FLYTTAR HEM? Anders Lindbäck fick ett skambud från Los Angeles Kings och kan nu hamna i SHL igen.
SHL

Lindbäck sa nej till skambud – nu kan han komma hem: ”Siktar i alla fall på att spela i SHL”

ANNONS

Provspelet med Los Angeles Kings farmarlag Ontario Reign utmynnade i en besvikelse för målvakten Anders Lindbäck. Han fick ett skambud och valde att återvända hem till Sverige. Nu är det inte uteslutet att det blir spel i SHL.
– Det har varit lite intressen sedan jag kom hem. Jag är sugen på att göra något ganska snart och inte sugen på att gå här hemma och vänta flera veckor, säger Lindbäck till hockeysverige.se.

I oktober åkte Anders Lindbäck över till Kalifornien för att ta via ett korttidskontrakt på fem matcher lösa Los Angeles Kings skadekris på målvaktssidan. Både Jonathan Quick och Jeff Zatkoff drogs med skadeproblem. Lindbäck fick chansen efter en misslyckad try-out hos New Jersey Devils.

Tanken var att Lindbäck och Los Angeles skulle omförhandla kontraktet efter de fem matcherna, men förhandlingarna strandade och nu är 28-åringen tillbaka hemma i Gävle i jakt på en ny klubb.
– Jag åkte över på lite premisser att vi hade diskuterat att jag skulle visa upp mig och eventuellt göra en deal om båda parterna var nöjda. Efter utvärderingstiden som vi hade kommit överens om fick jag ett bud som var alldeles för lågt, säger Anders Lindbäck till hockeysverige.se och fortsätter:
– Budet var inte ens värt att fundera på. Det var inte vad vi hade pratat om. Man ville att jag skulle fortsätta spela på try out-kontraktet. Jag kände att jag inte kunde hålla på så och inte veta var jag ska vara. Då åker jag hellre hem och fokuserar på att hitta en klubb som verkligen ville ha mig för resten av säsongen. Jag ville inte spela vidare i princip helt gratis och var inte villig att ta det bud man gav mig vid den tidpunkten.

Med vilka förväntningar åkte du över till Los Angeles, var det för att ta en av två platser i NHL?
– Dom sa att det var ett bra läge för mig eftersom Los Angeles hade flera målvakter skadade. Jag har suttit hemma hela tiden och väntat för jag tycker inte att jag haft något kontraktsförslag som varit bra. Jag har hela tiden velat åka tillbaka för att ge det en chans så jag tänkte väl att jag åker över, spelar och ser vart det leder.
– Jag blev lite besviken på deras bud och vad dom kom med efter allt man sagt till mig innan jag åkte, vilket också gjorde att jag stack hem.

Du låter väldigt besviken när du pratar om det här.
– (Skratt) Jo, men så är det. I New Jersey visste jag att det var en try-out, mest för att visa att jag var hel och att hälsenan håller, säger Lindbäck och syftar på skadan som förstörde stora delar av förra säsongen då han företrädde Arizona Coyotes.
– I dom två första matcherna var jag inte bra, men samtidigt hade jag inte spelat sedan januari. Men i dom två senaste gjorde jag riktigt bra matcher. Det tyckte klubben också. Därför blev det en besvikelse eftersom jag visade att jag har en uppsida och kan spela på en viss nivå.

Hur motiverade Los Angeles att man inte ville skriva ett bättre kontrakt med dig?
– Det hör väl till saken att (Peter) Budaj spelat över förväntan. Han har gjort det väldigt bra nu vilket också gjorde att det inte var lika mycket panik att få mig sajnad.
– Klubben har väl sin ekonomiska situation, men det var bara hyfsade AHL-pengar som jag ville ha garanterade. När det gällde NHL nöjde jag mig med ett minimikontrakt för att få chansen att visa upp mig. Allt handlade om en att jag skulle få en skälig lön om jag skulle vara kvar i AHL med tanke på att jag ändå har varit borta i NHL under sex år.


Foto: Getty Images/Christian Petersen

”SÅG INTE NÅN ANLEDNING ATT VARA KVAR OCH INTE SPELA FÖR NÅNTING”

Det blev fyra matcher för Anders Lindbäck i AHL för farmarlaget Ontario Reign.
– Det var bra där nere. AHL är lite flängigt med mindre struktur på vissa saker. Det var kul att spela, jag vill ju spela matcher och visa vad jag går för. Det har varit mycket att sitta på bänken senaste säsongerna, mycket mer än vad jag själv har velat.
– Visst har jag fått spela sporadiskt lite här och där, men jag vill starta och spela en hel säsong.

Vi skriver snart december i almanackan och Anders Lindbäck har bara spelat fyra tävlingsmatcher sedan i januari. Trots det han inte att han tappat speciellt mycket av sitt målvaktsspel.
– Som jag sa så tycker jag att mitt spel fungerade riktigt bra sista två matcherna. Det är inte optimalt, men det är så här situationen är. Kan jag bara hålla igång och träna som jag gör nu så ska jag förhoppningsvis kunna lösa något inom en snar framtid. Då ska jag också hinna spela 30-40 matcher den här säsongen.

Varför valde du att åka hem till Sverige och inte stanna kvar och hoppas på ett kontrakt i USA eller Kanada?
– Det var av många anledningar samtidigt som jag inte såg någon anledning att vara kvar där borta och spela för ingenting.

Har du gett upp tanken på NHL-spel den här säsongen?
– Det känns mer avlägset att det ska hända någonting någonstans. Annars hade jag självklart varit kvar där borta. Just nu är jag öppen för allt och vi får kika på vad som kan komma.

Tills vidare tränar Anders Lindbäck med en klubb i Gävles utkanter.
– Jag har kört lite blandat. Bland annat med en division 1-klubb här i stan, Valbo. Sedan har jag bokat istid på rinken. Där har jag en puck-maskin och pappa min, så jag kör målvaktsträning någon timme om dagen. Jag håller igång så gott det går.

Tränar du något med Brynäs?
– Inte den här svängen. Jag kom hem helgen och nu stack Brynäs iväg idag (Malmö). Tidigare har jag varit med och tränat då dom behövt målvakt.

Vad väntar nu för dig, vad tittar du åt för håll då det gäller att hitta en ny klubb?
– Jag är öppen för förslag och självklart vill jag spela på en så hög nivå och bra lag som möjligt. Komma till ett lag där jag har chans att gå långt, men framför allt få en chans att spela och visa upp vad jag kan.

Står SHL-klubbarna på rad hos din agent, Tommy Öström?
– Det har varit lite intressen sedan jag kom hem. Som jag sa så är jag sugen på att göra något ganska snart och inte sugen på att gå här hemma och vänta flera veckor. Det måste också kännas rätt. Jag kan inte bara hoppa på första bästa budet. Förhoppningsvis, inom en snar framtid har jag ett lag att spela för.

Anders Lindbäck har tidigare spelat för både Brynäs, Timrå och Almtuna här i Sverige, men spel i Hockeyallsvenskan är inget som lockar.
– Timrå och Almtuna känns inte så aktuellt i dagsläget eftersom det är Hockeyallsvenskan. Jag siktar i alla fall på att spela i SHL.
– Brynäs är från Gävle och den klubb som legat mig närmast, men vi får se vad det blir, avslutar Anders Lindbäck.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga