, men det är inte mer än så.

Så om HV 71 ber dig stanna ytterligare en säsong så stannar du?
– Jag får en väldigt bra känsla när jag tänker på HV71 och en fortsättning här skulle vara riktigt kul, men fokus är här och nu. Det som händer sedan får vi ta senare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga