Lukas Bengtsson.
SHL

Från petad i TV-pucken till NHL-kontrakt: ”Målet var att jag skulle upp i Moras A-lag”

Han platsade inte i TV-pucken, fick åka på tryout till Mora när det var dags för hockeygymnasium och blev aldrig draftad. Likväl sitter Lukas Bengtsson framför hockeysverige.ses utsände iklädd Stanley Cup-mästarna Pittsburgh Penguins tröja. Här är historien om hur han övervann oddsen och fick ett NHL-kontrakt.
– Jag minns att när jag började jobba med min agent så sa han att jag skulle spela JVM nästa år. Då skrattade jag bara: ”Ja, jo eller hur!?”, berättar backen som blev svensk mästare med Frölunda i våras.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lukas Bengtsson har tagit en längre väg till NHL än många andra. Han lämnade Djurgården, som varit klubben i hans hjärta, redan som 16-åring och flyttade till Mora. Han har aldrig spelat TV-pucken, aldrig blivit draftad och kom med i juniorlandslaget första gången då han var 19 år. Han har dessutom bara en dryg säsong med SHL-hockey i bagaget. Det var i och för sig inte vilken säsong som helst eftersom han fick vara med om att spela hem SM-guldet till Frölunda.

Nu är 22-åringen redo att ta nästa steg i karriären då han ska kliva in och slåss om en plats i Stanley Cup-mästarna Pittsburgh Penguins backuppsättning.
– Bara att få skriva ett NHL-kontrakt och att få chansen där borta var en pojkdröm. Att det sedan blev just Pittsburgh – de har inga dåliga spelare i organisationen varken nu eller förr… Självklart är det jättestort för mig att få tillhöra en sådan stor och professionell organisation. Att Pittsburgh vann säsongen som gick gör allt ännu större, säger Lukas Bengtsson med ett leende när vi träffas för en intervju hemma i hans kök i södra Stockholm.

Du lämnade Djurgården som 16-åring för att flytta upp till Mora, fanns det ens tankar då på att du skulle komma att tillhöra ett NHL-lag, ligans bästa dessutom?
– Nej, det hade jag inga tankar på då. Efter tryouten i Mora sa de att jag skulle komma in direkt. Då blev jag otroligt glad, på samma sätt som jag blev nu. Då var målet att jag skulle upp till Moras A-lag.
– När jag sedan fick vara med i JVM (2014) och sedan skulle till Frölunda började tankarna komma om att jag skulle ge allt och försöka gå hela vägen dit jag drömt om.

Tiden i Mora var också det som lyfte Lukas Bengtsson som hockeyspelare, en tid som han är mycket tacksam över i dag.
– Det betydde jättemycket och jag tror att jag gjorde rätt val. Uppe i Mora fick jag träna med J20 direkt och spela otroligt mycket med J18. Redan säsong två fick jag komma upp och träna med A-laget. Över huvud taget fick jag mycket istid, matcher och träningar.
– Samtidigt var det nära till allting. Jag kunde köra extra på gymmet och vi var ett gäng grabbar som bodde ihop. Man kan säga att vi i gymnasiegruppen var som ett lite eget gäng. Första året bodde vi ute på Moraparken och hade där en egen korridor. Det gjorde att vi kom väldigt nära varandra. Vi gjorde mycket grejer ihop. På sommaren körde vi inlineshockey utomhus och vintrarna var vi på uterinken och så vidare. Sedan är det fantastiskt folk som jobbar runt om Mora. För att vara en så pass liten ort tycker jag verkligen att det är ett bra ställe att bo på om man vill satsa på hockey.
– Samtidigt vet man aldrig om jag kanske hade lyckats lika bra om jag hade bott kvar i Stockholm. Skulle jag varit kvar i Djurgården hade det blivit längre till träningarna och här finns kanske inte alla förutsättningarna som fanns i Mora med närheten till allt. Sedan har Djurgården alltid varit den klubb jag ville spela för då jag var ung, men i det stora hela tror jag Mora var rätt val.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”JAG HADE KANSKE KUNNAT TJÄNA LITE MER…”

Lukas Bengtsson kom aldrig att spela TV-pucken eller vara med i de tidiga juniorlandslagen. När det blev dags för Junior-VM 2014 fanns han ändå med i laget. Det här var något som kom att betyda mycket för honom, både mentalt och moraliskt.
– Det var en knuff framåt i karriären att få vara med där, men samtidigt något som jag heller inte haft några tankar på tidigare. Jag minns att när jag började jobba med min agent så sa han att jag skulle spela JVM nästa år. Då skrattade jag bara: ”Ja, jo eller hur!?
– Jag fick en fantastisk säsong i Moras A-lag och fick sedan chansen att vara med på första lägren med landslaget. Det blev JVM men ett tråkigt slut i finalen. Det var ändå en fantastiskt rolig tid där och väldigt lärorikt att få möta dom bästa juniorerna i världen.

Hur gick alla turer kring att du skrev på Frölunda, hade du inte chansen att flytta ner dit tidigare än vad du nu kom att göra?
– Egentligen inte. Jag skrev ett kontrakt innan min sista säsong i Mora. Det var många som var på mig och sa att det var för tidigt att skriva då. Gör en till bra säsong så kanske du kan få bättre betalt och då kanske även några andra klubbar kommer med bra kontraktsförslag.
– Jag kände direkt att jag ville till Frölunda samtidigt som det inte var så många andra som hörde av sig. Frölunda visade verkligen att dom ville ha mig. Dessutom hade jag hört genom agenten, tränare och spelare att det är väldigt bra plantskola där också. Frölunda är en klubb som verkligen vill och jobbar med att utveckla unga spelare.
– För mig handlade det inte om pengar i den här unga åldern. Jag visste att om jag lyckades i Mora och i Frölunda så kommer jag att kunna tjäna pengar senare. Det viktigaste var att jag skulle få den träning och utveckling som jag nu har fått och som jag ska fortsätta jobba med för att ta nästa kliv. 
– Jag tog beslutet med mamma, pappa och agenten att jag inte behövde tjäna stora pengarna när jag är ung. Nu var det inte så att jag tjänade dåligt och jag hade kanske kunnat tjäna lite mer, men för mig handlade det om att ta en säsong till i lugn och ro uppe i Mora, fokusera helt på den säsongen och ha tryggheten i att veta att jag nästa säsong skulle till Frölunda.

När och hur blev det aktuellt med spel i Pittsburgh?
– Pittsburgh var precis som Frölunda väldigt tidiga. Nu var Frölunda ett helt år tidigare, men Pittsburgh hörde av sig i samband med att jag skadade knäet. På något vis kändes Pittsburgh bra direkt, vilket min agent också tyckte, men dom ville ha röntgenbilder på knäet och se hur det var, om de kunde göra något.
– Nu fick jag fantastiskt fin hjälp i Göteborg. Det löste sig jättebra där och jag kunde vara med i slutspelet. Pittsburgh visade ändå att dom brydde sig om mig. Skulle jag behöva göra en operation med lång rehabilitering så skulle dom sajna mig ändå. Sedan vet jag inte om jag hade stannat en säsong till i Frölunda om knäet hade varit helt ”kajko” och jag hade behövt vara borta i sex månader eller något liknande.
– När jag sedan kom in i slutspelet var det självklart många andra klubbar som hörde av sig, men Pittsburgh kändes mest rätt för mig. Sedan kan man aldrig veta hur det ser ut i klubbarna där borta om ett halvår med trejder och allt möjligt, men det känns som jag har gjort rätt val och allt känns verkligen väldigt bra.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET VAR EN HÄRLIG GLÄDJE”

I Pittsburgh spelar sedan tidigare Lukas Bengtssons kompis från juniorlandslaget, Oskar Sundqvist.
– Jag pratade lite med honom för att höra vad han hade att säga. Han hade bara gott att säga om Pittsburgh som organisation. Jag kände också under campen jag var på i somras att det är väldigt proffsigt och en härlig miljö att vara i med många trevliga människor runt om.
Carl (Hagelin) och ”Bengan” (Patric Hörnqvist) känner jag däremot inte. Jag har hört att det är två härliga grabbar. Det ska bli kul att lära känna dom också.

Hur upplevde du campen som du var över på i somras?
– Det var jätteroligt. Jag var på New York Rangers camp tidigare, men då tillhörde jag inte den klubben vilket gjorde att det kändes lite speciellt. Nu tillhörde jag den här organisationen och det var väldigt häftigt att få komma dit. Det var mycket se, lära, ha roligt och ”känn ingen press på er”. Självklart skulle vi ge järnet, men ut och ha roligt, gör det ni älskar för vi är medvetna om att det är i början av juli.
– Det var en härlig glädje, vilket man kan förstå när klubben vunnit Stanley Cup, men det var harmoni och en lärorik vecka där jag fick lära känna vilka som jobbade där och så vidare.

Lukas Bengtsson är 178 centimeter lång. För tio år sedan vore det näst intill otänkbart att en back som är under 185 centimeter skulle ta en plats i NHL. Tiderna har förändrats till att gynna dom mer spelskickliga backarna, som exempelvis Erik Karlsson (182 cm).
– Längden är väl något som jag aldrig riktigt tänkt på. Är jag kortare så får jag helt enkelt vara bättre på andra saker och leva på det, snabbheten, klubbteknik och skottet. Göra sakerna jag är bra på bra för att kunna spela på den här nivån.
– Sedan har jag sett att det ofta var stora bjässar för, självklart finns det några sådana kvar, men det känns som att hockeyn har utvecklats. Jag har läst att Penguins var näst kortaste laget i ligan och lättaste backar eller liknade, men ändå vann dom Stanley Cup. Nu tittar man på backar som kanske inte är så stora, rightare som gör det väldigt bra. Självklart har spelet förändrats där borta.
– Nu har Pittsburgh sajnat mig av en anledning. Jag ska ta chansen och visa att det inte spelar ingen roll hur lång jag är och så vidare.

Hur går dina tankar kring om får inleda i farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton Penguins i AHL?
– Det man har sagt är att ser de att jag är redo så får jag chansen. Ser dom att jag behöver jobba mer så blir det farmarlaget. Blir det farmarlaget får jag jobba på och kriga som jag har gjort under hela min hockeykarriär för att försöka nå drömmen om att spela där borta.
– Nu är jag så pass nära så det är bara att fortsätta ge hundra procent. Är man i farmarlaget får jag ta varje dag där för sig, lära mig hur spelet är på mindre rinkar och så vidare. När dom väl säger att jag ska få chansen där uppe gäller det att vara redo så jag får stanna kvar där, avslutar Lukas Bengtsson innan vi går till skottrampen på baksidan av hans hus där han ska få känna på hur det är att dra på sig Pittsburghs matchtröja.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten