Josefine Holmgren.
Nyheter

Målvakten som blev landslagsback: ”Minns att jag gillade Honken”

Hon har blivit en landslagsspelare som back, men faktum är att Brynäs Josefine Holmgren inledde sin karriär som målvakt.
– Jag satt och reflekterade över vad jag kanske hade gjort om jag hade stått i mål i stället, hur långt hade jag kommit då, berättar hon för hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

DSC_0039 (1)

Modeexpert Holmgren.

Brynäs har spetsen men inte bredden. Så har det låtit senaste säsongerna när folk har pratat om Gävlelagets damlag. Nu hoppas föreningen att det ska bli en ändring på det och att man ska få till bredden samtidigt som spetsen blir kvar. En av spetsspelarna jobbar på Carlings i Valbo. Det handlar om landslagsbacken som inledde som målvakt, Josefine Holmgren, tillika lagets modeexpert.
– Jag vet inte riktigt, men tydligen fick jag bli modeexpert nu, skrattar Josefine Holmgren då hockeysverige.se träffar henne inne i Gavlerinken för en intervju.
– Jag är inte en modetjej på det sättet utan jag sätter på mig kläderna som jag trivs i. Att jag sedan jobbar i en modebutik gör att jag är runt det där hela tiden. Men jag får väl ta på mig det att vara modeexperten i laget, men bekväma kläder är dom bästa kläderna.
– Många i laget pratar om att dom ska komma och handla jeans av mig, men det vette tusan. Vissa har kommit ut dit och handlat men vissa drar ut på det lite grann. I alla fall kommer dom ut och hälsar på.

Josefine Holmgren växte upp i Skutskär utanför Gävle. Som ung hockeytjej var hon ofta upp till Gavlerinken för att se Brynäs herrlag spela i elitserien.
– Jag var dit så fort pappa drog med oss till Gavlerinken. Vi var Brynäsfans redan då vi var små, alltså jag och storebrorsan (Alexander Holmgren).
– Jag minns att jag gillade ”Honken” (Johan Holmqvist) ganska mycket vid den tiden i och med att jag själv stod i mål fram till det att jag var 14 år. Klart att jag då tyckte att han var en förebild för mig.

Hur ofta var du till Gävle och såg damhockey under uppväxten?
– Jag visste inte ens att det fanns damhockey. Då fanns det inte heller lika mycket mediakontakt som det gör nu. I och med att jag var ensam tjej i hela Skutskär som spelade hockey, det fanns en till men hon lade av ganska fort, så blev det att jag skulle spela i NHL eftersom det för mig inte fanns något annat, skrattar Josefine Holmgren som kom i kontakt med damhockeyn då hon var runt tio eller elva år.
– Tidigare fanns det ett tjejlag här i Brynäs. Då kom jag i kontakt med det laget och var med på några cuper. Jag minns att vi tränade en gång där damlaget var på ena sidan av rinken och vi andra tjejer på andra sidan. Då fick jag ett litet hum om att det fanns damhockey. Sedan blev det att jag bytte till Brynäs när jag slutade stå i mål.

Varför fortsatte du inte som målvakt?
– (Skratt) Det fanns väl en tanke på att jag ville göra mål, men det har inte blivit så många mål ändå.
– Jag hade spelat lite ute då jag var yngre och spelade i Björnligan. Sedan var det så att jag ville stå i mål varje gång, men tränarna fick säga stopp eftersom det fanns andra som ville prova på att stå i mål.

Om Sara Grahn och Ellen Jonsson blir skadade, är du redo att hoppa i mellan stolparna då?
– Jag vet inte om laget skulle tycka det är så kul om jag hoppar in, men jag skulle ta det för laget haha…
– För något år sedan stod jag lite på en träning. I huvudet är man fortfarande där man var men i praktiken är man inte det.
– När jag var yngre så var jag faktiskt på Johan Hedbergs målvaktsskola i Falun så då hade jag Pekka (Alcén, Brynäs målvaktstränare) en vecka. Jag var tio år eller någonting då.

När Josefine Holmgren lämnade Skutskär lämnade hon också kill-hockeyn för att kliva in i damhockeyns värld.
– Det blir en viss skillnad eftersom du få tacklas i kill-hockeyn och det var lite mer pubertetstendenser. Det var kul och precis som det ska vara.
– I och med att jag stod i mål då kände jag kanske inte någon jätteskillnad. Det är en liten skillnad på jargongen mellan tjejer och killar, men samtidigt har vi tjejer en ganska bra jargong vi också.

Det har också funnits stunder då den 23-åriga backen ångrat att hon lade av som målvakt.
– Även om det låter konstigt så har jag ångrat det någon gång. Jag satt och reflekterade över vad jag kanske hade gjort om jag hade stått i mål i stället, hur långt hade jag kommit då?
– Nu har jag spelat OS och har ytterligare ett till i som mål, men tanken har varit där. Nu har jag valt min väg och jag trivs hur bra som helst med den. Det finns ingenting att gräma sig över.

DSC_0014 (1)

Brynäs har senaste säsongerna halkat efter topplagen i Riksserien lite grann, men Josefine Holmgren ser att den satsning man gör i klubben nu kommer innebära att man kommer vara med och slåss i toppen inom kort igen.
– Det handlar inte om att kapp igen utan mer att komma ihop. På pappret kan du ha världens bästa lag men ändå kan man inte prestera tillsammans. Vi måste ha ett lag där alla drar åt samma håll, att alla vill samma sak och gör jobbet varje dag när man är här och tränar. För oss är det mer att vi ska komma samman och verkligen vilja samma sak.

Har ni inte haft den här sammanhållningen senaste säsongerna?
– Jo, absolut, det har vi haft. Sedan är sport så att man har bra dagar och dåliga dagar. Det gäller ändå att få ihop allihop under varje match och träning för att få ut max av alla. Som jag har sett på vår försäsong så finns det ingen i laget som har vikit ner sig, vilket det inte vart på våra tidigare försäsonger heller. Jag får en liten nytändning när jag kommer till en ny säsong.

Er laguppställning är inte så jättebred den här säsongen heller. I dagarna stod det även klart att Maja Wessling lämnar laget för spel i USA och Linn Peterson har gått till Luleå, hur ska Brynäs få bredden på laget när det inte finns några flicklag i klubben?
– Den frågan är svår… Det finns många lag som har sina utvecklingslag, men vi har inte det. Vi har Skärplinge som har en väldigt stor och bred tjejverksamhet. Jag blev själv helt paff när jag såg hur många tjejer det var som höll på med hockey där. Det är kul att vi har ett lite samarbete med dom där vi kan komma och träna med varandra ibland, men ett tjej lag i Brynäs skulle vara guld värt.

Är det ett måste för att Brynäs ska komma i kapp topplagen?
– Ett måste är det kanske inte, men det vore en bra utvecklingsmöjlighet.

Hur ser du på Brynäs satsning på damhockeyn?
– Den låter bra. Jag vet att man har en egen sponsordel för bara oss i damlaget. Det är helt fantastiskt att vi kan få det i och med att vi nu ingår även i UNICEF.

Madeleine Östling (7)

Madeleine Östling

Brynäs har valt att satsa på två kvinnliga tränare i Madelene Östling och Nanna Jansson. Till nästa säsong kliver även Per Johansson in som assisterande tränare.
– Det har bara positivt när jag tjejer kommer in som tränare med tanke på att hockeyn alltid har varit en manlig sport. Vi i Brynäs har inte känt att det skulle vara någon skillnad på en manlig eller kvinnlig tränare. Det har varit samma go oavsett.

Hur skulle du beskriva Madelene Östling som headcoach?
 Hon är en väldigt drivande person som vet vad hon vill. Hon är dessutom en väldigt komplett kub, om man säger så.
– ”Madde” har utvecklats enormt då hon gått från assisterande till headcoach. Dessutom har hon Nanna vid sin sida och vi fick även ha Per under en match förra säsongen innan han fick lunginflammation och inte kunde vara med mer. Att se just dom tre matcha under en match gjorde så att vi blev ett helt annat lag. Dom tre kompletterade varandra väldigt bra och det här känns väldigt positivt inför nästa säsong.

Linn Peterson stack, som sagt var, till Luleå, har du själv aldrig funderat på att byta klubb?
– Inom damhockeyn är det så att man inte kan livnära sig på hockeyn. Jag har tänkt mycket på justjobbiten, vad jag vill göra, om jag ska plugga och så vidare. Självklart har tankarna flugit iväg när det gäller just den biten, men närmast hjärtat finns alltid Brynäs. Så är det och därför sitter jag här idag, avslutar Josefine Holmgren med ett stort leende innan vi åker ut till Valbo för att ta lite bilder på hennes arbetsplats.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten