Axel Blomqvist.
Södertälje SK

Tillbaka i svensk hockey efter fem år i Nordamerika: ”Vill hem och börja om”

ANNONS

Han lämnade den svenska tryggheten redan som 16-åring och har hunnit spela ett par hundra matcher i tre olika ligor under sina år i Nordamerika. Nu är Axel Blomqvist tillbaka i Sverige – med förhoppningen att slå sig in i Södertälje SK.
– Jag tror att det är bättre för min utveckling att spela här hemma än i ECHL. Här är det ett mer skickligt spel samtidigt som jag helt enkelt tror att jag kan utvecklas mer här hemma, säger han till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Axel Blomqvist är tillbaka i svensk hockey. Han lämnade Sverige och Rögles juniorverksamhet redan 2012 och har sedan dess spelat i WHL, ECHL och AHL för i tur och ordning Lethbridge Hurricanes, Victoria Royals, Moose Jaw Warrios, Manitoba Moose och Tulsa Oilers.

Under onsdagskvällen spelade han sin första match på många år på stor rink då han fått ett tryoutkontrakt med Södertälje. En match som bortalaget Mora vann med 4–1 och Axel Blomqvist gick från matchen med -3 i plus- och minusstatistiken.

Hockeysverige.se fick en intervju med den storväxta (200cm/99kg) forwarden efter matchen och vi passade på att fråga honom om varför han valde att lämna Sverige så pass tidigt, redan innan han spelat seniorhockey.
– Det kändes rätt då. Dessutom hade jag brorsan (Albin) där över så det var lättare åka över dit då. Sedan ville jag även testa på något nytt.

Givetvis påverkade Axel Blomqvists klubbval, Lethbridge, av att storebror Albin redan fanns på plats där.
– Det påverkade rätt mycket. Han hade ett bra snack med tränaren om mig och så vidare. På så vis hjälpte han mig. När jag väl var där hjälpte han mig också otroligt mycket. Det är inte lätt att åka över till Kanada när man är 16, 17 år så då var det var verkligen hur bra som helst att honom var där.
– Han är ju back, men vi var på isen samtidigt lite då och då. Ibland gick det bra och ibland blev det lite skrik mellan oss (skratt), men det var otroligt roligt att spela tillsammans med honom.

Du spelade under fem säsonger i Nordamerika för olika lag, hur har det här präglat dig som hockeyspelare?
– Jag var väldigt ung när jag åkte över så givetvis har jag blivit bättre på allt, blivit starkare och alla sådana grejer. Dessutom har jag mognat i spelet.

Axel Blomqvist svarade för 56 mål och totalt 148 poäng på 185 matcher under tre säsonger i WHL, men när det sedan blev dags för spel i AHL och ECHL var inte poängskörden lika stark. I ECHL svarade han för sju mål och totalt tolv poäng på 31 matcher. I AHL blev det ett mål och totalt fem poäng på 33 matcher.
– Det är ett tufft steg att ta. Har man spelat juniorhockey, speciellt för mig som är så pass stor och kan utnyttja det, och sedan kom jag ut och skulle möta män blir det lite skillnad. AHL är dessutom en riktigt bra liga.
– Även ECHL är en tuff och väldigt fysisk liga så det var rätt svårt men ändå väldigt roligt.


Foto: Frank Jansky/Icon Sportwire

”DÄRFÖR BLEV DET EN EXTRA STOR BESVIKELSE”

Efter att ha fått chansen i AHL för Manitoba Moose förra säsongen hoppades Axel Blomqvist på att få chansen från start i AHL den här säsongen, men han blev i stället nedflyttad till ECHL och Tulsa Oilers, givetvis en besvikelse för den 21-åriga forwarden. 
– Ja, absolut så var det så. Jag hade en jättebra försäsong med AHL-laget och därför blev det en extra stor besvikelse. Då ville jag hem och börja om lite här hemma i Sverige.
– Jag tror att det är bättre för min utveckling att spela här hemma än i ECHL. Här är det ett mer skickligt spel samtidigt som jag helt enkelt tror att jag kan utvecklas mer här hemma.

Någon motivering till varför han inte fick vara kvar i AHL fick han inte heller.
– Nej, egentligen inte. Dom har framför allt många prospects från Winnipeg, unga bra spelare. Det var många som skulle få spela och det vart det en tuff konkurrens.

Varför blev det Södertälje och inte exempelvis Pantern där din bror Anton spelar?
– Det kändes bra här. Min agent (Erik Ryman) hade ett bra snack med SSK samtidigt som jag kände att (tränare Mats) Waltin verkade bra.
– Jag har varit här en vecka och några dagar nu och det känns bra. Jag tycker att klubben är professionell och det är bra grabbar i laget. Så jag tycker bara att det känns positivt.

Vad visste du om Södertälje innan du skrev på?
– Inte mycket alls faktiskt. Jag visste hur laget låg till i tabellen och lite sådana grejer, att man hade gått lite tungt vad det gällde poäng. För mig kändes det som en bra möjlighet att få komma hit, spela och givetvis hjälpa laget.

Nu har du avverkat din debut, hur är känslan efteråt?
– Jag tyckte att det gick helt okej. Det var lite ovant eftersom det var fyra och ett halvt år sedan som jag spelade på en stor rink. Det kommer nog ta några dagar ytterligare och någon match till innan jag kommit in i det helt och hållet. Jag hade gärna velat spela ett snäpp bättre, men det gick ändå helt okej.

Kände du dig vilsen ute på den stora isen?
– Nej, men det blir ändå lite mer ytor som gör att man kan hålla i pucken lite mer. Det är en vanesak så man inte bara slänger iväg pucken.

Det råder en osäkerhet kring Axel Blomqvists fortsättning i Södertälje och när hockeysverige.se gör den här intervjun är ingenting klart.
– Vi har egentligen inte sagt mycket om framtiden. Jag gissar att vi ska prata om det nu efter matchen och sedan får vi se hur det blir.

När hockeysverige.se träffar Mats Waltin har han inte bestämt sig för om Södertälje ska behålla Axel Blomqvist eller inte, men samtidigt var SSK-tränaren nöjd med sin tryoutspelares insats mot Mora.
– Utifrån förutsättningarna gör han en helt okej match. Han har saker i sig som är väldigt spännande. Han har ett bra spelsinne och har en förmåga att djupt nere i anfallszonen vara kreativ och skapa mycket oro för motståndarna, men även kunna se sina medspelare på ett bra sätt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga