FLYTTAR HEM? Anders Lindbäck fick ett skambud från Los Angeles Kings och kan nu hamna i SHL igen.
SHL

Lindbäck sa nej till skambud – nu kan han komma hem: ”Siktar i alla fall på att spela i SHL”

ANNONS

Provspelet med Los Angeles Kings farmarlag Ontario Reign utmynnade i en besvikelse för målvakten Anders Lindbäck. Han fick ett skambud och valde att återvända hem till Sverige. Nu är det inte uteslutet att det blir spel i SHL.
– Det har varit lite intressen sedan jag kom hem. Jag är sugen på att göra något ganska snart och inte sugen på att gå här hemma och vänta flera veckor, säger Lindbäck till hockeysverige.se.

I oktober åkte Anders Lindbäck över till Kalifornien för att ta via ett korttidskontrakt på fem matcher lösa Los Angeles Kings skadekris på målvaktssidan. Både Jonathan Quick och Jeff Zatkoff drogs med skadeproblem. Lindbäck fick chansen efter en misslyckad try-out hos New Jersey Devils.

Tanken var att Lindbäck och Los Angeles skulle omförhandla kontraktet efter de fem matcherna, men förhandlingarna strandade och nu är 28-åringen tillbaka hemma i Gävle i jakt på en ny klubb.
– Jag åkte över på lite premisser att vi hade diskuterat att jag skulle visa upp mig och eventuellt göra en deal om båda parterna var nöjda. Efter utvärderingstiden som vi hade kommit överens om fick jag ett bud som var alldeles för lågt, säger Anders Lindbäck till hockeysverige.se och fortsätter:
– Budet var inte ens värt att fundera på. Det var inte vad vi hade pratat om. Man ville att jag skulle fortsätta spela på try out-kontraktet. Jag kände att jag inte kunde hålla på så och inte veta var jag ska vara. Då åker jag hellre hem och fokuserar på att hitta en klubb som verkligen ville ha mig för resten av säsongen. Jag ville inte spela vidare i princip helt gratis och var inte villig att ta det bud man gav mig vid den tidpunkten.

Med vilka förväntningar åkte du över till Los Angeles, var det för att ta en av två platser i NHL?
– Dom sa att det var ett bra läge för mig eftersom Los Angeles hade flera målvakter skadade. Jag har suttit hemma hela tiden och väntat för jag tycker inte att jag haft något kontraktsförslag som varit bra. Jag har hela tiden velat åka tillbaka för att ge det en chans så jag tänkte väl att jag åker över, spelar och ser vart det leder.
– Jag blev lite besviken på deras bud och vad dom kom med efter allt man sagt till mig innan jag åkte, vilket också gjorde att jag stack hem.

Du låter väldigt besviken när du pratar om det här.
– (Skratt) Jo, men så är det. I New Jersey visste jag att det var en try-out, mest för att visa att jag var hel och att hälsenan håller, säger Lindbäck och syftar på skadan som förstörde stora delar av förra säsongen då han företrädde Arizona Coyotes.
– I dom två första matcherna var jag inte bra, men samtidigt hade jag inte spelat sedan januari. Men i dom två senaste gjorde jag riktigt bra matcher. Det tyckte klubben också. Därför blev det en besvikelse eftersom jag visade att jag har en uppsida och kan spela på en viss nivå.

Hur motiverade Los Angeles att man inte ville skriva ett bättre kontrakt med dig?
– Det hör väl till saken att (Peter) Budaj spelat över förväntan. Han har gjort det väldigt bra nu vilket också gjorde att det inte var lika mycket panik att få mig sajnad.
– Klubben har väl sin ekonomiska situation, men det var bara hyfsade AHL-pengar som jag ville ha garanterade. När det gällde NHL nöjde jag mig med ett minimikontrakt för att få chansen att visa upp mig. Allt handlade om en att jag skulle få en skälig lön om jag skulle vara kvar i AHL med tanke på att jag ändå har varit borta i NHL under sex år.


Foto: Getty Images/Christian Petersen

”SÅG INTE NÅN ANLEDNING ATT VARA KVAR OCH INTE SPELA FÖR NÅNTING”

Det blev fyra matcher för Anders Lindbäck i AHL för farmarlaget Ontario Reign.
– Det var bra där nere. AHL är lite flängigt med mindre struktur på vissa saker. Det var kul att spela, jag vill ju spela matcher och visa vad jag går för. Det har varit mycket att sitta på bänken senaste säsongerna, mycket mer än vad jag själv har velat.
– Visst har jag fått spela sporadiskt lite här och där, men jag vill starta och spela en hel säsong.

Vi skriver snart december i almanackan och Anders Lindbäck har bara spelat fyra tävlingsmatcher sedan i januari. Trots det han inte att han tappat speciellt mycket av sitt målvaktsspel.
– Som jag sa så tycker jag att mitt spel fungerade riktigt bra sista två matcherna. Det är inte optimalt, men det är så här situationen är. Kan jag bara hålla igång och träna som jag gör nu så ska jag förhoppningsvis kunna lösa något inom en snar framtid. Då ska jag också hinna spela 30-40 matcher den här säsongen.

Varför valde du att åka hem till Sverige och inte stanna kvar och hoppas på ett kontrakt i USA eller Kanada?
– Det var av många anledningar samtidigt som jag inte såg någon anledning att vara kvar där borta och spela för ingenting.

Har du gett upp tanken på NHL-spel den här säsongen?
– Det känns mer avlägset att det ska hända någonting någonstans. Annars hade jag självklart varit kvar där borta. Just nu är jag öppen för allt och vi får kika på vad som kan komma.

Tills vidare tränar Anders Lindbäck med en klubb i Gävles utkanter.
– Jag har kört lite blandat. Bland annat med en division 1-klubb här i stan, Valbo. Sedan har jag bokat istid på rinken. Där har jag en puck-maskin och pappa min, så jag kör målvaktsträning någon timme om dagen. Jag håller igång så gott det går.

Tränar du något med Brynäs?
– Inte den här svängen. Jag kom hem helgen och nu stack Brynäs iväg idag (Malmö). Tidigare har jag varit med och tränat då dom behövt målvakt.

Vad väntar nu för dig, vad tittar du åt för håll då det gäller att hitta en ny klubb?
– Jag är öppen för förslag och självklart vill jag spela på en så hög nivå och bra lag som möjligt. Komma till ett lag där jag har chans att gå långt, men framför allt få en chans att spela och visa upp vad jag kan.

Står SHL-klubbarna på rad hos din agent, Tommy Öström?
– Det har varit lite intressen sedan jag kom hem. Som jag sa så är jag sugen på att göra något ganska snart och inte sugen på att gå här hemma och vänta flera veckor. Det måste också kännas rätt. Jag kan inte bara hoppa på första bästa budet. Förhoppningsvis, inom en snar framtid har jag ett lag att spela för.

Anders Lindbäck har tidigare spelat för både Brynäs, Timrå och Almtuna här i Sverige, men spel i Hockeyallsvenskan är inget som lockar.
– Timrå och Almtuna känns inte så aktuellt i dagsläget eftersom det är Hockeyallsvenskan. Jag siktar i alla fall på att spela i SHL.
– Brynäs är från Gävle och den klubb som legat mig närmast, men vi får se vad det blir, avslutar Anders Lindbäck.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 21 februari
17:30 JYP - KalPa Liiga
17:30 Pelicans - Jukurit Liiga
17:30 SaiPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Vaasan Sport - KooKoo Liiga
17:30 Kärpät - HPK Liiga
19:00 Kalmar - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Brynäs Hockeyallsvenskan
torsdag 22 februari
01:00 Montreal Canadiens - Buffalo Sabres NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Edmonton Oilers - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Ässät - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Örebro - Leksand SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Modo - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Oskarshamn SHL
fredag 23 februari
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens NHL
01:00 Ottawa Senators - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
02:00 St Louis Blues - New York Islanders NHL
03:00 Calgary Flames - Boston Bruins NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs NHL
04:30 Los Angeles Kings - Nashville Predators NHL
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL
01:00 Detroit Red Wings - Washington Capitals NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
02:00 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
02:00 Minnesota Wild - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - New Jersey Devils NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Kärpät - SaiPa Liiga
17:30 Lukko - HPK Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - AIK Hockeyallsvenskan
torsdag 29 februari
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
02:30 Edmonton Oilers - St Louis Blues NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 HV 71 - Modo SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Linköping SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL