Selma Aho.
SDHL 1

Nu är nästa Aho redo för hetluften: ”Klart jag försöker efterlikna honom”

ANNONS

Storebror Sebastian är redan ett väletablerat namn inom svensk hockey. Nu kliver också 17-åriga Selma in i hetluften på allvar, i SDHL-laget HV71.
– Klart att jag har fått mycket från Sebastian i och med att jag har kollat mycket på honom när han har spelat, precis som jag gjort med min äldsta brorsa, säger HV-backen till hockeysverige.se.

Sebastian Aho är som bekant en av Sveriges absolut mest lovande backar. 20-åringen från Umeå går nu in på sin fjärde säsong i Skellefteå AIK. Det är inte helt omöjligt att han under den här säsongen får chansen att debutera i Tre Kronor. Samtidigt kliver hans 17-åriga lillasyster Selma Aho in i SDHL på allvar för första gången. Inför årets säsong valde hon att lämna Björklöven för spel i hårt satsande HV 71.
– Jag är rätt säker på att Selma nu kommer att ta nästa steg, det ska bli kul att följa hennes utveckling under säsongen, sa Ulf Johansson, tränare i HV71 till klubbens hemsida då övergången var klar i juli månad.

För Selma Aho var det givetvis självklart att det skulle bli hockey även för hennes del med tanke på att båda hennes storebröder Samuel och Sebastian spelade hockey.
– Självklart, redan från det att jag var jätteliten var jag på hallen, på mina bröders träningar och så vidare. Vi har en bild när jag var på isen som jätteliten, men det är ingenting som jag kommer ihåg så jättemycket av själv.
– Båda mina storebröder har betytt väldigt mycket för mig som hockeyspelare i och med att dom kommer med råd till mig. Jag har verkligen lärt mig mycket av dom. Vi hörs en del innan och efter matcherna, om dom har någonting att säga om någon match som dom kollat. Annars pratar vi inte så mycket hockey utan det blir mer allmänt prat.

Du är back precis som Sebastian, kan du se likheter mellan er båda som spelare?
– Klart att jag har fått mycket från Sebastian i och med att jag har kollat mycket på honom när han har spelat, precis som jag gjort med min äldsta brorsa. Såklart försöker jag efterlikna brorsorna eftersom dom gör det bra. Jag försöker spela så likt jag kan göra.

BB160424BB188

Sebastian Aho.

Sebastian Aho och Selma Aho spelar båda i högsta serien, men när det gäller inkomsten från hockeyn så skiljer det sig avsevärt.
– Han har ganska mycket bättre betalt än jag kan man väl säga, skrattar Selma Aho och fortsätter:
– Klart att det är jättetråkigt att det ska vara en sådan skillnad. Samtidigt utvecklas damhockeyn mer och mer och blir mer likt herrhockeyn. Jag hoppas att det även kommer märkas på den ekonomiska biten så man kan leva lite mer på spelandet precis som herrarna kan.

Får ni damspelare betalt i HV71?
– Eftersom jag är junior så får jag inte det i och med om jag skulle få för mig att jag vill åka iväg på college då får inte jag ha fått några ersättningar. Sedan vet jag faktiskt inte hur det är med dom äldsta spelarna i laget när det handlar om att få betalt.

Finns tanken att åka iväg på college?
– Nej, det är ingenting som jag har tänkt på faktiskt.

Selma Aho är från Umeå och har senaste säsongerna spelat i Björklöven. Hon kan också se att intresset för damhockeyn där uppe ökar från säsong till säsong.
– Det har blivit mycket mer runtomkring damhockeyn i Umeå. Framförallt förra säsongen var det mer runt matcherna och vi syntes mer. Damhockeyn håller på att växa väldigt fort nu och kommer att komma ännu mer nu.
– Förra säsongen var det även mycket mer folk på våra matcher jämfört med hur det har varit tidigare. Det var inte bara föräldrar och vänner som kom utan det kunde även komma andra till matcherna, vilket var kul.

Familjen Aho har även släkt i Finland som spelar hockey. Bland annat kusinen Pekka Tuokkola som förra säsongen spelade i Klagenfurt men kommande säsong ska spela för JypHT i finska ligan.
– Jag har en kusin som spelar hockey där och han är målvakt. Sedan har jag även en kusin som är tjej (Eveliina Tuokkola) och som har spelat hockey, men hon spelar inte längre. Nu är det bara han som spelar av mina kusiner. Han har även varit här i Sverige och spelat under en säsong (Färjestad).

Har det aldrig lockat att åka över dit och spela?
– Det är ingenting som jag har tänkt på riktigt, men det är klart att det skulle vara kul att åka någon annanstans och spela någon gång och inte bara vara i Sverige hela tiden, även om jag tycker det är väldigt bra här.

Nu hittar vi dig i HV 71, varför föll valet på att spela just där?
– Jag kände att jag har en bättre möjlighet att utvecklas här. HV 71 spelar i en högre serie och det finns fler spelare här än vad det gör i ”Löven”. Det gör att möjligheterna att tävla mot dom här riktigt bra spelarna är större.
– Klart att det är roligare när vi är flera spelare. När vi spelar i en högre serie är det inte heller direkt dåliga spelare som jag har i mitt lag och får tävla mot varje dag. Det är möjligheterna som gjorde att jag flyttade hit kan man väl säga.

Hur har första tiden varit som spelare i SDHL?
– Jag tycker den har varit bra och utvecklande. Man lär sig saker hela tiden från tjejerna som är lite mer rutinerade.
– Klart at det var lite ovant i början eftersom det går mycket fortare både på träningarna och på matcherna, men det är något som man kommer in i ganska fort.

dsc_0084

Jenni Asserholt. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du har sett hur din bror som spelar i SHL tränar, om du jämför den träningen med den som exempelvis Jenni Asserholt lägger ner är det stor skillnad?
– Det skulle jag inte tro. Vi har ganska mycket träning med laget. Sedan vet jag att hon tränar rätt mycket själv också. Det skiljer nog inte mycket i alla fall.

Förutom att ni jobbar vid sidan av?
– Ja, precis, eller går i skolan, skrattar Selma Aho.

Hur har det fungerat socialt att flytta från Jönköping till Umeå?
– Jag tycker att det fungerat bra, allt har gått väldigt smidigt och lätt. Det tog inte lång tid att komma in i allt. Vi har också åkt runt och kollat stan när mina bröders flickvänner var här. Då åkte vi lite längre än bara till ishallen (skratt). Annars blir det inte mycket mer än skolan boendet och ishallen.

Vad vill du själv uppnå under din första säsong i SDHL och HV 71?
– Att ta en plats i laget. Eftersom jag är yngst och ny så är det självklart så att jag vill ta en tröja. Ett personligt mål är också att komma med i U18-landslaget. Det är min sista säsong som jag kan vara med där och det är verkligen något som jag vill.
– Vi har haft två russinläger och lite senare kommer det komma en ytterligare camp. Därifrån tar dom ut det lag som ska åka till en turnering i Ryssland. Det ska bli spännande att se vilka som åker med.

Du har en lillasyster, Selina, som är 15 år och spelar i Björklöven, när får vi se henne i HV 71 och SDHL?
– Vi får se, förhoppningsvis ganska snart kanske, avslutar Selma Aho.

Den här artikeln handlar om: