Sök
Daniel Alfredsson.
Foto: Icon Sportswire
NHL
De tio mest minnesvärda ögonblicken i Daniel Alfredssons karriär

Han är redan den största spelaren i Ottawa Senators historia. Så det var ingen större överraskning när klubben i somras meddelade att Daniel Alfredssons nummer elva ska upp i taket i Canadian Tire Centre. När Senators i natt tar emot Detroit Red Wings, som ”Alfie” också spelade för, sker ceremonin. I samband med det passar jag på att damma av min ranking av de tio mest minnesvärda ögonblicken i hans mäktiga karriär.

Daniel Alfredsson har alltid stått i skuggan av de övriga tre stjärnorna i den generationen, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Peter Forsberg. När man sammanfattar hans NHL-karriär står det ändå klart att han bör nämnas i samma andetag som dessa superstjärnor. Skulle jag ranka alla svenskar som har spelat i NHL genom tiderna skulle Alfredsson antagligen ramla in på femte plats efter de tre nämnda stjärnorna och Börje Salming. Åtminstone i nuläget. Det finns som bekant en hel del spelare som fortfarande är aktiva och som säkerligen kommer att ha ett ord med i spelet…

Det är inte fy skam med tanke på att vi pratar om en spelare som draftades först i sjätte rundan 1994 – tre år efter sitt egentliga draftår. Till skillnad från Sudden, Foppa och Lidas var ”Affe” ingen hyllad supertalang som hade ögonen på sig redan när han lämnade Sverige och tryggheten hemma i Frölunda för spel i NHL 1995. Tvärtom fick Alfredsson ”börja på botten” och jobba sig uppåt för att förtjäna sin respekt. Det har han lyckats alldeles exemplariskt med och det är därför han går till historien som en av våra största spelare genom tiderna.

För att på något vis summera Daniel Alfredsson fantastiska hockeykarriär har jag tagit ut tio ögonblick som definierar honom och hans storhet. Det är inte enbart positiva ögonblick, men det är tio händelser som visar upp flera olika sidor av hans personlighet – som idrottsman och människa.

10) Låtsas kasta klubben över sargen – efter Sundins avstängning

Eftersom Daniel Alfredsson var lagkapten för Ottawa Senators under 13 säsonger hann han bli en av huvudpersonerna i ”The Battle of Ontario” när det stormade som bäst och mest mellan Senators och Toronto Maple Leafs i mitten av 00-talet. I Toronto fanns det antagligen ingen NHL-spelare som var så avskydd som Alfredsson under den tiden. Inte minst efter hans humoristiska hån mot Mats Sundin under säsongen 2003/04. Sundin hade stängts av efter att ha kastat upp en avbruten klubba på läktaren under en match mot Nashville. Under hans avstängning mötte Toronto just Ottawa. När Alfredsson sköt av sin klubba i samma match gjorde han en antydan till att han också skulle slänga upp sin klubba på läktaren. Det här fick Toronto Maple Leafs och deras fans att rasa. Alla andra skrattade gott.


9) Den omtalade tacklingen på Darcy Tucker 2002

Daniel Alfredsson är ganska kort i rocken för att vara hockeyspelare och har sällan gjort sig känd för sitt fysiska spel. Men när det blev täta, avgörande matcher växt han inte sällan som spelare och tog fram en elakare sida hos sig själv. I den andra rundan av slutspelet 2002 gick Ottawa en tuff holmgång mot ärkerivalen Toronto när Alfredsson delade ut en brysk tackling i ryggen på Maple Leafs superpest Darcy Tucker. Domarna friade och i sekvensen efteråt sköt Alfredsson det matchvinnande målet. Incidenten cementerade Alfredsson som hela Torontos fiende nummer ett. Men trots den svenske kaptenens starka spel gick Senators förlorande ur serien mot Leafs, likt de gjorde under alla andra gånger lagen möttes i slutspelet under hans tid i Ottawa.

8) Slagskottet mot Scott Niedermayer

Daniel Alfredsson var länge och väl Ottawa Senators obestridlige ledare, en spelare som laget kunde lita på i vårt och torrt. Det var emellertid inte alltid som han tog smarta beslut på isen. Under den fjärde Stanley Cup-finalen mot Anaheim Ducks 2007 anklagades Alfredsson för att ha skjutit pucken mot motståndarnas stjärnback Scott Niedermayer – med flit. Alfredsson hävdade att så inte var fallet, men det stoppade inte Anaheims spelare från att fördöma svensken.
– Jag kunde inte tro mina ögon, sade en minst sagt uppretad Teemu Selänne efter matchen.
Än i dag kan man hamna i diskussioner kring huruvida Alfredsson sköt pucken mot Niedermayer med ont uppsåt. Bedöm själva:


7) Intervjun med Max Grinndal efter ”OS-fiaskot” 2010

Tre Kronor misslyckades med att försvara sitt OS-guld i Vancouver 2010. Laget, något av det bästa svensk hockey har haft på isen, förlorade kvartsfinalen mot Slovakien efter en helt inspirationsbefriad insats. Efteråt intervjuades Daniel Alfredsson av TV4:s Max Grinndal och fick frågan om han tyckte att det var ett fiasko. Han svarade diplomatiskt på frågan, men när kameran hade slocknat lät han Grinndal veta vad han egentligen tyckte om frågan.

6) King Clancy Memorial Trophy 2012

Okej, det här är långt ifrån den största utmärkelsen som Daniel Alfredsson har tagit emot, men eftersom jag var på plats i Las Vegas tillsammans med Peter Sibner tyckte jag att den passade in på den här listan som ändå är personlig och subjektiv. King Clancy Memorial Trophy delas ut till den spelare som anses ha visat stort ledarskap och samtidigt gjort den största insatsen för samhället genom välgörenhetsarbete eller något annat. I fallet med Alfredsson fick han i första hand motta utmärkelsen för sitt arbete med frågor om mental hälsa. När jag intervjuade honom efteråt berättade han som sin alldeles egen erfarenhet av mental ohälsa då hans syster har varit drabbad av just det. Jag blev imponerad av hans förmåga att förvandla något som skulle kunna klassas som en familjetragedi till någonting positivt.

5) Sju poäng i en match, 25 januari 2008

Daniel Alfredsson lyckades göra 103 poäng säsongen 2005/06. Det finns tio andra svenskar i hundrapoängsklubben, så medlemskapet där är inte så extremt exklusivt längre. Lika många svenskar är det inte som har lyckats göra sju poäng i en och samma NHL-match. Det lyckades Alfredsson med i Ottawas 8-4-seger mot Tampa Bay Lightning den 25 januari 2008, där han utöver tre mål hade fyra assist. Bara Patrik Sundström är värre bland svenskarna i NHL-historien. Han gjorde åtta poäng i en och samma match för New Jersey Devils i en slutspelsmatch mot washington i april 1988.

4) Calder Trophy 1996

Han hade förvisso VM-turneringen i Globen i bakfickan när han lämnade Sverige och Göteborg för Ottawa 1995. Men att Daniel Alfredsson skulle bli en NHL-stjärna var det antagligen ingen som trodde på förhand. Antagligen inte ens han själv. Men redan som 22-årig rookie visade han framfötterna i det som på den tiden var ett av ligans absolut sämsta lag. Utnämningen till årets rookie 1996 var första steget på vägen mot att bli den kanske största idrottsmannen i den kanadensiska huvudstadens historia. För medan tilltänkte kronprisen Alexandre Daigle blev en gigantisk flopp och ryssen Aleksej Jasjin visade sig vara för egensinnig för att kunna bli populär kom Alfredsson att bli den spelare som folket i Ottawa kunde identifiera sig med.

3) Stanley Cup-finalen 2007

Daniel Alfredsson har inte alltid varit kung i Ottawa. Efter slutspelet 2006 var han i stället hårt kritiserad och ifrågasatt. Slutspelsserien mot Buffalo Sabres 2006 avslutades nämligen på ett förnedrande sätt med att den svenske kaptenen blev rundad av Jason Pominville som skickade in övertidsmålet som avgjorde serien – i numerärt underläge. Alfredsson fick klä skott för fiaskot och vissa fans krävde till och med att han skulle bli trejdad. Ett år senare fick Alfredsson sin optimala revansch. Inte nog med att han var Ottawas särklassigt bästa spelare i slutspelet 2007 – han var även den som sköt laget till Stanley Cup-final med ett övertidsmål mot, just det, Buffalo Sabres. Ottawa förlorade visserligen finalen mot Anaheim Ducks, men Alfredsson spelade sitt livs hockey i just det slutspelet. Med sina 14 mål och 22 poäng på 20 matcher var ”Alfie” både mål- och poängkung i slutspelet. Hade Ottawa vunnit Stanley Cup hade han vunnit Conn Smythe Trophy. Nu gick den i stället till Scott Niedermayer.

2) SM-guldet 2005

Säsongen 2004/05 är antagligen den bästa som har spelats i Sverige i modern tid. Tack vare den årslånga NHL-lockouten invaderades elitserien av NHL-stjärnor. Ingen av dessa hade en lika stark på inverkan på sitt lag som Daniel Alfredsson hade på Frölunda. I en kedja med Samuel Påhlsson och P.J. Axelsson växte Alfredsson ut till ett ostoppbart vapen i slutspelet. Hans tolv mål på 14 slutspelsmatcher var ett målrekord som höll i sig ända till dess att Jakob Silfverberg överträffade det 2012. Frölunda vann finalen mot Färjestad och firade guldet med pompa och ståt längs Avenyn. För ett ögonblick var Daniel Alfredsson större än självaste Poseidon på Götaplatsen.


1) OS-guldet 2006

Ta upp hockeyguldet från OS i Turin 2006 och de flesta minns Henrik Lundqvists målvaktsspel, Mats Sundins ledaregenskaper och framför allt Nicklas Lidströms matchvinnande mål i finalen mot Finland. Det är fullt rimligt med tanke på hur finalen mot Finland artade sig. Men ska man se på turneringen i sin helhet ur ett svenskt perspektiv vore det rent ut sagt kriminellt att inte ta upp Daniel Alfredssons insats. Med sina fem mål och tio poäng på åtta matcher var han Tre Kronors bästa målskytt och bästa poänggörare. På det hela taget var han också Tre Kronors allra bästa spelare i turneringen. Det är lätt att glömma om en spelare som ständigt fått befinna sig i skuggan av de största svenska NHL-stjärnorna i sin generation.

Idag 19:00
BIK Karlskoga - Almtuna IS
1 1.50
X 4.95
2 5.15
Idag 19:00
Mora IK - Södertälje SK
1 2.10
X 3.95
2 2.95
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Kristianstad IK
1 1.91
X 4.10
2 3.45
Idag 19:00
AIK - Västerås IK
1 3.50
X 4.25
2 1.83
Lördag 15:15
Frölunda Indians - IF Malmö Redhawks
1 1.69
X 4.55
2 4.50
Lördag 15:15
Linköping HC - Färjestads BK
1 3.35
X 4.40
2 2.00
Lördag 15:15
Rögle BK - HV 71
1 1.91
X 4.15
2 3.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten