Sök
Axel Blomqvist.
Södertälje SK

Tillbaka i svensk hockey efter fem år i Nordamerika: ”Vill hem och börja om”

Han lämnade den svenska tryggheten redan som 16-åring och har hunnit spela ett par hundra matcher i tre olika ligor under sina år i Nordamerika. Nu är Axel Blomqvist tillbaka i Sverige – med förhoppningen att slå sig in i Södertälje SK.
– Jag tror att det är bättre för min utveckling att spela här hemma än i ECHL. Här är det ett mer skickligt spel samtidigt som jag helt enkelt tror att jag kan utvecklas mer här hemma, säger han till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Axel Blomqvist är tillbaka i svensk hockey. Han lämnade Sverige och Rögles juniorverksamhet redan 2012 och har sedan dess spelat i WHL, ECHL och AHL för i tur och ordning Lethbridge Hurricanes, Victoria Royals, Moose Jaw Warrios, Manitoba Moose och Tulsa Oilers.

Under onsdagskvällen spelade han sin första match på många år på stor rink då han fått ett tryoutkontrakt med Södertälje. En match som bortalaget Mora vann med 4–1 och Axel Blomqvist gick från matchen med -3 i plus- och minusstatistiken.

Hockeysverige.se fick en intervju med den storväxta (200cm/99kg) forwarden efter matchen och vi passade på att fråga honom om varför han valde att lämna Sverige så pass tidigt, redan innan han spelat seniorhockey.
– Det kändes rätt då. Dessutom hade jag brorsan (Albin) där över så det var lättare åka över dit då. Sedan ville jag även testa på något nytt.

Givetvis påverkade Axel Blomqvists klubbval, Lethbridge, av att storebror Albin redan fanns på plats där.
– Det påverkade rätt mycket. Han hade ett bra snack med tränaren om mig och så vidare. På så vis hjälpte han mig. När jag väl var där hjälpte han mig också otroligt mycket. Det är inte lätt att åka över till Kanada när man är 16, 17 år så då var det var verkligen hur bra som helst att honom var där.
– Han är ju back, men vi var på isen samtidigt lite då och då. Ibland gick det bra och ibland blev det lite skrik mellan oss (skratt), men det var otroligt roligt att spela tillsammans med honom.

Du spelade under fem säsonger i Nordamerika för olika lag, hur har det här präglat dig som hockeyspelare?
– Jag var väldigt ung när jag åkte över så givetvis har jag blivit bättre på allt, blivit starkare och alla sådana grejer. Dessutom har jag mognat i spelet.

Axel Blomqvist svarade för 56 mål och totalt 148 poäng på 185 matcher under tre säsonger i WHL, men när det sedan blev dags för spel i AHL och ECHL var inte poängskörden lika stark. I ECHL svarade han för sju mål och totalt tolv poäng på 31 matcher. I AHL blev det ett mål och totalt fem poäng på 33 matcher.
– Det är ett tufft steg att ta. Har man spelat juniorhockey, speciellt för mig som är så pass stor och kan utnyttja det, och sedan kom jag ut och skulle möta män blir det lite skillnad. AHL är dessutom en riktigt bra liga.
– Även ECHL är en tuff och väldigt fysisk liga så det var rätt svårt men ändå väldigt roligt.


Foto: Frank Jansky/Icon Sportwire

”DÄRFÖR BLEV DET EN EXTRA STOR BESVIKELSE”

Efter att ha fått chansen i AHL för Manitoba Moose förra säsongen hoppades Axel Blomqvist på att få chansen från start i AHL den här säsongen, men han blev i stället nedflyttad till ECHL och Tulsa Oilers, givetvis en besvikelse för den 21-åriga forwarden. 
– Ja, absolut så var det så. Jag hade en jättebra försäsong med AHL-laget och därför blev det en extra stor besvikelse. Då ville jag hem och börja om lite här hemma i Sverige.
– Jag tror att det är bättre för min utveckling att spela här hemma än i ECHL. Här är det ett mer skickligt spel samtidigt som jag helt enkelt tror att jag kan utvecklas mer här hemma.

Någon motivering till varför han inte fick vara kvar i AHL fick han inte heller.
– Nej, egentligen inte. Dom har framför allt många prospects från Winnipeg, unga bra spelare. Det var många som skulle få spela och det vart det en tuff konkurrens.

Varför blev det Södertälje och inte exempelvis Pantern där din bror Anton spelar?
– Det kändes bra här. Min agent (Erik Ryman) hade ett bra snack med SSK samtidigt som jag kände att (tränare Mats) Waltin verkade bra.
– Jag har varit här en vecka och några dagar nu och det känns bra. Jag tycker att klubben är professionell och det är bra grabbar i laget. Så jag tycker bara att det känns positivt.

Vad visste du om Södertälje innan du skrev på?
– Inte mycket alls faktiskt. Jag visste hur laget låg till i tabellen och lite sådana grejer, att man hade gått lite tungt vad det gällde poäng. För mig kändes det som en bra möjlighet att få komma hit, spela och givetvis hjälpa laget.

Nu har du avverkat din debut, hur är känslan efteråt?
– Jag tyckte att det gick helt okej. Det var lite ovant eftersom det var fyra och ett halvt år sedan som jag spelade på en stor rink. Det kommer nog ta några dagar ytterligare och någon match till innan jag kommit in i det helt och hållet. Jag hade gärna velat spela ett snäpp bättre, men det gick ändå helt okej.

Kände du dig vilsen ute på den stora isen?
– Nej, men det blir ändå lite mer ytor som gör att man kan hålla i pucken lite mer. Det är en vanesak så man inte bara slänger iväg pucken.

Det råder en osäkerhet kring Axel Blomqvists fortsättning i Södertälje och när hockeysverige.se gör den här intervjun är ingenting klart.
– Vi har egentligen inte sagt mycket om framtiden. Jag gissar att vi ska prata om det nu efter matchen och sedan får vi se hur det blir.

När hockeysverige.se träffar Mats Waltin har han inte bestämt sig för om Södertälje ska behålla Axel Blomqvist eller inte, men samtidigt var SSK-tränaren nöjd med sin tryoutspelares insats mot Mora.
– Utifrån förutsättningarna gör han en helt okej match. Han har saker i sig som är väldigt spännande. Han har ett bra spelsinne och har en förmåga att djupt nere i anfallszonen vara kreativ och skapa mycket oro för motståndarna, men även kunna se sina medspelare på ett bra sätt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten