PÅ HEMMAPLAN. Dmytro Timashov laddar upp batterierna hemma i Stockholm inför sin första seniorsäsong i Toronto Maple Leafs organisation.
Toronto

Nu ska ”Dima” bli en publikfavorit i Toronto också: ”Målet måste vara spel i NHL”

ANNONS

Genombrottet i Sverige kom under vinterns JVM i Finland. Dmytro Timashovs publikfriande spelstil gjorde honom till en favorit bland folk hemma i tv-sofforna. Nästa steg i karriären blir att försöka charma Toronto Maple Leafs fans på samma sätt.
– Klart att målet måste vara att spela i NHL, men man vet aldrig när jag kommer dit, säger Timashov när hockeysverige.se träffar honom hemma i Stockholm.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Dmytro Timashov lämnade Sverige efter säsongen 2013/14. Då hade den ukrainskfödde forwarden fått chansen att spela tre matcher med Modo i SHL, men även spelat i Hockeyallsvenskan för både Mora och Björklöven. Då var Timashov fortfarande ganska okänd för den breda hockeypubliken. Men när det vankades Junior-VM i vintras var han, efter sina framgångar med Quebec Remparts i QMJHL, en av spelarna som uppmärksammades mest i media. Med andra ord en ganska skarp kontrast jämfört med då han lämnade Modo.
– Jag flyttade till Quebec och jag tycker att det var ett bra steg för mig. Där fick jag utvecklas och få mycket speltid. Framför allt är det skickliga spelare som spelar i den ligan att spela med och mot. Genom det har jag vuxit ganska mycket, har fått ett förtroende samtidigt som det är en massa media där. Genom det byggs självförtroendet upp, säger ”Dima” Timashov när hockeysverige.se träffar honom utanför Huddinge Tennishall i natursköna Glömsta för en intervju.

Hur upplevde du det mediala intresset som var kring dig inför Junior-VM?
– Det där var ingenting som jag tänkte på. Jag spelade på och sedan fick jag ta det som det kom helt enkelt.

Har du märkt mer medialt intresse kring dig som person och hockeyspelare efter Junior-VM?
– Ja, jag sitter ju här nu så, haha…
– Det är väl så att man växer, kommer med i landslaget och kanske får lite mer uppmärksamhet när man blir lite äldre. Jag tänker ändå inte så jättemycket på det där och under JVM var det mest fokus på den turneringen. Blev det intervjuer och så vidare så fick man ta det då.

Det mediala är ingenting som Timashov störs speciellt mycket av, tvärtom.
– Nej, det gör jag inte. Jag uppskattar det och det är kul att vara media och få uppmärksamhet. Det tror jag att dom flesta hockeyspelare gör.

Junior-VM är givetvis numera en stor händelse i Sverige, men det går inte riktigt att jämföra med det intresset som det är kring turneringen i Kanada.
– Självklart är JVM hur stort som helst där borta också. Även om turneringen spelades i Finland så var det mycket media på plats där också. Jag fick ju höra en del, att det inte gick så bra för Kanada och lite sådant. Det var också frågor om hur det var att spela mot Kanada.
– När jag nu kom till Toronto frågade man mig också mycket om JVM, hur det påverkade förra säsongen och det kommer att påverka min nästa säsong.

Hur påverkades din säsong av Junior-VM?
– Ganska positivt tror jag och jag får kanske mer förtroende av Toronto tack vare den turneringen. Dom kanske ser på mig som spelare på ett lite annorlunda sätt eftersom dom kanske sett och vet lite mer om mig nu. Jag upplever det enbart som positivt.


Foto: Ronnie Rönnkvist

TREJDADES I SAMBAND MED JVM: ”VILLE DRA UT PÅ DET”

Under turneringen i Finland kom det fram att Dmytro Timashov skulle lämna Quebec för spel hos konkurrenten Shawinigan Cataractes.
– Jag hade koll på det lite redan innan, men ville dra ut på det så länge som möjligt så att det inte skulle påverka mitt spel i JVM. Nu blev det klart den 15:e (januari), men jag visste redan tidigare att jag skulle dit. Det här var inga problem för mig under JVM.

Det blev succé för Timashov i Shawinigan. Laget gick till final och i slutspelet svarade han för 13 mål och totalt 28 poäng på 21 matcher.
– Det var bra att jag flyttade eftersom det då blev andra säsongen som jag var med om att gå långt i ett slutspel och fick spela final.
– Det ger en bra erfarenhet att få spela två finaler i rad och vara med i två långa slutspel. Första säsongen blev det också runt 100 matcher med Memorial Cup inräknat. Man utvecklas genom att få spela mycket matcher. Det var ett bra steg jag tog, annars hade jag åkt ut redan i första rundan.

Hur ser du själv på din prestation i slutspelet?
– Framför allt hade jag en bra tränare (Claude Bouchard). Han förändrade mitt spel lite så jag skulle passa in bättre i laget. Han var mer strikt på spelidén, att följa hans plan och spela på sin position lite mer. Det här hjälpte mig ganska mycket eftersom jag är en sådan spelare som brukar vara lite överallt i banan, skrattar Timashov och fortsätter:
– Jag sparade mer på min energi, spelade på min position och lite andra småsaker hjälpte mig till ett bra slutspel. Sedan hade jag bra lagkamrater och spelade i en bra kedja.

Efter att ha skrivit NHL-kontrakt i november i fjol är Timashov numera en del av Toronto Maple Leafs organisation. I måndags kom han dessutom hem från klubbens utvecklingsläger.
– Det var en riktigt rolig camp där man fick lära sig mycket småsaker. Man åker ju dit för att just lära och att träffa alla som blivit draftade, men även lära känna Torontos organisation och hur dom tänker. Nästa läger blir det viktigaste eftersom det är då matcherna börjar.
– Det var ingen camp som man skulle visa upp sig i. Det var mer att man skulle komma in i allt. Vi hade stationära träningar och var indelade grupper där vi fick träna på småsaker.

Intresset för campen i hockeytokiga Toronto var nästan galet stort.
– Vi spelade en internmatch en och halv timme ut från Toronto någonstans. Dit kom det 4000 åskådare och ändå spelade vi bara mot varandra. Det är hur stort intresse som helst och Toronto är en av dom stora organisationerna och med mesta fansen i hela Kanada.
– TV var där, TSN… Alla radiostationer… Det var fullt ös.


Foto: Uffe Bodin

KEDJEKAMRAT MED DRAFTETTAN: ”HAN ÄR BRA PÅ ALLT”

I internmatchen fick Timashov bilda kedja tillsammans med Auston Matthews, amerikanen som gick först i sommarens draft och förväntas bli Maple Leafs framtida förstacenter.
– Jag spelade i samma femma, men bodde även med honom. Det var kul att få lära känna honom lite. Han är ganska snäll av sig, lite tillbakadragen men en riktigt bra kille faktiskt.
– Jag skulle nog säga att han är bra på allt ute på isen. Han är allround, stor, snabb, explosiv, bra teknik och bra spelsinne. Det kanske också var därför han gick ”first overall” i draften, säger Timashov med ett leende.

Du kommer till en organisation med många unga spelare som är på väg uppåt, du, William Nylander, Auston Matthews, Mitchell Marner och så vidare. Hur går dina tankar kring just det faktumet att Toronto satsar på er unga spelare?
– Jag tänker inte så mycket på det där. Man kommer dit, kör på, visar upp sig och försöker vara bättre än dom, vilket är målet. Det är dom jag tävlar med så jag får försöka göra allt lite bättre än dom. Det är bara att jobba på.

Det blir en tuff konkurrenssituation bland er unga spelare i Toronto.
– Ja, det är hur stor konkurrens som helst. Det är många draftade spelare och jag tror att dom hade tolv ”draft picks” det här året. Det är många som tävlar om platserna och inte alla som får någon.

Flera av spelarna jag nämnde kommer antagligen inleda i NHL, hur tänker du själv kring målbilder nästa säsong?
– Klart att målet måste vara att spela i NHL, men man vet aldrig när jag kommer dit. Jag får försöka göra det så bra som möjligt i AHL och sedan kanske få spela några matcher i NHL efter jul. Vi får så hur det går.

Du ser ganska nöjd och glad ut när vi sitter här och pratar, hur är känslan att tillhöra Toronto Maple Leafs?
– Det är underbart, hur kul som helst. Det är mycket media samtidigt som det är mycket press på oss spelare. Man får lära sig hantera sådant också. Det ska bli kul och Torontos organisation är ”first class”, säger 19-åringen med ett stort leende och avslutar vår intervju med att berätta om hur hans sommar ser ut framöver:
– Jag ska träna på här i Sverige och vara med familjen så mycket som möjligt. Jag får bestämma lite själv när jag ska åka över, men jag tror att det blir om två veckor eller något sådant.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL