Sök
Lars Molin.
Vancouver

Modos mästarforward – Old School Hockey Lars Molin

Han var en av Sveriges främsta spelare under 1970- och 80-talet och fick vara med och ett VM-guld och två OS-brons. Han blev också svensk mästare med Modo – och i dag möter vi honom i Old School Hockey. 

I dagens Old School ska ni få träffa en av våra världsmästare i rutiga kostymer från 1987, Lars Molin. Tommy Sandlin lyfte upp Molin från en relativt lovande spelare i Modo till en av Sveriges absolut bästa spelare under slutet av 1970-talet och 1980-talet. Det blev tre NHL-säsonger i Vancouver Canucks och ett avslaget näsben som minne från tiden i Kanada. Från och med kommande säsong kommer vi se Molin som coach för Östersund i Division 1.

Är du en av alla dessa Modo-produkter som växte upp nära Kempevallen och Kempehallen i Örnsköldsvik, frågar vi Molin inledningsvis.
– Ja, det kan man väl säga. Jag bodde bara 200 meter från ishallen, så vi var jämt nere där och spelade hockey och hallen var alltid öppen för oss. Det var inte bara jag som bodde nära hallen, utan Bosse Berglund bodde där liksom Pelle Lundqvist, Assar Lundgren, ja, nästan hela guldlaget från 1979 bodde där omkring.

Foto: Arkiv

Hur ofta sprang du och tittade på Modos A-lag som grabb?
– Jag var på alla matcher. Det blir så på en liten ort som Örnsköldsvik, att du går på dom matcher som spelas där. Så var det då och om du tittar idag så är det ungefär likadant.
– Det var så många bra Modo-spelare i A-laget när jag växte upp. Men den jag kommer att tänka på direkt är Nils ”Nicke” Johansson som var fantastiskt bra. Han bor visserligen i Varberg numera, men det händer att jag kan möta honom i Örnsköldsvik ibland då han är hem och hälsar på sin släkt.

Du debuterade i Modo redan 1973 som 17-åring. Hur var känslan inombords inför själva debuten?
– Jag kom med i truppen 1973 som back faktiskt. Själva debutmatchen minns jag faktiskt inte, men självklart var det väldigt nervöst i början att få vara med i A-laget. Samtidigt minns jag ganska väl att vi yngre killar blev mycket väl omhändertagna av dom spelarna som hade varit med under några år.

Du slog dig in i truppen på allvar först två år senare. Var konkurrensen i Modo väldigt tuff vid den här tiden?
– På den tiden så var du tvungen att visa att du var värd en plats i truppen och det var väldigt ovanligt att du gick direkt upp från juniorlaget till A-laget och får massor med speltid.

”SANDLIN ÄR DEN BÄSTA TRÄNARE JAG HAR HAFT”

Modo vann sitt första SM-guld 1979. Vad kom nu avlidne Tommy Sandlin att betyda för klubben och guldet?
– Tommy kom till oss redan 1977 och hade några år på sig att bygga upp det lag som senare skulle vinna guld. Han införde ett helt annat tänkande i hela föreningen vad det gäller träningsmetoder och inställningar. ”Kabben” Berglund, som var 22 år i föreningen som tränare, och Sandlin är nog dom två enskilt viktigaste ledarna som funnits i Modo när det gäller att utveckla hockeyn. Tommy Sandlin är nog också den bästa tränare jag har haft under mina år som spelare.

SM-guldåret kom väl att bli ditt stora genombrott om jag inte missminner mig?
– Jag skulle nog vilja säga att säsongen innan var mitt genombrott, då jag bland annat togs ut till spel i Vikingarna (B-landslaget).

Foto: Arkiv

Många säger att Sune Ödlings målvaktsspel i slutspelet är kanske det bästa som presterats i ett slutspel. Vad betydde han för lagets framgångar?
– Sune var som en vägg i slutspelet, säger Molin med ett leende och fortsätter:
– Samtidigt tror jag att vi bara förlorade totalt sju matcher under hela säsongen och Sune liksom försvarsspelet var bra hela året.

Hur firades guldet på natten i Göteborg (avgörande matchen spelades i Scandinavium)?
– Det var festligt och det blev väldigt sent ha ha… Men vi var flera killar som skulle med flyg till Tre Kronors samling redan tidigt morgonen efter så det blev förhållandevis lugnt firande för oss i alla fall.

Var det aldrig aktuellt redan efter guldet att sticka över till NHL för spel där borta?
– Nej! Jag var aldrig draftad. Det var först efter OS 1980 som det blev aktuellt.

När Lars Molin kom över till Vancouver Canucks säsongen 80/81 fanns förutom han själv även Thomas Gradin, Lasse Lindgren, Per-Olov Brasar och Anders Eldebrink i laget.
– Thomas, Lasse och ”Peo” var där när jag kom och hade gjort väldigt bra intryck på Vancouvers duktiga general manager. Varför Vancouver valde att satsa så pass mycket på svenska spelare handlade nog om att man vid den här tiden började leta rollspelare till NHL. Där passade väl vi européer in på ett bra sätt.

FICK NÄSBENET AVSLAGET AV LOS ANGELES BUSE

Ivan Hlinka. Foto: Arkiv

Även den nu avlidne tjeckiska legenden Ivan Hlinka fanns i Vancouver under Lasse Molins tid i organisationen.
– Ivan var en fantastisk spelare, vilket ni som såg VM-turneringarna på 1970-talet säkert minns. Han var också en fantastiskt fin människa. Vi hade ganska nära kontakt fram till olyckan som tog Ivans liv.
– Han hade ett fantastiskt spelsinne och ett stenhårt handledsskott. Men vi hade även backen Jiri Bubla från Tjeckoslovakien, som också var en liknade personlighet.

Det var en ganska tuff tid som ishockeyspelare i NHL vid den här tiden med många överfall och så vidare, vad är det värsta du råkade utför där borta?
– Jag var i två slagsmål under dom tre säsonger jag var i NHL. Det första slutade oavgjort och i det andra fick jag näsbenet avslaget. Första fighten tog jag och min motståndare bara tag i varandra och kom överens om att åka runt och hålla fast varandra.
– Men den andra fighten var mot Los Angeles Kings buse Terry Ruskowski. När han drog i gång så var det bara att hänga på, skrattar Molin.
– Det slutade med ett brutet näsben, men i nästa möte mellan oss och Los Angeles fick Ruskowski möta våran ökända buse (Dave) ”Tiger” Williams som ganska snabbt hämnades min skada.

Hur var Dave ”Tiger” Williams (3 966 utvisningsminuter på 962 matcher i NHL) vid sidan av isen?
– Han var en jättemjuk och bra kille vid sidan av isen, men det var som något slog om på honom då det blev match. Jag träffade honom för något år sedan i Vancouver och jag kan inte påstå att det var någon större skillnad på Dave nu mot hur han var tidigare.

Foto: Arkiv

Trivdes du bra som hockeyspelare i NHL?
– Ja, det gjorde jag. Det blev, som sagt var, bara tre år eftersom Vancouver inte ville förlänga kontraktet med mig efter att jag brutit benet då jag åkte in i en målstolpe under andra säsongen.
– Efter den säsongen presenterade Modo, som då låg i Division 1, ett bra helhetskoncept med jobb och bostad samtidigt som dom bad om hjälp att ta laget tillbaka till elitserien, och det gick väl bra.

Har du ångrat din tidiga hemflytt någon gång?
– Nej, aldrig! Jag ser det som att jag är lyckligt lottad som fått spela tre år i NHL.

Efter OS 1988 väljer Lars Molin att lämna Modo för spel i Örebro.
– Anledningen var helt enkel, jag behövde en nytändning inom hockeyn och ville prova på något helt annat vilket Örebro var. Det blev tre säsonger där innan jag slutade.
– Jag lade av helt under två år och satsade på jobbet. Men Örebro ringde mig hemma i ”Ö-vik” efter jul och undrade i fall jag ville ta över som tränare där då Martin Karlsson avgått. Efter att ha tränat Örebro under några säsonger ringde Björklöven…

Raden av tränaruppdrag fram till att han skrev på för Östersund är lång. Under tiden som tränare i Björklöven var han även coach för Sveriges JVM-lag 2000. Därefter har han coachat Timrå, Storhamar, Björklöven igen, Fassa, Lycksele, Björklöven J20, Kiruna och säsongen 2014/15 Teg.

”VI BLEV TOTALSÅGADE EFTER ATT VI TAPPAT POÄNG MOT USA”

Lars Molin debuterade i Tre Kronor i Skellefteå mot Finland 1978 i en kedja med hans klubbkamrat från Modo, Tommy Själlin, och Bengt-Åke Gustafsson.
– Det var precis som vid debuten i allsvenskan, väldigt pirrigt. Vi hade fördelen på den tiden att först få spela i Vikingarna (B-landslaget) så vi var ganska väl förberedda på vad som skulle vänta i Tre Kronor. På det viset lärde vi även känna varandra redan innan det blev a-landslagsspel.

Foto: Arkiv

OS 1980 i Lake Placid, Tre Kronor var då det enda laget i hela turneringen som tog poäng av guldlaget bestående av collegespelare från USA. Hade ni redan i er match, som för övrigt var er första i turneringen, mot USA känslan av att det var ett blivande guldlag?
– Nej, och vi blev totalt sågade i media för att vi tappade poäng mot ett gäng unga universitetskillar från USA. Senare visade det sig som bekant att dom skulle vinna OS-guld, så vår insats mot USA var kanske inte så dålig trots allt.

Är det med stolthet du idag bär bronsmedaljerna från OS 1980 och 1988 eller är du mest besviken över att det inte blev något OS-guld?
– Visserligen kanske vi hade kunnat tagit silver eller rentav guld i någon av turneringarna. Fast jag har valt att vara stolt över mina två bronsmedaljer.

När tycker du grunden lades till VM-guldet 1987 i Wien, där du var med?
– Det var en konstig turnering som delvis avgjordes i domstol. Vi hade redan tidigare på säsongen spelat bra mot ryssarna och hade dom på gaffeln i några matcher. Redan då fanns en känsla av att vi skulle kunna gå långt i VM. Fast det var nog då vi slog Kanada i sista matchen som vi förstod att vi var riktigt nära att vinna VM.

Många har hyllat det delade ledarskapet mellan kontrasterna Tommy Sandlin och Curre Lindström som en av dom bidragande orsakerna till att ni räckte hela vägen fram. Håller du med om det?
– Precis som när Modo vann SM-guld 1979 så hade vi till den här turneringen en väldigt bra grupp där alla kände varandra bra sedan tidigare. Sedan hade vi trivselfarbrorn Curre Lindström med sitt sätt att lätta upp stämningen i gruppen, och Sandlin med sitt lite mer allvar gjorde att det blev en perfekt ledarkonstellation som var väldigt lyckad.

Lars Molin (fjärde framifrån) tillsammans med lagkamraterna i de klassiska rutiga kavajerna. Foto: Arkiv

Sverige – Kanada 9-0 i den avgörande matchen, vad hände?
– Det undrade vi med ha ha… Många av oss som spelat där borta i NHL visste väl att de inte spelade kanadensarna någon roll om dom förlorade med 3-0 eller 9-0. Då vi fick in några tidiga mål började Kanada att chansspela och det tog vi vara på.

Vart finns din rutiga kostym idag?
– Den klassiska! Uppriktigt sagt så tror jag att den hamnade i barnens låda med maskeradkläder ha ha…

Nu till den svåra uppgiften där vi vill att du presenterar ditt All Star Team med spelare som du tidigare spelat med.
– Nu kommer jag säkert glömma någon, men okej, Börje Salming är en given back. På andra backplatsen hamnar Tomas Jonsson. Som målvakt måste vi ta ”Pekka” Lindmark. I kedjan tar jag Ivan Hlinka som center, Pelle Lundqvist som målskytt och på andra kanten får Bengt-Åke Gustafsson spela.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten