William Pethrus.
Nyheter

Motgången gjorde backtalangen starkare: ”Något jag kan ta med mig in i den här säsongen”

En olycklig skada förstörde mer eller mindre säsongen för landslagsmeriterade William Pethrus. Nu är han tillbaka efter besvären, starkare än tidigare.
–  I efterhand känner jag att det var en bra och lärorik säsong för mig, förklarar han för hockeysverige.se.

Många trodde att William Pethrus hade en bra chans att gå i NHL-draften för ett par veckor sedan. Nu blev det inte så. En av anledningarna till det kan vara den knäskada som gjorde att han mestadels fick spela J20-hockey förra säsongen. Nu väntar en ny säsong för Pethrus i backplantskolan Mora och det är dags för 18-åringen att ta klivet in i Hockeyallsvenskan på allvar.

När hockeysverige.se ringer upp William Pethrus på måndagseftermiddagen är han hemma i Mariestad. Det var också på Katrinhallen i Mariestad han inledde sin hockeybana, precis som så många andra som blivit storspelare.
– Mariestad är en ganska liten stad och sticker man ut lite så får man chansen att vara med dom äldre. Du får spela i många olika lag och enormt mycket istid. Vi har alltid haft bra tränare i Mariestad vilket gjort att vi alltid har haft bra utvecklingsmöjligheter här och den hjälp man behöver. I och med att det är, som sagt var, en liten stad och vi ändå har två rinkar så har vi alltid tillgång till enormt mycket istid, svarar William Pethrus när vi frågar honom om varför det kommer fram så många lovande spelare i just Mariestad.

Mariestad har, trots allt man aldrig spelat i högsta serien, en stark hockeykultur sedan många år tillbaka.
– Ja, det finns det. Mariestad är i toppen av Division 1 varje säsong, men det har väl minskat lite med folk på matcherna och så vidare. Går det dåligt för laget blir det ett jäkla liv här i stan.

Varför valde du själv hockeyn?
– Jag spelade både hockey och fotboll. Sedan var jag lite bättre på hockey samtidigt som jag tyckte att det var roligare. Dessutom hade jag fler kompisar i hockeyn.

BB160328BB756

Daniel Bertov.

En spelare som också kommer från Mariestad och gjorde stor succé i slutet av Hockeyallsvenskan förra säsongen är Leksands Daniel Bertov.
– Jag känner inte honom så jättebra faktiskt. Jag var hem och tränade och skulle även vara med Mariestad och spela i vintras, men det blev inte så. I alla fall tränade jag och snackade med honom lite då, men det har inte blivit mer än så faktiskt.
– Hans framgångar i Leksand är absolut skitkul. Det var bra tajming, om man kan säga så, att Leksand just hade åkt ut och han fick chansen att komma upp och spela med dom i slutet av säsongen. Han gjorde det dessutom väldigt bra, vilket är kul för honom.

William Pethrus lämnade Mariestad för Mora 2014 och ska i höst inleda sin tredje säsong i Hockeyallsvenskan.
– Vi hade snackat ganska mycket med Växjö. Sedan var den en scout som heter Patrik Hall som kände förra J18-tränaren (Björn Tegnér) i Mora IK. Det var faktiskt på den vägen som jag kom i kontakt med Mora.
– När jag sedan kom upp dit tyckte jag att allting kändes bra och allt föll bra på plats. Det gjorde att jag kände att det var lika bra att ta den här chansen och det verkar vara ett bra val.

Första säsongen med Mora i Hockeyallsvenskan spelade Pethrus 38 matcher och spel i juniorlandslaget, men förra säsongen blev det bara nio matcher. Anledningen till det var en delvis en knäskada som ledde till operation.
– Jag gjorde en liten operation i början av förra säsongen, vilket satte lite käppar i hjulet tror jag.
– Jag tycker att jag började försäsongen och säsongen väldigt bra. Då spelade jag bara med A-laget och inga matcher med J20 alls. När jag sedan fick skadan var jag borta drygt fyra veckor. När jag var tillbaka var alla i A-laget friska och hela. Dom hade också haft mycket skador i början men då hade dom fått tillbaka alla backarna samtidigt som dom var inne i en ganska bra period. Då var det ganska tufft att slå sig in igen.
– Första fem, tio matcherna jag var med i J20 efter skadan spelade jag inte så bra. Det var svårt att hitta tajmingen eftersom jag hade varit borta länge. Sedan kom jag in i det mer och mer samtidigt som poängen började trilla in.
– I efterhand känner jag att det var en bra och lärorik säsong för mig. Jag har blivit starkare mentalt och klarar av att ta motgångar. Det här tror jag är något jag kan ta med mig in i den här säsongen.

DSC_0384

Jeremy Colliton.

Vad har coachen Jeremy Colliton sagt om din roll i Mora nästa säsong?
– Vi har inte pratat så mycket om just det. Det vi har pratat om just nu är hur sommarträningen går och så vidare. Jag hade ett möte med honom efter säsongen och han tyckte att jag hade haft en bra säsong i J20 och utvecklats speciellt på framförallt den offensiva delen.
– Som han sa så har jag blivit ett lite hot i powerplay. Jag vill vara med och vara en offensiv back, men blir det inte så får jag ta det jag får.

Med tanke på att du var aktuell för NHL-draften och du spelat i juniorlandslaget, om du inte får mer speltid i A-laget den här säsongen, hur mycket tålamod har du att vänta på att få och givetvis förtjäna den?
– Det vet jag faktiskt inte utan det snacket får jag ta med min agent om i så fall. Jag vill ta en ordinarie plats i A-laget. Om det inte blir så får vi kolla igenom alternativen och se vad som är bäst för mig.

Du blev aldrig draftad…
– Jag var med på lite listor och så vidare men jag blev aldrig draftad.

Känner du en besvikelse över det?
– Nej och det var aldrig så att jag gick och hoppades på att bli draftad. Jag visste att jag hade chansen, att det var 50/50. Klart att det hade varit kul om jag hade blivit det, men när jag nu inte blev det så är det bara att köra på ännu hårdare och inget att fundera på.

Några tankar på att åka över och spela juniorhockey i USA eller Kanada har inte den 18-åriga Morabacken haft heller.
– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag skrev på ett tvåårsavtal med Mora precis efter att jag hade varit med i juniorlandslaget. Jag har bara haft mina blickar på Mora sedan dess.

Mora har en ungt och till stora delar nytt lag inför nästa säsong, ett lag som William Pethrus tror kan komma att överraska i Hockeyallsvenskan.
– Jag tycker att det ser intressant ut och det ska bli roligt. Vi har haft några träffar i sommar och det känns som ett jäkligt skönt gäng och alla har kommit ihop väldigt bra. Det här kan bli bra och vi slår lite underifrån. Många tippar oss på nedre halvan så det är bara för oss att visa att dom har fel.

Hur långt kan det räcka?
– Får vi ihop laget bra tror jag att det kan räcka långt. Vi var inte tippade högt förra säsongen heller, men då fick vi ihop laget bra. Jag tror att det kan bli något liknande den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten