ÄNNU EN TITEL. Sidney Crosby fortsätter att skörda tunga titlar.
World Cup 2016

Nära vännens hyllning till Crosby: ”Jag är stolt över vad han har blivit”

ANNONS

De delade rum under Pittsburgh Penguins bortamatcher när Sidney Crosby var en 18-årig rookie i NHL och är nära vänner än i dag. Tidigare Växjöspelaren Colby Armstrong kan som få andra ge inblick i hur världens just nu hetaste hockeyspelare fungerar – som hockeyspelare och människa.
– Jag är stolt över vad han har blivit, säger Colby Armstrong till hockeysverige.se.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
OS-guld, VM-guld, Stanley Cup-seger, Conn Smythe Trophy, World Cup-seger och World Cup-MVP – allt inom loppet av två och ett halvt år.

Sidney Crosbys inverkan på hockeyvärlden går långt bortom något som någon annan hockeyspelare har varit i närheten av de senaste åren. När han som kanadensisk lagkapten lyfte World Cup-pokalen i natt lämnade han ytterligare ett djupt avtryck under en karriär som var hall of fame-mässig redan för flera år sedan.
– Ändå var det nog inte många som trodde på det här för ett år sedan med tanke på vad som hände kring honom. Han gjorde inga poäng och folk trodde att han var slut. Men själv trodde jag aldrig det för en sekund. Sidney är på en helt annan nivå än de flesta andra i sporten.

Den som påminner oss om Crosbys jättesvacka förra hösten är en av hans bästa vänner, den tidigare Växjöforwarden Colby Armstrong. Han spelade tillsammans med Crosby i Pittsburgh Penguins mellan 2005 och 2008 och var hans rumskamrat på bortamatcherna. Armstrong, som avslutade sin egen karriär efter SHL-sejouren 2013/14, har flyttat tillbaka till Pittsburgh och jobbar numera inom media som expert för Penguins under NHL-säsongen och för kanadensiska Sportsnet under World Cup. Kontakten med Crosby är fortsatt tät och i somras var han inbjuden till superstjärnans Stanley Cup-party i Nova Scotia.
– Jag hade antagligen lite för roligt där… Mer vill jag inte avslöja, skrattar Armstrong när hockeysverige.se träffar honom i Air Canada Centre i samband med en av finalmatcherna i World Cup.


Sidney Crosby och Colby Armstrong. Foto; Getty Images/Eliot J. Schrecter

”SÄG NÅGOT DUMT, SÄG NÅGOT KUL!”

Vad Colby Armstrong däremot kan berätta mer om är Sidney Crosby både som spelare och människa. Om vi börjar med det han har presterat på isen de senaste åren är vännen förbluffad över att han hela tiden fortsätter att överraska.
– Som spelare är han fortfarande fantastisk att titta på. På den här internationella nivån, där de allra bästa visar upp sig, får han fortfarande folk att säga ”wow”. Men han är bara 29 år och har säkert tio år kvar. Sättet som han spelar på och sättet han tänker hockey gör att han är en kille som alltid kommer att gå jobbet gjort, säger han om Crosby som har kontrakt med Pittsburgh Penguins till och med sommaren 2025 när han kommer att vara 37 år gammal.

Hur Sidney Crosby är som person är svårare att få ett grepp om. Eftersom han blev världskänd redan som 15-åring och har mediatränats hårt sedan dess har han alltid hållit en väldigt neutral och diplomatisk hållning i offentligheten. Det är sällan Crosby, som har en väldigt stor integritet kring sitt privatliv, ger uttryck för sin personligheten som hans vänner får se.
– Den vanligaste frågan jag får om Sidney är om han är en schysst kille, säger Colby Armstrong.
– På grund av hur han för sig i media är det nog ganska svårt att få en klar bild av hur han är som person och många tycker nog att han är rätt tråkig. Jag försöker jobba med honom: ”Säg något kul! Säg något dumt!” (skratt). Men det är sådan han är. När man umgås med honom på det privata planet är han som vilken vanlig, rolig snubbe som helst.
– När vi var rumskamrater i Pittsburgh under hans rookieår var han en helt vanlig 18-årig som skämtade, bjöd på sig själv och hade kul. När han hamnar i det offentliga rummet, framför en mikrofon eller en kamera blir det annorlunda. Jag imponeras ändå av hur han hanterar det dag in och dag ut. Jag skulle aldrig klara det själv.

Colby Armstrong skrattar igen och konstaterar att han babblar alldeles för mycket. Han pratar om pressen som Sidney Crosby har haft på sig att leva upp till alla krav och förväntningar som ställdes på honom efter att ha draftats som etta 2005, att behöva nämnas i samma andetag som legendarer som Wayne Gretzky och Mario Lemieux. I dag är Sidney Crosby modern tids mest dekorerade hockeyspelare, men i Armstrongs värld så mycket mer än bara så.
– Bara att prata med honom och se vilken man han har utvecklats till utanför isen, hur han för sig och hur han bemöter andra människor…
– Det är en fantastisk kille och en fantastisk människa som är väldigt mån om sin familj, sina vänner och alla andra människor han har att göra med. Han har gjort sig förtjänt av alla framgångar och jag kan inte vara gladare för hans skull.
– Jag är stolt över vad han har blivit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan