Sök
Jonas Johnson.
Nyheter

Han ska reda ut kaoset i Vita Hästen: ”Får inte vara rädd för när det blåser”

Ett ledarkaos inför säsongen har mynnat ut i ett sportsligt sådant under densamma. Jonas Johnson är mannen som nu gör allt för att få ordning på Vita Hästen.
– Hade du ingen motgång alls är det svårare att glädjas i medgång, konstaterar Norrköping-lagets tränare för hockeysverige.se.

NORRKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vita Hästen har, milt sagt, haft en tuff inledning av årets säsong i Hockeyallsvenskan. Assisterande coachen Per ”Hellas” Hellenberg fick lämna jobbet strax innan seriestart. Avskedet innebar att även headcoachen Mikael Johansson kastade in handduken. Sportchefen Niklas Czarnecki fick då kliva in i båset till det att klubben hittat en ersättare. Nu blev det den tidigare storspelaren Jonas Johnson, som förra säsongen tränade Varberg i Division 1, som tog över. I all turbulens har även lagets prestation inte varit som man önskat. Nu vann Vita Hästen gårdagens match mot Tingsryd, men är trots det kvar på en negativ kvalplats.

Vad var det som triggade igång hos Jonas Johnson som gjorde att han, trots det stök som var i klubben inför säsongen, tackade ja till tränarjobbet i Vita Hästen? Hockeysverige.se slog sig ner med Johnson på ett café på Skvallertorget i Norrköping för att lyssna med honom om hur han ser på sitt jobb och hur hans Vita Hästen ska börja klättra i tabellen.
– Främst var det samtalen med Niklas (Czarnecki) och övriga som jag träffade rätt snabbt som gjorde att jag tackade ja till jobbet. Det var väldigt bra samtal och det sättet som dom ville jobba på lockade mig, säger Jonas Johnson och fortsätter:
– Klubben vill jobba mycket med ledarskap och en utveckling i ledarskapet. I det blir det även en personlig utveckling. Tittar man på min erfarenhet så är det mycket från det jag själv spelade. Visst, jag har tagit till mig från andra ledare, men snappar upp ett och annat eller rättare sagt så snappar jag upp väldigt mycket. Men det finns en stor utveckling i mitt sätt att vara ledare. När klubben sedan vill jobba med en utveckling kändes det jättebra.

Mikael Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Med tanke på den mindre stormen som var innan säsongen, tvekade du någon gång att ta jobbet?  
– Nej, inte efter samtalen som vi hade. Jag tycker att Micke Johansson är en väldigt bra person och jag har en stor respekt för hans kunnande. Nu valde han att hoppa av själv, trots att klubben ville ha honom kvar.
– Att han kände för att ta det beslutet i den position som han var är inget jag kan relatera till i sig. Men jag kände att det kunde var rätt spännande att hoppa på efter Micke. Han hade säkert gjort ett bra jobb.
– Jag hade varit i Varberg där det hade varit väldigt mycket kaos, så det skulle vara att jag fick vara med om kaos igen (skratt). Nej, jag var inte rädd för den biten, utan någonstans måste man ha öppna ögon.

Ringde du Mikael Johansson i samband med att du tackade ja till jobbet?
– Nej, vi känner inte varandra så. Vi har spelat ihop så jag känner honom som spelare och vet att han är sympatisk och väldigt kunnig. Mer än så är det inte.

Du har inte så jättemycket erfarenhet som headcoach…
 – Jag spelade ganska länge, till det jag var 38 och nu är jag 46, alltså född 1970. På så vis har det varit svårt att hinna med så mycket.

Har du haft någon som bollplank när du klivit in i det här jobbet?
– Bollplank…jag var assisterande nere i Ungern och där hade jag ”Lillis” (Stephan Lundh) som huvudtränare. Det är klart att jag lärt mig mycket av ”Lillis”, som är en fantastisk ledare och person. Det är egentligen bara en fråga om hur mycket man vill ta till sig.

”VI HAR HAMNAT I EN FÖRSÄSONG MITT I SERIEN”

Jonas Johnson var assisterande till HV-tränaren Stephan ”Lillis” Lundh i Dunaújvárosi Acélbikák säsongen 2013/14.
– Jag hade aldrig varit i Ungern tidigare, men ”Lillis” hade varit där i två år. Det var för mig att ha öppna ögon och vara nyfiken. Som spelare kanske jag har varit lite trångsynt, men när jag blivit äldre har jag blivit mer nyfiken på människor och allt runtomkring, förutom hockeyn.
– Jag tar med mig jättemycket därifrån. Ungern är ett fantastiskt land med trevliga människor. Hockeyn var inte så tokig heller. Nu var ”Lillis” där och han drev laget på ett svenskt vis. Sedan kanske inte alla förutsättningar finns där, men vi drev det i princip som ett allsvenskt lag.

När Jonas Johnson återvände till Sverige efter äventyret i Ungern klev han in i jobbet som headcoach för Varberg i ettan.
– Jag hade en bild av hur jag ville driva verksamheten där. I en mindre klubb finns det mycket att jobba med. Det är inte bara isträningen, utan även så mycket annat, att försöka bygga miljö och skapa vanor. Det går inte att bara knäppa med fingrarna så spelar man bra. Visst kan du göra så för stunden, men samtidigt måste föreningen växa.
– Det var mycket jobb där och skillnaden mot i Ungern var att nu hade istället jag en assisterande (Anders Månsson) som var väldigt bra. Vi jobbade väldigt bra ihop. Dessutom fanns det en liten grupp av människor som var riktigt bra i Varberg och som verkligen ville att saker och ting skulle bli bättre. På så vis är det synd att det blev som det blev.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur låter din sammanfattning av din första tid i Vita Hästen?
– Det har varit väldigt, väldigt intensivt för egen del med att sätta sig in i allt. Vi startade upp ganska bra poängmässigt, men sedan har det gått tungt.
– Motgång är också något du måste lära dig leva med. Hade du ingen motgång alls är det svårare att glädjas i medgång. Man får jobba hårdare när det blåser emot och det är något man inte får vara rädd för heller. Ibland går det emot, men det gäller att fortsätta göra sitt bästa och verkligen känna att jag verkligen försöker göra det jag kan för spelarna för att spelarna ska kunna prestera.

Var det ett svårt läge för dig att komma in och ta över ett lag som du själv inte varit med och format eller förberett?
– Jag kan absolut inte klaga på det jobb dom innan hade gjort, men det är klart att det var en ny sits för mig. Helt lätt? Nej, så var det inte.
– Det tar även tid för spelarna att lära känna mig på alla sätt också och inget som går på en dag. Jag tycker att spelarna har ett driv och viljan finns där. Klart att det underlättar. Sedan får vi försöka hitta vägar för att nå framgången.
– Att ta över någonting, alltså det går inte att bara komma in och forma om. Det är bara att inse att jag inte kan forma om allt, vilket inte var min strävan heller. Vi får starta där vi var och sedan försöka hitta förändringar.

Är det något du har justerat i själva spelet sedan du klev in i nya jobbet eller gick du in förutsättningslöst utan att ha en riktigt bra koll på hur laget spelade?
– Jag hade sett laget spela samtidigt som jag kände att truppen är väldigt spännande. Det fanns kunskap där.
– Vi har försökt justera saker, men det blir att ta ett steg framåt och sedan backa tillbaka för på något vis hamnar vi i en försäsong mitt i serien. Att lära känna varandra fast vi egentligen inte har tid med det. På så vis är det väldigt komplicerat.

Får du en bra feedback från killarna i laget?
– Ja, absolut, men det går i vågor allting. Tittar du på hur vi har agerat så finns det saker vi måste bli bättre på. Samtidigt tycker jag inte att det är energilöst eller att dom inte vill. Klart att det blir en frustration när man inte gör mål på chanserna och gör vi ett misstag får jag känslan att det blir ett baklängesmål. Det blir lätt så, men det här jobbar vi på för att mentalt ta bort dom här hindren. Klart att vi även måste lyckas plocka fram det bästa, avslutar Jonas Johnson innan vi promenerar ner till ett höstklätt och vackert Motala Ström för att ta några bilder framför arbetsmuséet.

Idag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 3.00
X 4.15
2 2.00
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 4.20
X 5.10
2 1.59
Idag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 4.85
X 4.45
2 1.59
Idag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 2.15
X 4.40
2 2.70
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.05
2 2.75
Torsdag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.25
X 4.40
2 2.80
Torsdag 19:00
Leksands IF - Växjö Lakers HC
1 2.70
X 4.35
2 2.35
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten