Sök
Uffe Bodin
BODIN: Spelarbetyg på Juniorkronorna – spelare för spelare

Ingen medalj i år heller. Men semifinal var min gräns för godkänt, så även om förlusterna mot Kanada och Ryssland sved tänker jag inte ta heder eller ära av någon i eller kring laget. Bronsmatchen kunde lika gärna ha slutat med seger, men här var inte marginalerna på svenskarnas sida. En het rysk målvakt och ett för dagen blekt svenskt powerplay var skillnaden mellan glädje och sorg.

Med detta sagt hoppas jag innerligt att det görs en ordentligt utvärdering av de senaste tre årens svenska JVM-insatser. Även om man tycker att man har gjort allt i sin makt för att ta medalj i de här turneringarna är det viktigt att analysera allt från förberedelser till träningar till matchgenomförande. Ingen detalj är egentligen för liten. Ska man bryta medaljtorkan i Buffalo nästa år kommer svenskarna att behöva prestera lite bättre.

Angående spelarbetygen har jag använt en skala från 1–5.
1=underkänd
2=godkänd
3=bra
4=mycket bra
5=MVP-mässig.
Alla utom reservmålvakterna Filip Gustavsson och Adam Werner betygsätts. Gustavsson spelade som bekant bara en match i turneringen och det tycker jag inte är tillräckligt för att man ska kunna ge honom en rättvis bedömning.

1) Felix Sandström, målvakt – 4
Det fanns några få skönhetsfläckar i hans spel, men över lag har Sandström varit Juniorkronornas bästa spelare tillsammans med lagkaptenen Joel Eriksson Ek. Jag vågar inte ens tänka på hur semifinalen mot Kanada hade slutat om inte brynäsmålvakten hade varit så pass vass som han var i de två avslutande perioderna när Sverige inte hängde med. Hans lugn spred en stabilitet i ett försvarsspel som haltade emellanåt.

4) Jacob Larsson, back – 3
Stabilt backankare längst bak. Larsson var en av det svenska lagets tryggaste spelare. Han är inte utrustad med de offensiva kvalitéerna för att bli en elitback på toppnivå, men hans klokhet och skridskoåkning kommer att göra honom till en bra NHL-back på sikt.

5) David Bernhardt, back – 2
Tyvärr lite för långsam för att göra skillnad på internationell nivå. Hade problem med både tempo och puckhantering tidigt i turneringen, men växte match för match och avrundade på ett helt okej sätt.

6) Kristoffer Gunnarson, back – 2
Frejdig med sin fysik, men mer begränsad i det konstruktiva spelet med pucken. Kom i likhet med många andra snett in i semifinalen mot Kanada.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

7) Oliver Kylington, back – 2
Kanske hade jag för höga krav på Kylington, men i mina ögon skulle han vara den som tillsammans med Larsson ledde det svenska försvaret framåt. Spelade väldigt omständligt till en början och hade en förmåga att tappa pucken på alla möjliga och omöjliga ställen. Det blev mycket bättre när han förenklade sitt spel under de senare delarna av turneringen, men totalt sett hade hoppats på lite mer från Kylington för att ge ett högre betyg.

8) Rasmus Dahlin, back – 2
Superdebut mot Danmark – och orimliga förväntningar till en följd av det. Jag är antagligen en av få som tycker att landslagsledningen tog rätt beslut när man tog det varligt med ynglingen. Vad jag däremot kan känna mig kritisk till är den naiva hållning man hade kring intresset för en talang av Dahlins magnitud. Förbundskapten Montén tonade ned den diskussion genom att hävda att det skulle finnas ett mycket större intresse för draftbara spelare som Elias Pettersson och Lias Andersson. Men det enda mina kanadensiska kollegor var nyfikna på var att få mer information om Sveriges yngsta JVM-spelare genom tiderna. Spelmässigt blandade och gav Dahlin en hel del, men det råder ingen större tvekan om att han är en spelare som går en otroligt ljus framtid till mötes. Redan nästa år i Buffalo lär han vara en av de ledande svenska backarna.

9) Gabriel Carlsson, back – 2
Skadad inför och till viss del under turneringen. Carlsson gjorde ett habilt gruppspel, men hade tyvärr sin värsta match i semifinalen mot Kanada där spelet inte alls stämde. Jag hade förväntat mig lite mer av den storvuxne och väldigt intressante Linköpingsbacken.

11) Filip Ahl, forward – 2
Fick väldigt begränsat med speltid, men tog inte heller chansen när den dök upp. Såg ut att sakna självförtroendet för att göra avtryck på den här nivån.

14) Elias Pettersson, forward – 2
Efter en riktigt tung inledning på turneringen, där ingenting gick hans väg, reste han sig undan för undan och hade en riktigt fin kvartsfinal mot Slovakien där han gjorde allt rätt – utom mål. Tyvärr klarade Pettersson inte alls av att lyfta sig i den tuffa semifinalen mot Kanada, där han dessutom blev skadad. Får en ny chans nästa år. Då måste han lyfta sig avsevärt eftersom han kommer att förväntas vara en ledande spelare.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

15) Lias Andersson, center – 3
En spelare med ett härligt driv och en väldigt uppfriskande attityd. Inledde turneringen riktigt bra, men försvann sedan undan för undan. Tre mål på sju matcher är ändå ett bra facit från rookien som mycket väl kan bli kapten för Juniorkronorna i JVM nästa år.

16) Carl Grundström, forward – 2
Målkung i SHL efter en riktigt bra höst med Frölunda. Grundström bidrog med fysiskt spel och en del poäng. Tyvärr abonnerade han även på en plats i utvisningsbåset. Det får man räkna med hos en spelare med hans spelstil, men här det blev några tvåor för mycket. Framför allt i semifinalen var han en av de mer rutinerade spelarna som borde ha bidragit till att sprida ett lugn. Det gjorde han inte.

17) Fredrik Karlström, forward – 2
En spelare som jag känner stora förhoppningar kring inför nästa JVM. Karlström hade begränsat med speltid, men man hann se att det finns en hel del smartness och spelskicklighet där. Kan han växa till sig lite det kommande året och dessutom får chansen att spela tillsammans med radarpartnern Jesper Bratt kan han bli en av de ledande svenska spelarna i Buffalo om ett år.

18) Rasmus Asplund, center – 4
En härlig ledargestalt och skicklig tvåvägscenter. Rasmus Asplund är en av de spelare som imponerade på mig allra mest i det här svenska laget. Han gick alltid i bräschen och skötte sina uppgifter till punkt och pricka oavsett om det handlade om uppdrag på isen eller gentemot media. Kommer antagligen inte att bli någon producerande spelare på toppnivå, men jag kan absolut se honom som en skillad tvåvägscenter i NHL inom ett par år.

19) Alexander Nylander, forward – 4
Sveriges klart skickligaste spelare. Nylander hade sina stunder av briljans och delade segern i poängligan med Rysslands Kirill Kaprizov efter att endast ha lämnat isen poänglös vid ett tillfälle. I bronsmatchen. Han är den som sticker ut i varje byte, men med sin blick för spelet har han matchvinnarförmågan. Går mot en produktiv framtid i NHL. Frågan är om han ens kommer att vara tillgänglig för JVM-spel nästa år. Jag är inte så säker på det.

20) Joel Eriksson Ek, center – 4
En exemplarisk lagkapten och ledargestalt. Joel Eriksson Ek har alltid varit en hårt arbetande spelare, men i årets JVM visade värmlänningen att han har ett mycket bredare register än så. Sex mål på sju matcher säger också en hel del om hans riktigt vassa skott. Som Tomas Montén sa efter bronsmatchen: ”Färjestad ska vara glada de här sista månaderna de får behålla honom.” Han har rätt, nästa år är ”JEE” helt ordinarie i Minnesota Wild.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

23) Lucas Carlsson, back – 3
En stabil och trygg backpjäs som gjorde en rakt igenom bra turnering. Tog kanske inte så många offensiva initiativ som förväntat, men hade inte heller den rollen i laget. Har skridskoåkningen och spelintelligensen för att göra något riktigt bra av sin karriär.

24) Jens Lööke, forward – 2
Säsongen i Timrå har varit tung. Lööke har inte riktigt fått lyftet som förväntades på allsvensk nivå och kanske gällde det JVM också. I sin tredje JVM-turnering blev han aldrig en av de spelmässiga ledarna, utan mer av en energispelare. Den rollen skötte han dock med den äran. Är en glad skit som sprider mycket glädje i omklädningsrummet.

25) Sebastian Ohlsson. forward – 2
Snabb, ettrig och pålitlig i boxplay, men i det mer kreativa spelet saknar Ohlsson en dimension. Skötte sin defensiva roll på ett helt okej sätt.

27) Jonathan Dahlén, forward – 3
Inte alltid så delaktig i spelet, men en fin näsa för att sniffa till sig bra målchanser. Dahlén var Juniorkronornas största gubbe i lådan, och tillika den överlägset mest skottglada svenska spelaren i turneringen. Tar förhoppningsvis ett par säsonger i SHL innan han testar lyckan i Nordamerika. Behöver fortfarande fylla på kroppen med några kilon.

28) Andreas Wingerli, center – 2
Bra driv, bra motor och bra inställning. Wingerli slet och gnetade på och spred energi. Men precis som i fallet med Ohlsson hände det inte mycket framåt. Jag är medveten om att det inte var deras uppgift att producera. Ska man kunna gå hela vägen behöver man dock få bidrag från oväntat håll. Det fick aldrig Juniorkronorna.

29) Tim Söderlund, forward – 3
Den i Skellefteå-kedjan med mest spets, vilket han visade med två vackra mål i kvarten mot Slovakien. Söderlund är något av en Viktor Arvidsson-kopia. Liten, kvick, envis och skicklig med pucken. Det krävs mycket arbete om han ska komma i närheten av att gå lika långt som föregångaren, men jag ser fram emot att se vad den här killen kan göra i ett JVM om ett år med lite mer erfarenhet och muskler.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten