Sök
Ralph Krueger
World Cup 2016

Mannen som har sabbat World Cup för NHL: ”Förstört våra chanser att bli inbjudna igen”

Han fick sparken av Edmonton Oilers och valde att lämna ishockeyn helt och hållet för att jobba med Premier League-klubben Southampton. Det fanns därför ingen mer passande coach än Ralph Krueger att leda nederlagstippade Europa till World Cup-final – och därmed sabba NHL:s förhoppningar om en publik- och tv-mässigt sett attraktivare finalmotståndare till Kanada.
– Jag tror att vi har förstört våra chanser att bli inbjudna till den här turneringen igen, skrattar Krueger inför nattens första final.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
De kom till Toronto som en fotnot i experttipsen. Europa var mixlaget som NHL lite nonchalant kastade in i World Cup för att fylla ut turneringen när man inte tyckte att länder som Schweiz, Slovakien, Tyskland eller Danmark hade landslag som var tillräckligt bra för att ge toppnationerna konkurrens. Det skulle Europa egentligen inte heller göra, inte på pappret. Men efter hopkokets semifinalseger mot Tre Kronor i söndags står både hockeyvärlden och NHL med byxorna i knävecken och undrar vad sjutton det var som hände.

Givetvis är underskattning en del av svaret på den frågan. Oavsett vad folk säger var det ingen som på förhand hade förväntat sig att ett gäng ”kastlösa” skulle ge etablissemanget långfingret och på äkta punkmanér välta omkull bordet med NHL-bossen Gary Bettmans finporslin. Spelarna ska ta åt sig en hel av äran, men mannen bakom den här ”fula ankungen-historien” är ingen mindre än den tysk-kanadensiske coachen Ralph Krueger. En man som egentligen inte ens jobbar med hockey längre.

Krueger är kanske mest känd som Schweiz gamle förbundskapten här hemma i Sverige, men han senaste hockeyjobb innan World Cup var som konsult åt den kanadensiska lagledningen inför och under OS i Sotji. Det var ett jobb som han tilldelades efter att lite överraskande ha fått sparken av Edmonton Oilers efter den lockoutförkortade säsongen 2012/13, där han kom rätt nära att ta laget till slutspel.
– Jag satt hemma på min dotters säng och tog emot beskedet på Skype, har Krueger berättat under World Cup.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

LÄMNADE HOCKEYN: ”FRAMTIDEN FINNS I SOUTHAMPTON”

Efter OS-guldet med Kanada lämnade han hockeyn helt och hållet och tog ett jobb som styrelseledamot i Premier League-klubben Southampton. Efter semifinalsegern mot Tre Kronor i söndags inledde Krueger presskonferensen med att tacka sin arbetsgivare för att den hade gått med på att ”låna ut” honom till Europalaget under World Cup – och tackade för inspirationen man hade bidragit med genom att tvåla dit West Ham med 3–0 alldeles innan hans eget lag klev ut och sänkte Tre Kronor.
– Jag är väldigt stolt över att vara tillbaka och coacha hockey och att kunna vara med och tävla på den här nivån. Vi har så himla mycket skoj i omklädningsrummet, coacherna och spelarna. Hela gruppen njuter av det här och det gör jag också, säger Krueger om att vara tillbaka i hetluften.
– Men verkligheten är att jag har ett åtagande i Southampton just nu och det är där min framtid finns just nu.

Som förbundskapten för Schweiz hann Krueger ställa till med sin beskärda del av skrällar. Han är framför allt ”skyldig” till en av de största hockeyöverraskningarna i modern tid då han stod i båset när Schweiz sensationellt slog ut Kanada ur OS-kvartsfinalen i Turin 2006. Fyra år senare pressade hans schweizare Kanada till en straffläggning vid OS i Vancouver. Att det är möjligt för David att sänka Goliat är något som han har varit noggrann med att påpeka för sina spelare inför finalen.
– Erfarenheterna från Turin och Vancouver har verkligen hjälpt mig att få laget att tro att det finns stora möjligheter i den här ärliga sporten, säger Krueger.
– I slutändan kommer aldrig skicklighet och talang att besegra den som jobbar hårdare än motståndarlaget, så det är det vi måste slåss för här nu.

”VI BRUKAR JÄMFÖRA VÅRA RESULTAT I VATTENSKIDÅKNING”

Foto: Bildbyrån

Ironin i historien inför finalen mellan Kanada och Europa är att det faktiskt var den kanadensiske coachen Mike Babcock som tipsade Hockey Canada om Krueger inför OS i Sotji och som därmed fick honom anställd som konsult. Babcock har skämtat om att han ångrar det beslutet nu, men sanningen är att han och Ralph Krueger är nära vänner.
– Vi har en väldigt vänskaplig relation. Vi är båda fanatiska vattenskidåkare, så vi brukar jämföra våra bästa resultat så fort vi får chansen. Det är allt vi pratar om när vi träffas, hur vi presterade vid vårt sista träningspass, skrattar Ralph Krueger.

Efter nattens första World Cup-final får vi se vem som kan skryta om det bästa resultatet på den frusna isen. Men oavsett vem som går segrande ur World Cup-finalen får Ralph Krueger och hans uträknade Europalag räknas som en vinnare i den här turneringen.
– Alla trodde att det skulle vara en akilleshäl att ha spelare från åtta olika lag och att det inte fanns någon chans att få ett resultat från det. Men som jag har sagt ändå från starten, det här är NHL-spelare och det här betyder något speciellt för var och en av dem eftersom de på grund av sin bakgrund har fått göra något väldigt speciellt för att ens ta sig till NHL.
– Vi har ett omklädningsrum fullt av spelare som har fått slåss med näbbar och klor för att ta sig hit och för att etablera sig i NHL. De är vana att vara en underdog och det har motiverat dem till stordåd.

Krueger flinar brett och lurigt innan han konstaterar det som alla har tänkt för sig själva efter att hans Europa pajat turneringsupplägget genom att slå ut mer ”attraktiva” finalkandidater som USA och Sverige.
– Jag tror att ju bättre vi har spelat desto mer har vi förstört våra chanser att bli inbjudna till den här turneringen igen, säger han.
Åhörarna nickar instämmande under tystnad.
– Det var ett skämt, tillägger han snabbt och drar ned en hel del skratt.
Väl medveten om att han talat sanning.
”Den fula ankungen” lär inte dyka upp i de här sammanhangen igen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten