VIKTIGA KUGGAR. Veteranerna Conny Strömberg och Jonas Fransson blir nyckelspelare i Mattias Karlins Västervik.
Västerviks IK

Tror hårt på Conny Strömberg som mentor: ”Ska komma med tips och idéer till de yngre”

ANNONS

Det är en nykomling som ska skaka om Hockeyallsvenskan med hjälp av både rutin och ungdomlig entusiasm. Västerviks tränare Mattias Karlin tror att veteranerna Conny Strömberg och Jonas Fransson kommer att kunna göra stor skillnad för smålänningarna.
– Dom ska komma med tips och idéer till dom yngre killarna som kanske inte varit med så himla mycket, säger Karlin till hockeysverige.se.

Mattias Karlin tog över som tränare för Västervik inför säsongen 2011/12. Då låg laget i division 2. Sju säsonger senare, och fortfarande med Karlin vid rodret, har laget tagit sig hela vägen upp i Hockeyallsvenskan..

Men vad är det som har gjort att den 37-årige före detta elitseriespelaren från Modokunnat göra Västervik till ett allsvenskt lag i dag?
– Det som gjorde oss till ett lag för Hockeyallsvenskan var framför allt laget. Alla jobbade extremt hårt och köpte sina roller till hundra procent. Sedan hade vi såklart många duktiga killar, men ska jag säga något så var det framför allt laget, säger Mattias Karlin när hockeysverige.se når honom för en intervju.

Karlin kom alltså till Västervik 2011. Innan dess hade han tränat Örnsköldsvik, Linden i Eskilstuna och KB65. Med andra ord var hans tränarmeriter ganska anonyma.
– När jag kom hit fick jag egentligen direktiv att vi skulle upp direkt eftersom dom hade åkt ur säsongen innan. Vi hade ett väldigt, väldigt bra lag för att ligga i division 2. Laget var redan klart när jag skrev på och dom som redan var där hade byggt ihop ett bra lag.
– För varje säsong som vi har spelat så har det vuxit fram att vi hela tiden gör något bra i föreningen. Senaste två säsonger har vi börjat prata lite mer om Hockeyallsvenskan, men vi hade ingen tanke på det när vi gick upp i ettan.

Vad har varit den tuffaste biten på den här resan?
– Ingenting höll jag på att säga, haha… Det kanske låter konstigt men det har gått på räls på något vänster. Vi har blivit bättre och bättre för varje säsong.
– Det har inte varit några jättemotgångar, men kanske var det lite tuffare förra säsongen då vi fick ett annat snack om oss eftersom vi var i kval säsongen innan. Vi blev ganska uppskrivna inför förra säsongen. För det första var vi ovana med att vara lite favoriter för det ingen som hade snackat om Västervik innan. Det kunde jag känna var lite tufft i början, att försöka hålla ner grabbarna och mig själv med för den delen, att få oss alla att jobba på jäkligt hårt. Oavsett om vi hade sju raka vinster fick vi inte sväva iväg utan i stället vara ödmjuka hela tiden.

Du har med andra ord aldrig haft tanken under tiden i Västervik att nu hoppar du av det här och sticker hem till Örnsköldsvik?
– Nej, nej, haha…


Foto: Bildbyrån/Daniel Nestor

”HADE GÄRNA SLUPPIT MÖTET MED MODO”

Säsongen med Västervik i Hockeyallsvenskan innebär också att Mattias Karlin kommer att ställas mot sin moderklubb Modo, ett möte som han har blandade känslor inför.
– Klart att hade jag fått välja så hade jag gärna sluppit det mötet. Inte för att jag är rädd att möta Modo utan mer att det är tråkigt att dom är nere i Hockeyallsvenskan.
– Modo hör inte hemma där, men det ska bli kul att möta dom. Det kommer säkert vara lite nervösare än vanligt i framför allt första matchen borta. När pucken väl släpps så tror jag att det där kommer att försvinna.

Om Västervik var tungt favorittippade i Hockeyettan är man kanske snarare nederlagstippade inför sin första säsong i Hockeyallsvenskan. Det är något som oftast kommer automatiskt för en nykomling.
– Vi är fullt medvetna om att allt bli tuffare för både ledare och spelare, för klubben också för den delen. Samtidigt tror jag också att dom här grabbarna kommer att greja det, men det gäller att vara på tårna varje dag annars blir det absolut ingen framgång.
– Vi måste spela en vuxenhockey direkt och inte bjuda på så mycket, försöka skjuta ner motståndarna och ta vara på våra chanser.

Västervik har värvat två mycket rutinerade spelare i form av målvakten Jonas Fransson, 36, och irrationelle powerplaymaskinen Conny Strömberg, 40. Det är två spelare som Mattias Karlin tror mycket på.
– Jag förväntar mig mycket av Fransson och Strömberg både på och utanför isen. Att dom ska komma med tips och idéer till dom yngre killarna som kanske inte varit med så himla mycket.
– Framför allt hoppas jag mycket på dom rutinmässigt. Vi kan komma dit där vi förlorar tre matcher på raken. Dom här båda grabbarna har varit med lite och vet att det bara att gnugga på för då kommer det vända.

Hur har du jobbat med killarna under försäsongen för att dom ska vara mentalt förberedda på att tillbringa en del tid i försvarszonen första säsongen?
– Vi har haft en hel del snack med gruppen och jag upplever att, om vi tittar på dom som är kvar från förra säsongen, många av dom är väldigt rutinerade, på division 1-nivå såklart. Det är inga dumhuvuden och dom är medvetna om att det kanske inte kommer att bli 70 procent i anfallszonen som det kunde vara i division 1.
– Vi har diskuterat det här väldigt mycket och det är något som kommer att fortgå hela tiden. Vi tror på grabbarna i laget och dom förtjänar att spela i Hockeyallsvenskan.

Vad blir Västerviks målsättning kommande säsong?
– Det blir till att börja med att hålla sig kvar, att undvika dom två sista platserna. Sedan får vi helt enkelt se hur det går på vägen. Märker vi att det tycks bära höra upp så får vi justera målsättningen lite grann.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch