Sök
ÖVRIGT

Leksands mästarkapten – Old School Hockey Gunnar Andersson

Det blev både SM-guld och VM-spel för Leksands Gunnar Andersson. När karriären var över sadlade han dessutom om till att bli tränare. I veckans Old School Hockey berättar han själv om karriären.

Under stora delar av 1960- och 70-talet, när Leksand stod på toppen, vimlade det av landslagsstjärnor i laget. Men ofta glöms lagets kapten under många säsonger, Gunnar Andersson, bort. Idag är den tidigare Leksand och landslagsbacken 71 år och bor i Dala-Järna, alltså i samma ort där började en gång i tiden för honom. Dala-Järna som annars mest är känt för skidåkning.
– Jag var en ganska usel skidåkare, skrattar Gunnar Andersson när vi får den här intervjun med honom.
– Jag växte upp tillsammans med ”Hulån-Gunnar” (Gunnar Larsson, OS-medaljör på skidor 1968). Då vi skulle åka skidor till skolan fick jag slita som ett djur för att ta mig fram medan Gunnar bara gled fram utan att förta sig.
– Det var istället skridskoåkning och hockey som gällde för mig. Vi hade en lite tjärn på baksidan av mitt barndomshem. Där åkte jag redan tidigt på höstarna eftersom den frös till väldigt tidigt.

Som 18-åring flyttar Gunnar Andersson till Leksand trots att han inte visste vad han skulle dit upp och göra eftersom han tyckte att hockeyn var miltals bättre där än den han var van med från juniorhockeyn i Dala-Järna.
– Vansbro hade hört av sig och frågade om jag ville spela i deras Division 2-lag (dagens Hockeyallsvenskan), men på den här tiden var Vansbro och Dala-Järna som hund och katt mot varandra. Istället tog min farbror och ringde till Rune Mases, som då var ledare i Leksand, och frågade om jag var välkommen upp dit och spela.
– Jag kunde inte förstå i min vildaste fantasi vad jag skulle dit upp och göra. I alla fall kom Rune och ”Skräddar-Pelle” Ejendal, jag förstår än idag inte varför han kallades så (Skratt), ner hit till Dala-Järna under stort hemlighetsmakeri för att prata med mig. Vi satt undanskymt på något matställe och då jag undrade om jag verkligen hade något i allsvenskan att göra så svarade Rune att gav jag mig bara fan på att lyckas så kommer jag också att lyckas.
– Min första träning med Leksand var fruktansvärt jobbig men samtidigt väldigt rolig. Jag hade aldrig tränat så hårt tidigare och när pappa körde mig hem till Dala-Järna den kvällen sa jag inte ett ord eftersom jag var så slut.

Gunnar Andersson 2

Gunnar Andersson

Som ensam icke-leksing vinner Gunnar Andersson JSM-guld redan första säsongen med sin nya klubb och han upplevde aldrig att det var några svårigheter att ta sig in socialt i laget.
– Inte alls. Jag blev accepterad på med en gång. Det kan ha handlat om att killarna såg att jag i alla fall var en hyfsad spelare och inte heller så stöddig.
– SM-guldet 1963 var klubbens första. Vi hade ett fantastiskt lag med (Folke) ”Totte” Bengtsson, Lars- Erik Sjöberg, Lennart Lange, Roland Bond med flera. Det starkaste minnet jag har från den turneringen är att vi hade tuffa matcher fram till finalen mot Wifsta/Östrand (idag: Timrå), Djurgården och Västerås. JSM var då uppdelat i olika regionsgrupper så vi ställdes mot Tyringe i finalen. Det var förmodligen den lättaste av alla matcher den här säsongen. Vi vann med 5-1, men vi hade säkert vunnit den matchen även om vi hade skickat dit ett pojklag.

Var det redan under åren i Dala-Järna som juniorlandslaget kom på tal?
– Ingen visste vem jag var då jag spelade i Dala-Järna. Det var efter att jag hade spelat med Dalalaget i några matcher som jag fick åka och spela Nordiska juniormästerskapet mot Norge och Finland.

Rune Mases lät dig debutera i A-laget redan under din första säsong i klubben, vad minns du bäst från själva debutmatchen?
– Under försäsongen var jag med och spelade i vänskapsmatcherna, men min första seriematch… Nej, den minns jag faktiskt inte, skrattar Gunnar Andersson innan han fortsätter:
– Däremot minns jag mycket väl hur stort det var för mig att få spela på nybyggda Johanneshovs Isstadion eftersom jag tidigare mest bara spelat på kalla uterinkar i Dala-Järna, Ludvika och Vansbro.
– Första säsongen spelade oftast jag och Lars-Erik Sjöberg ytterforwards trots att vi var backar båda två. Som center hade vi Nisse Nilsson. Tanken var att vi bara skulle mata puckar på honom så han kunde köra på mål. Det fungerade faktiskt att spela så på den tiden, men redan säsongen därpå flyttades vi ner på våra backplatser.

Mapa2

Mapa

Vem eller vilka var det som drev på det här laget i omklädningsrummet första säsongerna som du var i klubben?
– (Pär-Agne) ”Pära” Karlström var en och (Olle) ”Mapa” Sjögren en annan. ”Mapa” hade svårt att acceptera att det kom nya killar till laget och jag fick ett rejält rapp av honom under en av säsongens första träningar. Då åkte ”Pära” fram och slog undan skridskorna på ”Mapa” så han åkte i backen. ”Pära” accepterade inte att vi hade en sådan attityd mot nya spelare. Det är den enda gången jag har haft problem med ”Mapa” och vi har alltid varit och är fortfarande goda vänner.
– Det var outtalat så att första säsongen hjälpte man dom nya. Andra säsongen fick dom klara sig lite mer på egen hand. Klarade dom inte det så var det heller ingenting att ha.

Redan under hans första säsong i Leksand förolyckas den lovande hockeyspelaren Uno Liss (släkt med Västerviks Olle Liss) vid en trafikolycka. Det här var något som givetvis berörda många i laget.
– Uno hade varit med och tränat med A-laget under hela försäsongen och gjort det väldigt bra. Han var stor, stark och hade ett fruktansvärt bra skott. Jag minns att hans pappa berättade några dagar efter olyckan om Uno att han stått dagarna i ända och skjutit slagskott mot en garageport. Hade bara Uno fått leva så tror jag att det hade blivit en landslagsman av honom.
– Olyckan skedde på en lördag och vi hade match mot Västerås under söndagen. Alla var väldigt ledsna, men jag minns att Rune Mases sa ”Om vi hade kunnat väcka Uno och frågat om han hade velat att vi spelade den här matchen vad tror ni han hade svarat?”
– Alla var överens om att spela matchen med sorgband och en tyst minut innan nedsläpp. Jag tror att det bara var Åke (Lassas) som inte orkade spela eftersom han hade tagit olyckan så pass hårt. Backen från Dala-Järna gjorde inga mål under sin första säsong i allsvenskan. Premiärmålet lät vänta på sig till sista omgången av SM-slutspelet 1964. Då svarade han för 6-0 målet på bortaplan mot Skellefteå i en match som Leksand vann med 10-3.
– Jag var inte känd som någon större målskytt. I början spelade jag och Lars-Erik Sjöberg i samma backpar. Efter det blev jag och Thommy Abrahamsson backpar tillsammans under många år. Mitt uppdrag var i första hand att vara defensiv, lite som en fotbollens centerhalv på den tiden. Thommy var den offensiva och när han drog iväg på sina utflykter önskade jag många gånger att jag hade ett gummiband som jag kunde dra tillbaka honom med.

Thommy Abrahamsson 4

Thommy Abrahamsson

Thommy Abrahamsson berättar:
– En lag-lojalare spelare än Gunnar kan man inte ha i ett lag. Han var en ganska tystlåten kille som man visste alltid gjorde sitt jobb varje kväll. För mig kunde det inte finnas en bättre backkollega eftersom det kunde hända att jag drog iväg då och då.
– Gunnar fanns alltid kvar längre bak i banan och höll rent bakom mig. Vi kompletterade varandra väldigt bra och det var nog också anledningen till att vi båda även fick spela tillsammans i landslaget.

Ett av hans mål (totalt 31 på 16 säsonger i allsvenska/elitserien) minns Gunnar Andersson extra väl.
– Det var mot Alfredshem, eller om klubben redan då hette Modo. ”Bäckis” (Gunnar Bäckman) stod i deras mål. Jag lade en ganska hög puck mot honom. ”Bäckis” försökte kika mellan spelarna vart pucken skulle komma, men den kom aldrig så han sänkte plocken och först då ramlade pucken ner bakom honom. Det var så jag brukade göra mina mål, skrattar Gunnar Anderson.

Det kom att dröja fram till 1969, alltså under Gunnar Anderssons sjunde säsong i klubben, innan Leksand vann sitt första SM-guld. I den avslutande omgången spelade Leksand 1-1 mot Modo uppe i ”Kempis” samtidigt som Brynäs, serietvåan, förlorade överraskande mot Frölunda i Frölundaborg.
– Vi hade egentligen en himla tur som vann guldet den säsongen. Vår match slutade en bra stund innan matchen i Göteborg. Jag minns att vi åkte runt, runt på isen i Örnsköldsvik och väntade på slutresultatet mellan Frölunda och Brynäs. Frölunda var tvingade att vinna om vi skulle vinna SM-guldet. Nu gick det bra för oss och vi gjorde en kul grej av att Svenska Ishockeyförbundet hade tagit med sig SM-bucklan ner till Göteborg.
– Vi åkte tåg och buss hem från Örnsköldsvik via Bollnäs. Då vi var någonstans mellan Rättvik och Leksand mötte brandbilar med blåljus (som faktiskt var rödljus 1969) upp och eskorterade oss in till Leksand. Där fick vi gå upp på scen och ta emot folkets hyllningar… (Gunnar Andersson blir tyst en stund och märkbart rörd)… fantastiskt.
– På kvällen var det stor guldmiddag på Lindbergs pensionat tillsammans med alla dåtidens celebriteter i Dalarna som bland andra Rune Lindström (skrev bl a klassiska Himlaspelet).

Var det ett liknande firande då ni vann gulden 1973, 1974 och 1975?
– Visst var det också stora händelser, men det var inte lika uppjagat som det var vid första guldet. I alla fall inte för oss spelare.

Gunnar Andersson

 

 

 

 

 

 

 

När Leksand vann guldet 1975 över Brynäs på Scandinavium hade Gunnar Andersson klivit i kostymen som lagets kapten och var också den som först fick lyfta SM-bucklan.
– Vi hade ett fantastiskt bra lag under dom här åren och hade även vunnit SM-guld 1974 och 1975. Om vi stannar kvar vid guldet 1975 så minns jag att vi bara hade två veckor ledigt sommaren innan. Jag och min dåvarande fru reste till ett litet ställe utanför Örnsköldsvik om heter Degersjö för att hälsa på hennes föräldrar. Vi skulle ha varit där under båda våra lediga veckor, men efter en vecka sa jag till henne att jag måste åka hem för att träna med killarna i laget så jag inte skulle komma efter.
– Så här var stämningen bland grabbarna. Ingen ville komma efter med träningen och alla låg på och peppade varandra.
– Fotbollsmatcherna mellan oss killar på sommaren kunde till och med vara tuffare än seriematcherna i hockey under säsongen. ”Abris”- bröderna (Thommy Abrahamsson och Christer Abris) hade inget sinne för fotboll och gick fram som liar på Siljansvallen (skratt). Rune Mases fick till och med gå in och bryta matcherna ibland då det fanns en uppenbar skaderisk. Men du hörde någon av killarna gnälla efter fotbollsmatcherna eller ett tufft träningspass. Den här mentaliteten gjorde nog att vi kunde hålla så hög nivå under många år.

Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson hävdar att han hade en puck inne bakom Göran Högosta i den femte finalen, något som inte domarna lär ha uppfattat som ett korrekt mål. Du fanns på isen då, var detmål eller inte?
– Jag tror att ”Prosten” hade rätt. Nu såg jag själv inte riktigt om den var inne så jag kan faktiskt inte säga något säkert. Min känsla är i alla fall att det borde ha dömts mål.

Gunnar Anderson slutade som aktiv efter säsongen 1976/77 och sadlade om till tränarrollen i Leksand. Han skulle tillsammans med goda vännen, Roger ”Sotarn” Lindqvist, ta över när Bengt ”Fisken” Ohlson valde att kliva in som tränare för juniorlandslaget.
– Jag har alltid sagt att det inte är speciellt lyckat att kliva in som tränare så pass nära inpå då du själv spelat. Man känner spelarna allt för väl då. Jag tänkte väl att i första hand Roger, som varit assisterande tränare säsongen innan, fick styra och ställa.
– Visserligen tränade jag Rommehed (Idag: Borlänge) under en säsong efter Leksand, men att vara tränare har aldrig varit min grej, Antagligen var jag lite för snäll.

Det blev totalt 36 A-landskamper för backen från Dala-Järna. Han debuterade redan 1968 på Johanneshovs Isstadion i Stockholm mot Tjeckoslovakien. Sverige förlorade med 2-1 och det svenska målet gjordes av Tord Lundström.
– Det stämmer bra. Förbundskaptenen Arne Strömberg tog ut mig mest för att jag höll ihop med Thommy Abrahamsson i Leksand. Det var nog tänkt att jag skulle agera städgumma bakom honom i landslaget på samma sätt som jag gjorde i klubblaget. Strömberg hade först försökt att sätta ihop (Lennart) ”Lillen” Gustavsson och ”Abris” som backpar. Det slutade med att båda stod vid offensiva blå medan motståndarnas forwards var bakom deras ryggar.

Tre Kronor 1971

Det svenska VM-laget.

Blev du överraskad när Arne Strömberg och Des Moroney tog med dig till VM 1971 i Schweiz?
– Visst blev jag överraskad. Jag gjorde, som sagt var, inte många mål under mina säsonger i Leksand så det kunde inte vara för mina offensiva kvalitéer som jag fick åka till VM. Det handlade nog om att jag fick åka med för att i första hand spela med Thommy. Mitt spelsätt med att läsa spelet och inte förivra mig offensivt var nog det Strömberg såg att han behövde.

Ni blev kallade för betalda drängar av Svenska Ishockeyförbundets ordförande Helge Berglund och förbundskaptenen Arne Strömberg fick mer eller mindre sparken under turneringen, hur tog ni spelare det här?
– (Skratt) Minns jag inte helt fel så var det även under den här turneringen som Arne Strömberg myntade uttrycket ”bevare mig för skyttekungar” om Hans ”Virus” Lindberg.
– Vi spelare brydde oss inte eftersom vi visste hur Helge Berglund kunde vara. En gång kom han ut till spelarbussen med ena kinden rakad och den andra skäggig. Vi ett annat tillfälle hängde hängslena utanför kostymen.
– Det var härliga personligheter, men vi var där för att spela hockey och lade ingen större vikt vid det här ordkriget.

Stig Wetzell och Pröjsarn 001

Stig Wetzell och ”Pröjsarn”.

Gunnar Andersson var även med vid VM 1974 då Tre Kronor spelade hem bronset.
– Jag hade knappt spelat i landslaget efter VM 1971. Därför var det extra kul att jag fick åka med till VM i Finland 1974. Men vad jag minns bäst från turneringen? Det måste vara att det var TV-strejk hemma i Sverige när vi gjorde vår bästa match, den mot Tjeckoslovakien som vi vann med 3-0. Jag gömmer inte heller ryssarna på banketten efter turneringen. (Alexander) Yakushev och några av hans kompisar var rejält vingliga redan innan maten.
– Annars är det jag minns bäst att (Ulf) ”Pröjsarn” Nilsson fälldes för doping efter vår match mot Polen. Han hade ätit hostmedicin med efedrin i. Finnarna skrattade gott åt oss och det var ganska sarkastiska rubriker i finska tidningarna.
– Men bara någon dag senare fälldes även finnarnas målvakt, Stig Wetzell, för att ha ätit samma preparat. Han skyllde på att han ätit för många bananer och genom det fått i sig efedrin. Men läkaren sa att skulle Wetzell komma upp den mängden efedrin i blodet genom att äta bananer så skulle han fått äta hela klasen plus stocken som den satt på.

Hur upplevde du Kjell Svensson som förbundskapten?
– Han var rak i sin kommunikation och alltid ärlig. Samtidigt hade han alltid glimten i ögat.
– Jag minns från ett läger vi hade uppe i Alfta. Han beordrade oss att avsluta träningen med tjugo vänstervarv och lika många högervarv. När vi åkte där stod han i mitten med kepsen uppdragen. Allteftersom det blev jobbigare och jobbigare för oss drog han skärmen längre och längre ner, hela tiden med ett flin på läpparna och självklart med glimten i ögat.

Gunnar, hur följer du hockeyn idag?
– Jag följer den ganska mycket via tidningar och TV, men det blir bara ett par gånger per säsong som jag åker upp till Leksand för att se några matcher.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten