Sök
Gustaf Franzén.
Nyheter

SHL-drömmen var starkare än viljan att stanna i Kanada: ”Känns som en chans som inte kommer igen”

Han gjorde några bra säsonger i OHL-laget Kitchener Rangers, men när junioråren var slut tog Gustaf Franzén beslutet att åka hem igen. När Örebro hörde av sig tvekade han aldrig.
– Jag trodde inte att jag hade chansen att skriva ett kontrakt med ett SHL-lag, säger han till hockeysverige.se.

NORRKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Gustaf Franzén är tillbaka i svensk hockey inför den här säsongen. 20-åringen från Nisse Liedholms Valdemarsvik lämnade HV 71 för spel i OHL och Kitchener Rangers 2014 och blev kvar där två säsonger. Nu tillhör han Örebro i SHL, men är utlånad till Vita Hästen i Hockeyallsvenskan. Hockeysverige.se stämde träff med Franzén på ett av Norrköpings alla trevliga fik för en intervju. När vi satt oss ner med varsin Cafe latte började vi vår intervju med Valdemarsvik, en liten ort som inte är känt för att producera hockeyspelare.
– Pappa (Fredrik) spelade i Hästen och han älskar hockey så det var nog inget snack, det skulle bli hockey för mig med. Visserligen har jag provat på ganska många sporter, tennis, fotboll och så vidare, men jag bestämde mig i ganska tidig ålder att det var hockey jag skulle hålla på med, säger Gustaf Franzén och fortsätter:
– Vi åkte på jättemånga cuper. Det finns inte så jättemycket pengar i en så liten klubb så det var många som lade ner jättemycket jobb för oss. Det kunde vara föräldrar som skjutsade samtidigt som vi har sålt så otroligt mycket saker för att få in pengar. Det har varit allt från salamikorv och underkläder till jultidningar. Vi var en ganska bra kull i Valdemarsvik. Jag, Emil Djerf och Filip Fägersjö slog oss in i TV-pucken för Östergötland. Det var väldigt stort för lilla Valdemarsvik.
– Annars är det pappa som har pushat mig väldigt mycket. Hade inte han funnits där hade jag inte varit här idag. Samma sak med mamma (Linda), hon har alltid funnits där. Hela min familj och släkt har varit väldigt stöttande.

Just nu spelas slutspelet i TV-pucken och det var i just den turneringen som Franzén fick sitt genombrott 2010. Då svarade han för fyra mål och totalt 14 poäng på åtta matcher.
– Ja, det kan man absolut säga. Innan turneringarna visste jag inte riktigt hur jag låg till. Jag spelade i Hästen då och det gick väl bra att spela matcher, men jag visste inte på vilken nivå jag låg jämfört med alla andra 96:or i Sverige.
– Jag skulle nog säga att jag kom med på uttagningarna på ett bananskal redan i 95:ornas TV-pucklag. Det började med en uttagning i Valdemarsvik. Det var någon skada och jag var som alltid runt hallen där hemma. Då fick jag vara med på deras uttagning. Det gick jättebra under alla förturneringar. Sedan gick det sämre i själva turneringen eftersom jag var ganska nervös och oerfaren.
– Andra året blev lite av ett genombrott och det gick väldigt bra. Jag spelade i en bra kedja med Emil Djerv och Daniel Hjertstrand.

Det pågår en debatt om TV-puckens roll i svensk hockey just nu, hur viktigt tycker du det är att vara med i turneringen?
– För många är det lite ”make or breake” skulle jag nog säga. Kommer jag inte med i TV-pucken så kan jag lika gärna sluta med det här.

Hur tänker du kring det?
– Det är helt ärligt talat hemskt. Någon gång i sin karriär kommer man till det skedet där man funderar på om man ska fortsätta kämpa eller lägga av. Vi är ändå mycket senare här i Sverige, om man ser TV-pucken som det skedet, än vad dom är i Kanada. Där sker en gallring när barnen är hur små som helst. Då är TV-pucken sent om vi ser det på en internationell skala.
– I alla fall känns det jättetråkigt att det finns killar som känner att det skulle vara slut bara för att man inte kommer med i TV-pucken. Hur många killar var det inte som var jätteöverlägsna när jag spelade TV-pucken men som inte spelar nu? Att komma med i TV-pucken betyder egentligen ingenting på en större skala, men när man är i den åldern, alltså jag minns själv hur viktigt jag tyckte det var att komma med. Det är verkligen ett svårt ämne speciellt för mig eftersom jag själv var med. Jag kan ju inte tala för dom som inte kom med.

Vad skulle du säga till en spelare som inte kommer med?
– Att det spelar ingen roll. Det kanske är kul, absolut, TV-pucken är en jätterolig turnering, men det spelar absolut ingen roll i längden. Det var många spelare som var jätteduktiga i TV-pucken men som inte spelar längre för att dom inte klarade av att ta steget. Fortsätt köra, din tid kommer.

Gustaf Franzén

Foto: Bildbyrån

Efter att ha lämnat Vita Hästen 2012 spelade centern från Valdemarsvik två säsonger i HV 71:s juniorlag. Efter andra säsongen valde han dock att flytta över till Kanada för spel i Kitchener Rangers.
– Jag har alltid gillat hockeyn i Kanada och hela deras kultur är häftig. Jag är så otroligt lyckligt lottad att jag fick spela i ett så otroligt bra J20-lag två säsonger i rad och hade en tränare, Anders Olsson, som trodde på mig. Han har jag mycket att tacka för att jag fick komma upp tidigt i J20-laget och verkligen få chansen. Vi lyckade dessutom vinna SM-guld två säsonger i rad.
– Efter U18 VM ville jag testa på något nytt. Det var inte så att jag kände mig klar med J20. Jag hade mycket väl kunnat spela kvar där eftersom det är en otroligt bra liga, men jag hade gjort det där. Då kom det här med OHL och jag lyckades bli draftad av Kitchener. Det bästa för mig hade kanske varit att stanna i HV 71, det vet man inte, men jag ångrar ingenting för det var verkligen otroligt roligt i Kanada.

Blev det som du förväntade dig?
– Jag hade inte jättehöga förväntningar. Jag visste att där borta blir man värdesatt utefter hur mycket poäng man gör. Här i Sverige, i alla fall i juniorligorna, ser man på spelare som tar bra beslut.
– Jag har aldrig varit en spelare som gör jättemycket poäng utan jag är en hårt jobbande tvåvägscenter. Min agent (Martin Nilsson), jag och farsan hade pratat om att det skulle bli tufft första säsongen där borta. Det blev det också. Då kom tankarna om jag skulle åka hem och så vidare.
– Jag bodde hos en värdfamilj (Daubs) där borta, otroligt bra människor som jag fortfarande har en bra kontakt med, dom fick mig att fortsätta köra, att ge det en chans. Även pappa och agenten var med och stöttade. Det lossnade i slutet på den säsongen…

Första säsongen svarade Franzén för 15 mål och totalt 34 poäng på 65 matcher och 17 mål och totalt 52 poäng på 66 matcher andra säsongen. Andra säsongen var han dessutom assisterande kapten.
– Min andra säsong hade vi ny tränare och det är den bästa tränare jag någonsin haft. Mike van Ryn heter han. Mike litade mycket på mig och gav mig otroligt mycket speltid. Han gillade det sättet som jag spelade på och dessutom fick jag ta en ledarroll trots att jag är europé. Han sa att om jag hade stannat hade jag blivit lagkapten den här säsongen. Det här var den roligaste säsongen i hela min hockeykarriär.

Är du besviken över att du inte fick chansen i exempelvis AHL eftersom du gjorde ganska bra ifrån dig i OHL?
Nej, det är jag inte. Jag hade gärna åkt på en NHL-camp. Det hade varit skitroligt, absolut, men jag är inte besviken över någonting. Jag har spelat min livs hockey och då handlar det inte om att jag gjort en massa poäng. Jag spelade i ett bra lag i en andrafemma med många bra spelare.
– Visst gjorde jag en del poäng, men sättet jag spelade på, det var den roligaste hockey jag spelat i hela mitt liv.

Varför blev du inte kvar i Kanada?
– Även om det hade gått bra för mig så trodde jag inte att jag hade chansen att skriva ett kontrakt med ett SHL-lag. När Örebro hörde av sig och ville sajna mig var det bara att säga ja. Det kändes som en chans i livet som kanske inte kommer igen.

När du åkte över till Kitchener, fanns målsättningen då att du skulle ta den vägen till NHL?
– Tanken var att åka dit och spela så bra jag kan. Målet då var att bli draftad, men nu blev det inte så men samtidigt ingenting för mig att vara ledsen över. Efter det var det bara att göra en säsong till och göra det så bra som möjligt för att sedan att komma tillbaka till Sverige.
– När Örebro hörde av sig var det jätteroligt. Jag pratade med mina tränare och dom var väldigt stöttande. Det var väldigt tufft när jag gick in efter säsongen och berättade vad jag hade beslutat. Det var inte bara att lämna laget utan det var också att lämna familjen som jag bodde hos och som jag älskar så otroligt mycket, säger Gustaf Franzén med en blick som talar om att det var känsligt att ta avsked.

Hur trivdes du i själva staden, är det en hockeystad?
– Ja, herregud. Det ligger precis utanför Toronto vilket är hockeyns Mecka. Vi snittade 7000 på våra hemmamatcher vilket är helt galet. Dessutom hade jag turen att hamna i Kitchener, en organisation som verkligen är i världsklass. Hur dom skötte allt och hur dom fick mig att inte bara bli en bättre hockeyspelare utan även att växa som människa verkligen världsklass.

dsc_0894

Väl i Örebro blev Gustaf Franzén ganska omgående utlånad till Vita Hästen, en utlåning som 20-åringen har en förståelse för.
– Örebro hade berättat att det var lite deras idé att jag skulle komma hit och fortsätta utvecklas. Dom tycker inte att jag är redo ännu för spel i SHL, eller rättare sagt för att kunna spela det spelet som dom vill ha mig att spela i SHL. Dom vill att jag ska kunna producera framåt och inte bara ha mig spelande några minuter i en fjärdefemma.
– Det gick bra för mig under försäsongen och även under mina två första matcher i SHL. Framförallt mot Färjestad borta i första matchen gick det jättebra. Coacherna sa att dom var otroligt imponerade och att dom inte hade förväntat sig det här av mig. Nu tror coacherna att det här är det bästa för mig och då tror jag också det.
– Nu ska jag fortsätta jobba på här och framförallt då på min fys, muskler och explosivitet. Det är kanske delar som hindrar mig från att spela det spel jag vill i SHL. Jag har ett schema som jag följer väldigt strikt för att bli större och starkare

Inför kvällens match med Vita Hästen mot Tingsryd har Gustaf Franzén svarat för två mål på åtta matcher.
– Det började otroligt bra och jag gjorde mål i våra två första matcher. En bättre start kunde jag inte ha fått. Nu har det inte gått så jättebra för laget på senaste tiden. Så är hockeyn och det är bara att köra på. Senast mot Oskarshamn spelade vi som vi vill spela men pucken har inte alltid hittat in i målet, men så kan det vara ibland.
– Jag vill såklart kunna hjälpa till här så mycket som möjligt med mål och assist. Speciellt när man har satt mig på en vinge vill jag kunna prestera och hjälpa till ännu mer. Man vill att jag ska lägga ännu mer energi på det offensiva spelet.

När ser vi dig tillbaka i Örebro?
– (skratt) Det vet man inte. Det är många faktorer som spelar in där. Bland annat hur jag spelar här i Hästen såklart, vad Örebro behöver och så vidare.
– Så snart som möjligt vill jag vara tillbaka i Örebro. Det är mitt mål och det är inget jag behöver sticka under stolen med. Självklart vill jag spela på en så hög nivå som jag kan och just nu är det i Örebro. Det bästa jag kan göra för att komma tillbaka till Örebro är att hjälpa Hästen att vinna matcher och bidra här. Det är bara att gnugga på här så får vi se vad som händer.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten