David Rautio..

Djurgårdens egen Troy Terry: ”Försöker alltid utvärdera var det finns en lucka”

Troy Terry blev USA:s stora JVM-hjälte med sitt vassa straffskytte. I kväll visade Djurgården att de har en alldeles egen Troy Terry i amerikanen Matt Anderson. Med tre straffmål fixade han två poäng i den tuffa bataljen med Brynäs.
– Man försöker ta vad målvakten ger dig, jag försöker alltid utvärdera var det finns en lucka och när den går in blir man säkrare, säger segerskytten till hockeysverige.se efter 4–3-segern.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
3–1-ledningen efter två perioder höll inte i sig. Det slutade med att djurgården fick förlita sig på sin straffspecialist i mötet med Brynäs. För efter att Johan Alcén reducerat och Nick Johnson kvitterat och Djurgården vaskat alla sina målchanser i förlängningen var det Matt Anderson som fick hjälpa dem att komma undan en ännu jobbigare poängförlust.

Anderson gick en het straffduell med Brynäs kanadensiske målskytt Kevin Clark och det krävdes sex straffrundor för att skilja dem åt. Anderson och Clark satte både sina första och andra försök varpå de missade varsin. I den sjätte straffrundan missade Clark varpå Anderson vispade in segermålet för hemmalaget bakom David Rautio.

Precis som USA:s JVM-hjälte Troy Terry, som avgjorde både semifinalen mot Ryssland och finalen mot Kanada med sitt skarpa straffskytte, lyckades Anderson alltså sätta tre straffar.
– Det var några rätt talangfulla killar där så det var imponerande att se, skrockar Anderson när JVM-straffarna kommer på tal.

SER SIG INTE SOM STRAFFSPECIALIST

Djurgårdens poängkung säger att förtroendet han fick stärkte honom i straffläggningen.
– När man har slagit ett par straffar blir man bekväm, allt går lite saktare och man känner att man får lite mer kontroll och kan slappna av. Man försöker ta vad målvakten ger dig, jag försöker alltid utvärdera var det finns en lucka och när den går in blir man säkrare, säger Anderson som inte ser sig själv som någon straffspecialist.
– Vissa säsonger har det gått bra, andra inte. På sistone har de gått in och då växer självförtroendet.

Djurgården fick en pangstart på matchen där framför allt Patrik Lundh låg bakom den starka förstaperioden laget bjöd på. Han spelade läckert fram Emil Johansson till 1–0 med en bakom ryggen-passning och jobbade själv in 2–0 i powerplay kort därpå. Jonathan Granström replikerade omedelbart för Brynäs, men trots att Markus Ljungh sköt 3–1 till Djurgården i powerplay i den andra perioden orkade man inte hålla undan.

Laget blev passivt i tredje perioden samtidigt som ett dittills riktigt blekt Brynäs jobbade sig in i tillställningen. Då kom de två målen som gav Gävlelaget en poäng i matchen.
– Vi gör ingen bra match. Vi kommer tillbaka lite i tredje, men de två första perioderna är underkänd från vår sida. Det var tunga huvuden och tunga ben. Tyvärr klarade vi inte av att hantera det, säger coachen Thomas ”Bulan” Berglund kritiskt.