Nyheter
MJÖRNBERG: Så slutar Hockeyettan Västra
ANNONS

Hur det slutar i den västra Hockeyettan? Så här så klart!

1. Mariestad
Det finns en riktigt tung förlust att redovisa så klart. Daniel Bertov som lämnade under våren och var med och tog Leksand till SHL går inte att ersätta, men i övrigt tror jag inte skaraborgarna sörjer någon av dem som lämnat. Philip Larsson borde ha varit bra, men det föll aldrig särskilt väl ut och nu tar han ny sats i Kumla. På nyförvärvssidan däremot, där har Mariestad flera intressanta namn. Oskar Norlöv och Linus Pellfolk har fortfarande mer att bevisa, men kan bli bra, medan Tobias Björklund redan under försäsongen har visat att han kommer bli nyttig. Men Bois stora styrka finns i det manskap man redan förfogade över, Lucas Larsson står inför sitt riktiga genombrott, Christian Hägg och Douglas Lögdal är kvar och ständigt smågrisiga Filip Thörnqvist vet man precis vad man får ut av. Mariestad har jobbat med kontinuitet och har framförallt en backsida som känns trygg. Kommer dessutom Mikael Alba som bommade stora delar av förra säsongen på grund av en otäck skada tillbaka i spel blir han nästan som ett nyförvärv.
Utropstecken: Lucas Larsson, storleken och retligheten har han, lossnar det ordentligt för ynglingen även i poänggörandet går han en bländande säsong till mötes. Jag spår stor utveckling.
Frågetecken: Håller målvaktssidan? Robin Wallin fick inte direkt någon att ramla av stolen med sitt målvaktsspel under sin första säsong som etta ifjol. Han måste steppa upp om det ska bli riktigt kul för Bois, kanske är Arvid Ljung det rätta komplementet för att sätta eld i baken på honom.
Joker: Johan Dahlbom, den gänglige forwarden har gjort två seniorsäsonger utan att det riktigt lossnat (även om åtta mål och noll assist ifjol är en ganska kul statistik), det är dags nu och då blir han en sylvass offensiv joker.

2. Borlänge
Fjolårets assisterande coach Jeff Jakobs har fått äran att kliva upp som huvudtränare till kommande säsong och konstaterade när jag snackade med honom under sommaren att det är lite ironiskt att ungefär samma trupp som ifjol tippades sexa nu målas upp som seriefavoriter. Men så blir det ju helt naturligt efter fjolårets monumentala succé där dalkarlarna vann så väl grundserie som Allettan och tog sig hela vägen till kvalserien. Merparten av laget är intakt och egentligen är det väl bara på målvaktssidan det skett stora förändringar, men där värvningen av Tobias Sandberg gör att klassen är i stort sett oförändrad. Jakobs kan bygga vidare på det lagspel som gjorde Borlänge så framgångsrikt säsongen som gick och lyckas han med det, ja då blir gänget minst lika underhållande att se i år. Viktor Mårtensson är dessutom en högprofilvärvning som kommer ge Borlänge några extra rubriker och några extra minuter i båset. Trots att han är tänkt att användas i en mer spelande roll den här säsongen.
Utropstecken: Patrik Elfsberg är kaptenen som var kittet i lagsammanhållningen ifjol, det finns redan intresse från allsvenskan, han blir en viktig ledare även i år.
Frågetecken: Hur hanterar dalkarlarna pressen? Ifjol gick allt som på räls när Borlänge slog ur underläge, i år tror precis alla att de ska bli ett topplag. Upp till bevis!
Joker: Alexander Glimtoft, det har talats mycket gott om den unge Djurgårdsbacken som tar sina första skär på seniornivå.

3. Lindlöven
Laget gick från trist mellanmjölk till en hårt arbetande utmanare ifjol och tog sig i slutändan hela vägen till täta playoff-matcher mot Piteå. Nu har succémålvakten Mattias Pettersson stuckit till allsvenskan och Mora och lagt det tunga ansvaret i händerna på duon Charlie Torstensson och Christoffer Ulvestav, men i övrigt har Lindlöven fått behålla det mesta av det bästa. Det unga laget som växte ifjol har alla förutsättningar att fortsätta växa med erfarenheten. I Rasmus Rundgren, Henrik Warman och David Berg har man skickliga spelande backar och framåt imponerar inte minst Max Lalander, Anton Tano och Patrik Näslund. Tränaren Jussi Salo har fått sådan fason på Lindesbergs finest att de måste omnämnas som ett topplag inför den här grundserien.
Utropstecken: Patrik Näslund, den storväxte anfallaren drar ett stort lass i det här laget. En riktig härförare som ibland dubblerar och som leder med kraft och ackuratess. Lagets enskilt viktigaste pjäs.
Frågetecken: Klarar laget favoritskapet? Lindlöven är vana vid att vara en underdog, men i år kliver man in i en ganska svag serie med ett ganska starkt lag. Det blir en helt annan verklighet än man är vana vid.
Joker: Division 2-förvärvet Felix Lundqvist har öst in poäng i den lägre divisionen och sett het ut på försäsongen. Kan mycket väl komma att bli en riktig injektion.

4. Åker/Strängnäs
Full fart framåt inte så mycket tanke bakåt, tränar gör man lite som man vill. Varför ändra på ett vinnande koncept? Åker/Strängnäs lär brumma vidare i vinter precis som man gjort tidigare trots att det står en ny serietillhörighet på papperet. Tony Lagerström, Alexander Lagerström och Daniel Despotovic blir fortsatt viktiga kuggar i en offensiv där man dessutom trots problemen att langa fram stålar i slutet av fjolårssäsongen fått behålla herrar som Nicklas Nilsson och Troy Barss. Bakåt är det inte fullt lika välbeställt med en svag målvaktssida och en backuppsättning där det främst är Martin Backholm som står ut. Men den vassa offensiven kommer kunna bära Åkers långt i den här serien.
Utropstecken: Tony Lagerström fortsätter att latja i Åker/Strängnäs trots att kompetensen är betydligt större än så. Lär äta all tid i power play även i vinter.
Frågetecken: Hur stor är motivationen? Det är vedertaget att i Åker/Strängnäs kan man lira om motivationen inte är den största. Orkar gänget med en toppattack?
Joker: Viktor Östlund, målvakten har studsat fram och tillbaka väldigt mycket de senaste säsongerna och kämpat mot cancer, dags för ett genombrott kanske.

5. Skövde
Jag kan inte påminna mig när Skövde ställde ett på papperet så här svagt lag på isen till seriestart senast. Målvakten Andreas Ollikainen och forwarden Carl-Johan Sjögren är förvisso två meriterade förvärv, men i övrigt ser det väldigt tunt ut. Försäsongen har visat ett impotent och ganska oskickligt lag som knappast kommer kunna förlita sig på skönspel utan som kommer få kriga för varje puck de lyckas få i nät i vinter. Det som ändå talar för att det blir Allettan är tränaren Tomas Kempe. Han har fått blekt material att prestera stordåd förut och är inte rädd för att spela en tråkig men vägvinnande hockey. Han kan få summan att bli större än beståndsdelarna.
Utropstecken: Jesper Appel, en av få riktigt spelskickliga spelare i laget. Kommer bli oerhört viktig från sin backplats.
Frågetecken: Vem ska göra målen? Ärligt talat, det ser i stort sett ut som att Skövde kommer bli tvungna att åka in och brunka pucken över linjen i vinter.
Joker: Alexander Yacob. Kullen med egna juniorer som kom upp ifjol gjorde inget större avtryck men den här killen händer det ändå en del kring. Kan både ställa till oreda och göra några poäng.
———————
6. Kumla
Kumlas försäsong har varit allt annat än lysande. Laget har förlorat i stort sett varenda match man ställt upp i, målskyttet har varit obefintligt och den kanske mest färgstarke anfallaren Viktor Lennartsson har tagit sitt pick och pack och dragit till Tranås. Det ser med andra ord ganska risigt ut. Men försäsong är en sak, seriespel något helt annat och man måste ha i åtanke att större delen av det lag som gjorde det riktigt bra för Kumla ifjol fortfarande är kvar. Tim Harrysson är fortfarande en av seriens bästa målvakter, backsidan med Petter Larsen i spetsen ser fortfarande helt okej ut och framåt ska väl Alexander Kovalonok och spetsförvärvet Philip Larsson kunna göra en och annan balja. Men Kumla överträffade nästan sig själva när man tog sig till Allettan säsongen som gick och det kommer inte bli lättare i höst.
Utropstecken: Målvaktsparet. Vad Tim Harrysson går för vet ni redan, men årets backup John Vestermark är också en högst lovande keeper, där kan Kumla ha ett riktigt trumfkort.
Frågetecken: Räcker offensiven till? Kumla har målskyttar och offensivt duktiga spelare, men man var inget målsprutarlag ifjol och årets försäsong har bjudit på väldigt skral utdelning. Någon måste kliva fram om det inte ska bli en tung höst.
Joker: Jacob Thor hade kaptensansvar i Leksands J20-gäng ifjol, det ska bli kul att se vad han går för i Hockeyettan.

7. Enköping
Visst har Enköping riktigt potenta spelare i sin offensiv, visst ser laget lite starkare ut på papperet än vad det gjorde förra året. Men känslan är också att ESK är ett typiskt varannandagslag som blandar bländande med ganska uruselt. Lägstanivån måste upp om laget ska bli något mer än ett grått mittengäng som strandar en bra bit från Allettan-plats. Andreaz Persson, Oscar Pettersson och Petter Mattsson kommer att producera, det är klart, men sen då? Fler måste ta vid och leda om det ska bli riktigt kul.
Utropstecken: Oscar Pettersson fick ett genombrott som skarp målskytt säsongen som gick, han blir en nyckelspelare i år.
Frågetecken: Finns bredden på forwardssidan? Det ser lite tunt ut bakom de bästa spetsarna.
Joker: Markus Jonsson, backen borde om inte annat vara en god kandidat till att vinna utvisningsligan. Ifjol lyckades han med bedriften att göra detta i grundserien utan att dra på sig ett enda matchstraff.

8. Arboga
Ifjol var Arboga ett av de riktigt stora utropstecknen och kämpade länge om att knipa en plats till Allettan. Det var över förväntan för gänget, men sedan dess har de tunga spelarförlusterna radat upp sig. Joakim Lilliehöök (Mora), William Kaijser (Södertälje), Linus Pellfolk (Mariestad) och Rasmus Kronstrand (HC Dalen) har alla bestämt sig för att testa nya arbetsgivare och nyförvärven matchar inte dessa i kvalitet. Att Arboga dessutom haft påtagliga problem på centersidan med många borta under försäsongen spär knappast på optimismen.
Utropstecken: Oscar Fröberg, Örebro-lånet mellan stolparna är ung, men har en stor uppsida.
Frågetecken: Vad tror Arboga om sig själva? Känslan är att siktet är högt ställt efter fjolårets framgång, kan bli en ordentlig besvikelse.
Joker: Henrik Marklund fick det att lossna lite i Grästorp ifjol, han borde vara redo att fortsätta på inslagen linje.

9. Forshaga
Spelare som kommer från Värmland trivs uppenbarligen i Värmland och därför har Forshaga kunnat snappa upp en hel del hemvändare sedan de tog klivet upp i Hockeyettan. Men med det finns också en baksida, det finns en del spelare som nöjer sig med att lira i klubben för att det är behagligt i Värmland och det gör att det kan bli lite bekvämt. Skickliga spelare som Björn Wennerström och Kimmy Skogland stannar så att säga inte säsong efter säsong för att de brinner för steget till finare uppgifter. Johan Erkgärds vänder inte hem för att han har karriärens största glöd. Ja, ni fattar. Mitt intryck av Forshaga är att det är ett ganska skickligt lag, men utan den där edgen som krävs för att verkligen bli något för toppen.
Utropstecken: Björn Wennerström, 25-åringen vill verkligen göra något bra för Forshaga och gnuggar därför vidare. Som kapten blir han viktig i år igen.
Frågetecken: Visst känns Per Lundell som en passande Forshaga-tränare? Efter sparken från Visby och att ha lett norska Kongsvinger till en superjumboplats i norska ligan känns det som ett lämpligt stopp i karriären.
Joker: Oscar Thorell, 29-åringen är en skicklig back men har inte gjort en hel säsong sedan 12/13, kan han studsa tillbaka efter att inte ha spelat något alls säsongen som gick, det är frågan.

10. Grästorp
Det är mer regel än undantag att hjärtelaget får kvala för sin existens i Hockeyettan fram på vårkanten, men till den här säsongen är optimismen stor på den lilla orten. Av två anledningar. Bygdens store son, stjärnanfallaren Carl-Johan Svensson har återigen kommit hem och som extra bonus har klubben knutit till sig en KHL-meriterad målvakt i Nikita Davydov. Klart att det vädras morgonluft då. Men ser man förbi just de två spelarna består Grästorp fortfarande av ett ganska grått manskap. Hockeyarbetare utan någon större flärd, där spillevinken Carl Holmberg sticker ut, men där det är ganska uppenbart att det är ganska få spelare som måste bära laget. Det blir botten igen, men GIK är trots allt bättre än några av de andra lagen i serien.
Utropstecken: Carl-Johan Svensson, han är Grästorp, han är för bra för Grästorp och han måste kort och gott bära Grästorp.
Frågetecken: Vad ska vi förvänta oss av Nikita Davydov? KHL-meriter har man inte för inte, men när en så meriterad spelare hamnar i Hockeyettan ringer vissa alarmklockor. På försäsongen har han visat sig ganska vass mot svagt motstånd, men vart står ryssen egentligen?
Joker: Linus Tjulander, den speedige värmlänningen har gjort en bra försäsong och ser lovande ut inför sin första säsong i seniorhockeyn.

11. Surahammar
Jumboplacering ifjol borde leda till en from förhoppning om att kunna knipa en placering bättre i år för särskilt mycket bättre kan man inte påstå att Sura ser ut. Gänget litar på veteranerna Nicklas Larsson och Jarno Pikkarainen som bestämde sig för spel sent, men kan glädjas åt att Niklas Åberg ändå valde att stanna när en offensiv pjäs som Petter Mattsson stack. Surahammar blir ett bottenlag även om de presterar på sitt max.
Utropstecken: Niklas Åberg är en offensiv kraft som verkligen vill spela för Surahammar, sådant är viktigt.
Frågetecken: Orkar Surahammar med att slåss i botten ännu en säsong? Det börjar bli tungt efter två raka år i den absoluta botten.
Joker: Mathias Linnarud, han var på väg till Sollefteå men blev ändå kvar i Sura. Får han bara ordning på motivationen kan det bli riktigt bra.

12. Köping
Ifjol krigade Köping väldigt bra som nykomling och lyckades klara sig kvar utan att behöva kvala. I år kan det bli betydligt tuffare. Laget är ungt och orutinerat och kommer tvingas förlita sig på några få spjutspetsar. Sebastian Åkesson och Jimmy Hellström måste producera lika vasst som ifjol och Tomas Rydén måste spika igen ännu mer än vad han gjorde under det framgångsrika fjolåret. Annars blir det här tufft för Köping. Potential finns om pusselbitarna faller på plats, men det är en bit dit.
Utropstecken: Sebastian Åkesson gjorde 36 poäng (13+23) på 35 matcher ifjol och måste fortsätta i den stilen för att bära Köping i år.
Frågetecken: Är det månne revanschdags för Daniel Eriksson? Efter några tunga år i Nybro och Lindlöven tog tränaren ett år ledigt från Hockeyettan. Nu är han tillbaka med ny kraft och energi.
Joker: Tobias Sjökvist, värmlänningen fick aldrig riktigt fäste hos Örnsköldsvik ifjol men kan bli ett viktigt verktyg för Köping i årets bottenkamp.

Den här artikeln handlar om: