Per Svartvadet.
Nyheter

”Jag möter gärna Leksand en gång till”

ANNONS

Han fick den största kritiken efter Modos fiaskosäsong, som slutade med att man åkte ur SHL. Men Per Svartvadet vill tillbaka till finrummet. Och han gör det gärna efter en revanschserie mot Leksand.
–  Jag möter gärna Leksand och ”Perra” Johnsson en gång till, säger han till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

I våras fick Modo kliva ur SHL-kostymen. Den som till stor del fick klä skott för misslyckandet var klubbens sportchef Per Svartvadet. Men han vägrar ge upp sitt Modo. Nu håller han och klubben på att bygga upp ett nytt Modo som ska vara starkt rustade den dag laget återvänder till SHL.
– Ska jag vara riktigt ärlig, jag är en problemlösare i grunden och börjar väldigt snabbt fokusera på nästa problem, lösning eller möjlighet. När jag gick hem på natten väldigt sent efter sista matchen mot Leksand började jag fokusera på att lösa det som skulle lösas, säger Per Svartvadet när hockeysverige.se träffar honom i Fjällräven Center för en intervju.
– Sedan har jag en position där jag är tvungen att ta tag i vissa saker dagen efter säsongen är slut. Nu vart det mycket, mycket mer än vanligt med tanke på att vi åkte ur. Avtal gick ut och vi fick en annan budget, m samtidigt var det var en längre process.
– Självklart kommer det här leva kvar mest på ont i min hockeykarriär som ledare eller spelare. Jag var med och förlorade mor Brynäs i en SM-final (1999) vilket är väldigt surt fortfarande när jag ser dom bilderna. Samtidigt är det här vad som driver mig. Att jag förlorade SM-finalerna 1994 och 1999 som spelare var kanske drivet till att lyckades vinna 2007. Jag ser ungefär på samma sätt här, det här ska vara en drivkraft för den här säsongen och fram gent.

Trots att det var tufft läge för Per Svartvadet personligen började han tidigt blicka fram emot den här säsongen.
– Jag tycker att jag skalade av mig det där relativt fort när jag fick uppdraget att få Andreas (Johansson) kvar i föreningen. Att få börja bygga igen och hela den processen.
– Det var väldigt tungt på det sättet som allt hände, men jag är positiv, optimistisk och ser framåt med ljusa glasögon.

Du blev ganska tilltufsad i media, hur hanterade du den biten?
– Det gäller bara vara ärligt med vad man har gjort och hela den biten. Sedan är jag van med media sedan jag var väldigt ung och har levt i den här bubblan bra länge. Jag vet ungefär hur det fungerar. Dagligen har jag jobbat med den här produkten, om man få kalla den så, med människor och spelet. Det är detaljer som man jobbar med dagligen, dag som natt för att få allt att funka.

Var du på väg att hoppa av vid något tillfälle?
_ Nej, jag är ingen avhoppare. Sedan är det inte jag heller den som äger den grejen. Samtidigt är det väl bra om klubben verkligen kollar upp om det är jag eller någon annan som ska ha det här jobbet.

Har du hunnit reflektera över vad du själv och staben hade kunna gjort annorlunda för att ni inte skulle hamna i den här sitsen?
– Den här processen håller jag på med dagligen. Varje natt funderar jag över vad jag kan göra annorlunda mot idag, vad kan jag göra annorlunda imorgon och så vidare.
– Det som är svårt i den branschen är att det händer så mycket oförutsett. Spelare kan bli skadade eller vad det nu kan vara. Allt kan förändras väldigt fort. Det innebär att man måste ta snabba beslut samtidigt som du ska ha en långsiktig strategi och det är mycket folk som tycker olika saker. Naturligtvis är det på gott att folk tycker saker eftersom det visar på ett engagemang. Det jättelätt att peka på att vi skulle gjort så med målvakterna, så med backarna, så med forward, så med tränarna, med facit i hand och allt det där.

bb160301jl043

Andreas Johansson.

Alla klubbar talar om kontinuitet i leden. Med tanke på det, hur viktigt var det att få kvar Andreas Johansson och Fredrik Olausson i tränarstaben?
– Det var viktigt. Båda är bra hockeymänniskor, med bra kontaktnät, bra värderingar och som vill vara här av rätt anledning. Det är inte alla som skulle ha modet kraften och orken att vara kvar efter en sådan grej.
– Jag märker att när jag rekryterar nya spelare att Andreas och Fredrik är aktade namn och det är många som vill spela för dom.

Per Svartvadet känner Andreas Johansson lite sedan dom båda spelade i Tre Kronor, men framförallt var det då Johansson var tränare i Modo tidigare som dom lärde känna varandra närmare.
– Jag har spelat ihop med Andreas lite grann, men våra vägar har egentligen inte korsats för än han var assisterande tränare åt ”Challe” (Berglund) och jag var spelare. Det var min sista säsong som spelare. Vi har spelat någon match ihop, men vi har inte varit i direkt kontakt med varandra innan.

Hur mycket påverkade det faktum att du haft Andreas Johansson som tränare klubbens val av att behålla honom som tränare?
– Jag tyckte att han var jäkligt bra när jag var spelare. Han var rak, ärlig, engagerad, spontan och väldigt noggrann. Han hade ett bra hockey-öga. Det här var i början av hans karriär. Sedan var han i Färjestad och HV 71. Jag förstod att han siktade på att bli huvudtränare och den ledare han är idag.
– Jag ville att Andreas skulle vara kvar, men mitt avtal gick också ut så det var styrelsen som tog beslutet. Dom gillade hans ledaregenskaper och ledarstil och utefter det tog styrelsen beslutet.

Är du själv nöjd med det jobb Andreas Johansson gjorde förra säsongen?
– Ja, det tycker jag. Nackdelen för en tränare som kommer in är att dom inte varit med och format laget.

Märktes det väldigt väl?
– Nej, men man märker att tränare har olika favorittyper. Den ena tränaren kan spela en form av back-typ medan en andra spelar en annan sorts back. Det handlar om vilket spelsystem du vill spela och vilket tänk du har. Resultatmässigt, att vi inte är kvar i SHL… det är inget bra.

dsc_0456

Alla vill se Modo snabbt återta sin plats i SHL, men frågan är hur mycket tålamod det finns i klubben för att bygga upp något som kan nå dit men även bli kvar där.
– Vi ändrade lite fokus redan under förra säsongen. Nu pratar vi inte om serietabellen eller SHL utan vilken inriktning vi ska ha med mer lokala spelare och mer tålamod. Den inriktningen har blivit ännu starkare nu.
– Klart att det finns en helt annan inställning med tanke på den situation vi är i, då tänker jag på vilken serie vi är i, vilken ekonomi vi har och allt som hänger ihop med det. Målsättning är att vi ska tillbaka till SHL.

Hur går snacket här ute på stan, vilket tålamod finns det där?
– Det är nog från match till match precis som det ska vara, säger Per Svartvadet med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det är en kunnig hockeypublik här uppe som har varit med och sätt många stora spelare spela i klubben och man har följt dras karriär. Det är klart att dom ser att det nu är en lägre nivå än vad dom är vana vid.
– Jag tror att det här är vad vi måste synka, organisation, ledning, tränare, spelare, samarbetspartners och fans. Vi ska förmedla en målbild som passar alla. Då blir det minst krock med förväntningar, krav eller vad vi ska kalla det för, men det är inte helt lätt.

Hur ska ni göra för att få behålla den här gruppen av unga och lovande spelare ytterligare ett antal säsonger oavsett om ni kommer att gå upp i SHL eller inte?
– Det är viktigt att visa dom yngre spelarna att det är en bra utbildning här. Ge killarna chansen och få dom att känna att det finns möjligheten att få spela mycket här. Nu blev det så att vi kanske fick lyfta upp några tidigare än vad vi hade gjort om vi var kvar i SHL.
– För spelarna som är kvar är det nu nästan bättre, alltså om vi ska den här situationen ur deras perspektiv. Nu gäller det för dom att växa in i det här för målsättningen är att du ska bli bättre för varje månad och som bäst i slutet av säsongen. Det vi ska hjälpa killarna med är att dom misstagen man gör nu ska vara avskalade vid jul och riktigt till-fixade i slutet av säsongen. Det är ett jobb som vi måste göra, men framförallt måste killarna själva förstå det här också.

Vad lägger du tyngdpunkten vid i ditt jobb för att det här ska fungera fullt ut?
 – Jag har inte bara A-lagsspelarna och A-lagstränarna. Det är även damlag, ungdomslag, juniorlag och lite andra frågor som rör sporten i Modo.
– Jag försöker påverka så mycket jag kan, stötta ”feedbacka”, vara synlig för spelarna, ge tips och försöka skala av det här trycket eller vad man ska kalla det för. Alla säger att Modo ska vara ett topplag eller gå upp till SHL bara för att det är Modo. Vi ska ändå komma ihåg att vi har åtta eller nio juniorer som aldrig tidigare har spelat på seniornivå kontinuerligt. Det gäller att få dom att känna sig lugna, trygga och ha tålamod i sin utveckling. Det är en resa med små, små delmål varje dag egentligen. När man är 18-19 år tänker man inte ofta på det (skratt). Man ska inte heller tänka på det då utan vi får hjälpas åt med dom resurser vi har och jag hjälper gärna till med dom bitarna.

Hur mycket lockar en match mot Leksand om en plats i SHL framåt våren?
– Det spelar egentligen ingen roll vilket lag vi möter. Vi siktar in oss på att ha en kvalmatchserie. Det var fantastiska inramningar på matcherna i våras mellan två klassiska lag. Det var egentligen bara tråkigt att vi möttes som vi gjorde. Så är idrotten. Det är en tjusning också att ingenting är självklart.  
– Men, jag möter gärna Leksand och ”Perra” Johnsson en gång till, avslutar Per Svartvadet med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch