Sök
Anders Bäckström.
SHL

Första generationen Bäckström – Old School Hockey Anders Bäckström

Nicklas Bäckström är en av Sveriges största NHL-stjärnor i dag. Men hur många känner till att hans pappa Anders hade en framgångsrik karriär i Brynäs under 1970- och 80-talet? I dagens Old School Hockey träffar vi just Anders Bäckström, som hann bli svensk mästare med Brynäs 1980.

Ånge väster om Sundsvall har gjort ett viktigt avtryck i Brynäs IF:s hockeyhistoria. Under en period i slutet av 1970-talet skickade stadens hockeylag, Ånge IK, tre spelare ner till Gävle där dom alla kom att bli väldigt viktiga för klubbens framgångar. Vi talar om den skicklige målvakten Göran Henriksson, reserv bakom Wille Löfqvist under flera säsonger, första juniorvärldsmästarmålvakten, Lasse Eriksson, samt backjätten och blivande Brynäs- kaptenen, Anders Bäckström.
– Jag spelade med både Göran och Lasse i Ånge IK när jag var yngre, skrattar Anders Bäckström
– Det var många spelare som kom fram just från generationen spelare födda 1959 (Göran Henriksson), 1960 (Anders Bäckström) och 1961 (Lars Eriksson). Varför det just var två så pass bra målvakter som kom fram ungefär samtidigt i lilla Ånge har jag inget bra svar på. Det fanns en fin målvaktstradition i klubben där vi haft flera bra killar som inte gått lika långt som just Göran och Lasse.
– Någon rivalitet mellan Göran och Lasse fanns inte heller. Trots allt var det två år mellan dom. Det handlade nog istället om att när vi spelade landbandy som grabbar hemma i Ånge spelande landhockey så var det väldigt populärt att stå i mål.

Foto: Arkivbild

Håller man på Brynäs om man är uppväxt i Ånge?
– Jag gjorde det i alla fall, trots att det är närmare till Sundsvall och Timrå. Brynäs var bäst i Sverige under 1960- och 70-talet så det blev ganska naturligt att jag kom att hålla på dom.

Debuten med Ånge IK i gamla Division 2, hur minns du den?
– Jag var fjorton år och vi mötte Nordingrå (med blivande Modo-målvakten Tomas Byberg). Det var självklart otroligt kul och dessutom vann vi med 3-2. Jag fick spela forward och hade två rutinerade killar bredvid mig, Thomas Olsson och Anders Svensson. För mig personligen gick det också ganska bra. Minns jag inte fel så gjorde jag någon assist också i den matchen.
– Min storebror Tomas Bäckström var även han med. Vi fick spela en del ihop under mina år i Ånge. Han har betytt väldigt mycket för mig som hockeyspelare och Tomas är någon som jag är väldigt tacksam för i dag. Utan honom hade jag antagligen inte kommit dit jag nu gjorde. Tomas var en stor talang, men tyvärr satte flera skador stopp för hans karriär. Utan skadorna hade han med all säkerhet kunnat hålla på en högre nivå.

”BAD LASSE RINGA OCH HÖRA OM DE VAR INTRESSERADE AV EN BACK”

Efter säsongen 1977/78 lämnar Anders Bäckström Ånge för flytt till Gävle och Brynäs.
– Egentligen var det så att Brynäs var intresserade av Lasse (Eriksson). När jag fick höra det bad jag Lasse ringa till Brynäs för att höra om klubben även var intresserade av en back från Ånge.
– Sagt och gjort så kom Brynäs, med nu bortgångne Lennart Jansson, och tittade på oss båda och på den vägen hamnade jag i Brynäs. Lasse och jag flyttade hit ner till Gävle samtidigt och bodde även tillsammans under den första tiden.

Var det stor kontrast i ledarskapet som gamla Timråspelare Arne Lundström hade i Ånge mot det som Rolf Andersson anammade i Brynäs?
– Visst var det så. Fast kanske inte bara ledarskapet, utan just det här steget från lilla Ånge till Sveriges klubb nummer ett, Brynäs.

Lennart ”Tigern” Johansson.

Du och Göran Grundström var väl ofta extra backar under er första säsong i Brynäs, hur upplevde du den rollen?
– När ”Tigern” (Lennart Johansson) kom in som tränare efter Rolf Andersson 1979/80 plockade han upp en hel juniorfemma i A-truppen. Förutom jag och Göran så var det Anders ”Masken” Carlsson, Björn Åkerblom och Stefan Lif. Redan från början det året var jag en av sex ordinarie backar och oftast spelade jag i backpar tillsammans med Janne Kock.
– Jag kände redan tidigt att jag hade förtroende från ”Tigern” och jag är väldigt tacksam mot honom att jag fick den här möjligheten av honom. Göran var väl inte riktigt ordinarie då.
– ”Tigerns” ledarskap var väldigt speciellt. Han var väldigt taktiskt driven och kunde rita upp och förklara hur vi skulle agera för att vinna våra matcher. På det sättet var han före sin tid. Ibland kunde han dock ha lite svårt att nå fram med sitt budskap till alla spelare. Det gällde att man lärde känna personen ”Tigern” för att förstå hur han menade.

När Lennart ”Tigen” Johansson klev in som tränare 1979 efter Rolf Andersson var det många som överraskades av valet, något som inte Anders Bäckström riktigt håller med om.
– Nej, det stod klart rätt tidigt att ”Tigern” skulle ta över inför säsongen 1979/80. Han kom ju även in något år senare (1981/82) då han tog över efter Tord Lundström.

ETT OTIPPAT SM-GULD: ”OTROLIGT TUFFA MATCHER”

Säsongen 1979/80 blir en framgångssaga för Brynäs. Helt otippat vinner Brynäs SM-guld efter att knappt tagit sig till slutspel. I finalen besegrades Frölunda med 3-2 i matcher. Två av lagets stora spelare var en ung Mats Näslund och en nyligen hemkommen NHL-stjärna, Inge Hammarström.
– Båda var väldigt viktiga för det här guldet. Framför allt då Mats som fick sitt stora genombrott den här säsongen. Han fick dessutom Guldpucken det året som ett bevis på att han var Sveriges bästa hockeyspelare.
– ”Tigern” fick ihop en bra mix av alla typer av spelare och olika åldrar. Dessutom fick vi slå lite ur underläge eftersom vi inte var direkt favoriter den säsongen. Stockholmsklubbarna (AIK och Djurgården) var väldigt bra då liksom Björklöven. Även Frölunda hade ett starkt lag liksom givetvis Leksand. Just Leksand slog vi ut i semifinalen det året.

Frölundalegendaren Anders Broström har berättat i boken Old School Hockey om hur tuffa finalerna var och den hätska stämningen som rådde mellan finallagen.
– Det var otroligt tuffa och täta matcher. Sedan var det en incident mellan Janne Kock och Broström själv som satte extra krydda på stämningen, skrattar Bäckström.
– Framför allt var det väldigt roliga matcher och som tjugoåring var det här en enorm upplevelse. Bara en sådan sak som att vinna SM-guld första säsongen du spelar i elitserien var fantastiskt.

Foto: Arkivbild

Vid jul- och nyårstid samma år plockar förbundskaptenen för Sveriges äldre juniorlandslag, Bengt ”Fisken” Ohlson, med Anders Bäckström till JVM som spelas i Helsingfors. Sverige vinner gruppspelet före Tjeckoslovakien, men i slutspelet blir både Finland och Sovjet för svåra. Sverige kom att sluta på en bronsplats.
– Jag har tänkt många gånger på den här turneringen. Vilket lag vi hade. Håkan Loob, Ove Olsson, Lasse Karlsson, Thomas Rundqvist, Björn Åkerblom, Lasse Eriksson, Peter Åslin
– Naturligtvis skulle vi vunnit guldet det året. Tyvärr lyckades vi inte slå ryssarna med Vladimir Krutov, Igor Larionov och grabbarna.

Ni leder den avslutande guldmatchen med 1-0 en bit in i andra perioden, men tappar till förlust med 2-1. Hur nära guldet var Sverige egentligen?
– Precis som du säger så ledde vi matchen väldigt länge och det såg ut som vi skulle reda ut Sovjets press och vinna. Ett par individuellt skickliga prestationer av framför allt Krutov gjorde att matchen vände och det i stället blev Sovjet som vann guld.

Du spelade en hel del i Vikingarna (B-landslaget), men hur nära var du spel i Tre Kronor?
– Jag tror att det var under en turnering i Italien jag debuterade i B-landslaget. Självklart var det väldigt stort. Framför allt var jag ganska nöjd med att tillhöra landet 12-14 bästa backar. Men jag tror faktiskt inte att jag var speciellt nära att komma med i Tre Kronor.

”EKONOMIN HÄNGDE INTE MED I UTVECKLINGEN”

Åter till Brynäs. Tord Lundström kom in som tränare i klubben efter Lennart ”Tigern” Johansson och när han klev åt sidan tog Stig Salming över. Trots båda dessa legendarer blev det några tunga säsonger för Brynäs under 1980-talet.
– Jag tror att organisationen och ekonomin inte hängde med utvecklingen helt enkelt. Framför allt då ekonomin. Brynäs hängde helt enkelt inte med på alla plan samtidigt som HV71 och flera andra klubbar växte och blev starkare.

Du var själv lagkapten under ett antal av dessa säsonger, hur jobbade du för att hålla modet uppe på killarna i laget?
– Jag har alltid resonerat som så att är man ett lag så måste man hjälpas åt, oavsett om det är medgång eller motgång. Oavsett måste du hela tiden jobba med att få ihop laget. Vi kunde ju inte bara stå och titta på bara för att det var några tuffa år.
– Vi pratade mycket om, eller rättare sagt hur, vi skulle slå nästa lag och nästa och så vidare. Det var trots dom tunga åren väldigt bra stämning i laget. Trots allt är det allt roligt som man har i ett lag som är grunden till att man håller på med ishockey eller någon annan lagsport.

Foto: Arkivbild

I mars 1988 osar det katt i Brynäs. Tord Lundström, som då tränade Brynäs, får sparken och ersätts av Kjell Lind. Det här rörde upp känslor i nästan alla Brynäshjärtan och bland annat valde tränarlegendaren Tommy Sandlin att klippa sitt medlemskort för sympati till Lundström.
– Vi hade spelat 17 eller 18 matcher utan vinst när Tord fick gå. Något var självklart tvunget att göras. Att det sedan drabbar en Brynäs- ikon på det sätt som det gjorde var naturligtvis inte speciellt roligt.

Var ni spelare inblandade i Tord Lundströms avgång?
– Nej, inte alls. Det sköttes på en nivå ovanför oss spelare.

Hur var Tord Lundströms ledarskap?
– Ett helt annat än ”Tigerns”. Tord var med tillbakadragen och iakttagande medan ”Tigens” var framfusigare och offensivare. Så var ju även deras personligheter.

Din sista säsong som spelare i Brynäs gör du 1987/88. Där fick du även uppleva att spela elitseriehockey mot Väsby.
– Vilda Väsby ha ha…
– Ja, det stämmer. Det var säkert stort för Väsby att få vara med och spela i elitserien. Det var bra fart på läktaren nere i Vilundahallen, men själva matchen minns jag inte något speciellt ifrån (Vinst 7-6). 
– Däremot fick vi bara 1-1 hemma i säsongspremiären hemma i Gavlerinken mot just Väsby.

Varför valde du att sluta efter den säsongen?
– Jag fick möjligheten till ett fint civilt jobb samtidigt som motivationen började ta slut, så det var rätt tillfälle helt enkelt.

Du har ändå valt att jobba i Brynäs under flera år efter att din tid som spelare var över.
– Jag har nog varit med på alla nivåer i klubben även om jag nu längre inte har någon funktion i klubben. Jag har haft en fantastisk tid i klubben och jag anser att Brynäs IF är världens bästa förening. Kan jag bara så vill jag vara med och bidra om klubben behöver min hjälp. Det har alltid varit en självklarhet att ställa upp bara tid funnits.

Nicklas Bäckström.

Har du tränat båda sönerna Nicklas och Kristoffer Bäckström?
– Ja, båda två.
– Jag är egenföretagare i byggbranschen i dag. Självklart är jag i Gavlerinken så ofta jag kan då Brynäs spelare. Jag följer givetvis Kristoffer som spelat Oppala/Sätra senaste säsongerna  efter utflykter till Örebro, Hammarby, Mörrum, Österrike och Tyskland. Nicklas spelar som bekant i Washington så jag är även över en hel del och ser när han spelar.

Nicklas ska spela World Cup om några veckor, hur ser du på Sveriges möjligheter i turneringen?
– Jag tror att Sverige har goda möjligheter där, vilket jag är helt övertygad om. Tittar man på laget ser det otroligt intressant och spännande ut.

Vad har Nicklas sagt till dig om möjligheterna?
– Han tycker att dom har ett riktigt bra lag. Det gäller bara att få ihop det som han säger och det brukar ju Sverige vara duktiga på. Han är optimist, avslutar Anders Bäckström som givetvis ska åka över till Toronto för att följa turneringen på plats.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten