Andreas Jämtin …
SHL

Den nya, snällare Andreas Jämtin: ”En annan regelbok i dag”

ANNONS

Han är SHL-historiens mest utvisade spelare och toppade utvisningsligan under tre raka säsonger mellan 2010 och 2012. Men i dag är Andreas Jämtin en annan spelare och går mot en säsong med rekordfå utvisningar. Själv hävdar han att det beror på förändringarna inom sporten.
– I dag sitter mycket av ansvaret hos tacklaren och som mottagare har du inte samma plikter och skyldigheter att hålla upp huvudet som tidigare, säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Andreas Jämtin har alltid varit känd för att spela på gränsen till det tillåtna. Många gånger under sin karriär har han också klivit över den. Men någonting har hänt med den nu 33-åriga stockholmaren sedan han kom till Färjestad inför den här säsongen.

På 27 matcher har han bara dragit på sig 22 utvisningsminuter och är på väg mot sin klart ”snällaste” säsong i karriären. Vad är det egentligen som har hänt med spelaren som är SHL-historiens mest utvisade spelare med sina 1 455 minuter på 552 matcher.
– Vi spelar efter en annan regelbok i dag om du jämför med ett x antal säsonger sedan. Här i SHL är inte hockeyn lika fysisk som den var för fem år sedan. Man får helt enkelt kontrollera den fysiska aspekten i själva spelet, säger Andreas Jämtin till hockeysverige.se när vi träffar honom för en intervju efter att hans Färjestad förlorat mot Leksand med 2–1 inför en fullsatt Tegera Arena.
– Förr i tiden hade du en chans att kliva på mycket hårdare och vara lite aggressivare i just det spelet när du ska kliva upp folk. I dag sitter mycket av ansvaret hos tacklaren och som mottagare har du inte samma plikter och skyldigheter att hålla upp huvudet som tidigare. Då blir spelet mycket mera klubba mot blad, vilket det talas väldigt mycket om.

Spelar du medvetet mindre fysiskt i och med dom tuffare regeltolkningarna?
– Mindre fysiskt… Nu spelar jag center och då måste man tajma på ett helt annat sätt. Spelar du forward på kanten så är det inte hela världen om du missar en tackling, men sedan hade väl jag en bra tajming ”back in the days” att sätta tacklingarna, säger Jämtin med ett leende. 

Ser du på att din roll är lite annorlunda jämförelsevis med exempelvis Linköping?
– Jag hade en snarlik roll när jag var i KHL (Medvescak Zagreb) förra säsongen. Du blir äldre och får försöka anpassa dit spel dit du kommer. Det är mer det jag försöker göra.


Foto: Ronnie Rönnkvist

SPELADE I FÄRJESTAD SOM JUNIOR

Andreas Jämtin spelade redan som junior i Färjestad men lämnade klubben 2001. Sedan dess har det hänt mycket för Jämtin som spelare och Färjestad som klubb.
– Jag var med och tränade med Färjestad redan innan säsongen drog igång. Jag tyckte det var jättekul att gå ner och träna, alltså själva träningen. Hela laget och föreningen har en framåtanda samtidigt som man har ändrat spelsystemet.
– Färjestad har utvecklat hockeyn ett steg till. Jag tycker att gruppen och föreningen verkligen är på rätt väg. Kolla på vårt lag, visst det har gått lite upp och ner, men för egen del tycker jag att det har varit jättekul och spännande. Speciellt då att få spela och träna med våra unga duktiga spelare som verkligen går ut och kör.
– Du behöver lite draghjälp när du blir äldre just för att få känna den där inspirationen. Det kanske låter lite konstigt nu när man är äldre men jag tycker verkligen att det är skitkul att gå ner och träna. Det är verkligen en tävlingsinriktad grupp som även pushar mig att utvecklas mer.

Känns det som att Färjestad är samma organisation som du lämnade 2001?
– Dom flesta organisationer går framåt hela tiden och utvecklas. Samma sak var det då jag kom tillbaka till HV 71, det var inte likadant där vilket jag inte är i Färjestad heller.
– Det är en utvecklingsprocess och svensk hockey vill vara en dragkrok där. Det är också därför ungdomsishockeyn i landet sett så bra ut senaste åren. Där är Färjestad också en bidragande faktor som får fram många duktiga unga hockeyspelare.

Du sa att du får en kick av att spela och träna med alla unga spelare Färjestad, har du samma driv idag som du hade då du var junior i Färjestad?
– Jag har spelat hockey sedan jag var tre år så ishockeyn är mitt liv. Sedan ligger jag inte direkt sömnlös på nätterna och undrar om jag kommer få ett NHL-kontrakt (skratt). Man kan väl säga att jag är i en annan fas av karriären, men ishockey är det bästa jag vet och det är verkligen skitkul. Speciellt när jag får chansen att träna med dom här unga killarna. Då ser man verkligen hur ishockeyn har gått framåt och självklart är det jätteskoj.

Hur sammanfattar du din säsong så här långt?
– Den speglar lagets. När vi verkligen varit på topp och spelat bra så har det inte känts som vi haft någon motståndare som jag tycker har varit bättre än oss. Samtidigt, när vi förlorat mot lag på den nedre halvan så har det blivit mycket upp och ner, men det är en process vi försöker lära oss, att komma upp och spela på den höga nivå varje kväll som vi gjorde mot Linköping. Då var vi ett halvt steg längre fram i planen hela tiden, men det orkade vi inte riktigt mot Leksand. Där har du skillnaden och det här försöker vi jobba med varje dag.
– Jag tror att vi har en jäkligt stor chans att vinna SM-guld den här säsongen. Det är vad vi spelar för samtidigt som vi har rätt typ av grupp. Det som har hänt är att vi inte haft alla spelare tillgängliga på en och samma gång, men det kan bli riktigt intressant när vi har tillgång till alla samtidigt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL