Per Svartvadet.
Nyheter

”Jag möter gärna Leksand en gång till”

Han fick den största kritiken efter Modos fiaskosäsong, som slutade med att man åkte ur SHL. Men Per Svartvadet vill tillbaka till finrummet. Och han gör det gärna efter en revanschserie mot Leksand.
–  Jag möter gärna Leksand och ”Perra” Johnsson en gång till, säger han till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

I våras fick Modo kliva ur SHL-kostymen. Den som till stor del fick klä skott för misslyckandet var klubbens sportchef Per Svartvadet. Men han vägrar ge upp sitt Modo. Nu håller han och klubben på att bygga upp ett nytt Modo som ska vara starkt rustade den dag laget återvänder till SHL.
– Ska jag vara riktigt ärlig, jag är en problemlösare i grunden och börjar väldigt snabbt fokusera på nästa problem, lösning eller möjlighet. När jag gick hem på natten väldigt sent efter sista matchen mot Leksand började jag fokusera på att lösa det som skulle lösas, säger Per Svartvadet när hockeysverige.se träffar honom i Fjällräven Center för en intervju.
– Sedan har jag en position där jag är tvungen att ta tag i vissa saker dagen efter säsongen är slut. Nu vart det mycket, mycket mer än vanligt med tanke på att vi åkte ur. Avtal gick ut och vi fick en annan budget, m samtidigt var det var en längre process.
– Självklart kommer det här leva kvar mest på ont i min hockeykarriär som ledare eller spelare. Jag var med och förlorade mor Brynäs i en SM-final (1999) vilket är väldigt surt fortfarande när jag ser dom bilderna. Samtidigt är det här vad som driver mig. Att jag förlorade SM-finalerna 1994 och 1999 som spelare var kanske drivet till att lyckades vinna 2007. Jag ser ungefär på samma sätt här, det här ska vara en drivkraft för den här säsongen och fram gent.

Trots att det var tufft läge för Per Svartvadet personligen började han tidigt blicka fram emot den här säsongen.
– Jag tycker att jag skalade av mig det där relativt fort när jag fick uppdraget att få Andreas (Johansson) kvar i föreningen. Att få börja bygga igen och hela den processen.
– Det var väldigt tungt på det sättet som allt hände, men jag är positiv, optimistisk och ser framåt med ljusa glasögon.

Du blev ganska tilltufsad i media, hur hanterade du den biten?
– Det gäller bara vara ärligt med vad man har gjort och hela den biten. Sedan är jag van med media sedan jag var väldigt ung och har levt i den här bubblan bra länge. Jag vet ungefär hur det fungerar. Dagligen har jag jobbat med den här produkten, om man få kalla den så, med människor och spelet. Det är detaljer som man jobbar med dagligen, dag som natt för att få allt att funka.

Var du på väg att hoppa av vid något tillfälle?
_ Nej, jag är ingen avhoppare. Sedan är det inte jag heller den som äger den grejen. Samtidigt är det väl bra om klubben verkligen kollar upp om det är jag eller någon annan som ska ha det här jobbet.

Har du hunnit reflektera över vad du själv och staben hade kunna gjort annorlunda för att ni inte skulle hamna i den här sitsen?
– Den här processen håller jag på med dagligen. Varje natt funderar jag över vad jag kan göra annorlunda mot idag, vad kan jag göra annorlunda imorgon och så vidare.
– Det som är svårt i den branschen är att det händer så mycket oförutsett. Spelare kan bli skadade eller vad det nu kan vara. Allt kan förändras väldigt fort. Det innebär att man måste ta snabba beslut samtidigt som du ska ha en långsiktig strategi och det är mycket folk som tycker olika saker. Naturligtvis är det på gott att folk tycker saker eftersom det visar på ett engagemang. Det jättelätt att peka på att vi skulle gjort så med målvakterna, så med backarna, så med forward, så med tränarna, med facit i hand och allt det där.

bb160301jl043

Andreas Johansson.

Alla klubbar talar om kontinuitet i leden. Med tanke på det, hur viktigt var det att få kvar Andreas Johansson och Fredrik Olausson i tränarstaben?
– Det var viktigt. Båda är bra hockeymänniskor, med bra kontaktnät, bra värderingar och som vill vara här av rätt anledning. Det är inte alla som skulle ha modet kraften och orken att vara kvar efter en sådan grej.
– Jag märker att när jag rekryterar nya spelare att Andreas och Fredrik är aktade namn och det är många som vill spela för dom.

Per Svartvadet känner Andreas Johansson lite sedan dom båda spelade i Tre Kronor, men framförallt var det då Johansson var tränare i Modo tidigare som dom lärde känna varandra närmare.
– Jag har spelat ihop med Andreas lite grann, men våra vägar har egentligen inte korsats för än han var assisterande tränare åt ”Challe” (Berglund) och jag var spelare. Det var min sista säsong som spelare. Vi har spelat någon match ihop, men vi har inte varit i direkt kontakt med varandra innan.

Hur mycket påverkade det faktum att du haft Andreas Johansson som tränare klubbens val av att behålla honom som tränare?
– Jag tyckte att han var jäkligt bra när jag var spelare. Han var rak, ärlig, engagerad, spontan och väldigt noggrann. Han hade ett bra hockey-öga. Det här var i början av hans karriär. Sedan var han i Färjestad och HV 71. Jag förstod att han siktade på att bli huvudtränare och den ledare han är idag.
– Jag ville att Andreas skulle vara kvar, men mitt avtal gick också ut så det var styrelsen som tog beslutet. Dom gillade hans ledaregenskaper och ledarstil och utefter det tog styrelsen beslutet.

Är du själv nöjd med det jobb Andreas Johansson gjorde förra säsongen?
– Ja, det tycker jag. Nackdelen för en tränare som kommer in är att dom inte varit med och format laget.

Märktes det väldigt väl?
– Nej, men man märker att tränare har olika favorittyper. Den ena tränaren kan spela en form av back-typ medan en andra spelar en annan sorts back. Det handlar om vilket spelsystem du vill spela och vilket tänk du har. Resultatmässigt, att vi inte är kvar i SHL… det är inget bra.

dsc_0456

Alla vill se Modo snabbt återta sin plats i SHL, men frågan är hur mycket tålamod det finns i klubben för att bygga upp något som kan nå dit men även bli kvar där.
– Vi ändrade lite fokus redan under förra säsongen. Nu pratar vi inte om serietabellen eller SHL utan vilken inriktning vi ska ha med mer lokala spelare och mer tålamod. Den inriktningen har blivit ännu starkare nu.
– Klart att det finns en helt annan inställning med tanke på den situation vi är i, då tänker jag på vilken serie vi är i, vilken ekonomi vi har och allt som hänger ihop med det. Målsättning är att vi ska tillbaka till SHL.

Hur går snacket här ute på stan, vilket tålamod finns det där?
– Det är nog från match till match precis som det ska vara, säger Per Svartvadet med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det är en kunnig hockeypublik här uppe som har varit med och sätt många stora spelare spela i klubben och man har följt dras karriär. Det är klart att dom ser att det nu är en lägre nivå än vad dom är vana vid.
– Jag tror att det här är vad vi måste synka, organisation, ledning, tränare, spelare, samarbetspartners och fans. Vi ska förmedla en målbild som passar alla. Då blir det minst krock med förväntningar, krav eller vad vi ska kalla det för, men det är inte helt lätt.

Hur ska ni göra för att få behålla den här gruppen av unga och lovande spelare ytterligare ett antal säsonger oavsett om ni kommer att gå upp i SHL eller inte?
– Det är viktigt att visa dom yngre spelarna att det är en bra utbildning här. Ge killarna chansen och få dom att känna att det finns möjligheten att få spela mycket här. Nu blev det så att vi kanske fick lyfta upp några tidigare än vad vi hade gjort om vi var kvar i SHL.
– För spelarna som är kvar är det nu nästan bättre, alltså om vi ska den här situationen ur deras perspektiv. Nu gäller det för dom att växa in i det här för målsättningen är att du ska bli bättre för varje månad och som bäst i slutet av säsongen. Det vi ska hjälpa killarna med är att dom misstagen man gör nu ska vara avskalade vid jul och riktigt till-fixade i slutet av säsongen. Det är ett jobb som vi måste göra, men framförallt måste killarna själva förstå det här också.

Vad lägger du tyngdpunkten vid i ditt jobb för att det här ska fungera fullt ut?
 – Jag har inte bara A-lagsspelarna och A-lagstränarna. Det är även damlag, ungdomslag, juniorlag och lite andra frågor som rör sporten i Modo.
– Jag försöker påverka så mycket jag kan, stötta ”feedbacka”, vara synlig för spelarna, ge tips och försöka skala av det här trycket eller vad man ska kalla det för. Alla säger att Modo ska vara ett topplag eller gå upp till SHL bara för att det är Modo. Vi ska ändå komma ihåg att vi har åtta eller nio juniorer som aldrig tidigare har spelat på seniornivå kontinuerligt. Det gäller att få dom att känna sig lugna, trygga och ha tålamod i sin utveckling. Det är en resa med små, små delmål varje dag egentligen. När man är 18-19 år tänker man inte ofta på det (skratt). Man ska inte heller tänka på det då utan vi får hjälpas åt med dom resurser vi har och jag hjälper gärna till med dom bitarna.

Hur mycket lockar en match mot Leksand om en plats i SHL framåt våren?
– Det spelar egentligen ingen roll vilket lag vi möter. Vi siktar in oss på att ha en kvalmatchserie. Det var fantastiska inramningar på matcherna i våras mellan två klassiska lag. Det var egentligen bara tråkigt att vi möttes som vi gjorde. Så är idrotten. Det är en tjusning också att ingenting är självklart.  
– Men, jag möter gärna Leksand och ”Perra” Johnsson en gång till, avslutar Per Svartvadet med ett leende.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten