Skellefteå AIK
KARLSSON: Blir det här Sveriges kommande JVM-trupp?
ANNONS

Det gick inte i år, heller. Det blev ännu en fjärdeplats för Juniorkronorna, efter en turnering som mer eller mindre var kopior från förra säsongen. Svenska JVM-uttåg i semifinalen har blivit en nyårstradition i klass med ‘Grevinnan och betjänten’.

Jag har redan nu kikat på nästa säsongs trupp, och kan konstatera att det inte ser bättre ut då. Backsidan är stark, vi kommer ha en målvakt som är uppe och nosar på samma klass som vi haft de senaste åren, men vem ska bli den offensiva stjärnan? Jag har Alexander Nylander med i min trupp, men risken finns förstås att han kommer spela NHL nästa säsong. Det skulle innebära att det inte blir JVM-spel. Och då ser det riktigt tunt ut framåt.

Målvakter

FIlip Gustavsson, Luleå
Olle Eriksson Ek, Färjestad
Adam Åhman, HV71

Filip Gustavsson blir förstås given förstemålvakt. Luleås jättelöfte hade absolut kunnat gå in även den här turneringen och hållit toppklass. Där behöver Sverige inte vara oroliga. Han är dock den enda målvakten, född 1998 eller senare, som spelat någon seniorhockey under sin karriär. Det finns med andra ord vissa frågetecken för bredden.

Backar
Rasmus Dahlin, Frölunda
Erik Brännström, HV71
Timothy Liljegren, Timrå/Rögle
Filip Westerlund, Frölunda
Linus Nässén, Luleå
Jacob Moverare, Mississauga Steelheads
Linus Högberg, Växjö

Om bredden var ett frågetecken på målvaktssidan är den ett utropstecken på backsidan. Utöver de sju jag tagit ut finns spelare som Jacob Cederholm, Rasmus Sandin, Anton Björkman, Jesper Sellgren och Adam Tilander utanför truppen. Jag skulle exempelvis inte bli förvånad om Rasmus Sandin, som jag sett en del i J20 under säsongen, får sitt ‘Rasmus Dahlin-genombrott’ nästa säsong och tar sig in i truppen.

Jag skulle säga att Dahlin, Brännström, Liljegren, Moverare och Högberg är givna nästa år. Jag har fått lite rapporter om att Moverare haft en tung säsong i OHL, men faktum är att han var den sista som kapades bort från årets trupp. Därför kan vi anta att han kommer med nästa år.

Jag blev förvånad över att Erik Brännström inte kom med i år. Det är en personlig favorit, och jag blir inte förvånad om han vid det här laget 2018 är den back som imponerat mest under turneringen.

Filip Westerlund kommer med i form av sin högerfattning. Jag hoppas han fortsätter utvecklas så fint som han gjort i Frölunda under hösten.

Ishockey, SHL, HV71 - Linkšping

Forwards
Lias Andersson, HV71
Fredrik Karlström, AIK
Alexander Nylander, Rochester Americans
Elias Pettersson, Timrå
Tim Söderlund, Skellefteå
Marcus Davidsson, Djurgården
Tim Wahlgren, Modo
Jesper Boqvist, Timrå/Brynäs
Isac Lundeström, Luleå
Oskar Steen, Färjestad
Glenn Gustafsson, Örebro
Jesper Bratt, AIK
Linus Lindström, Skellefteå

Här ser det inte speciellt skräckinjagande ut. Om Alexander Nylander kommer loss kommer han kunna vara hela turneringens affischnamn. Han har trots allt varit Sveriges bästa offensiva spelare två turneringar i rad. Som underårig. Elias Pettersson får förstås också en stor roll, precis som Lias Andersson. Jag gillade verkligen det jag såg av Fredrik Karlström den här säsongen. Nu får han dessutom med sig lagkompisen Jesper Bratt från AIK. Bratt hade absolut kunnat slå sig in i truppen i år.

Sverige har många kompetenta forwards. Det är inte svårt att få ihop 13 namn i truppen. Men det krävs att många, däribland spelare som Isac Lundeström och Jesper Boqvist, verkligen slår igenom under våren eller hösten. Där finns det enorm potential.

Lukas Wernblom var närmast att slå sig in i truppen. Till slut föll dock valet på hans klubbkompis Tim Wahlgren som har lite mer rutin och är en lite ‘smartare’ spelare i dagsläget. Wernblom är dock en joker som kan slå sig in, precis som AIK:s Nils Höglander och Leksands Rickard Hugg. Räkna inte bort Rögles Lukas Elvenes helt och hållet heller. Slår han sig in på permanent basis i Rögle nästa säsong kommer han kunna få ett genombrott som tar honom in i truppen.

Noterbart är att vi hittar tre Luleåspelare i truppen, vilket är flest. Om vi nu inte räknar med Timrås två lån av Liljegren och Boqvist.

Så ja, här har vi den då. Sveriges JVM-trupp nästa år. Kanske. Den känns inte jättestark om vi ska vara ärliga, men nog ska även det här laget kunna vara med och slåss om medalj. Målvaktssidan och backsidan kommer förmodligen tillhöra turneringens absoluta topp.

Nu är det bara 350 dagar kvar (typ), sen kör vi igen. Senast JVM gick i Buffalo kom Sverige, såklart, fyra.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL