William Pethrus.
Nyheter

Motgången gjorde backtalangen starkare: ”Något jag kan ta med mig in i den här säsongen”

ANNONS

En olycklig skada förstörde mer eller mindre säsongen för landslagsmeriterade William Pethrus. Nu är han tillbaka efter besvären, starkare än tidigare.
–  I efterhand känner jag att det var en bra och lärorik säsong för mig, förklarar han för hockeysverige.se.

Många trodde att William Pethrus hade en bra chans att gå i NHL-draften för ett par veckor sedan. Nu blev det inte så. En av anledningarna till det kan vara den knäskada som gjorde att han mestadels fick spela J20-hockey förra säsongen. Nu väntar en ny säsong för Pethrus i backplantskolan Mora och det är dags för 18-åringen att ta klivet in i Hockeyallsvenskan på allvar.

När hockeysverige.se ringer upp William Pethrus på måndagseftermiddagen är han hemma i Mariestad. Det var också på Katrinhallen i Mariestad han inledde sin hockeybana, precis som så många andra som blivit storspelare.
– Mariestad är en ganska liten stad och sticker man ut lite så får man chansen att vara med dom äldre. Du får spela i många olika lag och enormt mycket istid. Vi har alltid haft bra tränare i Mariestad vilket gjort att vi alltid har haft bra utvecklingsmöjligheter här och den hjälp man behöver. I och med att det är, som sagt var, en liten stad och vi ändå har två rinkar så har vi alltid tillgång till enormt mycket istid, svarar William Pethrus när vi frågar honom om varför det kommer fram så många lovande spelare i just Mariestad.

Mariestad har, trots allt man aldrig spelat i högsta serien, en stark hockeykultur sedan många år tillbaka.
– Ja, det finns det. Mariestad är i toppen av Division 1 varje säsong, men det har väl minskat lite med folk på matcherna och så vidare. Går det dåligt för laget blir det ett jäkla liv här i stan.

Varför valde du själv hockeyn?
– Jag spelade både hockey och fotboll. Sedan var jag lite bättre på hockey samtidigt som jag tyckte att det var roligare. Dessutom hade jag fler kompisar i hockeyn.

BB160328BB756

Daniel Bertov.

En spelare som också kommer från Mariestad och gjorde stor succé i slutet av Hockeyallsvenskan förra säsongen är Leksands Daniel Bertov.
– Jag känner inte honom så jättebra faktiskt. Jag var hem och tränade och skulle även vara med Mariestad och spela i vintras, men det blev inte så. I alla fall tränade jag och snackade med honom lite då, men det har inte blivit mer än så faktiskt.
– Hans framgångar i Leksand är absolut skitkul. Det var bra tajming, om man kan säga så, att Leksand just hade åkt ut och han fick chansen att komma upp och spela med dom i slutet av säsongen. Han gjorde det dessutom väldigt bra, vilket är kul för honom.

William Pethrus lämnade Mariestad för Mora 2014 och ska i höst inleda sin tredje säsong i Hockeyallsvenskan.
– Vi hade snackat ganska mycket med Växjö. Sedan var den en scout som heter Patrik Hall som kände förra J18-tränaren (Björn Tegnér) i Mora IK. Det var faktiskt på den vägen som jag kom i kontakt med Mora.
– När jag sedan kom upp dit tyckte jag att allting kändes bra och allt föll bra på plats. Det gjorde att jag kände att det var lika bra att ta den här chansen och det verkar vara ett bra val.

Första säsongen med Mora i Hockeyallsvenskan spelade Pethrus 38 matcher och spel i juniorlandslaget, men förra säsongen blev det bara nio matcher. Anledningen till det var en delvis en knäskada som ledde till operation.
– Jag gjorde en liten operation i början av förra säsongen, vilket satte lite käppar i hjulet tror jag.
– Jag tycker att jag började försäsongen och säsongen väldigt bra. Då spelade jag bara med A-laget och inga matcher med J20 alls. När jag sedan fick skadan var jag borta drygt fyra veckor. När jag var tillbaka var alla i A-laget friska och hela. Dom hade också haft mycket skador i början men då hade dom fått tillbaka alla backarna samtidigt som dom var inne i en ganska bra period. Då var det ganska tufft att slå sig in igen.
– Första fem, tio matcherna jag var med i J20 efter skadan spelade jag inte så bra. Det var svårt att hitta tajmingen eftersom jag hade varit borta länge. Sedan kom jag in i det mer och mer samtidigt som poängen började trilla in.
– I efterhand känner jag att det var en bra och lärorik säsong för mig. Jag har blivit starkare mentalt och klarar av att ta motgångar. Det här tror jag är något jag kan ta med mig in i den här säsongen.

DSC_0384

Jeremy Colliton.

Vad har coachen Jeremy Colliton sagt om din roll i Mora nästa säsong?
– Vi har inte pratat så mycket om just det. Det vi har pratat om just nu är hur sommarträningen går och så vidare. Jag hade ett möte med honom efter säsongen och han tyckte att jag hade haft en bra säsong i J20 och utvecklats speciellt på framförallt den offensiva delen.
– Som han sa så har jag blivit ett lite hot i powerplay. Jag vill vara med och vara en offensiv back, men blir det inte så får jag ta det jag får.

Med tanke på att du var aktuell för NHL-draften och du spelat i juniorlandslaget, om du inte får mer speltid i A-laget den här säsongen, hur mycket tålamod har du att vänta på att få och givetvis förtjäna den?
– Det vet jag faktiskt inte utan det snacket får jag ta med min agent om i så fall. Jag vill ta en ordinarie plats i A-laget. Om det inte blir så får vi kolla igenom alternativen och se vad som är bäst för mig.

Du blev aldrig draftad…
– Jag var med på lite listor och så vidare men jag blev aldrig draftad.

Känner du en besvikelse över det?
– Nej och det var aldrig så att jag gick och hoppades på att bli draftad. Jag visste att jag hade chansen, att det var 50/50. Klart att det hade varit kul om jag hade blivit det, men när jag nu inte blev det så är det bara att köra på ännu hårdare och inget att fundera på.

Några tankar på att åka över och spela juniorhockey i USA eller Kanada har inte den 18-åriga Morabacken haft heller.
– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag skrev på ett tvåårsavtal med Mora precis efter att jag hade varit med i juniorlandslaget. Jag har bara haft mina blickar på Mora sedan dess.

Mora har en ungt och till stora delar nytt lag inför nästa säsong, ett lag som William Pethrus tror kan komma att överraska i Hockeyallsvenskan.
– Jag tycker att det ser intressant ut och det ska bli roligt. Vi har haft några träffar i sommar och det känns som ett jäkligt skönt gäng och alla har kommit ihop väldigt bra. Det här kan bli bra och vi slår lite underifrån. Många tippar oss på nedre halvan så det är bara för oss att visa att dom har fel.

Hur långt kan det räcka?
– Får vi ihop laget bra tror jag att det kan räcka långt. Vi var inte tippade högt förra säsongen heller, men då fick vi ihop laget bra. Jag tror att det kan bli något liknande den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL