Dan Bakala.
SHL

Frölundamålvaktens resa från jaget till laget: ”En lång lärandeprocess”

Tänk dig att ställa om din tillvaro mellan två olika hockeyligor. Lägg dessutom till anpassningen till ett strikt spelsystem och glasklara värderingar, hos ett lag som inte nöjer sig förrän guld hänger runt halsarna. Då kan vi förstå hur det kan kännas att vara ny i Frölundas organisation.
– Det har varit en lång lärandeprocess, säger Frölundas nye målvakt Dan Bakala till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
I ett mörkt och fuktigt Göteborg lyser Scandinaviums gröna fasad upp den dimmiga luften. Frölunda har precis besegrat HV71 i sin sista match innan julafton. Johan Gustafsson briljerade i Frölundakassen och i båset satt Dan Bakala och såg målvaktskollegan mota bort 34 skott från smålänningarna. Nu väntar julledighet.

29-årige Dan, med födelsedag samma dag som denna artikel publiceras, är inne på sin tredje säsong i Sverige och har ännu inte riktigt vant sig vid vintern.
– Det är så mörkt! Det är tufft. Men så fort solen börjar komma fram blir det lättare, säger kanadensaren när Hockeysverige.se möter honom efter matchen.
– Men jag gillar verkligen Sverige. Jag älskar atmosfären. Allt verkar så härligt hela tiden, folk är inte så hektiska och stressade. Alla vill njuta av livet.

Den Calgaryfödde Bakala gjorde två säsonger i Hockeyallsvenskan innan flytten till Göteborg. Första året spelade han med Mora och det andra tillbringade han i Oskarshamn. När han väl kom till Frölunda hade han en relativt lång startsträcka i början av SHL-säsongen, där han i sin första seriematch släppte in sju mål, och sedan var bänkad i nio matcher (sju i SHL och två i CHL). Dan berättar att omställningen att byta allsvenskt spel mot spel i SHL var större än han hade räknat med.
– Här är allt väldigt lagorienterat, alla måste dra åt samma håll för att vi ska nå framgång. Det var ganska nytt för mig, säger målvakten.

Han vill gärna inte blicka bakåt, men berättar att inledningen av säsongen innebar en stor lärandeprocess för honom och att han nu känner sig som en större del av laget.


Kristoffer Martin. Foto: Bildbyrån

”HAN FÖRSTOD ATT VI BARA VILLE HJÄLPA HONOM”

Frölundas rutinerade målvaktscoach Kristoffer Martin förklarar att man som målvakt ibland kan hamna mycket för sig själv, att det inte är så många som pratar med dig och tar hand om dig.
– Framför allt borta i USA och i mindre ligor. Jag tror att Dan har en bakgrund av att jobba mycket för sig själv så detta blev en omställning för honom, säger målvaktstränaren.

Tillsammans har man jobbat med att få in den nye målvakten i Frölundas framgångsrika koncept där hårt arbete, ödmjukhet och viljan att utvecklas är några av grundpelarna. Att hjälpa varandra är också en stor del av arbetet.
– Jag försöker, som ledare mellan dem, att få dem att prata med varandra både på och utanför isen, och ge feedback, säger Kristoffer Martin.
– I början var Dan lite svår, hade taggarna utåt. Han visste att han var i en konkurrenssituation med ”JG”, och kände ”ska jag verkligen säga det här?”. Men nu har han ändrats helt.

När Dan fick chansen efter de nio matcherna som båsöppnare vann Frölunda två raka matcher med kanadensaren i mål. Sedan dess har han fått med sig ytterligare fyra vinster på sina sex starter, där han spikat igen helt i tre av matcherna.
– Allt har blivit lite lättare för mig att förstå nu, säger Dan om förändringen han upplever.
– Jag har vuxit in i laget och tillsammans med ”Kribba” har vi hittat ett bra sätt att förbereda mig inför match och lära mig systemet.

Kristoffer Martin är inne på samma linje. I början kunde Kristoffer märka en frustration hos Dan när han inte fick speltid. Men nu ser han istället att Dan blir glad när det går bra för Johan och när laget vinner.
– Dan är mycket tryggare nu. Han känner att han har fått mer förtroende och känner att han är viktig. Han har förstått att om vi gör bra ifrån oss som lag så kommer hans chanser att spela öka, säger Kristoffer.
– Det var jätteviktigt att han kom in i vårt system och vårt sätt att tänka och spela. Både på och utanför isen. Han ställde många frågor men fick också många svar. Det handlade inte om att vi skulle förändra honom som person utan om att han skulle komma in i vårt lag och bli en del av det. Jag tror att han förstod att vi bara ville hjälpa honom, och då tog han det på ett bra sätt.


Foto: Bildbyrån

FÖRST TILL 130 KILO

Den kanadensiske målvakten berättar att han har en nära relation med sin kollega Johan Gustafsson.
– Det är konstigt, han är ju lite yngre än jag men han har ändå tagit mig under sina vingar på ett sätt. Jag har kunnat relatera till vissa svårigheter han hade när han först kom hit. Det har snabbat på min utvecklingsprocess och gjort det lättare för mig att bli en del av laget lite snabbare, säger Bakala.

Men han poängterar att relationen målvakterna emellan är konkurrensmässig i första hand. I alla fall på isen.
– Sedan, utanför isen, går vi tillbaka till att vara vänner, försäkrar han och ler.

Som den tävlingsmänniska han är brukar Dan oftast tävla mot sig själv för att få ut det mesta av sina prestationer. Han är tuff mot sig själv när han märker att han inte når dit han vill. Men förutom de individuella tävlingarna har han och Victor Olofsson utmanat varandra i bänkpress.
– Jag vet inte riktigt hur det började, men vi tävlar i vem som når till 130 kilo först. Vi båda har typ 2,5 kilo kvar, men vi kan bara inte nå de där sista, säger Dan Bakala med ett skratt.

Vem tror du vinner till slut?
– Victor är ganska stark… Men vi får se vem som utnyttjar julledigheten bäst och äter mest julmat. Det kommer nog att vara väldigt jämnt.

Trots en utmanande säsongsinledning och stora omställningar är Dan Bakala nöjd och tacksam att kunna kalla Frölunda sin klubb. Han känner att alla i laget gör honom bättre och han ser fram emot den dag då han kan betala tillbaka till dem.
– Du kan ta bort alla rinkar och hjälpmedel från klubben, det skulle inte göra något. Alla ledare och stödpersonal vi har här skiner starkare än någonting annat på utsidan. Det här är den bästa organisation jag varit i under min karriär, och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas här.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten