Nyheter

Straffdrama när USA tog sig till JVM-final

USA är klart för JVM-final – efter en jätterysare i semifinalen mot Ryssland. Det krävdes straffar för att skilja lagen åt och där klev Troy Terry fram som stor amerikansk hjälte – genom att göra tre straffmål i 4–3-segern.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
USA besegrade Ryssland i gruppspelet (3–2) och gick in i onsdagskvällens semifinal som favoriter. Det är dock ryssarna som har varit amerikanernas spöklag i de senaste årens JVM-turneringar. I Malmö 2014 och i Toronto 2015 slog man ut dem kvartsfinalerna och i fjol i Helsingfors i semifinalen.

Det var amerikanerna som inledde matchen bäst och satte press mot det ryska målet. Men mitt i den pressen stack ryssarna upp och turneringens målkung Kirill Kaprizov tryckte in 1–0 efter att ha gått runt kassen köksvägen och överrumplat amerikanske målvakten Tyler Parsons.

USA:s anfallslusta gav dock utdelning till slut. Med 55 sekunder kvar av perioden kastade amerikanernas poängkung Clayton Keller in pucken på mål från det vänstra sarghörnet. Pucken touchade Colin White framför kassen och gick förbi Ilja Samsonov. Kvitteringen var ett faktum.

I den andra perioden fick Ryssland en drömstart när Denis Gurianov vann duellen framför mål med två amerikanska backar och rakade in Parsons målvaktsretur efter Vadim Kudakos backskott.

AMERIKANSK STRAFFMISS – OCH RYSK KVITTERING

Men USA lät sig inte nedslås. När de fick sin andra powerplay-möjlighet i den andra perioden smällde det. Den Minnesota Wild-draftade duon Jordan Greenway och Luke Kunin. Greenway slog en perfekt passning genom slottet som Kunin enkelt kunde styra in. Innan perioden var över hade USA tagit ledningen. Colin White, draftad av Ottawa Senators, blev tvåmålsskytt när hans skott styrdes via en rysk spelare och ställde målvakten Samsonov som fick se pucken retfullt passera honom.

Clayton Keller fick en utmärkt möjlighet att ge USA sin första tvåmålssledning i matchen när han tilldelades en straff tidigt i tredje perioden. Keller kom fri och blev bryskt stoppad av backen Sergej Zborovskij. Samsonov i kassen stod dock pall för den Arizona Coyotes-draftade talangens försök och mindre än en minut senare kvitterade Ryssland. Denis Gurianov snodde pucken av backen Adam Fox på egen blålinje, skrinnade sig fri och satte 3–3 mellan benen på Tyler Parsons – och passade på att fira målet framför USA:s bås.

Målet skickade matchen till förlängning efter att de båda lagen dragit ned på tempot och spelat försiktigare under andra halvan av tredje perioden. Tio minuters spel fyra mot fyra räckte dock inte för att sära lagen åt. Trots en hel del målchanser förblev övertiden mållös och straffar kom att avgöra tillställningen.

Där blev det dramatiskt värre och först i den sjunde straffrundan kom matchen att avgöras. Troy Terry blev stor hjälte då han sköt tre (!) straffmål för amerikanerna och satte det avgörande straffmålet mellan benen på Ilja Samsonov.

USA möter nu vinnaren mellan Sverige och Kanada i finalen natten mot fredag.

USA – Ryssland 4–3 (1–1, 2–1, 0–1, 0–0, 1–0)
Första perioden: 0–1 (11.54) Kirill Kaprizov (Michail Vorobjev), 1–1 (19.04) Colin White (Clayton Keller, Caleb Jones).
Skott: 14–7.
Andra perioden: 1–2 (01.17) Denis Gurianov (Vadim Kudako, Pavel Karnaukjov), 2–2 (10.23) Luke Kunin (Jordan Greenway, Jeremy Bracco) spel fem mot fyra, 2–3 (16.21) Colin White (Joey Anderson, Clayton Keller).
Skott: 13–11.
Tredje perioden: 3–3 (06.04) Denis Gurianov.
Skott: 2–10.