Emma Söderberg och Sarah Berglind.
SDHL 1

Goda vänner och hårda konkurrenter: ”Vi skiljer på vad som händer på isen och vid sidan av”

ANNONS

De är båda tillräckligt bra för att vara förstamålvakter i SDHL. Sarah Berglind och Emma Söderberg har båda beslutat sig för att representera Modo, vilket ger Ö-viksklubben landets starkaste målvaktsduo. Det ger en konkurrens som kan sätta deras vänskap på prov.
– Vi skiljer på det som händer på isen och det som är vid sidan av, säger den två år äldre Berglind till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hittar vi Sveriges mest talangfulla målvaktspar på damsidan i Modo? Efter att Valentina Lizana Wallner lämnade klubben för Djurgården 2015 är det Sarah Berglind, 20, och Emma Söderberg, 18, som klubben förlitar sig till längst bak i banan. Berglind har redan fått prova på spel i Damkronorna medan Söderberg var Sveriges förstamålvakt på U18-VM två säsonger i rad.
– Jag tycker att bägge tjejerna har en bra blick för spelet. Naturligtvis är dom lite olika i spelsättet, men framförallt har båda hungern och viljan att fortsätta utvecklas. Dom är långt fram i viljan att utveckla sin teknik och sitt spel vilket jag tycker är jätteviktigt, säger Modotränaren Jens Öhman när hockeysverige.se träffar honom i Fjällrävens Center strax innan laget ska gå ut till träning.
– Jag ser ingen som första- eller andramålvakt. Sarah var grym en match mot Luleå på försäsongen som vi vann. Sedan stod Emma hemma mot Djurgården och spikade igen. Den matchen vann vi med 3-0. Dom har haft lite olika typer av matcher, men det handlar också om vilka lag vi möter, vad det blir för typ av matcher.

Jens Öhman.

Det är två väldigt unga målvakter, hur hårt vågar du belasta dom här båda tjejerna kväll efter kväll?
– Sarah har några år mer på nacken. Där ser jag inget problem alls. Emma är lite yngre och det gäller att bygga henne hela tiden. Hon har haft lite känningar på försäsongen så det gäller att hitta en balans där.
– Emma kommer att träna med J18 ikväll och Sarah gjorde en träning med herrarnas A-lag för några veckor sedan fullt ut. Dom tränar stenhårt och Emma kommer eventuellt vara back-up i en J20-match senare i veckan. Dom är inte rädda för att vara med och tävla samtidigt som vi inte är rädda för att ställa in dom i killarnas matcher. Skillnaden för dom här tjejerna när man ska in på killsidan är att dom inte riktigt har storleken.

Efter att stjärnspelare som Annie Svedin, Moa Wernblom, Celine Tedenby och kaptenen Erika Grahm, som givetvis hörs mest, sprungit förbi till cyklarna i uppvärmningsrummet slår hockeysverige.se sig ner för en intervju med Sarah Berglind från Östersund och Emma Söderberg från Järved.


Emma Söderberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VI HAR EN JÄTTEBRA RELATION”

– Jag tror att vi sågs på hockeyskolan 2008 första gången, säger Emma Söderberg medan Sarah Berglind fyller i att det stämmer eftersom det var fyra säsonger innan hon själv kom till Modo. Berglind fortsätter:
– Jag tycker att vi har en jättebra relation. Det kan vara lite speciellt med konkurrensen men jag tycker att vi på sidan av är väldigt bra kompisar.
Söderberg:
– När jag började i gymnasiet och i damlaget det var då vi började känna varandra. Innan dess visste vi nog mest bara vem den andre var. Nu är det tredje säsongen tillsammans och vi blir tajtare för varje år som går. Det är aldrig några ”hard feelings” när vi kommer till vem som ska stå utan vi hjälper varandra bra.

Krigar ni ändå varje dag på träningen om vem som ska stå i nästa match?
Berglind:
– Ja, absolut. Vi skiljer på det som händer på isen och det som är vid sidan av. Det är också något som jag tycker är skönt för det är verkligen en konkurrens mellan oss på isen och vi tävlar varje dag. Samtidigt släpper vi det då vi kliver av isen.
Söderberg:
– Vi försöker hela tiden också hjälpa varandra eftersom vi båda tänker på lagets bästa. Utvecklas Sarah så vet jag att det går bättre för laget vilket är det viktiga.

Varför har ni båda valt att bli målvakter?
– Det började nog egentligen då jag spelade bandy med brorsorna. Skulle jag vara med då fick jag stå i mål, skrattar Sarah Berglind och fortsätter:
–  Det var så allt började. Sedan hade vi en skottramp hemma. Då ville brorsorna skjuta så det var bara att för mig att ställa mig i mål.
Söderberg:
– Jag kommer inte ihåg något speciellt som gjorde att jag blev just målvakt. När jag spelade i Järveds IF hade vi en lista som man fick skriva upp sig på om man ville stå i mål. Jag tyckte att det var lät spännande så jag skrev upp mig och till slut blev jag målvakt. Då höll vi till på uterinken i Järved, Getingehov.


Sarah Berglind. Foto: Ronnie Rönnkvist

”‘VALLE’ HAR BETYTT JÄTTEMYCKET”

Innan Emma Söderberg kom in som målvakt i A-laget var Valentina Lizana Wallner lagets etta. Den nyblivna mamman som nu mera hoppar in i Haninge och spelar då och då har betytt mycket för Sarah Berglind.
– ”Valle” har betytt jättemycket och jag har jämt sett upp till henne. Hon har hjälpt mig mycket med spelet, men hon är också en jättebra personlighet och allt sådant. Jag har tagit efter ganska mycket från henne.

Sarah Berglind har även fått chansen att spel i Leif Boorks damkronor. Debuten gjorde hon mot Tyskland.
– Första matchen jag stod spelade vi mot Tyskland (Vinst 1-0) i en liten by (Leppävirta) i Finland som låg ganska långt bort. Visst var jag nervös men jag tyckte mest att det var roligt.
– Det är ganska stor skillnad att spela internationellt. Allt går fortare samtidigt som det är mycket tuffare och mer intensivt.  

Hur går dina tankar kring spel i Damkronorna den här säsongen?
– Jag tar det lite som det kommer, gör mitt bästa och ser hela tiden framåt. Jag kan bara tävla varje dag och sedan hoppas på det bästa. Målet finns absolut där att få vara med.

Emma Söderberg har gått fram väldigt snabbt i sin utveckling mellan stolparna. En orsak till det kan vara att hon under två U18-VM i rad varit Sveriges förstamålvakt.
– U18-VM-turneringarna har varit jätteviktiga för mig. Jag har fått tävla på den högsta nivån för min åldersklass och då har jag både utvecklats i spelet samtidigt som jag har fått mer självförtroende genom att spela där. Det har gjort att jag blivit säkrare på isen här hemma också.

Innan Sarah Berglind och Emma Söderberg går till träningen ber vi båda tjejerna beskriva sin målvaktskompis styrkor på isen.
– Sarah är riktigt explosiv på isen, snabb. Hon har alltid ett lugn i spelet men rör sig snabbt när det behövs.
– Emma har en fantastisk tävlingsinstinkt och psyke. Emma håller ett lugn fast hon har en aggressivitet i spelet.

Vilka likheter har ni som målvakter?
– Det blir väl lugnet, säger både Emma Söderberg och Sarah Berglind med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga