Oscar Klefbom.
Nyheter

Svenskens egoboost under mardrömstiden: ”Tyckte jag behövdes mer än McDavid”

ANNONS

Efter en succéartad höst utvecklades Oscar Klefboms fjolårssäsong till en verklig skräck. För hockeysverige.se berättar han om den otäcka skadan, egoboosten under frånvaron samt varför Adam Larsson gör Edmonton till ett bättre lag än vad Taylor Hall gjorde.
– Hall var aldrig som bäst i de matcherna där han behövdes som mest, säger svensken.

Allt hade gått som tåget under säsongsstarten. Oscar Klefbom briljerade på Edmontons blålinje och visade att han besatt den potential alla Oilers-fans hade hoppats på. Sedan kom mardrömmen. En mardröm som inleddes med ett brutet finger mot New York Rangers i början av december – och resulterade i ett skräckartat julfirande.
– Jag hade lite rodnad på benet vid ena skridskon under hösten, men det kändes som att vi hade det helt under kontroll. Så länge jag spelade och skridskon tryckte mot foten var det inga problem.
– Efter att jag brutit fingret mot Rangers och tvingats vara vid sidan av isen en vecka blev det dock mycket värre. På juldagen svullnade foten upp och blev stor som en apelsin, så då var det bara att åka in till akuten, berättar värmlänningen för hockeysverige.se.

Foto: Getty Images

Väl inne på sjukhuset visade det sig att Klefbom drabbats av en infektion med stafylokocker. En infektion som inte ville ge med sig, gav svensken stora problem och i slutändan avslutade hans säsong i förtid.
– Det kan tydligen vara ganska farligt. Jag fick ligga inne med dropp och antibiotika, men i slutändan fattade läkarna beslutet att det var lika bra att operera. De ville ta bort infekterade hudceller och vätska från såret. Trots det blev det inte bättre och i slutändan fick de göra en andra operation också, där de tog bort fler infekterade delar.
– När såret sedan läkte ihop fick jag inte ner foten i skridskon. Jag gjorde allt jag kunde för att komma tillbaka och spela de tio sista matcherna, men när vi inte hade chansen på slutspel tog vi beslutet att det inte var någon idé att chansa. Det fanns inget att vinna på att spela mer, säger Oilers-backen.

Var det extra frustrerande att åka på den här skadan med tanke på hur bra du inlett säsongen?
– Det var lite typiskt. Det var precis samma sak när jag spelade i Färjestad och tvingades avsluta säsongen tidigt 2012-2013. Jag hade känt på det i två år och börjat ta stora kliv och sedan förstörs bara allt.
– Det kändes verkligen som att allt gick på räls och var frid och fröjd. Därför kom den här skadan som en riktig käftsmäll. Men nu är det å andra sidan bara att vara positiv och ladda om.

Vad är din status just nu?
– Det känns bra. Infektionen har läkt kanonbra, även om jag har ett stort fult ärr. Jag har varit i Montréal och fixat specialtillverkade skridskor eftersom de jag försökt med inte suttit bra sedan operationerna.
– Nu har jag haft en bra sommar med träning, där jag tränat mycket med Jonas Brodin och Marcus Johansson, så nu går jag in i den här säsongen 100%-ig och riktigt spelsugen.

”ADAM GÖR OSS TILL ETT BÄTTRE LAG”

Ljuset i mörkret för Klefbom under skadetiden var att hans betydelse för Edmonton visade sig tydligare än någonsin. Laget presterade påtagligt sämre utan sin svenska backkugge på isen – vilket gav 23-åringen ett kvitto på att han är på rätt väg.
– Det är klart att du aldrig vill se ditt lag förlora, men skillnaden som var mot när jag var med gjorde att jag kände mig stolt över min betydelse. Det var väldigt smickrande när man läste media och fans skriva att ”nu ser vi Klefboms storhet”.
– Det var till och med några som tyckte att jag behövdes mer än McDavid, som var skadad samtidigt. Det är klart att det gav mitt eget ego en boost.

Foto: Getty Images

Värmlänningen kommer nu stanna hemma i Karlstad och förbereda sig för säsongen under ytterligare några veckor. I slutet av augusti sätter han sig sedan på ett plan till Edmonton, där han nu kan få en landsman som granne.
– Jag pratade med Adam (Larsson), som är i Edmonton nu. Han ska kolla på lägenhet i samma hus som jag bor, så det kan bli så att vi blir grannar. Det vore perfekt – för då kan vi åka ihop till träningar och matcher, säger Klefbom.

I Kanada har trejden som tog Adam till Edmonton i utbyte för Taylor Hall kristiserats. Vad tycker du om den?
– Jag tycker att laget blivit bättre. Vi har redan så många lovande forwards och vi behövde verkligen en toppback som är rightare. Jag tror också Adam får ett rejält genombrott i år och förhoppningsvis får jag chansen att spela med honom och bilda kemi.
– Samtidigt förstår jag reaktionerna. Taylor har varit vår bäste spelare de senaste åren, men det är också svårt att säga vad han har bidragit med. Han spelade aldrig sina bästa matcher mot de tuffare lagen, där vi verkligen behövde det. Däremot var han fantastisk när vi mötte de lite sämre lagen.
– Nu är det helt enkelt upp till andra lovande forwards som McDavid och Draisaitl att steppa upp och visa upp sig ännu mer. Det ska bli spännande att se.

I Edmonton har samma scenario upprepats gång på gång de senaste åren. Optimismen har flödat inför säsongen – då man trott att det här är året då alla unga stjärnor ska ta laget tillbaka till slutspel – och varje år har det också slutat i ett nytt misslyckande. När laget nu flyttar in i nya spektakulära Rogers Place tror dock Klefbom på ett trendbrott.
– Vi har fått in viktiga spelare som Adam och Milan Lucic. Lucic är för övrigt precis en sådan spelare som vi behöver – en spelare som kan skapa utrymme för andra.
– Om vi dessutom kan få ha McDavid frisk hela säsongen och alla andra höjer sig ett snäpp tror jag det här kommer att bli riktigt bra, avslutar värmlänningen – som själv kommer vara en av de viktigaste bitarna i Oilers lagpussel.

 

 

 

Den här artikeln handlar om: