Sök
Linus Omark.
SHL

Omark ser slutet i KHL: ”Luleå är mitt lag här i Sverige”

Linus Omark gör ånyo poängsuccé i KHL. Trots de personliga framgångarna med Salavat Julajev Ufa börjar han se slutet på sin tid i Ryssland och stänger inga dörrar för att komma hem till Norrbotten i framtiden.
– Lite sugen är jag på att komma hem till Luleå och vinna SM-guld där. Det vore stort, säger landslagsforwarden till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Linus Omark är en artist på isen, en spelare som levererar poäng nästan oavsett i vilken liga han spelar. De senaste två säsongerna har han tillbringat i Salavat Julajev Ufa i KHL. Där har han så här långt producerat 27 mål och totalt 97 poäng på 100 matcher. Omark debuterade i KHL för Dinamo Moskva redan säsongen 2009/10 innan har reste ut på äventyr i Kanada, USA och Schweiz. Han återvände till ligan när Helsingforsklubben Jokerit trädde in i KHL 2014/15 och har varit den trogen sedan dess.

Hockeysverige.se träffade 29-åringen efter tisdagens landslagsträning på Hovet i Stockholm och passade på att fråga honom om varför det fungerar så pass bra för honom i just KHL.
– Jag kan inte säga att det är i just den ligan jag trivs bäst. Jag trivs med att lira hockey helt enkelt och jag tycker att jag har producerat bra i alla ligor som jag har varit i så det är inget speciellt för KHL, säger Omark och fortsätter:
– Mycket vill ha mer och då inte bara med poängen. Jag vill ta steg varje år, vilket jag också tycker att jag gör. Samtidigt är det en ålderssak, man blir visare, mognare och allt sådant. Jag tycker att jag utvecklas. Det är också vad jag kollar på och inte statistiken.

Till vardags bor och spelar 29-åringen i Ufa, en stad invid Uralbergen med drygt en miljon invånare.
– Det ju inte som att bo här i Stockholm, men det är intressant och jag trivs bra. Klubben och staden är jättebra, men det är som sagt var Ryssland. Samtidigt har förväntningarna jag hade då jag åkte dit överträffats tio gånger om.

Är det en viktig bit att du ska trivas socialt för att kunna prestera?
– Jo, men så är det. Det vet jag från min tid i Nordamerika, att det är en stor skillnad att få ha ett hem, internet och allt det där eller vad man ska säga. Även att känna socialt att man får en bra roll i laget för då spelar jag bättre.
– Sedan har vi importer kul tillsammans. Det är ett bra gäng vi haft där i snart två år så jag trivs bra utanför hockeyn också.

Kunde du sakna det under dina år borta i Nordamerika?
– Det var så många unga i Edmonton då jag var där samtidigt som klubben inte kunde ge mig en fast plats. Man visste aldrig om man skulle få vara kvar eller bli nedskickad. Det påverkade situationen såklart.


Foto: Matti Raivio/All Over Press

”JAG MÅSTE TÄNKA PÅ FAMILJEN”

Linus Omark har kontrakt med Salavat Julajev Ufa i ytterligare en säsong, men därefter blir det antagligen inget mer spel i den ligan för forwarden från Övertorneå.
– Som det ser ut i dag så blir nästa säsong den sista i KHL. Jag har sagt till mig själv att det bara ska bli två säsonger, men det där vet man aldrig. Men jag måste tänka på familjen så det blir nog bara dom här två åren. Sedan får vi se vad det blir.

Om det skulle bli spel i Sverige om två säsonger är det troligt att hans klubbadress blir Luleå, men samtidigt är det ingen självklarhet att det blir spel i Sverige.
– Luleå är mitt lag här i Sverige. Sedan är det inte säkert att det blir Sverige. Man ska inte rista något i sten för jag trivdes även jättebra i Schweiz. Men visst, lite sugen är jag på att komma hem till Luleå och vinna SM-guld där. Det vore stort.

Nu är du tillbaka i Tre Kronor efter att du tackat nej till spel i Karjala Tournament, vad betyder landslagsspel för dig?
– Det är framför allt en ära att få representera sitt land. Visst, förra gången kände jag att jag ville vara med familjen. Jag hade en så pass kort sommar i år. Efter VM blev det att vi redan i juli åkte till Ufa för att träna, så jag har knappt haft något ledigt.
– Man måste ha suget på hockeyn för att kunna prestera bra samtidigt som jag kände att jag ville vila från förra turneringen för att få umgås med familjen. Jag hade inte träffat dom på tag. Nu kände jag suget och ville spela så när dom frågade om jag ville vara med sa jag ja direkt. Det är verkligen kul att få vara med, träffa grabbarna och få snacka svenska med killarna lag.

Det var lite turer hit och dit med Pär Mårts som förbundskapten, ni hade inte alltid samma åsikter. Tror du att det kommer bli skillnad med Rikard Grönborg som förbundskapten?
– Skillnad vet jag inte eftersom jag bara har varit här i två dagar nu. Men Mårts… Det är väl kul att se något annat i båset också, säger Linus Omark med ett leende, men avböjer samtidigt möjligheten att utveckla det svaret ytterligare.

Vilka förväntningar har du på Channel One Cup?
– Vi åker dit för att försöka vinna turneringen. Samtidigt måste vi vara realister och Ryssland har ett fantastiskt lag på pappret. Ska vi lyckas rubba Ryssland måste det vara topprestationer från varje kille i vårt lag. Vi är underdogs så det skräller om det och vi ser fram emot utmaningen. Hockey går ut på att vinna och det är vad vi vill.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten