Sök
Sara el Sulaiman, Jan Mellgren och Lilly el Charbe el Sidawi.
Nyheter

Här får alla vara med och spela hockey: ”Vi har tjejer från alla världens hörn”

Det är klubben som har växt ut till föregångare för hur man ska jobba med integration inom hockeyn. Göteborgs HC har lyckats med det så viktiga jobbet att få människor och framförallt tjejer från många olika kulturer att intressera sig för sporten.
– Tjejer från alla världens hörn är med här och spelar, säger klubbens starke man, Jan Mellgren, till hockeysverige.se.

ANGERED (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det talas ofta om integration i samhället och även inom ishockeyn. Men hur ser verklighetens integration ut inom ishockeyn? Är förutsättningarna desamma för alla oavsett etnisk bakgrund, sexualitet, vart i samhället man bor och befinner sig? Frågorna är svåra att ge något bra svar på, men det finns ställen i Sverige där det finns klubbar som jobbar hårt med dessa frågor. En av dessa klubbar är Göteborgs HC i Angered. Inte långt från Hammarkullen, ett område som har fått en negativ stämpel på sig.

Jan Mellgren. Foto: Bildbyrån

Göteborgs HC jobbar brett då det gäller allas lika rättigheter inom ishockeyn, men med fokus på damhockeyn. På elitnivån satsar klubben på att ta sig till SDHL och de spelare som om några år ska leda laget där ska vara spelare från alla samhällsklasser – och då gärna med en kärntrupp av tjejer från närområdet.
– För ett antal år sedan beslutade Göteborgs stad att lägga en ishall här i Angered. Hela hockeygöteborg var egentligen emot det, men politikerna valde att satsa på områden som inte har ishallar idag och där det inte fanns någon is-verksamhet. Det var så starkt motstånd mot det här att även politiken vacklade ibland. Det bestämdes ändå till slut att det skulle bli en ishall här i Angered, säger Jan Mellgren, Göteborg HC:s starke man, när vi sätter oss ner på vaktmästarkontoret i den mycket fina och välskötta Angered Arena för en intervju om det här mycket spännande jobbet som klubben har valt som sin röda tråd.
– Under den här perioden var jag och det här laget en del av det som hette Hisingen Hockey. Vi sa redan då att vi ville vara med och starta en hockeyskola i Angered. Vi hade en tanke att har man nu inte spelat hockey här uppe tidigare där det bor 100 000 människor, vilken potential det måste finnas där och vilka möjligheter det finns att få nya människor till hockeyfamiljen. Det var då vi bestämde oss för att köra hockeyskola här uppe.

Jan Mellgren brinner verkligen för ungdomarna i Angered och Göteborg. Det märks inte minst i entusiasmen när han talar om Göteborgs HC och alla barn som fått en syssla vid sidan av skolan som de tycks älska.
– Idén var att bygga upp en grundläggande breddverksamhet naturligtvis. Att få tjejer att komma till en hockeyskola och inte bara hänvisas till en hockeyskola där merparten är killar. Vi fick bostadsföretagen här uppe att finansiera 50 stycken hockeyutrustningar. Det var 25 stycken som gick till pojkföreningen Göteborgs IK och 25 stycken till tjejer.
– Staden sa att i och med att vi bygger upp någonting här så bjussar vi på skridskor och is-hyran för att dom ville stimulera klubben att verkligen få igång verksamhet här uppe. Vi körde igång, men första veckan kom ingen, andra, tredje veckan kom ingen heller. Den fjärde veckan började vi känna en hopplöshet.
– Femte veckan kom det en tjej som då var en ”plutta” (Sara el Sulaiman) med sin mamma. Vi vart jätteglada, för nu kom det äntligen en tjej som ville spela hockey. Vi sa: ”vad roligt, kommer ni hit för att spela hockey? Nej, vi kom hit för att leta efter en toalett”. Så började alltihop.

Foto: Göteborgs HC

”SARA VAR PIONJÄREN SOM FICK IGÅNG DET”

Därifrån har Göteborgs HC lyckats bygga upp en breddverksamhet bland främst flickor med i huvudsak utländsk bakgrund.
– Vi lyckades övertala Sara (el Sulaiman) att gå ut på isen. Hon tyckte att det här var så roligt. Gången därpå hade hon med sig kompisar och efter det växte det här sakta men säkert. Sara var pionjären som fick det att komma igång och det här var fyra år sedan. Hon drömmer om att bli en riktigt stor hockeyspelare.

Sara el Sulaiman. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hockeysverige.se får också en pratstund med Sara el Sulaiman, som nu är 12 år och har rötterna i Palestina, strax innan hon ska gå på is med sina kompisar.
– Det roliga med ishockey? Jag vet inte riktigt, men jag gillar höga farter och så. Sedan gillar jag att åka skridskor. Annars var det mest en slump att jag började med hockey.

Pratar pappa och mamma mycket ishockey med dig hemma?
– Nej, inte så mycket eftersom mina kusiner spelar fotboll. Mina kusiner säger ”ishockey är jättedåligt, i fotboll tacklas man, blir skadad och så”. Det viktigaste för dom är att man blir skadad.
– Mitt högsta mål med ishockeyn är att bli OS-medaljör så klart.

Jan Mellgren, som ler stort när han lyssnar på Saras berättelse, säger också att det är en stor spridning på tjejerna i lagen.
– Vi har haft att göra med tjejer från världens alla hörn. Afrikanska tjejer, arabiska, kroatiska… egentligen ”world wide” som har kommit hit.
– Vi bestämde året efter att det här startades att vi skulle bilda en egen klubb, Göteborgs HC. Det här var alltså för tre år sedan. Då började vi från scratch, vi hade ingenting. Vi hade inga slipmaskiner, utrustningar och så vidare. Det var noll, noll, noll. Då hade vi totalt 35 spelare. Vi hade redan då ambitionen att skapa en bredd för hockeygöteborg. Det var idén. Nu är 35 personer ingen bredd, men väl en början.
– Då försökte vi nå ut till tjejer här i stan, men vi nådde inte riktigt hela vägen. Det kom äldre tjejer som hade spelat hockey tidigare och som fått höra om det här. I slutet på första året var vi drygt 40 spelare. Andra året startade den här postnummersatsningen som hockeyförbundet gjorde. Jag tror det hade inspirerats av Partille som hade gjort något liknande. Folk som var i rätt ålder fick då hem ett brev i brevlådan, en inbjudan kan man säga. Då var det en massa människor som hörde av sig. Helt plötsligt fick vi en jättekris eftersom det på första träningen kom 90 personer. Då ska ni veta att dessa 90 var från världens alla hörn. Få hade överhuvudtaget sett en ishockeyutrustning. Vi hade inte grejer så det räckte till helt enkelt, samtidigt som man ska komma ihåg att det är många fattiga människor som bor här uppe.

Jan Mellgren och hans ledarkompisar i Göteborgs HC hittade lösningar på det problemet.
– Ja, det gjorde vi på något vis och första året var det runt 150 spelare som var här och testade, varav 60 stycken stannade kvar. Idag är dom här utvecklingslagen ett gäng på 120 tjejer som har växt upp i den här gruppen. Dessutom fortsätter det att komma in folk hela tiden. Totalt är vi uppe i 150 spelare på tre år. Jag tror att vi är en av dom snabbast växande ishockeyklubbarna i hela Sverige.
– Det är 80 procent tjejer, men det kommer även killar hit numera. Nu funderar vi på hur vi ska göra eftersom det här är tjejernas arena, men samtidigt ska den vara öppen för alla. Det kommer killar hit som har varit på andra hockeyskolor, men som vill vara här istället.
– Vi har en idé om hockeyskolan som liknar mer en fritidsgård där man kan göra aktiviteter men man kan även strunta i aktiviteterna ibland för att göra något annat någon annanstans. Det ser ut som en struktur som är i kaos men så är det inte, skrattar Jan Mellgren.
– Klart att när det kommer en mamma med fyra tjejer från sex till tio år och alla ska ha utrusning så förstår man att dom här inte har råd att köpa alla grejer. Då måste vi hitta andra sätt att finansiera det. Vi måste få ner kostnadströskeln för klubbens nya spelare. Det här är något vi jobbar jättehårt med.

Klubben har ett stort utbud av skridskor för lån. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VILL INTE MISSA EN TRÄNING”

Göteborgs HC och Jan Mellgren ser inget slut i den snabba utveckling som sker bland ishockeytjejerna i Angered med omnejd.
– Vår dröm är att med dom här drivkrafterna som faktiskt tjejerna har här uppe skapa en helt ny hockeyfamilj med en helt annan bredd för tjejverksamhet i Göteborg, men även i hockeysverige. Det här är föredömligt enligt mig. Inte bara vi som klubb, utan även för att kommunen satsar på ett område där det inte naturligt finns några som nyttjar ishallen.
– Det hade varit lätt att placera ishallen där medelklassen bor för där spelar man hockey. Det är ett risktagande att lägga hallen i ett område där det bor många fattiga människor, men jag tror att politiken måste våga ta flera sådana beslut. Jag är med facit i hand glad och stolt över att Göteborgspolitikerna tog det beslutet.
– Det har handlat om att bygga upp en långsiktig satsning. Tittar vi på elitlaget så har vi haft målsättningen under fyra års tid att vi ska upp i det som idag heter SDHL. Det har varit en metodisk resa där vi lärt tjejerna att träna så mycket som behövs. Det handlar om åtta till tio pass i veckan och det är också vad vi ligger på idag.

Foto: Göteborgs HC

Hanna Olsson är en spelare som kommer från Göteborgstrakten, hur viktig är hon som förebild för era unga tjejer?
– Jag tror att hon betydde mer när hon bodde här. Nu är det tjejerna i GHC som är förebilder faktiskt. Hanna Olsson har sin roll i det hela, men i och med att hon har valt att sticka iväg så är det hos en sju, åtta eller nioåring så att dom ser det dom ser. Dom läser inte tidningarna om vad som händer i Stockholm eller i SDHL utan det är våra tjejer som är idoler och dom som dom drömmer om att bli lika bra som. Därför behöver vi i Göteborg förebilder som bor här och spelar i landslaget.

Innan vi packar ihop kamerautrustning och bandspelare får vi även några ord med en av tjejerna som varit med ett tag, 10-åriga Lilly el Charbe el Sidawi, vars mamma kommer från Palestina och pappa från Libanon.
– Jag började spela hockey för mina kusiner först provade på det. Dom sa att det fanns hockey för oss också och då började vi med det. Vi tyckte det var roligt så vi fortsatte helt enkelt.
– Första träningen var det ganska svårt att hålla balansen. Vi kunde inte ens stå ”typ”, men då lärde Janne oss att åka, säger Lilly el Charbe el Sidawi med ett stort leende.

Vad sa pappa och mamma när du ville börja spela hockey?
– Dom tyckte att jag skulle börja med en sport och att hockey var helt okej. I och med att vi tyckte om hockey så sa dom direkt ja. Mamma sa också att jag skulle få bättre balans om jag spelade hockey.

Kan pappa och mamma åka skridskor?
– Nej, säger Lilly el Charbe el Sidawi med ett nästan busigt skratt.

Vi passar även på att fråga Sara el Sulaiman varför andra tjejer också borde börja spela hockey.
– Det finns inte så många tjejer som provat på hockey, men jag tycker att dom ska komma ner någon gång och prova. Dom kanske tror att det är tråkigt, men det säger dom oftast utan att ha testat. Det är ganska tråkigt att höra eftersom jag älskar hockey. Jag visste själv inte innan jag började att jag skulle älska hockey så mycket, men nu vill jag inte missa en träning.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten