Christian Ehrhoff.
World Cup 2016

World Cup – en tryout som kan leda till nytt NHL-kontrakt: ”Tror fortfarande jag kan spela där”

ANNONS

Andra spelare i hans situation har tagit tryout-kontrakt med NHL-klubbar. Tysken Christian Ehrhoff hoppas att den starka insatsen i World Cup kommer att fungera som ett lyckat provspel inför den stundande säsongen.
– Jag tror fortfarande att jag kan spela där och förhoppningsvis får jag chansen, men blir det så är det inte hela världen, säger Ehrhoff till hockeysverige.se.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
När World Cup drog i gång fanns det två spelare i Europas överraskningslag som gick in i turneringen utan nya NHL-adresser. Den tyska backduon Dennis Seidenberg, 35, och Christian Ehrhoff, 34, hade båda blivit unrestricted free agents 1 juli, men tvingades genomlida en sommar av jobbig väntan utan att skriva nya kontrakt.

För Seidenberg, som köptes ut ur sitt kontrakt med Boston Bruins i juni, tog väntan slut i går när han skrev på ett ettårskontrakt med New York Islanders värt en miljon dollar. Men för Ehrhoff är säsongen 2016/17 fortfarande ett oskrivet kapitel.
– Mitt fokus ligger på att göra mitt bästa för Europa. Jag tycker att jag har gjort en bra turnering och när vi är klara här ska jag prata med min agent och gå igenom alla valmöjligheter, säger Ehrhoff inför nattens andra World Cup-final mot Kanada.

World Cup kan ses som en slags tryout för Ehrhoff, som har fått chansen att visa att han fortfarande är tillräckligt bra för att mäta sig med några av världens främsta spelare. Han försöker själv avdramatisera situationen.
– Jag har inte känt någon stress kring det här. För mig är det ingen stor grej. Jag vet att jag kan spela någonstans här i världen om jag vill, så jag kommer inte att sitta hemma och rulla tummarna bara för att jag inte får ett NHL-kontrakt.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

”DET VAR ETT TUFFT ÅR”

Ehrhoff, som gjorde 50 poäng för Vancouver 2010/11, hade ett tufft fjolår i ligan. Han skrev på för Los Angeles Kings inför säsongen, men kom aldrig in i Darryl Sutters lagbygge ordentligt. I slutet av februari trejdades han till Chicago Blackhawks i utbyte för en annan veteranback i Rob Scuderi. Men även där hade han svårt att lämna ett avtryck. Det blev bara åtta matcher i Blackhawks tröja.
– Förra säsongen var inte bra. Jag passade inte in i L.A. och i Chicago spelade jag inte speciellt mycket. ”Q” (coachen Joel Quenneville) hade andra planer och satsade på de yngre killarna. Det var ett tufft år, men jag fick ett bra avslut på VM och fick med mig självförtroende från det. Nu har jag haft en bra sommar och lyckades hjälpa Tyskland till OS innan det här. Jag tycker att jag har spelat bra nu också.

Har du funderat på att flytta hem och spela i Tyskland eller kanske någonstans i Europa?
– Ja, under sommaren har jag funderat mycket på det, men just nu oroar jag mig inte över det. Jag kommer att snacka med agenten när vi är klara här så tar vi det härifrån.

Känner du fortfarande att du har mer att ge i NHL?
– Jag tror fortfarande att jag kan spela där och förhoppningsvis får jag chansen, men blir det så är det inte hela världen. Det kommer att finnas många alternativ i övrigt att ta ställning till.

Christian Ehrhoff debuterade i NHL för San José Sharks säsongen 2003/04 och har gjort 340 poäng på 789 matcher för Sharks, Vancouver, Buffalo, Pittburgh, Los Angeles och Chicago. Under World Cup hade det blivit tre assist på fem matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM