Oscar Klefbom.
Nyheter

Svenskens egoboost under mardrömstiden: ”Tyckte jag behövdes mer än McDavid”

Efter en succéartad höst utvecklades Oscar Klefboms fjolårssäsong till en verklig skräck. För hockeysverige.se berättar han om den otäcka skadan, egoboosten under frånvaron samt varför Adam Larsson gör Edmonton till ett bättre lag än vad Taylor Hall gjorde.
– Hall var aldrig som bäst i de matcherna där han behövdes som mest, säger svensken.

Allt hade gått som tåget under säsongsstarten. Oscar Klefbom briljerade på Edmontons blålinje och visade att han besatt den potential alla Oilers-fans hade hoppats på. Sedan kom mardrömmen. En mardröm som inleddes med ett brutet finger mot New York Rangers i början av december – och resulterade i ett skräckartat julfirande.
– Jag hade lite rodnad på benet vid ena skridskon under hösten, men det kändes som att vi hade det helt under kontroll. Så länge jag spelade och skridskon tryckte mot foten var det inga problem.
– Efter att jag brutit fingret mot Rangers och tvingats vara vid sidan av isen en vecka blev det dock mycket värre. På juldagen svullnade foten upp och blev stor som en apelsin, så då var det bara att åka in till akuten, berättar värmlänningen för hockeysverige.se.

Foto: Getty Images

Väl inne på sjukhuset visade det sig att Klefbom drabbats av en infektion med stafylokocker. En infektion som inte ville ge med sig, gav svensken stora problem och i slutändan avslutade hans säsong i förtid.
– Det kan tydligen vara ganska farligt. Jag fick ligga inne med dropp och antibiotika, men i slutändan fattade läkarna beslutet att det var lika bra att operera. De ville ta bort infekterade hudceller och vätska från såret. Trots det blev det inte bättre och i slutändan fick de göra en andra operation också, där de tog bort fler infekterade delar.
– När såret sedan läkte ihop fick jag inte ner foten i skridskon. Jag gjorde allt jag kunde för att komma tillbaka och spela de tio sista matcherna, men när vi inte hade chansen på slutspel tog vi beslutet att det inte var någon idé att chansa. Det fanns inget att vinna på att spela mer, säger Oilers-backen.

Var det extra frustrerande att åka på den här skadan med tanke på hur bra du inlett säsongen?
– Det var lite typiskt. Det var precis samma sak när jag spelade i Färjestad och tvingades avsluta säsongen tidigt 2012-2013. Jag hade känt på det i två år och börjat ta stora kliv och sedan förstörs bara allt.
– Det kändes verkligen som att allt gick på räls och var frid och fröjd. Därför kom den här skadan som en riktig käftsmäll. Men nu är det å andra sidan bara att vara positiv och ladda om.

Vad är din status just nu?
– Det känns bra. Infektionen har läkt kanonbra, även om jag har ett stort fult ärr. Jag har varit i Montréal och fixat specialtillverkade skridskor eftersom de jag försökt med inte suttit bra sedan operationerna.
– Nu har jag haft en bra sommar med träning, där jag tränat mycket med Jonas Brodin och Marcus Johansson, så nu går jag in i den här säsongen 100%-ig och riktigt spelsugen.

”ADAM GÖR OSS TILL ETT BÄTTRE LAG”

Ljuset i mörkret för Klefbom under skadetiden var att hans betydelse för Edmonton visade sig tydligare än någonsin. Laget presterade påtagligt sämre utan sin svenska backkugge på isen – vilket gav 23-åringen ett kvitto på att han är på rätt väg.
– Det är klart att du aldrig vill se ditt lag förlora, men skillnaden som var mot när jag var med gjorde att jag kände mig stolt över min betydelse. Det var väldigt smickrande när man läste media och fans skriva att ”nu ser vi Klefboms storhet”.
– Det var till och med några som tyckte att jag behövdes mer än McDavid, som var skadad samtidigt. Det är klart att det gav mitt eget ego en boost.

Foto: Getty Images

Värmlänningen kommer nu stanna hemma i Karlstad och förbereda sig för säsongen under ytterligare några veckor. I slutet av augusti sätter han sig sedan på ett plan till Edmonton, där han nu kan få en landsman som granne.
– Jag pratade med Adam (Larsson), som är i Edmonton nu. Han ska kolla på lägenhet i samma hus som jag bor, så det kan bli så att vi blir grannar. Det vore perfekt – för då kan vi åka ihop till träningar och matcher, säger Klefbom.

I Kanada har trejden som tog Adam till Edmonton i utbyte för Taylor Hall kristiserats. Vad tycker du om den?
– Jag tycker att laget blivit bättre. Vi har redan så många lovande forwards och vi behövde verkligen en toppback som är rightare. Jag tror också Adam får ett rejält genombrott i år och förhoppningsvis får jag chansen att spela med honom och bilda kemi.
– Samtidigt förstår jag reaktionerna. Taylor har varit vår bäste spelare de senaste åren, men det är också svårt att säga vad han har bidragit med. Han spelade aldrig sina bästa matcher mot de tuffare lagen, där vi verkligen behövde det. Däremot var han fantastisk när vi mötte de lite sämre lagen.
– Nu är det helt enkelt upp till andra lovande forwards som McDavid och Draisaitl att steppa upp och visa upp sig ännu mer. Det ska bli spännande att se.

I Edmonton har samma scenario upprepats gång på gång de senaste åren. Optimismen har flödat inför säsongen – då man trott att det här är året då alla unga stjärnor ska ta laget tillbaka till slutspel – och varje år har det också slutat i ett nytt misslyckande. När laget nu flyttar in i nya spektakulära Rogers Place tror dock Klefbom på ett trendbrott.
– Vi har fått in viktiga spelare som Adam och Milan Lucic. Lucic är för övrigt precis en sådan spelare som vi behöver – en spelare som kan skapa utrymme för andra.
– Om vi dessutom kan få ha McDavid frisk hela säsongen och alla andra höjer sig ett snäpp tror jag det här kommer att bli riktigt bra, avslutar värmlänningen – som själv kommer vara en av de viktigaste bitarna i Oilers lagpussel.

 

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten